• 9.378.048 stemmen

Met onder meer: Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young

Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars

Releasedatum: 11 november 1982

Plot Blade Runner

"Man has made his match...now it's his problem."

Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Dat is wel heel apart.. Enig idee waarom ze dat hadden gedaan? Het zijn toch wel twee vrij verschillende films.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

Lexcoaster schreef:

zo ver ik weet moesten ze voor de amerikanen "een happy ending" hebben, filming was afgelopen, en Kubrick had Ridley Scott toestemming gegeven om outtakes van zijn film te gebruiken.

AC1

Er was geen geld meer en een producer (Michael Deeley) zei tegen Scott dat Stanley ongetwijfeld nog outtakes had liggen van 'outdoors' footage van The Shining. Scott heeft toen gebeld met Kubrick en hij mocht ze hebben op voorwaarde dat het niet al gebruikt was voor The Shining. Oorspronkelijk (voordat het geld op was en nieuwe producers het voor het zeggen hadden) eindigde de film ook met een ritje door een boslandschap maar dat landschap had er dan minder gezond uitgezien.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Welke versie raden jullie aan?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Final Cut zonder twijfel.

AC1

Eigenlijk is er weinig verschil tussen de versies. De Final Cut is wel de enige die helemaal is gerestaureerd.Dat houdt ook in dat kleine visuele en auditieve foutjes zijn weggewerkt. De andere zijn gewoon gemastered. Als je de Blu-ray 5-disc box koopt (30 Dollar) op Amazon heb je ze allemaal plus een hele hoop extra features.

avatar van Jonesy

Jonesy

Die eerste versie zou ik zoiezo maar overslaan. Het einde trekt de hele sfeer van de film onderuit. Echt een belachelijk einde trouwens. snap niet hoe iemand ooit op het idee kwam om ze in zo'n landschap te laten rondrijden. nergens in de hele film wordt ook maar het vermoeden gewekt dat er nog een normale of mooie kleurrijke wereld bestaat en ineens scheuren ze er rond alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Well serious na de intro van de film waarin er wordt rondgevlogen en alles een grouwe vlamspuwende massa lijkt is het einde echt zeer abnormaal... die kut krijgt van mij dan ook niet het volle aantal stemmen

AC1

Er was nochtans een makkelijke oplossing voor. De film begint met 'Los Angeles 2019' op een zwarte achtergrond. Als de lift haar deuren sluit krijgen we weer eventjes een zwarte achtergrond te zien en daarop had gewoon op moeten staan: 'Off World 2019'.

avatar van Yamato

Yamato

Briljante film. Sinds ik hem voor het eerst zag denk ik er regelmatig aan terug als ik over het leven na zit te denken.

avatar van TMP

TMP

Aardige film in een zeer sfeervolle omgeving. Enkele locaties zagen erg goed uit, zoals het huis van Sebastian. Maar ook de sfeer en vormgeving van de stad was goed uitgewerkt.

De film begon prima, maar na ongeveer een uur kreeg ik toch moeite om de aandacht vast te houden. Het verhaal werd er niet boeiender op. Enkele replicants, zoals Pris, werden relatief eenvoudig uitgeschakeld. En de romantische scene tussen Deckard en Rachael was weinig overtuigend. De film moet het vooral hebben van het visuele gedeelte en de sfeer, het verhaal en ook het acteerwerk zijn toch een stuk minder.

avatar van dragonmaster

dragonmaster

van de week nogmaals gekeken. visueel een mooi spektakel, zeker voor die tijd. maar wat zakt de film halverwege in. met moeite de aandacht erbij kunnen houden. ik heb voor de Final Cut in HD gekozen, maar toch zal ik hem niet nogmaals kijken. ik lees net dat Ridley Scott een sequel en prequel gaat regisseren. deze zullen vast wat meer vaart hebben voor deze tijd.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik hoop het niet.. Scott zal hopelijk de goede smaak hebben zijn eigen meesterlijke creatie niet te laten afgleiden tot simpele actiepulp

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Gister de Final Cut weereens gekeken, blijft een klein pareltje deze film. Hij wordt echt alleen maar beter en beter. Hauer is groots en doet het qua acteerwerk beter dan de rest. We mogen best trots zijn op deze Hollandse acteur.

Ridley Scott to direct Blade Runner 2:

More details:

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Wordt hopelijk een film die zich in hetzelfde universum afspeelt, meer nog dan het een echte sequel genoemd mag worden. Op zich vind ik dat niet zo heel erg. Als ze de film maar niet Blade Runner 2 gaan noemen.

AC1

Gaat volgens mij waarschijnlijk "iets nieuw" worden maar met sporen van het DNA van Blade Runner, net zoals Prometheus een nieuwe franchise belooft te worden. Scott weet dat Blade Runner vaak wordt gekloond dus ik vermoed dat hij niet één van de imitators wil zijn.

judgepaddy

Mooie reden om het boek Do Androids Dream of Electric Sheep? te herlezen. kijken in hoeverre de nieuwe BL zich tot het boek verhoudt.

AC1

De nieuwe BL? Ben je soms een Chinees?

Ik zie ook geen reden waarom de sequel of een prequel 'trouwer' aan het boek gaat worden. Het zal meer dan waarschijnlijk niet eens over dezelfde personages gaan. Het enige dat ze zeker gemeen zullen hebben is 'replicants'. Het zou me niet verbazen als we weer een pak verder in de toekomst zullen gaan (Los Angeles 2049, New York 2059, ...). De wereld zou er best weer eens helemaal anders kunnen uitzien.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Nee, wat mij betreft een no go. Ik weet dat meneer Scott de laatste tijd alleen maar mediocre titels maakt en de creatieviteit blijkt nu echt op te zijn. Wat mij betreft onnodig en een nieuw deel is unaccounted for.

AC1 schreef:

De nieuwe BL? Ben je soms een Chinees?

We zullen zien. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd en geef Scott voorlopig het voordeel van de twijfel.

AC1

We zullen inderdaad moeten afwachten maar je beseft dat het geen remake is? Dus het wordt iets helemaal anders ...wel gebaseerd op Blade Runner maar geen nieuwe verfilming van DADOES zoals dat met Blade Runner wel het geval was.

judgepaddy

Yep, en Blade Runner zelf was naar ik begrijp ook al redelijk los gebaseerd op het boek, (Moet ik nog lezen, net online besteld). Dus het wordt een interpretatie van een interpretatie. Desalniettemin ben ik wel benieuwd wat het gaat worden.

avatar van finalman

finalman

Goed, ik heb hem vanmiddag bekeken. Ik heb er een punt extra aan gegeven.

Toen:

-Vond ik de sfeer grauw
-Niet zo duidelijk
-Traag op gang

Nu:

-De sfeer is nog grauw, maar op het nippertje genoeg voor mij
-Duidelijker Er waren discussies over Deckard; was hij nu een replicant of niet? Men zei dat ik moest letten op die eenhoorn. Ik zag hem halverwege de film, maar vond er toch niets speciaals aan. Na opzoeking via google begreep ik het uiteindelijk. Een gewone kijker zou zoiets over het hoofd gezien hebben. Maar toch begrijp ik het niet helemaal, waarom doden ze Deckard niet als al die andere dood moeten?.........
-Rutger Hauer = Roy Batty!

Maar ik zou hem nu geen derde keer meer bekijken. Niet mijn soort genre.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Sfeer en staduitzichten zijn prachtig, maar verder een zeer lage tempo en er gebeurt (op executies na) ook weinig bijzonders.

Geen topfilm in mijn ogen en de klassieker-status begrijp ik niet zo.

finalman schreef:

Een gewone kijker zou zoiets over het hoofd gezien hebben.

Blade Runner wordt dan ook minder geapprecieerd de gewone, afwachtende, naar verhaal verlangende kijker.

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

Zelfs na een tweede kijkbeurt niet veel aan gevonden. Het zal wellicht helpen als je SF-liefhebber bent om deze film te appreciëren.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Heb zelf de film zeker een stuk of 5 keer gezien voordat ik hem zo wist te waarderen als dat ik dat nu doe. Vond het trouwens meteen met de allereerste kijkbeurt al een geweldige film, maar niet zo goed als na de 5e keer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik meer hou van actie in een sf film, maar deze film heeft juist door de hele sfeer eromheen en het verhaal iets bijzonders. Er zit wel wat actie in natuurlijk, maar het gaat meer om de sfeer, het verhaal en de fantastische special effects. Daarnaast is Hauer behoorlijk op dreef in deze film, en wordt er verder ook gewoon goed geacteerd door de anderen, maar Hauer vind ik er echt bovenuit steken. Dat vind ik persoonlijk de sterke punten van Blade Runner en maken het voor mij een bijzondere sf film.

IceTigerGhost schreef:

Ik ben een liefhebber van SF maar vind de meeste ronduit slecht (met grote uitzondering van 2001, Solyaris en Blade Runner). Eerlijk gezegd, heel vaak beginnen mensen hun beklag over deze film met: "Vreemd! Ik ben een grote fan van SF maar deze film vond ik saai." Het is wel zo dat de meeste fans van Blade Runner pas 'in the groove' kwamen na herhaaldelijk kijken (en dat kan pas als je verder kijkt dan het verhaaltje). Mocht dit voor jou toch niet geval zijn dan is BR niet jouw film.

avatar van Reinbo

AC1 schreef:

Misschien ben je dan wel geen SF liefhebber......

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

FunkStarr schreef:

Heb zelf de film zeker een stuk of 5 keer gezien voordat ik hem zo wist te waarderen.

AC1 schreef:

Het is wel zo dat de meeste fans van Blade Runner pas 'in the groove' kwamen na herhaaldelijk kijken.

Je kan toch moeilijk elke film die je minder goed vindt meerdere keren beginnen bekijken tot je hem appreciëert. Zo kan je bezig blijven.