Blade Runner (1982)
Met onder meer: Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young
Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars
Releasedatum: 11 november 1982
Bekijk via Prime Video
Te zien in één bioscoop ()
Plot Blade Runner
"Man has made his match...now it's his problem."
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.
Rick Deckard
Leon Kowalski
Dr. Eldon Tyrell
Zhora
flipsyde
Voor mij één van de beste Science-Fiction films. Het visueel grimmige LA, de onderliggende lagen en het sterke acteerwerk zijn de sterkste punten. Overigens the Final-Cut gezien.
JigSaw_Doll
Director's cut nog eens gezien, FENOMENAAL gewoon. De noir, de gebouwen, alles is prachtig gewoon. En de muziek door Vangelis is ook prachtig gedaan. Ik wil de final cut echt wel eens bekijken
Zidaan
Ik vond het een hele goede film! Nadat ik helemaal in de wereld van sci-fi game Mass Effect was gesleurd, was ik toe aan meer. Deze film wist mij precies te geven waar ik naar verlangde! Een intelligente film, met een prachtige setting, geweldige acteurs en nu eens geen hollywood vermaakt. Ik geef hem nu 3,5. Ga hem zeer snel weer herzien en dan wordt het cijfer ongetwijfeld nog opgekrikt!
Miron
De manier waarop jij de film omschrijft komt niet echt overeen met het cijfer dat je geeft.
Zidaan
Omdat ik vind dat ik pas de terechte score kan geven als ik de film in mijn optiek helemaal goed door heb. Eerste kijkbeurt was geweldig maar heb nog lang niet alle lagen van deze film doorzien. Hoop dat dit enigzins meer begrip van jou kant oplevert!
Misschien doen de lagen er minder toe dan je denkt.
AC1
Ik vind het al straf dat een voetballer 3,5 geeft. Er is nog hoop voor moviemeter.nl.
Zidaan
Want voetballers kunnen in jou opzicht niet normaal naar films kijken
?
Miron
Ja AC1, vertel eens. Vind jij soms dat alle voetballers hersenloze beesten zijn zonder enige smaak?
AC1
Ik denk niet dat er veel voetballers zijn die de kunstzinnige smaak van Zidaan delen.
J. Clouseau
Ik heb nu al heel wat interpretaties van deze film gelezen en begin 'm nu meer en meer te waarderen... Vooral van het einde met de papieren eenhoorn snapte ik in het begin geen bal, maar nu weet ik wel wat het wil zeggen. Dit lijkt me zo'n film die je meerdere keren moet kijken om hem helemaal te snappen en te waarderen.
Aardige film!
Verhaal vond ik wel wat minder, maar de muziek, special effects, het decor en het acteerwerk waren ruim voldoende!
***,5
Eigenlijk een filmpje die ik wel is in Blue Ray zou willen zien!
- 1922 berichten
Eindelijk de Final Cut ook gezien, afgezien van de opgepoetste special effects en een paar hele kleine wijzigingen op het eind is de film verder exact hetzelfde als de Director's Cut. Ik begrijp dan ook niet de ophef over deze Final Cut versie, want veel verschil is er dus niet. De enige verschillen die ik heb kunnen ontdekken waren het uitdrukken van Tyrell's ogen door Roy, wat bloederiger in beeld gebracht is, en dat hij I want more life "father" ipv I want more life "Fucker", zegt. Blijft wel één van de beste Science-Fictions die ik ken. Waar ik me wel aan kan storen (en dat is ook de reden dat ik dit niet de volle 5 geef) is de romance scene tussen Deckard en Rachel
Dit had er wat mij betreft helemaal uitgelaten mogen worden.
Montorsi
wat mij betreft zeker niet..! de relatie tussen Rachael en Deckard geeft nog een extra laag mee mbt de toekomst .
AC1
Er zijn letterlijk honderden verschillen tussen de Final Cut en de vorige versies maar ze hebben meer met 'finishing touch' te maken dan met het toevoegen van nieuw beeldmateriaal. Wat dat laatste betreft was de film al perfect.
ow wee als deze uit de top 250 verdwijnt
Maak je borst maar nat!
Kwestie van dagen, vrees ik voor jou!
jipt
lach maar, dan slaat de mm top 250 al helemaal nergens meer op. met de green mile op 4
SnakeDoc
Ik weet dat we hier eigenlijk geen discussies mogen voeren over de top 250 notering van films, maar Green Mile vind jij dan misschien geen reet aan..... Een hoop anderen wel, anders staat ie niet zo hoog
jipt
Toch jammer dat mening zo verschillen, vooral over dit meesterwerk.
Zidaan
Nog eens herzien, en kan er niet onderuit dat dit een top film is.. Tot ongelooflijk van anderen gebruikers hier gaf ik de film maar 3,5 sterren terwijl ik toch erg positief was. Ik geef toe het was een wat ongebruikelijke becijfering van mijn kant, maar nu geef ik me toch gewonnen en verhoog mijn cijfer naar een 4,5*.
- 1922 berichten
Het had in ieder geval korter gemogen, ik vind het stukje waar Rachael haar haar losgooit echt zo verschrikkelijk fout en Ford lijkt in die scene wel een mongool met z'n moeilijke gekke bekken trekkerij. Ik erger me gewoon erg aan die scene ik kan er ook niks aan doen!
De film blijft echter staan als een huis...
AC1
De film blijft echter staan als een huis... Gek, persoonlijk vind ik dat het mooiste van de film, en nee, ik overdrijf niet. Het is eigenlijk een heel belangrijk moment in de film. Kan je mij vertellen waarom het fout is? Ik ben namelijk een beetje achterlijk.
- 1922 berichten
Natuurlijk, ik zal een poging wagen
Ik hou absoluut niet van romantische scenes en in een film als deze... ik vind hem hier nogal misplaatst. De duistere donkere sfeer die de film met zich meedraagt en dan ineens zo'n romantische scene ertussen vond ik gewoon niet erg goed passen plus dat ik de scene zelf gewoon totaal oninterressant vind. Het is wel een belangrijke scene in het verhaal misschien, maar als het er niet in had gezeten hadden we denk ik niet erg veel gemist. Als Ford vervolgens dan ook nog gekke bekken gaat trekken is er nog een extra puntje van irritatie. Bijzonder dat je dat de mooiste scene vind trouwens, gelukkig is niet iedereen hetzelfde.
AC1
Volgens mij vindt je het niet interessant omdat je er niet meer in ziet dan een romantische scene maar er zit een hoop meer achter. Alhoewel, het hangt af van wat je in de rest van de film ziet.
Montorsi
je mist natuurlijk hartstikke veel zonder die relatie, het is ook niet zomaar een relatie. Het is een relatie tussen twee creaties die net hebben ontdekt dat ze replicant zijn, met daarbij de onzekerheid over de duur van het bestaan van Rachael. Ze zijn 'verliefd' maar dat is eigenlijk niet meer dan een geprogrammeerde emotie, en dat weten ze zelf ook. Welke impact zou ziets wel niet hebben? En is dat eigenlijk ook niet al 'menselijk'?
AC1
Dat is een mogelijkheid. En gebaseerd op een bepaalde visie, natuurlijk. Je kan er eigenlijk een hoop dingen in zien, afhankelijk van hoe je het verhaal bekijkt. Het is één van de weinige keren waar een romantische relatie wel interessant is. Wat de film wel vereist is dat je het als kijker zelf moet invullen. Je bepaalt zelf hoe diep of oppervlakkig Blade Runner is.
Montorsi
De afgelopen twee dagen de 3,5 uur durende making of gezien, waarmee je nog maar eens meer waardering krijgt voor het geheel, vooral de visuele effecten die echt perfect zijn. Hoe je ziet hoe ogenschijnlijk simpele truucjes de volgende 28 jaar aan special effects achter zich laat, zonder dat de computer daarvoor gebruikt wordt, is echt verbijsterend.
Verder vielen me twee dingen op;
- Tyrell moest blijkbaar ook een replicant voorstellen, iets wat ik er nog niet eerder had uitgehaald. Maar als ik daar zo even over heb nagedacht is dat verder ook niet meer dan een leuk detail. Je zou kunnen zeggen dat de film op deze manier laat zien dat replicants gemeengoed zijn in de maatschappij, als zelf de 'baas' van alle replicants er zelf eentje is, dan zullen ze overal zitten. Maar ik vind dat toch een beetje moeilijk te vatten op de een of andere manier.
- Ondanks dat ik de film (lees: de Director's Cut) al perfect vind, had deze film gewoon nog een half uur/driekwartier langer moeten duren. Als je fragmenten van footage ziet die ze er uit hebben gesneden had deze film nog zoveel meer details en diepgang kunnen hebben.
Maar vooral de waardering voor het eindresultaat die blijft staan. Je snapt ook meteen zo goed waarom er een aantal schoonheidsfoutjes zijn ingeslopen enz.
jipt
Door zulke dingen krijg ik toch wel een hekel aan dat stelletje aasgieren wat daar aan de top zit in Hollywood.
Montorsi
Ja dat weet ik natuurlijk ook wel. En ik zag stukjes met die voice-over, dat was echt genant, hoe Hauer's finest moment in zijn carriere even zwaar de nek wordt omgedraaid zeg..
Binnenkort kijken of dat in de hele originele versie zo erg is, er zijn namelijk best ook fans van de versie met voice-over (Guillermo Del Toro bijvoorbeeld).

Blade Runner: Black Out 2022

2036: Nexus Dawn

2048: Nowhere to Run
1 reactie

Blade Runner 2049

De onuitputtelijke jaren 80 en hun extreem late sequels

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Genadeloos geflopt en nu geprezen: Nog eens vijf films die pas later erkenning kregen

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Apocalypse Now

Stop Making Sense
Muziek, 1984

Rang-e Khoda
Drama, 1999
kunstmatige intelligentieflying carpremie jagerandroidgebaseerd op boekdystopiegeneticsfuturisticvoortvluchtigecyberpunklos angeles, californiëelectronic music score alcoholischcultfilmtech noirneo-noirphilosophicalblade runner 2010sloose adaptation