• 9.378.430 stemmen

Met onder meer: Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young

Gesproken taal: Engels, Duits, Kantonees, Japans en Hongaars

Releasedatum: 11 november 1982

Plot Blade Runner

"Man has made his match...now it's his problem."

Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

AC1

Heb je die DVD box niet met alle cuts?

Miron

Heb eerlijk gezegd eigenlijk geen behoefte om de originele versie te zien. Vooral omdat ik het einde zo afgezaagd vind.

AC1

Of het saai is of niet hangt af van wat je er zelf in ziet. Dat geldt toch voor heel Blade Runner, of niet soms? De ene neemt het letterlijk, de andere leest de subtekst.

AC1 schreef:

Heb je die DVD box niet met alle cuts?

Nope ik heb alleen de 2disc special edition vd final cut.

Op de kop getikt op de rommelmarkt voor één tientje.

Deze versie staat niet meer op bol.com wel op amazon.

Heb jij wel de dvd box met alle cuts?

AC1

Ja hoor, 3 keer zelfs. Op DVD, op HD DVD en op Blu-ray.

Jij bent zeker fan

AC1

Ja, en wel sinds 1982/83. Ik heb hem toen 9 keer in de bioskoop gezien. Dan te bedenken dat ik hem de eerste keer wat vond tegenvallen.

Fans van het eerste uur zijn er volgens mij niet zoveel van Blade Runner.

Het scheen een flop te zijn geweest in de bioscopen, was dat ook in Nederland zo?

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Fans van het eerste uur zijn er volgens mij niet zoveel van Blade Runner.

En toch, ik ben er zo eentje die na de eerste kijkbeurt zo onder de indruk was dat ik maanden aan een stuk iedereen aan zijn kop heb lopen zeuren dat dit de beste film ooit was

Fans van het eerste uur zijn er volgens mij niet zoveel van Blade Runner.

Van Amerika tot Japan, de zalen waar Blade Runner speelde waren allemaal nagenoeg leeg. Dat jaar schreeuwde iedereen, "E.T. phone home". Blade Runner paste niet in de Spielberg/Lucas zeitgeist die er toen heerste.

avatar van stefan dias

stefan dias

AC1 schreef:

Ik was een van de weinige mensen in de zaal. Vooral gelokt door de decors en het feit dat Moebius daar voor een stuk de hand in gehad zou hebben.

AC1

Ik verwachtte mij aan een soort Mad Max maar dan ruiger.

Moebius heeft zijn medewerking verleent aan Alien maar niet aan Blade Runner. Zijn invloed is natuurlijk te zien, vooral wat kostuums betreft.

AC1 schreef:

Blade Runner past ook niet in de zeitgeist die er nu heerst.

avatar van stefan dias

stefan dias

AC1 schreef:

Ik verwachtte mij aan een soort Mad Max maar dan ruiger.

Bedankt. Ik had 'm voor de veiligheid in de voorwaardelijk wijs gezet. Was ook niet meer helemaal zeker.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Lege zalen is natuurlijk ook onzin, ik heb de film destijds tweemaal in de bioscoop gezien en geen van beide keren was het leeg (eerder vrij vol!). Maar natuurlijk geen E.T. nee, godzijdank! Maar er bestond ook al een publiek van filmkijkers met betere smaak in '82 hoor

avatar van RagnaToad

RagnaToad

Deze eindelijk eens gezien (Director's Cut) en ik moet zeggen dat ik verrast ben.

Ik had een totaal andere film verwacht. Kwam het door de andere (nieuwere) films van dit genre, of kwam het door mijnheer Harrison Ford waarvan ik iets anders verwachtte?

In ieder geval vond ik de film op elk moment zeer intrigerend. Je merkt wel dat hij oud is. De soundtrack stoorde me dan ook soms, maar uiteindelijk had ik door dat die net bijdroeg tot dat broeierige metropolissfeertje in het verhaal. (Doet me nu een beetje denken aan Fincher's Seven.)

Ik weet echter niet welke score ik deze film moet geven.

Langs de ene kant had ik iets anders verwacht, en vond ik het vreemd hoe op sommige delen van de plot te sterk of te lang werd gefocust.

Langs de andere kant heeft de film zo'n aparte sfeer, en wil ik hem eigenlijk opnieuw zien, nu ik weet wat voor film het is.

Ik vond sommige aspecten prachtig, maar andere delen van het verhaal waren dan weer minder goed uitgewerkt.

Voor mij kan deze film geen 5 sterren krijgen, maar ik wacht met stemmen tot ik hem nog eens heb gezien.

orbit schreef:

Als dat overal zo was, dan had Blade Runner aardig wat meer geld in het laatje gebracht. Ik heb hem 9 keer gezien en herinner me enkel een hoofd hier en daar. Ik vond die leegte van die oude grote bioskopen zelfs heel goed passen bij de sfeer van de film.

• 1922 berichten

Misschien kan iemand mij hiermee helpen, maar ik kan het even niet meer volgen. Hoeveel eindes zijn er nou van deze film en welk einde hoort bij welke versie. Volgens mij heb ik alleen de Final Cut gezien, maar ik hoop dat iemand dit voor me kan uitleggen?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ze zeggen: In de originele bioscoopversie bestaat er geen misverstand over het feit dat Rick zelf een mens is. In de Director's Cut en de Final Cut echter, blijkt Rick zelf ook een replicant te zijn.

Bron Wikipedia. (niet altijd betrouwbaar)

Miron

Maak je maar geen zorgen, de Final Cut is de beste versie.

• 1922 berichten

Ok dankje, maar dan maak ik me eigenlijk wel zorgen, want ik wil gewoon 1 dvd van de final cut aanschaffen, maar de enige versie die ik kan vinden is de directors cut. De final cut is er alleen in een 5disc editie (met alle andere versies erbij) of een 2 disc. Ook wil ik gewoon de originele hoes, HELP!

jipt

eerst stond de final cut op bol.com maar nu niet meer? dat was een twee disc voor 20 euro. ik had hem voor 10 op de rommelmarkt helemaal nieuw olé. goed zoeken hij staat vast wel ergens kijk anders ff bovenaan deze pagina en druk op Vergelijk prijzen van deze DVD

• 1922 berichten

Ga ik doen, bedankt tot zover

JacoBaco schreef:

Bron Wikipedia. (niet altijd betrouwbaar)

Dat zeggen ze misschien wel maar het klopt natuurlijk niet. Paul Sammon van Future Noir gaat akkoord met me: In the TC, Deckard could be a replicant. In the DC (and FC), Deckard is a replicant.

Miron

Fame verkoopt nu dezelfde Final Cut die 'n tijdje terug op bol.com stond.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

jipt schreef:

Niet doen! De versie met 5 dvd's is voor hetzelfde geld te krijgen - ik heb 'm bij Van Leest gekocht -; dus in wezen krijg je er 3 dvd's gratis bij als je voor die versie gaat

Het was overigens wel de Engelse uitgave, dus zonder Nederlandse ondertiteling, maar daar zit ik persoonlijk niet mee.

Das een mooie aankoop

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Karl van H. schreef:

Daar zal het wel aan liggen, de meeste mensen willen een versie met ondertitels, normaal kost die box rond de 55 euro, hij is zelfs weer terug een paar euro opgeslagen want ik kocht hem eind vorig jaar voor 52 euro(bij een gewone cd-handelaar, geen keten ofzo)

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Tijd voor een klassieker dacht ik, dus Blade Runner maar in de dvd-speler gepleurd.

Bon, eerst even zeggen dat ik de Director's Cut heb gezien. Er staat op de hoes iets over een verheffend einde dat verwijderd is en ook iets over een toegevoegde eenhoorvisie die suggereert dat Deckard een androïde zou kunnen zijn. Wat een spoiler!

De film dan. Misschien eerst iets over het visuele gedeelte: dat zag er echt prima uit. Heel erg knappe decors, de gebouwen (vooral dat gebouw van Tyler Corp, leek wat op een piramide), de auto's van die tijd, de sprekende lichtreclames enz...Dat zag er allemaal piekfijn uit.

Wat ook erg goed zat was de sfeer. En die vond ik erg deprimerend. Wellicht omdat het grootste gedeelte van de film zich in de duisternis van de nacht/avond afspeelde, en ook omdat het vrijwel constant regende. (op dat vlak deed het me wat denken aan Se7en). Het verhaal zelf is ook niet echt om vrolijk van te worden natuurlijk. En dat straalt ook van Deckard (Harrison Ford) af. Loopt een beetje tegen z'n zin rond omdat hij opnieuw op de replicants moet gaan jagen. Prima vertolking, maar Rutger Hauer als Roy is voor mij de ster. In de spannende finale gaat hij helemaal los, creepy kerel zeg.

Al bij al een sterke film die visueel hoogstaand is en geweldig sfeervol is, maar vanuit narratief oogpunt soms van de hak op de tak springt.

Het einde (van de DC) was wel mooi en na enkele recensies van mede MM'ers te hebben doorgespit, begrijp ik het wel min of meer. Met die kennis indachtig zal ik hem zeker nog een tweede kans geven en misschien de score wel verhogen.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Eindelijk gezien (de Director's Cut).

Al meteen vanaf het eerste beeld zit je er middenin. Futuristische stadszichten, weerkaatst in iemands oog: echt prachtig gedaan. De rest van de film is ook prachtig gedaan, een dikke pluim voor de personen van decor. Alles is tot in de kleinste details verzorgd, wat bijdraagt tot een fenomenale sfeer: de wolkenkrabbers, de eeuwige regen, de neonlichten, de Chinese wijk (wat een chaos!), de voertuigen, de uil, de slangen, de origami, ja, zelfs de kaarsen en de opkringelende sigarettenrook dragen bij tot die geweldige futuristische, duistere sfeer die hierin zit. De schitterende muziek van Vangelis help hier ook bij.

Het verhaal vond ik dan weer een pak minder. Het idee is uitstekend, maar wordt maar matig uitgewerkt. Sommige stukken konden me echt niet boeien. De finale daarentegen is weer op en top schitterend, met als hoogtepunt de achtervolging op de daken, waarbij Ford aan een uitstekende balk hangt te bengelen... Legendarisch.

Een uitstekende film dus, vooral vanwege de beelden, de decors en de sfeer.