Genre: Thriller / Horror
Met onder meer: Stellan Skarsgård, Gabriel Mann en Billy Crawford
Gesproken taal: Engels en Slowaaks
Releasedatum: 27 oktober 2005
Plot Dominion: Prequel to The Exorcist
"Go back before the beginning, to the place where evil was born."
Pater Merrin is een jonge priester die bij een opgraving in Afrika werkt. In het kamp wordt ineens een jongetje ziek. Al snel is de jongen volledig bezeten door de demon Pazuzu. Merrin is de enige die Pazuzu van werelddominantie kan afhouden.
Father Lankester Merrin
Major Granville
Emekwi
movielauxje
Uncle_Junior
Is er al een definitieve datum bekend dat deze film gaat draaien?
damon
die hele excorcist saga zuigt enorm
totaal niet eng en geen greintje humor
HORROR fan
as
krabat
dit is een rip-off van exorcist : the beginning , die véél beter was !!!!
Veel beter is onmogelijk, minder slecht is waarschijnlijk een betere omschrijving.......
johanm3
12 november is er een horror nacht in utopolis almere met o.a. deze film. Al krijgt deze slechte recensies, ik ben toch erg benieuwd naar deze versie.
Bones1138
Wat een ballenfilm. Ik heb gestemd, maar ik kan niet vertellen hoe ie afloopt, omdat ik te verveeld was om hem uit te zitten. Het enige dat me een béétje wist te boeien was de zeer aantrekkelijke hoofdrolspeelster.
moviefreak#1
Dan vrees ik dat je de Exorcist : The Beginning moet hebben, hierin zit namelijk geen hoofdrolspeelster, laat staan een mooie.
tomthumb
Heb 'm na een half uur afgezet. Net als de vervolgen op het 1e deel is deze prequel een draak van jewelste.
Wilmar
Eindelijk heb ik deze film op internet gevonden, en ik kijk hem momenteel in etappes, in verband met tijdgebrek. Ik laat er geen twijfel over: Dominion is tien keer beter dan Harlin's versie. Ja, inderdaad, de SFX zien er niet uit, maar maakt dat de film? Ik was nog altijd van mening dat een script, een goede regisseur en sterke acteurs de film maken, en niet de speciale effecten.
Wat mij als eerste opvalt is dat Schrader de tijd neemt om het verhaal te vertellen. Ten tweede heeft hij niet de overdreven satanische symboliek gebruikt waar Harlin het wel van moet hebben. Ten derde heeft Schrader goed opgelet wie er een exorcisme van Merrin kreeg voordat hij Regan McNeill moest bevrijden van Pazuzu.
Ook heeft Schrader de herkomst van Pazuzu (Soemerische demon, heer van koortsen en plagen) prima uitgebeeld door Merrin te besmetten met een builenpest.
De scene met Antonie Kamerling als Kessel is in deze versie veel beter uitgewerkt. Kamerling geeft prima gestalte aan een sadistische klootzak, iets waarvoor hij mijns inziens lof verdient.
Het verhaal is prima opgebouwd, vooral met de tegennatuurlijke zaken als koeien die ineens hyena's opvreten, de mensen die tegen elkaar opgezet worden, de doodgeboren baby die onder de maden zit, de waanzin die toeslaat... Het is allemaal in een rustiger tempo verteld. Als je expliciete gorigheid wil, moet je niet bij The Exorcist zijn. Zoek je een film die bij tijd en wijle de nekharen overeind kan zetten, dan adviseer ik je deze film eens te bekijken. En als je dan toch bezig bent: The Exorcism of Emily Rose is eindelijk een film die zich kan meten met de originele Exorcist.
Nomak
Deze is vanaf 21 maart 2006 verkrijgbaar als Special 2-Disc Steelbook Edition.
DJ41
Vandaag gezien. Niet echt heel bijzonder. Slechte special effects. Matig verhaal. Het acteerwerk was niet bijzonder goed of slecht. Krijgt 1,5 ster van mij.
Skuller
ik ben het hier helemaal mee eens
dr walgvogel
pietje punk
veel beter dan de andere versie.. alleen het eind was wel heel erg afgekapt.. beetje jammer van de rook enzo ook sloeg nergens op...
Gehenna
Heerlijke sfeer, dat gezegt blijft er helaas weinig over dan een herhalingsoefening die nergens spannend word.
Het begin met Kamerling beloofde wel het één en het ander, misschien was dat juist wel het hoogtepunt van de gehele film die verder rustig en loom aandoet, met nauwelijks opzienbarende aspecten.
De film is gewoonweg té traag, en had met een betere editting tot meer vaart en misschien wel meer plezier geleid.
Regie is in orde, misschien voor een film als deze iets te sober maar Paul Schrader weet er wel een heerlijke donkere sfeer mee te creëren.
Het acteerwerk van Stellan Skarsgård is effenaf statisch, ik ben er nog niet geheel over uit of dat nou bij zijn rol hoorde, Merrin in The Exorcist gespeeld door Max von Sydow vond ik allesbehalve vlak acteren.
Niet meer dan een aardige film, die het vooral van de sfeer moet hebben. 3*
Tarkus
Het is inderdaad hetzelfde verhaal als The Exorcist: The Beginning. Maar ik vind het verhaal in deze versie beter uitgewerkt. Minder special effects, maar dat doet er niet toe. Stellar Skarsgard is hier ook evengoed als in de andere versie. Best spannende film zonder al te veel schrikwekkende momenten.
Sailorman
Wat een afknapper zeg, net of ik naar een aflevering van 'Hercules' zat te kijken. Niet hetzelfde verhaal maar wel dezelfde tv-serie sfeer. Special effects zoals die rode ogen van de demon waren ook ronduit lachwekkend en de etterkop van die priester op het einde leek ook meer op een mislukte puddingtaart. Geen tijd verkwisten aan dit misbaksel. De impact van de 1e Exorcist was gewoon te groot en te goed, dus gewoon het verhaal laten rusten was beter geweest.
chansadres
Beschouw het ook niet als een serieuze film. Het enige wat Schrader kreeg was het beeldmateriaal wat hij geschoten heeft. Geld nada niks. Daarom zitten de "echte" special effects er niet in.
Even korte uitleg voor de mensen die het niet snappen:
Deze versie van de film zou eigenlijk The Exorcist: The Beginning zijn. Echter de producenten zagen er geen lucht meer in en stopten tijdens het maken van de film met de regisseur. Nieuwe regisseur werd erbij gehaald en die heeft The Exorcist: The Beginning gemaakt zoals hij nu is. Deze versie flopte genadeloos. Terwijl ik durf te wedden dat Schraders versie veel beter zou hebben gescoord. Maarja het mocht niet zo zijn.
Dat Schrader toch nog mocht knippen en plakken vindt ik goed maar nu krijgen we een halve film voorgeschoteld. Wil ik dat wel zien. Ik hadt liever zijn versie niet gezien. Iets wat niet af is moet je namelijk niet kijken.
In ieder geval, na de film te hebben gezien, had ik deze versie 3,5/4 sterren gegeven voor de versie als hij helemaal compleet af was. Deze halve versie krijgt 2,5 ster van me. Het is gewoon niet af en verdiend daarom niet meer te krijgen...
Mister_Movie
Ik sluit me aan bij de dominion-kant
Veel beter dan 'exorcist: the beginning' en onbegrijpelijk dat deze film baan moest ruimen voor de andere. Het is wel meer een mysterie-film dan een zuivere horror, maar dat is bij die andere ook vind ik. Ik heb me geen minuut verveeld bij deze.
By the way: Persoonlijk geloof ik ook dat het mogelijk is dat het allemaal bewust gedaan is om twee filmen van precies hetzelfde verhaal te maken. De producers weten heel goed dat de exorcist-fans zeker beide filmen gaan halen en het brengt dus gegarandeerd meer op.
Maroquinho
Het verhaal is prima, de sfeer in de film is om van te smullen, de acteurs zijn ok, maar de special effects zijn belabberd en verpesten de hele film!!! Als het vee aan de hyena's begint te grazen en als de wolven om de hoek verschijnen heb ik overwogen om de film uit te zetten. Echter heb ik een berope gedaan op mijn geduld en mij liefde voor films, maar dit was niet voldoende toen ik geconfronteerd werd met een roze/groenkleurige hemel en de slechte verbeelde satan zelf...
Dr.Strangelove
Niks niks niks 3x niks de strijd tussen de gekolaniseerde en de westerse mogendheden hebben we al vele malen op betere manieren gezien in de cinema, het horror aspect kun je terug draaien tot 0.1 op een schaal van 10
Charles Manson
dit vind je zelf niet ietwat kort door de bocht?
metaledje
ik vond hem wel te doen, in het begin kon ik beide versies niet in verband brengen(dominion en the beginning)
sommige stukjes zijn weer leuker dan in the beginning en sommige ware in the beginning weer vermakeljker,dus ik kan nie echt zeggen welke versie beter is, niet echt top maar in ieder geval wel beter dan alle versies na het origineel (deel 1) 3*
maurice74
Film is beter uitgewerkt dan The Beginning. Daar is alles wel zo'n beetje mee gezegd. Ronduit belachelijk en ongevaarlijk zijn de digitale hyenas en de zogenaamde 'domme negertjes' die eerst nog de schuld krijgen van het onheil.
Boromir007
Dit is een intelligente horrorfilm, iets wat tegenwoordig zeer zeldzaam is geworden. Paul Schrader heeft geen eindeloze bloedbaden nodig om de kijker aan het scherm gekluisterd te houden. Daarbij komt nog eens de uitstekende prestatie van Stellan Skarsgård, zijn father Merrin is er één die twijfelt en nergens in geloofd, zeker niet eenvoudig, toch slaagt hij er in zonder pretentieus over te komen. En dan is er nog de fotografie van grootmeester Vittorio Storraro. Onderschatte, maar sterke horrorprent, de beste uit The Exorcist-franchise sinds die originele versie van 1973.
8/10

The Exorcist: Believer