Cube (1997)
Gesproken taal: Duits en Engels
Releasedatum: 11 juli 1998
Bekijk via CANAL+
Plot Cube
"Don't look for a reason... Look for a way out."
Zes mensen ontwaken in een doolhof van in elkaar overgaande kubusvormige kamers met dodelijke boobytraps. Niemand van hen weet waarom ze gevangen genomen zijn, maar al snel blijkt dat ze allemaal een bijdrage kunnen leveren aan de ontsnapping.
Sjonge, wat sta ik eenzaam onderaan bij de waarderingen van deze film. Dan zat er waarschijnlijk heel veel geniaals in wat ik heb gemist (3,88!!?). In mijn herinnering was het vooral een erg 'verzonnen' s.f.-thriller, die eigenlijk 1 gimmick had en dat over de hele film uitspreidde. Zal hem binnenkort nog maar es kijken dan
DaveV
Originele, intelligente film. Moeilijk om tot de essentie te komen. Ik doe een poging.
In de film wordt geopperd dat er geen brein zit achter het ontstaan van de kubus. Hierin zit het wezenlijke. De gevangenen (symbool voor alle mensen in onze samenleving) hebben zonder het te weten meegewerkt aan de totstandkoming van dit gedrocht (enkel bij de architect wordt dit concreet vermeld).
De kubus staat namelijk symbool voor de maatschappij. Iedereen levert zonder na te denken en zonder het geheel te kunnen overzien een bijdrage aan een verstikkend en meedogenloos systeem waaruit geen ontsnapping mogelijk is. In de film wordt ook gesteld dat er geen big brother is. Wij allen zijn big brother. Iedereen houdt elkaar -vaak zonder dit te beseffen- in de gaten. En samen zorgen we ervoor dat dit onbewust gecreeerde systeem in stand blijft. Wil je aan dit systeem ontsnappen, dan ga je ten onder ( boobytraps).
Dat in de film een uiteenlopend gezelschap met verschillende talenten in de kubus beland, heeft als bedoeling de kijker op het verkeerde been te zetten. Samenwerken zal niet leiden tot ontsnapping. Zij maken immers allen onderdeel uit van dit systeem. Behalve de autist. Hij valt buiten de samenleving omdat anderen hem daar geen onderdeel van uit willen laten maken en hij in een dergelijk systeem ook niet kan functioneren. Daarom is hij ook de enige die de kubus kan verlaten. Hij heeft er eigenlijk nooit ingezeten.
Misschien zit ik er wel helemaal naast, maar het is maar een poging.
Interessant gegeven, beklemmend en fascinerend sfeertje, zeer matig acteerwerk en met name naar het einde toe ietwat flauw. Toch, met name door de originaliteit speelt de fascinatie die ik tijdens het kijken naar deze film had erg hoog mee in mijn beoordeling.
Leuke film die leidt aan een niet optimaal gebruik van het lage budget, maar vooral enkele vreselijk slechte acteerprestaties. Vooral die cop was bedroevend.
Het gebrek aan logica is verder geen punt, gezien het verloop van de film. Vreemd hoe mensen vallen over de plotse verschijning van de cop op het einde, maar niet over het feit dat er ergens een gigantische cubus met bewegende blokken in gebouwd is. Maar dat vraag ik me dikwijls af.
Tuurlijk is dit geen diepe film, maar wel eentje waar je, als je wat moeite doet, heel wat theorieën kan rondbrouwen. Leuk voor mensen die dit graag doen, maar ook leuk voor mensen die gewoon kunnen genieten van de enigmatische sfeer die de film uitstraalt. Wat vooral indruk maakte was het gebrek aan scenes van "de buitenwereld", en het gebrek aan concrete clues (de theorie van Worth was ook niet meer dan dat), zodat echt alles in het duister blijft. Ook het einde trekt dit perfect door. Vooral daarvoor, en het leuke idee 3.5*. Jammer dat de uitwerking verder wat te wensen overliet. Een 3.75 had beter geweest trouwens
Zeer sterke thriller die alleen maar gedragen wordt door de acteerprestaties van de 6 mensen in de kubus. Het grootste deel van de scenes werd gefilmd op een set die zo groot was als 1 kubus, meer niet. De spanning in de film wordt hoofdzakelijk opgebouwd door de spanning tussen de personages. Een pluim dus voor de acteurs.
En zeer origineel, want je zal amper een film vinden waar je hem mee kan vergelijken...
mister blonde
ik had ook graag meer uitwerking gehad van het hoe en waarom.
tja, waarom beleeft Bill Murray steeds dezelfde dag in Groundhog Day, waarom vallen vogels mensen aan in the Birds?
Zulke films zou ik een stuk minder vinden wanneer er onnodige uitleg is, over het hoe en waarom. er worden een aantal mogelijkheden gegeven; - Aliens, - een rijke gek, - de overheid, etc.
het is cruciaal dat je net zo onwetend bent als de karakters in de film.
Stijlvolle film, origineel, spannend en goed bedacht. Ik verhoog naar 4 sterren.
otherfool
Idee subliem, uitwerking redelijk. Beoordeling: 3.5*
Kan ik me in vinden. Echt een erg goed idee en met een beperkt budget te realiseren. Het acteerwerk is soms niet om aan te gluren (m.n. Holloway) en iets meer antwoorden had ik toch eigenlijk wel prettig gevonden, maar de film nodigt wel erg uit de vervolgen te kijken.
3,5*.
Rianneke_Dan
Lekkere vermakkelijke film.
Soms redelijk ingewikkeld, en de personages waren opzich wel leuk maar eigenlijk best standaart.
Ook vond ik het persoonlijk niet geheel een nieuw verhaal, maar toch leuk in elkaar gezet.
Origineel en bij vlagen zeer spannend werkje met claustrofobische sfeer. Het vervolg is een herhalingsoefening, het derde deel is wel weer intrigerend. Goed.
Zeer boeiende en spannende film. Ik vond dit een zeer verrassend film met een zeer goed verhaal. 6 personen ontwaken in een kubus met dodelijke vallen en dienen de uitgang te vinden. Er spelen eigenlijk allemaal onbekende acteurs in mee wat zeer verfrissend werkte. De onbekende acteren zeer goed. Aanrader.
Halcyon
Heb hem vandaag voor de zoveelste keer herzien en ik blijf het een geniale film vinden. Geniaal is een woord dat ik niet zo vaak gebruik als het om een film gaat, maar in dit geval is de term terecht en op z'n plaats (vind ik).
Voornamelijk het concept doet het hem. Niet toevallig is dit weer een Canadese film. Canada, fysiek gezien niet ver verwijderd van mainstream Hollywood, maar als filmland zit het toch helemaal anders in mekaar dan de VS. Geen groot studiosysteem, maar die Canadezen hebben toch een traditie die teert op onafhankelijke cineasten, zeker in het horrorgenre. Cronenberg is daar ongetwijfeld het beste voorbeeld van. Maar ook Natali bewijst z'n kunnen, als regisseur en als co-scenarist. In die zin kan je dit ook een beetje een auteursfilm noemen. Om maar even aan te halen dat binnen de Canadese cinemastructuur creativiteit primeert boven oppervlakkig spektakel.
Uniek is ook het uiterlijk van de film. Op slechts één set gefilmd (weliswaar met verschillende kleurschakeringen) en met slechts zes acteurs opgenomen (zeven als je de premisse meetelt). Low budget in de zuiverste vorm. Die premisse is er trouwens eentje om in te lijsten. Ze zet ook meteen de toon voor wat nog komen moet: een claustrofobische strijd om leven en dood waarin de horror zich niet louter op het fysieke plan afspeelt, maar in grote mate ook op het psychologische plan. Verantwoordelijk hiervoor is de groepsdynamiek waarin conflicten nooit ver weg zijn. Het mooie is ook dat alle personages hun eigen kwaliteiten en motieven hebben om uit de kubus te ontsnappen, hetgeen met momenten scherpe dialogen oplevert.
Naast het sterke begin is er een al even sterk einde, een climax als het ware waar gaandeweg naar wordt toegewerkt. Het middenstuk wordt interessant gehouden door bovenvermelde groepsdynamiek, maar evenzeer door de wiskundige benadering van de kubus en bijhorende boobytraps. Deze invalshoek getuigt in ieder geval van een aparte, slimme visie op het begrip horror. Of anders gezegd: er is over nagedacht.
Denden 100 Piek
Mysterieuze en originele horrorfilm, met genoeg blood & gore om fans van het genre tevreden te stellen, maar ook een goed script met betere personages en dialogen dan ik van een gemiddelde horrorfilm gewend ben. De setting en de plot is ook uniek te noemen, en zorgen voor een spanning die ik niet gewend ben van het genre, vooral omdat alles zo onbekend is, zowel voor de personages als voor de kijker. De vereiste samenwerking binnen de groep om te overleven en de onvermijdelijke spanningen die het met zich meebrengt blijft ook boeien, zeker vanwege overtuigend acteerwerk. Al met al een unieke horrorfilm, verdient een plaatsje in de filmcollectie van iedere fan van het genre.
Een 4.0
OlafK
Heel aardige wegkijker die nergens echt heel speciaal wordt. Wel een redelijk origineel concept trouwens! T plot is redelijk uniek en daarmee ook meteen de kracht van de film. Daarnaast vond ik het wel gaaf dat de verschillende ruimtes in de kubus allerlei andere kleuren hadden. Dit zorgde namelijk dat het enigszins eentonige decor toch nog wat extra stijl meekreeg.
Wat de film echter toch nog behoorlijk naar beneden haalt, zijn de acteerprestaties. Mijn god, wat wordt in deze film belabberd geacteerd. Het is dan ook te danken aan de hiervoor genoemde punten dat ik bereid was om de door de acteurs neergezette prestaties mn filmavond niet te laten bederven. Op het personage Worth (David Hewlett) na, vond ik ze allemaal stuk voor stuk bedroevend.
Toch nog een mooie 3,5*
!
Kraay
Fear Paranoia Suspicion Desperation.
Wat een film! Ruim anderhalf uur heb ik amper ademgehaald. De claustrofobische sfeer, de constante spanning vanaf de eerste scene, de onvoorspelbaarheid van de kubus, de autist die het elk moment voor iedereen kan verpesten in de geluidskamer, hoe de camera op de huid van de personages zit, de ondelinge spannig, alles wat zich in de kubus afspeeld is zo tastbaar dat het voor de kijker voelt alsof hij als zevende persoon opgesloten zit.
Visueel een meesterwerk in de sci-fi, elk shot is spannend, en geen een camerabeweging geeft de ruimte waar het zich afspeeld echt prijs, waardoor je ook als kijker totaal geen controle over de kubus krijgt.
En kom je ooit uit die kubus? In de eerste plaats is het niet zeker of er een uitgang is. En als die er is, hoe bereik je die in een kubus met ruim 1000 kamers, die ook nog eens blijken te bewegen...
Briljante film, en deze kijkervaring gaat nog een verbeterd worden in een home-cinema met een 6-box surround
Mag ik hopen...
maxcomthrilla
Knap uitgewerkte film met een intelligent concept die zijn mysterieuze en claustrofobische wederzijde een 50 jarig huwelijksfeest in het vooruitzicht heeft gesteld, waardoor het smullen is van de uitzichtloosheid en het gebrek aan verklaringen onder de bewoners van de kubus, die al gauw ten onder gaan aan een hoop interne conflicten. Ondanks het niet al te sterke acteerwerk vond ik de film bij vlagen zeer sinister overkomen, wat verdienstelijk is als je bedenkt dat het aantal boobytraps in deze film redelijk beperkt blijft.
Het moment dat die politieagent de handen van de dokter losliet kwam aan als een mokerslag, omdat men faalde om in een omgeving waar alles vreemd aanvoelde, tenminste nog steun uit elkaars gezelschap te putten. Gaaf in beeld gebracht ook met hallucinerende muziek en camerawerk, dat je constant het gevoel geeft alsof je niet op deze wereld bent en je zelf je laatste adem uitblaast. 4*
sinterklaas
Hele goed opgezette claustrofobische donkere horror/thriller. De hele film door krijgen we te maken met een groep mensen, waarvan het namelijk erg aangenaam is aangezien iedereen weer zijn eigen eigenschap heeft: de ene is politieman, ander dief en de ander weer een hele moeilijke autist, die een uitweg moeten zien te vinden in het krappe, donkere dodelijke futuristische kubussenruimte. Het mooie aan de verschillende eigenschappen van de spelers is namelijk dat ze geregelt op elkaar botsen en waardoor het ontsnappen regelmatig een zooitje word. De angsten worden ook goed in beeld gebracht en de film is voor de rest ook griezelig stil. Ook lijkt dit wel een beetje een inspiratiebron te zijn van Saw.
Ook die autist vond ik erg bijzonder: eerst is er geen land met hem te bezuinen, maar uiteindelijk is ie nog wel slimmer dan de andere mensen dachten.
Ook wel jammer dat Nicole de Boer nou geen Nederlander is.
Maar voor de verder rest een hele aangename, sterke, claustro-thriller. Zeker het kijken waard. Vooral voor de Saw-fans.
Matchostomos
De ongewone compact- en abstractheid, die doorgaans afwezig zijn bij andere genregenoten, siert Cube zonder meer. Alsook de onwetendheid waarmee Natali de kijker laat ronddwalen in een doolhof dat metafoor dient te staan voor het maatschappelijk kluwen. De maatschappelijke reflectie kent echter onvoldoende draagkracht, omdat het geheel louter teert op een idee. Een idee dat geen tot weinig uitwerking mist en stapsgewijs in herhaling treedt. Als gevolg van een exorbitant uitgemeten, bedacht en afgetekend plot, is het geloof in het fictieve gegeven van Cube bovendien nihil. Wanneer niet zozeer de muzikale, maar wel de visuele invulling ten slotte een onverzadigde indruk nalaat, is er van intensiteit en empathie weinig sprake.
Dutch Ownage
ik vond dat Saw altijd wel een leuke nieuwe creatieve weg in was geslagen , maar na het zien van deze film blijkt dus Saw helemaal niet zo creatief was als verwacht. Maar waar bij Saw wel de spanning aanwezig was is dat bij deze film beduidend minder het geval. Ook een leuk plot dat je bij Saw bezig houdt is hier niet aanwezig. Jammer ook van het einde van deze film, ik wou graag zien wat het grote witte licht inhield waar hij instapte. Het lijkt me niet dat hij vrijuit kan weglopen. Toch wel redelijk origineel concept (voor die tijd) en leuk voor een keer avondje vermaak.
Bottleneck
Vandaag weer gezien en het heeft niets ingeboet, ik doe er zelfs een halve punt bij. Fantastisch concept, vooral de kamer met de geluidsgevoelige sensoren waarbij gelukkig ook geen muziek/geluidseffecten zijn, best spannend. In de rest van de film past de audio perfect bij de claustrofobische en industriële setting. Ook worden op een gegeven moment de beelden van een van de kamers vervormd als de personen wat door beginnen te draaien. Heel eenvoudig gedaan, maar effectief (had ik liever vaker gezien).
Nadeel is wel de acteerprestatie. Leaven en Quentin worden bij vlagen behoorlijk slecht gespeeld, bijvoorbeeld het moment dat Quentin op het laatst opduikt.
Maar goed dat is een budgetkwestie, het is ook duidelijk dat er geen geld meer was om te kunnen laten zien hoe Quentin op het laatst werd verscheurd door de bewegende kubus.
cfreak24
Vond het een zeer vermakelijke film. Het idee was echt goed en de uitwerking vond ik ook erg tof gedaan. De sfeer zat er ook lekker in. Het einde vond ik ook erg goed het bleef lekker wazig zodat de mystiek rondom de cube gewoon blijft bestaan. Zeker een aanrader deze film, hoewel ik wel wat meer bloederige kills had verwacht --> 4,5*
simonvinkie
Cube
Ik zat gisteravond rond te neuzen naar een wat andere film en toen kwam ik bij Cube uit. En ik moet zeggen, best een aardig filmpje. De film speelt zich de hele tijd af in vierkante kamers dus dat geeft een lekker claustrofobisch sfeertje. Orgineel is de film ook. De acteer prestaties waren van een laag niveua maar het is ook een low-budget film dus daar hadden ze waarschijnlijk geen geld voor. Wel vond ik het einde onbevredegend. Ik zou toch wel graag willen weten hoe het nou allemaal zat.
belizard
Wel een aardige film. De sfeer was goed, de scenes waren onvoorspelbaar en de spanning was ook goed. Maar sommige dingen vond ik toch wat minder zoals dat die agent zich tegen de rest keerde en het gedoe met de cijfers.
Maar de slechte dingen aan deze film vind ik toch een stuk minder zwaar wegen dan de goede dingen, dus 3.5*
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Hiermee de eerste Cube-film als laatste gezien.
En deze wint het duidelijk van de andere 2.
Verhaal in orde, cast valt mee weg te komen en aardig thriller-vermaak.
En toch blijf ik met een gevoel hangen dat er een bak vol potentie niet is leeggehaald. Ruime 3,5*
Jawaddedadde
Cube
Vind hem moeilijk te beoordelen, maar ga toch een poging wagen.
Positieve punten waren het claustrofobisch sfeertje, het feit dat de film onmiddellijk begint (geen introductie oid), het hele idee van die kubus, de hele groepsdynamiek (al ging die flik net iets te snel over van good cop naar extremely bad cop). Knap ook dat de film zich voor de volle lengte op een en dezelfde plaats afspeelt.
Enkel de uitwerking van het idee had iets beter gekund. Nu blijft het allemaal wel erg vaag. Misschien leuk voor lieden die graag theorietjes bedenken, maar da's niet echt aan mij besteedt (al heb ik zo ook mijn "theorie")
Zwakste punt waren nog de acteerprestaties die soms echt erg zwak waren.
Zweeft tussen 3* en 3.5*
wibro
Verrassend goede SF thriller waar ik 90 minuten lang geboeid naar heb zitten kijken ondanks het feit dat het acteerwerk maar matig was. De claustrofobische sfeer werd uitstekend weergegeven en het verhaal vond ik bovendien ook zeer goed en origineel. Het open einde stoorde mij geenszins; ik vond dat dat het mysterieuze in deze film alleen maar ten goede kwam. De prequel en de sequel van deze film hoef ik daarom ook niet te zien.
Ook visueel oogde deze film ontzettend mooi mede ook omdat de kleuren licht van de kubusvormige kamers telkens onderling verschilde.
Met "The Descent" vind ik "Cube", die voor mij soms overkwam als een zeer nare droom, de beste claustrofobische thriller die ik gezien heb.
eltorro
Een spannende claustrofobisch sf horror.
De film in zijn geheel is een aardig originele sf horror waar nergens het kleine budget van 365,000 dollar (ongeveer rond de 300,000 euro) van af te lezen is. De film is onvoorspelbaar en weet de hele tijd de spanning goed vast te houden, vooral dankzij dat je eigenlijk nooit precies weet wat er aan de hand is.
Daarnaast zijn de meeste personages goed uitgewerkt, en blijken allemaal anders te zijn dan je in het begin denkt. Zo blijkt de soort van bad guy David Worth (één van de ontwerpers van de cube) meer een good guy te zijn en de good guy Quentin (een politie agent) meer een bad guy te zijn. De acteurs acteren hun rol allemaal goed genoeg.
De meeste vallen zijn wel goed bedacht, en sommige hebben we natuurlijk al wel eens eerder gezien. De personages gaan stuk voor stuk redelijk onverwacht dood, hoewel het naar het einde toe een beetje voorspelbaar werd. Gelukkig was het einde zelf goed uitgedacht en zat er zelfs nog een soort van plot twist in.
Het basisidee van de film is misschien niet bijster origineel, maar de uitwerking wel.
Vinokourov
De voorloper van Saw
. Het is soms best spannend, maar ook soms ontzettend onzinnig. Vooral de manier waarop kamers veilig verklaard worden door die wiskundige shizzle klonk bizar vergezocht. Wel leuk om eens te zien, alleen meer kun je uit zo'n concept toch niet halen vrees ik.
Met minimalistische middelen gemaakte spannende en clausterfobische horror/thriller. Een uiterst origineel verhaal dat erg slim in elkaar zit. De onderlinge verhoudingen tussen de personages worden goed weergegeven en de paranoide slaat al vrij snel toe. Beetje jammer dat het Quentin personage te ver door slaat. Heb expres de vervolgdelen nooit bekeken, want deze kunnen alleen maar afbreuk doen aan het origineel.
glimlicht
Minimalistische horror die je hersens laat kraken.
Vanaf het eerste moment zit je al gelijk in de film. Op een geweldige manier word er niks uitgelegd en druppelen de personages 1 voor 1 de ruimte in. Vreemde geluiden en pittige dialogen lieten mij in spanning.. What the fuck is er hier aan de hand?
Constant word er gekibbeld door de hoofdrolspelers, zetten ze jou als kijker op het verkeerde spoor. Niemand lijkt zichzelf te zijn... Ik denk dat ik net zo paranoia werd als de mensen in de levensgevaarlijke ruimte. De ontknoping is heftig en cryptisch. Laat de theorieën maar komen...
Eentje om niet te vergeten
John Lee Hooker
Whaaaat... ik word gek. Heb ik een andere film gezien ofzo?
Dit was echt super slecht gewoon... waar zijn al die hoge reacties op gebaseerd?
Wat een irritante acteurs zeg. Die oude vrouw kon ik echt niet uistaan en zij mocht al dood toen ze zich even verslikte. Dat meisje is vreselijk, zit een beetje interessant te doen met haar wiskunde kennis. De negro kan alleen maar de domme held uithangen en die autist hangt er maar een beetje bij.
Camerawerk is ontzettend lelijk. Sjezus.. er had veel meer afwisseling in moeten zaten qua beelden ( medium, totaal, close-up... meer knippen ook ).
De montage is ook echt beroerd en het klopt soms gewoon niet. Mensen zijn opeens op een andere plek...
De settings zijn natuurlijk ontzettend saai, alleen maar kamers met metaal en felle kleuren. Dat hoeft niet erg te zijn, maar wel bij een film als deze.
Dan nóg wat storende dingen:
-Dat meisje telt het aantal passen van muur tot muur ( bleek 14 te zijn ) en dan vraagt ze of die autist aan de kant wil. Haha trut waarom doe je zelf dan niet één stap naar rechts of links?
- De vrouw die buiten hing aan die sliert was al met 'r voeten bij een ander raam. Bij het volgende shot is dat raam opeens weg en is ze een stuk naar boven verschoven.
- De neger die zich afreageerde: hij zwaaide in het rond als een windmolen en de geluiden hierbij kwamen veel te laat. Zag er echt niet uit.
Ik zou graag reactie(s) willen hebben want ik snap dat gemiddelde en al die beoordelingen echt niet.
Acteerwerk, camera, montage, muziek, settings, verhaal... eigenlijk is alles slecht.

Cube Zero
2004

Cube 2: Hypercube
2002

Gratis? Hier nog wat pareltjes op PlexTV die de moeite waard zijn

Fight Club

Falling Down
Thriller, 1993

Das Experiment
Drama / Thriller, 2001
riddleautismeclaustrophobiamazepsychologieprime numberentrapmenttrapdoor mathematicshorrormoordbloedvergietenontsnappentrapgeweldlabyrinthsurvival horrornumberscubemechanicalindustrial