• 9.378.652 stemmen

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 11 juli 1998

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Cube

"Don't look for a reason... Look for a way out."

Zes mensen ontwaken in een doolhof van in elkaar overgaande kubusvormige kamers met dodelijke boobytraps. Niemand van hen weet waarom ze gevangen genomen zijn, maar al snel blijkt dat ze allemaal een bijdrage kunnen leveren aan de ontsnapping.

avatar van Dionysos

Dionysos

Schitterend hoe in deze film met symboliek en metaforen gewerkt is. Briljant bedacht.

Het doet ook wat Kafkaiaans aan allemaal; iets overkomt je zonder dat je de achterliggende reden ervan weet of dat je het had kunnen voorkomen. Zeer goed.

Puntje van kritiek: de karakters zijn wel erge stereotypen, waardoor het soms neigt naar een Scooby Doo-achtige queeste. Maar op zich valt daar wel langsheen te kijken. Iets wat je ook zeker moet doen, want het is een meesterlijke film!

avatar van Wouter

Origineel idee, hier en daar wat simplistisch in zijn uitwerking. het acteren liet ook te wensen over. Wel vermakelijk.

tovenaar schreef:

Zeer goede film, ik baalde alleen echt van die ene kerel, die op het laatst het feestje gaat verpesten voor onze Nicole de Boer!

Onze?

avatar van gotti

Wellicht zijn d'r (groot)ouders van origine Nederlands. Zij heeft iig een Canadees paspoort...

flipsen

Een simpel idee. Maar wel een leuke film. Spannend, personages zijn leuk bij elkaar gezocht.

Op de voorkant van de DVD hoes staat : FEAR, DESPERATION, PARANOIA....

Omschrijft het gevoel wat de gevangen in the Cube wel moeten hebben.

4 sterren (originele idee zorgt voor deze hoge waardering.

avatar van diddledidoo

diddledidoo

'You can't judge a book by it's cover.' Vanmiddag deze film zien liggen en de hoes (een andere dan hier is afgebeeld) en de prijs (nog geen zes euro) gaven me het idee dat het om een slechte film zou gaan. Morgen toch maar even teruggaan .

avatar van Yak

Yak

diddledidoo schreef:

Morgen toch maar even teruggaan .

Haha! 'Sorry meneer, maar ik had een klotefilm verwacht. Deze is veel te goed. Mag ik 'm ruilen?'

avatar van Chainsaw

Chainsaw

diddledidoo schreef:

Voor minder kan zes euro kan het altijd, ik heb hem bij zo'n witte boekenmarkt voor 5.99, voor ikhem kocht had ik hem al gezien, maar voor minder dan 6 euro is ie zeker interessant genoeg. Hij is echter de eerste keer dat je hem ziet het leukst.

avatar van Johan van Ee

Johan van Ee

Ik vond de personages geen van alle sympathiek. Vooral die hysterische arts was niet te harden. Hierdoor kon ik het me niet echt boeien of ze nu wel of niet zouden ontsnappen. Verder matig geacteerd maar wel een leuk idee (3*).

avatar van WB

WB

flipsen schreef:

Hij is echter de eerste keer dat je hem ziet het leukst.

Is dat niet met alle films zo?

Ach ja, zo blijven de schrikeffecten en de spanning op z'n hoogst (in deze film), als je niet weet wat er gaat gebeuren...

Topfilm...

avatar van DieGo

DieGo

mr.Frielink schreef:

"Zes mensen ontwaken in een doolhof van in elkaar overgaande kubusvormige kamers met dodelijke boobytraps. Het groepje bestaat uit een politieagent, een professionele dief, een student wiskunde, een psycholoog en een autistische volwassene"

Dat zijn er 5

Idd, de 6e is de man die de buitenkant van de kubus had ontworpen, Worth heet hij, misschien handig om bij de synopsis te plaatsen? Jordy?

Kvond het trouwens een matige film, wel orgineel maar kon me niet echt boeien. 2,5*

avatar van davidov

davidov

heb eventjes geen zin in een (recensie), mijn excuses maar ik moet gewoon zeggen dat ik geweldig genoten heb van deze ....beetje alternatieve film

[nutteloze info] 500e post...hmm als ik niet zo brak was had ik nog een biertje gedronken [/nutteloze info]

avatar van Jordy

Jordy

DieGo schreef:

misschien handig om bij de synopsis te plaatsen? Jordy?

ga je gang...

[quote]DieGo schreef:

Er staat nog een foutje in, er worden namelijk geen 6, maar 7 mensen wakker in The Cube.

avatar van DieGo

DieGo

Ik heb een verbetering ingestuurd, maar heb de 7e er niet bijgeteld omdat ik denk dat ie niet bij de groep hoorde.
Op een gegeven moment wordt aan Worth gevraagd hoelang er al mensen naar de Cube gestuurd worden, het antwoord wat hij hierop geeft is 'several months' (of iets dergelijks). Ik denk daarom dat het 1e personage wat dood gaat niet tot de groep behoorde.

avatar van MWX

MWX

heel raar een film van je kijkt 1.5 uur naar een film waarvan je bijgod niet weet waar het overgaat en toch blijf je kijken en je hebt zoiets van hey geinige film dat is pas meesterlijk

flipsen

Nadat je vanavond klaar bent met juichend-door-huis-heen-rennen-omdat-nderland-gewonnen-heeft-van-tjechie moet je deze zeker weten even gaan kijken. Zeer de moeite waard!

avatar van davidov

davidov

flipsen schreef:

idd, ik had deze film dus gezien op aanraden van de videotheekenaar (hmmm...) anyway geen spijt van gehad

avatar van Edie

Edie

Gewoon een leuke vermakelijke film, niet meer - niet minder.

De ruimte, je ziet duidelijk dat het echt in 1 ruimte opgenomen is, en waarom ook niet? Het valt eigenlijk niet op, enigste 2 dingen die mij opviel aan de cubus: Wanneer iemand sprong zakte soms een beetje de grond 'in' waardoor je ziet dat het "waarschijnlijk plastic" platen zijn. Ook zijn de kleuren v/d cubus te verwijderen (al dacht ik aan lampen Achter die platen) wat een uur duurde, geheel onverwachts voor de regisseur.

Het acteerwerk is matig tot redelijk, verwacht geen wonderen (hier is het budget ook niet na) maar verwacht niet het slechtste.. Leuk ertussenin..

De effecten zijn ook gewoon goed, vooral voor deze low-budget thriller zijn de effecten (zowel make-up als visuel) goed. De 'opnames' buiten de cube lieten soms te wensen over, maar over algemeen gewoon goed, niks over te klagen.

Het camera werk is gewoon met (denk wel duurdere) handycams gedaan, erg grappig detail.. Zo zie je maarweer.. En ziet iemand het verschil? Op t.v..? Ik niet.

De kamers zouden misschien ietsje donkerder mogen en iets meer.. "geluid" ofzo erin, ook waren de schrikmomenten middelmatig. Soms had ik in gedachten dat mij GSM lag te piepen :S wat dus in de film hoort..

De dvd versie heeft ook leuke extra's erop, meesterwerk is en noem ik het niet, een leuke film om eens op een zaterdag avond te bekijken, wanneer er Weer eens geen bal op t.v. is.. Aanrader? Yeps, zeker weten. Al is het voor Nicole.

avatar van darkcity

darkcity

Edie schreef:

De dvd versie heeft ook leuke extra's erop.

Eeuhm, volgens mij heeft de DVD alleen een trailer, en donker videokwaliteit beeld en een DD 2.0 geluidsspoor, niet bijzonder volgens mij, maar goed als jij dat leuk en goed vindt.

Weet iemand of hier een special edition van komt of te krijgen is ofzo.

flipsen

Even over de personages en het einde van deze film: iedereen is aan het eind dood, behalve Kazan, die ontsnapt nog en ik denk dat dat geen toeval is, dat juist hij nog ontsnapt.

Ik heb het idee dat iedereen in die kubus mee zou kunnen werken aan een ontsnappingsplan. Een wiskunde student (logisch), een sterke beer, iemand die goed uit gevangenissen kan ontsnappen, een psychologe en Kazan met de prime numbers. Dat is logisch. Iedereen vervult een logische positie, maar ik denk dat er met Kazan meer aan de hand is. Ik denk dat die hele Kazan alles intuitief doorheeft. Is meer mensen dat opgevallen? Ik denk dat hij zonder het tot uiting te kunnen brengen helemaal door heeft hoe het zit in die kubes. Hij heeft bijvoorbeeld ook door dat ze die grote neger moeten lozen, in die kamer die op geluid reageert merk je dit. Ik denk dat hij doorheeft. Die Kazan is zo dom nog niet!

avatar van darkcity

darkcity

Zo gek gedacht is dat nog niet.
Ook denk ik dat ze normaal gesproken geen gehandicapten in zouden stoppen, wat heb je nou aan de reacties van een gehandicapte, normale mensen zijn veel interessanter, hun reactie op de situatie, daar kan je wat mee, dus het lijkt me te toevallig dat Kazan er is en hij moest dan eigenlijk wel een (ander) doel hebben gehad. Misschien was hij wel helemaal niet gehandicapt, vraag je dat maar eens af

avatar van Anatolia

Anatolia

Uitgaande van die theorie (die ik ook best aannemelijk vind), heeft uiteindelijk niemand het eigenlijk gered dan. Wat de film een nóg obscuurder einde geeft...

avatar van amco

amco

One hell of a creepy film.

avatar van MWX

MWX

vandaag weer eens gekkeken gelijk mijn cijfer van een drie naar een vier verhoogd. zelfs als je deze film vakker kijkt blijft ie cool!!!

avatar van John Doe

John Doe

darkcity schreef:

Zo gek gedacht is dat nog niet.
Dan impliceer je dat er op hun gekeken werd zoals in (KNIP - Jordy). Wat juist heel terecht niet werd duidelijk gemaakt. Wie wel kijkt is het filmpubliek en daarvoor wordt het leuker met de autist erbij. De reacties van de groep erop zijn interessanter dan de reacties op een gewoon persoon.

Autisten hebben veel vaker dan gewone mensen iets waar ze buitengewoon goed in zijn (Rain Man ook bijv.). Dat hij autistisch is maakt zijn uitzonderlijke gave verklaarbaar. Het wiskundige meisje bleek de brug naar de autist toe te zijn.

Gisteren deze film gekocht door een paar kleine aanbevelingen en was toch slechts 5 euro. Het blijkt toch mijn soort film te zijn. Die scene waarbij ze 1 voor 1 geruisloos door een kamer moeten is 1 van de betere horrorscenes die ik heb gezien in tijden. Je raakt erg bij de film betrokken, het zet je aan het denken...origineel, spannend. Een prachtig werk deze film. 4 en een halve ster.

darkcity schreef:

Zo gek gedacht is dat nog niet.
(...) Misschien was hij wel helemaal niet gehandicapt, vraag je dat maar eens af

Natuurtlijk speelt de film hiermee. het is namelijk een van de grote filmcliche's: de geestelijk minderwaardige die eigenlijk superieur is aan de 'gewone' mens.

avatar van Jordy

Jordy

John Doe, wil je hier geen spoilers voor andere films plaatsen?

Wouter schreef:

Ik denk wel dat het een terecht filmcliche is om verstandelijk gehandicapten moeilijke dingen, die niemand anders interesseert en die een "normaal" mens niet interssant vindt te laten kunnen. In een film kun je dan een situatie scheppen waar bij de special abillities van de autist juist wel nuttig zijn. In het "echt" is het namelijk ook heel vaak het geval dat verstandelijk gehandicapten sommige dingen heel goed kunnen (bijvoorbeeld rekenen, bus/treintijden van heel Nederland uit het hoofd kennen, precies weten wanneer iedereen die ze kennen jarig is, precies weten hoe oud ze waren toen dat en dat gebeurde) en iedereen denkt meteen van, "wat heb je der aan?" maar soms kan het ontzettend van pas komen!

Een clishe, dat klopt, maar clishe wordt vaak negatief gebruikt, maar in deze film (en in Rain Man nog veel meer) vind ik het juist ontzettend goed en niet storend.