Genre: Horror / Drama
Speelduur: 119 minuten / 122 minuten (unrated version)
Geregisseerd door: Scott Derrickson
Met onder meer: Laura Linney, Tom Wilkinson en Campbell Scott
Releasedatum: 17 november 2005
Plot The Exorcism of Emily Rose
Advocate Erin Bruner onderzoekt de zaak van een 19-jarige studente die door de duivel bezeten was, en overleed nadat een pastoor een duivelsuitdrijving op haar uitvoerde. De advocate aanvaardt schoorvoetend pastoor Moore te verdedigen in ruil voor een partnerschap in het advocatenkantoor waar ze werkt. Naarmate het proces vordert, worden Erins cynisme en agnosticisme op de proef gesteld door het onwrikbare geloof van de priester en de angstaanjagende, onverklaarbare gebeurtenissen rond de zaak.
Erin Bruner
Dr. Adani
Dr. Cartwright
J8R
geweldige film!
misschien komt dat omdat het onderwerp mij aanspreekt
vond de combinatie rechtspraak horror erg goed. misschien dat andere mensen de rechtspraken saai vonden maar dat vond ik niet.
enge film, enger dan The Exorcist.
ik geef deze film 4,5 sterren omdat het mij heel erg wat doet en omdat ik helemaal in de film zat.
Ik sluit me helemaal bij jou aan. Had af en toe het kippenvel op me arm staan.. en dat gebeurt me niet vaak
Topper!
SvV
Vond er niet zoveel aan eigenlijk. Saai en niet mijn type film het dat duivel gedoe enzo. Heb hem wel uitgekeken maar niet met plezier.
Halcyon
Erg fijn filmpje dat er goed in slaagt twee genres met elkaar te versmelten. Enerzijds heb je een volbloed horrorfilm waarin de duiveluitdrijving van een jonge studente centraal staat en anderzijds een rasechte rechtbankfilm die de griezelige gebeurtenissen vanuit verschillende invalshoeken benadert. Zo krijg je te maken met de eeuwige tegenstelling tussen religie en wetenschap, en meer concreet in deze film, met de vraag of Emily Rose nu werkelijk door de duivel bezeten was of ze aan een psychiatrische stoornis leed.
De aparte vertelstructuur wordt best slim geïntegreerd in deze film. Zo krijg je afwisselend scènes van de bezeten studente en het proces in de rechtbank te zien. Het laat de makers toe om het ene moment de kijker de stuipen op het lijf te jagen en het andere moment tekst en uitleg te bieden over wat er aan de hand is. Het is net die afwisseling die de film gedurende de ganse speeltijd voorziet van tempo, met als gevolg dat je je geen seconde verveelt.
Een oerdegelijk filmpje dus dat een klassiek horrorthema via een knappe en aparte uitwerking aan de man weet te brengen.
J8R
Vanavond nog eens gezien, me stem gaat nog een half punt omhoog.. Geweldige film!
aburex
Zeer goed gemaakte film over het nu wel of niet bestaan van hogere machten. Ik hou wel van dit soort films en het einde laat de kijker ook beslissen of hij nu wel of niet gelooft in de duivel
lordhagus
Dit is een duitse verfilming van dezelfde gebeurtenissen, maar dan vanuit een meer psychologische/medische invalshoek, en waarschijnlijk ook iets dichter bij het ware verhaal.
bild
Goede rechtbankthriller die blijft boeien. Film kent goed acteerwerk en mooie flashbacks. Deze film wordt vaak vergeleken met The Exorcist maar deze film speelt zich toch het grootste deel af in de rechtbank.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Spannend, maar veel te veel rechtbankscènes die de film drastisch naar omlaag trekken.
Maar dat komt omdat hij een heel ander uitgangspunt heeft dan bijvoorbeeld The Exorcist & co.
charmed one
ik vond dit wel een spannende film. dze film is gebaseerd op waar gebeurde verhaal.
nataS1972
Net gekeken. Goede film, zeker omdat het een rechtbank film is met beelden uit het verleden.
Daardoor is dit even anders dan we gewend zijn van "enge"films.
De opbouw vind ik erg goed en er zitten goede spannende stukjes in. Echt een aanrader.
Ik moet vannavond nog slapen en maar hopen dat ik niet om 03:00 uur wakker word.
rocky I.S
Ja als je deze film gezien hebt en als je dan wakker word om 3 uur s'nachts dan zou ik het krijgen :d
michael1992
Na hem drie jaar geleden gekocht te hebben hem eindelijk gisteren gezien en teleurstelling kan ik het niet echt noemen het was eerder bevestiging van wat ik al wel verwacht had: een lauw wanna be-eng filmpje.
Heb echt moeite gedaan om hem eng te vinden door me proberen totaal in te leven maar de stukken in de rechtzaal waren gewoon saai en niet op de goede manier zoals bijvoorbeeld 2001: a space odyssey saai genoemd kan worden maar dan ook wel eventje één van de geniaalste films ooit is.
Neen saai in de zin van waar blijft de 'let the power of christ compell you' of een 'ego te absolvo', wat we ook wel kregen alleen veel te weinig voor een twee uur durende film.
En ik vond dat er iets fundamenteels mis is met het gezicht van 'Emily', haar hoofd lijkt naar boven uitgerokken te zijn.
GijsDeBeelde
Roept op tot discussie.... Hoe ver mag de kerk gaan? Mag de kerk medische hulp weigeren als ze zelf gelooft dat er een betere oplossing bestaat? Een integrerende film. De aanvallen die het meisje krijgt zijn eng. Maar voor de rest mis ik toch wel wat spanning.
Near_Dark
Vooral het éérste uur vond ik dit een occulte Horror/Thriller van de bovenste plank.
Tijdens sommige scènes ging het haar op mijn armen recht omhoog staan, ik heb zelfs een hemd over mijn T-Shirt aangetrokken omdat ik het koud kreeg, dat heb ik altijd bij zulke films, écht waar
Naar't einde toe wordt het meer een rechtbankdrama, maar is hij nog steeds goed, een aanrader !!
Ik geef hem een 7/10.
Een goeie Thriller
Deze regisseur zou'k graag eens een rasechte Horrorfilm zien maken, zijn vorige films niet in aanmerking genomen...
Bottleneck
Rotfilm, helaas. De combinatie rechtbank en horror pakt bij mij slecht uit. Het haalt iedere keer de vaart uit de film, je ontkomt niet aan de ergerlijke rechtbankclichés (objection), maar het belangrijkste is dat de rechtbankscenes een soort realisme suggereren, en dan ga je dus zelf ook rationaliseren.. waardoor de film compleet inkakt.
Laat gewoon aan de kijker over of die het als psychose ziet of als bezetenheid, nu word je een kant opgeduwd tot aan het belachelijke toe. Vooral de ondervraging van de antropologe en de priester zelf. Die zeggen dingen waar je broek vanaf zakt, maar ze worden zonder blikken of blozen aangehoord ('Op Halloween zijn de demonen het actiefst', 'Emily zag de maagd Maria'. 'De 6 demonen weigerden Emily te verlaten na verzoek'.
alsjeblieft zeg.....
Hou het gewoon bij een steeds gekker wordende meid die wordt bijgestaan door een klungelige priester met zwaaiend kruis, daar kan ik volledig in mee komen
Maar dan uitgerekend de agnostische advocaat die wordt bezocht door demonen en dus gaat geloven in het hele gebeuren.. Christelijk geneuzel wat weer eens de boventoon moet gaan voeren.
De scenes met Emily zijn dan nog wel aardig, maar niet eng. Het enige wat me nog boeide was het vonnis. Ik ging uit van vrijspraak, was daarom verbaasd met de straf, maar plotseling kwam daar het bizarre voorstel om hem dan toch maar geen hechtenis te geven, zonder onderbouwing of wat dan ook. Halfbakken zooi, die dan toch wel bij de film past.
Tot slot het waargebeurde van wat ik begrepen heb. Het is gebaseerd op een zwaar psychotisch Duits meisje, dat volgens haar religieuze ouders en priesters wel bezeten móest zijn, en door verwaarlozing en uitputting door de maandenlange exorcismen uiteindelijk stierf. Deze film daarentegen laat vrij brutaal het tegenovergestelde zien...
Blarown
wel een leuke film, zitten best wel spannende stukjes in, deed me wel denken aan ''The Ring'', maar wel goed acteerwerk en een goeie film voor een donkere regenachtige zaterdagavond.
Layla!

Exorcisme heeft alles te maken met het christenlijke.. Lijkt me een beetje logisch dat het de boventoon voert in de film?
Bottleneck
Die 'bekering' van die advocate is onnodig.. vond het maar irritant
Carolaah
Een vriendin had ons allemaal zo opgejaagd over deze film, dat hij uiteindelijk erg meeviel, misschien lichtelijk tegenviel qua 'scary'-gehalte..
Geen slechte film, interessant verhaal, best goed geacteerd door de hoofdrolspeelster.. maar daar blijft het ook wel bij. Niet echt een hoog 'weer zien'-gehalte..
*kelly*
Fantastische film met aardig wat schrikeffecten, inhoud en een akelig sfeertje.
Puike prestatie van de actrice die Emily speelt: doe het haar maar eens na.
--->4.5*
ckuhl
Uitermate saaie film, inderdaad zoals eerder vermeld, steeds de flashbacks (rechtbank/en de horror) haalt alle spanning uit de film.
Drs. DAJA
Degelijke film over exorcisme en ik denk zelfs dat ik het na The Exorcist wel de beste vind in haar subgenre. Heeft vooral te maken met het toch creatieve verhaal. De botsing tussen wetenschap en geloof (of eigenlijk het bovennatuurlijke) sprak me erg aan en is goed uitgewerkt. Daarnaast vormt de film een erg sterk kloppend geheel. Qua horror wankelt de film in het begin nog een beetje met goedkope schrikeffecten en matige CGI om halverwege toch over te schakelen naar enkele zeer sterke stukken suspense. Zo was de scene in de stal een erg vaardig stukje horror. Grootste minpunt van de film zit hem in de veel te gelikte look en de miscast van het hoofdpersonage. Ik kreeg zwaar het idee dat Scott Derrickson's keuze voor Laura Linney veel te maken heeft gehad met een hete productie-adem die hij in zijn nek moet hebben gevoeld. Linney is veel te gestilleerd en bovendien afgewerkt knap om een dusdanige rol te spelen. Dit, plus de standaard belichting en colorgrading, zorgde er voor dat ik te veel een Hollywood-gevoel kreeg terwijl ik eigenlijk een rauw en intiem drama wou volgen. The Exorcism of Emily Rose is een uitstekende horrorfilm maar ik geloof dat hij bij een independent meer tot z'n recht was gekomen.
Macmanus
Jammer
Ben toch nooit zo blij met die horror films die net doen alsof het echt gebeurt is. Kan best een leuk geestenfilmpje hebben, of in dit geval bezetenfilm. Maar als het dan begint met "Based on a true story" kijk ik toch altijd al met andere ogen. Zo is het verhaal extreem losjes gebaseerd op het Duitse verhaal, en dat is te merken. Met een nogal ongeloofwaardige rechtszaak, vreselijk dom slotpleidooi ook van Linney. Weet ik dat de jury's in Amerika niet slim zijn. Maar om nou te gaan zeggen dat je niet moet kijken naar de feiten, maar naar of bovennatuurlijke dingen misschien wel eens zouden kunnen. Lijkt me een eng land dat daarin meegaat. De straf dan ook nog pfff, wat een zwakke poging om iedereen tevreden te stellen zeg. De hele rechtszaak is mij ook te serieus en is misplaatst in een film dat duidelijk niet erg intelligent wil zijn. Hoeft ook niet, maar maak er dan ook niet meer van.
Ze hadden het dan ook gewoon moeten houden bij het verhaal van Emily Rose zonder rechtszaak, en zonder de "Based on a true story" tekst in het begin. Dan had het nog best wat kunnen zijn, die scenes zijn ook helemaal niet verkeerd. Ook weer niet baanbrekend, maar zat zeker genoeg potentie in voor een aardige bovennatuurlijk horror.
1.5* daarvoor dan maar.
Savatage
Heel goede film. De horrorscènes waren van topniveau en de rechtbankscènes waren ook goed. Voor degenen die de rechtbankscènes ongeloofwaardig vinden: Bedenk zelf eens wat dan wel geloofwaardig zou zijn als jij in de verdediging zat. Veel geloofwaardiger kon de verdediging het imo niet brengen.
Leno
De insteek is best aardig maar het horrorgedeelte is toch wel erg cheap en voorspelbaar. De rechtbankscenes zijn ook niet altijd even sterk, de acteurs maken een en ander goed maar al met al is het erg onevenwichtig.
emma87
Na het bekijken van deze film heb ik echt wel bewondering gekregen voor de hoofdrolspeelster jennifer carpenter. Je moet toch al een heel goede actrice zijn om deze rol te kunnen neerzetten.
Het verhaal zelf vond ik goed, al is het op sommige momenten misschien te ver af van de werkelijkheid. Als je echt de versie wil bekijken die het dichtst bij de waarheid staat bekijk dan 'Requiem'.
Voor entertainement en horror zit je hier goed. En dit is de enige film die mij echt bang kan maken en ik heb al heel veel zogenaamde horrorfilms gezien. Een echte aanrader dus
Zola-22
Geen leuke film en niet eng, wat naar mijn zeggen toch hoort bij een horrorfilm. Jammer dat ik het heb gekeken.
3 2 1 cut
Jaaaa ! Gisteravond weer eens tijdens een heerlijke onweersbui gekeken. Altijd weer top ! En elke keer als ik dat hoofd van Jennifer Carpenter in beeld zie komen denk ik " Wat een vreselijk lelijk maar ontzettend mooie meid ". Komt puur door de uitstraling en zoals ze zich geeft in de " possesed " scenes met als hoogtepunt de " I am the one who dwells within " regel.
Combi Horror / Rechtbank is lekker afwisselend. Een mooie strijd tussen de spirituele en de nuchtere wereld !
Ben door deze film eens You Tube / Google opgegaan om meer achtergrondverdieping te verkrijgen in dit soort situaties.
Ben daar snel mee gestopt. De quote uit de film " The Demons excist if you believe in them or not ".. krijgt dan een betekenis...

Deze vier horrorfilms zijn alleen vandaag nog te zien op Netflix

Horrorfilm 'The Exorcism of Emily Rose' van Scott Derrickson verdwijnt morgen van Netflix

Vijf horrorfilms gebaseerd op een waargebeurd verhaal

'The Exorcism of Emily Rose' is een kijktip in aanloop naar 'The Conjuring 3'

The Conjuring
Horror, 2013

[Rec]
Horror / Mockumentary, 2007
epilepsybezittienermeisjegeestumbrella crossprosecutorcatholicismnegligent homicidearchdioceseagnosticmalnutritionburningpsychotic epileptic disorder