• 9.378.387 stemmen

Met onder meer: Joseph Gordon-Levitt, Brady Corbet en Michelle Trachtenberg

Releasedatum: 25 augustus 2005

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Mysterious Skin

"Two boys. One can't remember. The other can't forget."

Op achtjarige leeftijd wordt Brian Lackey wakker met een bloedneus in de kruipruimte van zijn ouderlijk huis. Hij heeft geen idee hoe hij daar terecht is gekomen. Maar wat het ook geweest is, het is verantwoordelijk voor zijn verdere levensloop. Sinds het incident is Brian bang in het donker, plast hij in bed en wordt hij geteisterd door heftige nachtmerries. Brian is nu achttien en raakt ervan overtuigd dat hij destijds ontvoerd moet zijn geweest door ruimtewezens. Neil McCormick is de ultieme knappe buitenstaander. De jongen die iedereen graag mag, maar waar niemand echt dichtbij komt. Als achttienjarige jongen verlangt hij naar een tijd die al tien jaar voorbij is. Hij verlangt naar de band die hij als achtjarige jongetje had met zijn honkbalcoach. Hij denkt op zoek te zijn naar liefde. Brians zoektocht naar antwoorden, brengt hem bij Neil. Samen achterhalen ze de gebeurtenissen die zo'n impact hebben gehad op hun leven.

laundromat

Hmm...ben benieuwd! Had er nog nooit van gehoord.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2049 stemmen

Ergens te verkrijgen met Nederlandse ondertiteling?

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Bob Gray schreef:

Ergens te verkrijgen met Nederlandse ondertiteling?

Ja, deze vind je in zowat elke dvd-winkel.

Wel in QFC uitgave...

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Waarom staat deze film niet in de top 250 of in de top resent?

Hij heeft toch voldoende stemmen en de juiste leeftijd?

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Joseph Gordon-Levitt is briljant als een jongeman met een losse, verdorven sexmoraal, die nooit heeft kunnen leren dat affectie en lust tijdens de sex samen kunnen gaan. Ondertussen probeert hij een hoop nare ervaringen uit het verleden weg te spoelen, door zijn lichaam te torpederen met veel geslachtsgeweld. Zijn zelfvertrouwen heeft een flinke knauw opgelopen en steeds wanhopiger probeert hij zichzelf voor de gek te houden, dat wat met hem gebeurt is, dè norm in de maatschappij is. Uiteindelijk komt hij toch tot het besef dat de basketbalcoach misbruik heeft gemaakt van zijn kwetsbaarheid en zijn jeugd en zelfrespect heeft afgenomen.

De film boet na een herziening helemaal niets aan sfeer en zeggingskracht in. De opening van de film, de UFO zijlijn die bij Brian symbool lijkt te staan voor verdwazing, ontkenning danwel dingen die een mens ver te boven gaan en de geniale muziek dragen bij aan een heftige, intense film, waar het einde eigenlijk best een verademing 2 zielsverwanten die eindelijk hun verhaal kunnen doen na al die jaren in positieve zin bleek te zijn. Een ontroerende dramafilm. 4,5*

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

SnakeDoc schreef:

Waarom staat deze film niet in de top 250 of in de top resent?

Hij heeft toch voldoende stemmen en de juiste leeftijd?

De films met dezelfde score maar meer stemmen krijgen voorrang..

avatar van otherfool

otherfool

Ik had een wat mysterieuze, mistige film verwacht gezien de titel, hoes en plot, maar dit is eerder in your face drama rond disfunctionele gezinnen, pedofilie en jeugdtrauma's.

Joseph Gordon-Levitt (Neil) steelt de show met een veeleisende rol, waardoor het personage van Brian er soms maar een beetje bijhangt. Hun gezamenlijke zoektocht naar antwoorden is niet spannend of sensationeel uitgebeeld, wel indrukwekkend en soms hartverscheurend. Goede film.

3,5*.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een realistisch portret van jongeren en hun opgelopen trauma. M.i. niet pro-pedo omdat de emoties en het leed goed werden uitgebeeld en uitgewerkt en zeker vanuit het oogpunt van slachtoffers. Hoe de hoofdrolspelers de zaken op verschillende wijze oppakken en ermee dealen is boeiend. Het gewetenloze en gebrek aan inlevingsvermogen (de on-menselijkheid) van de "gebruikers" en hun bekende en beproefde methodes kwamen ook goed over, dus een compleet en indringend plaatje.
Ik vind Joseph hierin een klasse acteur.

avatar van Spetie

Een behoorlijk indrukwekkende film dit. De film begint vrij mysterieus, maar dat dient slechts als omhulsel van de uiteindelijke inhoud van deze film. Onlangs was ik bij (500) Days of Summer niet echt onder de indruk van Joseph Gordon-Levitt, maar in deze film maakt hij echter grote indruk. In zijn jeugd maakt hij een veel sterke en zelfverzekerde indruk dan de eveneens goed spelende Brady Corbet, maar uiteindelijk blijken ze allebei net zo onzeker te zijn geraakt door seksueel misbruik van de baseballcoach, waardoor uiteindelijk hun hele leven op de kop is gezet.

De film wordt op een erg mooie manier uitgewerkt en de regisseur schuwt de heftige scènes ook zeker niet. Vooral het moment dat Levitt op een gegeven moment met die Aids-patiënt bezig is doen mij ook nu een dag later toch wel een paar kleine rillingen bezorgen. Dat moment was erg indrukwekkend om te zien. Verder is de film aardig in balans. Het wordt nooit te dramatisch, mede ook omdat er af en toe tussen het drama door ook nog wel wat luchtige momenten verwerkt zitten. Daarnaast heeft de film gewoon een erg frisse soundtrack, van voor mij onbekende, maar wel goede muziek.

Verder zijn de personages van beide hoofdrolspelers gewoon goed uitgewerkt en is het einde van de film, ondanks dat ik het wel een beetje aan zag komen, gewoon erg sterk en vond ik beiden opdat moment zielig, maar ook sympathiek en hoopte ik dat hun leven van dat moment een positieve wending zal nemen. Erg van genoten en fijn dat er regisseurs zijn die films over heftige onderwerpen niet uit de weg gaan. Aanrader wat mij betreft.

4,0* dik

avatar van wibro

wibro

Geen prettige film om naar te kijken met een onderwerp dat op het ogenblik wel heel erg actueel is. Alleen ging het in deze film niet over sexueel misbruik door paters maar over sexueel misbruik door sportcoaches maar het komt natuurlijk allemaal wel op hetzelfde neer. Film had bepaalde zeer heftige scènes o.a. de scène met die van de aidspatient en de verkrachtingsscène, maar ondanks die heftige scènes en het toch wel goede verhaal was dit toch geen film die bij mij voortdurend onder de huid kroop. Het raakte mij allemaal niet echt. Het is een film die ik daarom ook echt niet opnieuw zal gaan herzien, hoewel de film zeker niet slecht was. Het getuigde in ieder geval wel van lef van de regisseur om een onderwerp aan te kaarten dat niet zo lang geleden nog zeer taboe was.

avatar van IcU

IcU

Wat speelt die sympathieke Joseph Gordon-Levitt toch een vieze, ranzige rol. Het was geen pretje om deze film te bekijken. Het grootste struikelblok is dat de film zware onderwerpen aansnijd en deze totaal geen diepte geeft, waardoor het een beetje plat en vulgair wordt. De combinatie van buitenaardse wezens en pedofilie/prostitutie werkte voor mij ook niet echt, waardoor de film een vervreemdend effect over zich heen kreeg. Het spel was daarentegen wel erg sterk en het feit dat de regisseur deze onderwerpen durft te verpakken in een toch wat plat uiterlijk is noemwaardig en bovenal gedurfd te noemen, wat ik ook wel weer kan waarderen.

avatar van Driello

Driello

Deze zat als 'verrassing' in een pakket filmsdie ik onlangs uit Europa ontving. Geen idee wat te verwachten, aangezien de hoesjes in Nederland waren achter gebleven. 'Rauw op je dak' noemt men dit.

Hierboven lees ik nogal eens dat dat aliens-gedoe en dan vooral dat meisje geen toegevoegde waarde heeft. Onzin, want de overtuiging van dat meisje en de bevestiging die dat bij Brian teweeg brengt, is van flink belang. Het zet je ook een beetje op het verkeerde been.

Heftig thema, heftig in beeld gebracht. Film had denk ik zonder de heftige scenes veel minder impact gehad, wat ikdan weerniet echt als een pre kan zien.
Prachtig eindshot. Voor een stem moet deze eerst de herziening in.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Echt heel erg sterk drama. Maar nu vraag ik me ook af of ik tot een van de kleine groep mensen zal behoren dat ook Araki's andere maffe cultwerk zal kunnen waarderen

En jezus, wat is Joseph Gordon-Levitt een geweldig acteur! Heb hem naast zijn geweldige rol in Brick en niet zo heel bijzondere preformance in (500) Days niet zo veel in films gezien. Maar ik denk dat hij met deze prent zijn 3rd Rock imago al aardig had afgeschud. Ben benieuwd waar ik hem nog meer in tegen zal komen.

avatar van niethie

niethie

Gizzmann schreef:

Je filmsmaak zo een beetje kennede denk ik van wel hoor. Vooral het drieluik TFU, DG en Nowhere is maf genoeg om in een melige bui een keer uit te checken...

OT: Paar maanden terug nog herzien overgens, met gezelschap ditmaal. Viel me nou pas op wat een geweldige muziekkeuze en timing daarin, daar heeft Araki echt een neus voor geloof ik. Slowdive tijdens de betoverend mooie openingscene, Sigur Ros in het treurige slot, tussendoor nog wat Cocteau Twins, Ride en Curve. Kan niet beter!

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Muziek keuze is altijd geweldig ja.

Van de trilogie zou ik persoonlijk beginnen met TDG of Nowhere, aangezien TFU nogal droog en richtingloos is. Het begrip trilogie is maar een vaag begrip in deze contect, over vervolgen is niet echt te spreken.

avatar van dEUS

dEUS

Drama?

Akkoord, de muziek was zorgvuldig uitgekozen en Joseph Gordon-Levitt acteert best wel knap, maar daarmee is het positieve over deze film wel gezegd.

Ik kan het niet helpen, maar als drama vind ik dit zo goed als waardeloos. Empathie met die twee kereltjes had ik helemaal niet. Wat de film voor mij nog enigszins vermakelijk maakt, zijn de paar leuke/originele/gewaagde scènes en het feit dat het verhaaltje best prettig is om volgen.

Voor de rest mochten ze de titel op de poster ook wat beter positioneren. Wel een leuke uitdrukking op dat kereltje zijn gezicht.

Ruime voldoende, maar meer dan 3 sterren vind ik het niet waard.

3.0/5.0*

avatar van hdehoon

hdehoon

Ik vond de film destijds nogal tegenvallen. Het raakte me niet echt en ik had het idee dat die heftige scenes te sensatiegericht waren. Het drama achter de sensatie vond ik maar matig uitgewerkt, alsof de regisseur vooral geinteresseerd was in visuele effecten. Misschien als ik er nog eens naar kijk dat ik een andere mening krijg, maar misschien ook niet.

avatar van TimZor

TimZor

maxcomthrilla schreef:

Vannacht nog gekeken op belgie en kan eigenlijk weinig anders zeggen dan bovenstaande stukje. Erg goed drama. Was onder de indruk.

avatar van David Aaronson

David Aaronson

Niet vaak een film gezien die ik met vier sterren beoordeel, terwijl ik hem met afschuw heb bekeken. Zonder de confronterende beelden zou deze film geen mokerslag hebben teweeg gebracht en zijn doel dus voorbij hebben geschoten.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Mysterious Skin (een potentiële titel voor een docu over Michael Jackson) voor een tweede keer bekeken, maar het blijft een moeilijke film om te beoordelen.

Een prent die kan bogen op een geweldige sfeer, in ieder geval. Vooral op sfeer, vind ik zelfs. Het is de gevoelige beeldtaal die Mysterious Skin zo bijzonder maakt wat mij betreft. Reken daarbij de dromerige muziek en een uitstekende Joseph Gordon-Levitt en ik kom toch uit op 4*.

avatar van jan01

jan01

Schitterende film! Wat een pijnlijke gebeurtenissen die de levens van 2 jonge mensen op onbewuste manier bepalen. Prachtig gespeeld en met een schitterend einde. Bij tijd en wijle heftig om naar te kijken (voor mij dan...).

avatar van robertus65

robertus65

De film kiest al snel voor de "gay interest" kant, en van die andere jongen die zo'n "zwart gat" had, komt pas veel later terug, als er dan ook nog buitenaardse wezens meedoen, houd het voor mij snel op. Redelijk braaf gefilmd allemaal, ik heb één keer een paar blote mannen billen gezien, verder bleef de camera gelukkig omhoog.

vrijdag van 0.15 tot 01.52 op NL2

laundromat

Of toch niet?! Ik heb het uit mijn oma's NCRV-gids gehaald.

Deze staat blijkbaar geprogrammeerd: Room with a View, A (2007)

minder

avatar van Anneniem

Anneniem

whow, ik heb deze film zojuist gezien en ben best wel onder de indruk.

Mooie film, goed geacteerd.

avatar van Pruim

Pruim

Goede film, puik uitgewerkt, sterk geacteerd door twee gasten die toch met name in luchtige comedies hebben gespeeld. Het einde deed voor mij echter afbreuk aan een hele boel goede dingen van de film. Ik vind een open einde niet erg, maar dit einde was met net even té open. Overigens is het honkbalcoach en niet basketbalcoach zoals hierboven in het verhaaltje staat!

avatar van Ingridd

Ingridd

Sterk, indrukwekkend drama, goede acteerprestaties. Ik vind dat deze film zeer goed de verschillende gevolgen van seksueel misbruik laat zien. De twee jongens hanteren beiden een andere overlevingsstrategie. Er zitten een aantal heftige scènes in die bij mij insloegen als een bom. Mooi einde waarin beide hoofdrolspelers op indringende wijze worden geconfronteerd met de gebeurtenissen uit het verleden.

avatar van Skrean

Skrean

Hele bijzondere film. Psychologie van de bovenste plank, over hoe mensen een traumatische ervaring verwerken of juist wegblokken. Regie was uitmunted.