ad
 • 139.585 films
 • 6.583 series
 • 19.907 seizoenen
 • 431.085 acteurs
 • 280.193 gebruikers
 • 8.078.210 stemmen
Avatar
 
banner banner

Mysterious Skin (2004)

Drama | 105 minuten
3,65 810 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 105 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Nederland

Geregisseerd door: Gregg Araki

Met onder meer: Joseph Gordon-Levitt, Brady Corbet en Michelle Trachtenberg

IMDb beoordeling: 7,6 (66.298)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 20 mei 2004

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play

Over Mysterious Skin

"Two boys. One can't remember. The other can't forget."

Op achtjarige leeftijd wordt Brian Lackey wakker met een bloedneus in de kruipruimte van zijn ouderlijk huis. Hij heeft geen idee hoe hij daar terecht is gekomen. Maar wat het ook geweest is, het is verantwoordelijk voor zijn verdere levensloop. Sinds het incident is Brian bang in het donker, plast hij in bed en wordt hij geteisterd door heftige nachtmerries. Brian is nu achttien en raakt ervan overtuigd dat hij destijds ontvoerd moet zijn geweest door ruimtewezens. Neil McCormick is de ultieme knappe buitenstaander. De jongen die iedereen graag mag, maar waar niemand echt dichtbij komt. Als achttienjarige jongen verlangt hij naar een tijd die al tien jaar voorbij is. Hij verlangt naar de band die hij als achtjarige jongetje had met zijn honkbalcoach. Hij denkt op zoek te zijn naar liefde. Brians zoektocht naar antwoorden, brengt hem bij Neil. Samen achterhalen ze de gebeurtenissen die zo'n impact hebben gehad op hun leven.

imageimageimageimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van barcam

barcam

 • 908 berichten
 • 894 stemmen

Controversiële "ongemakkelijke" sterke film over kindermisbruik. Beklemmend door zijn nare sfeer en soms op het randje balancerende scènes.


avatar van Insignificance

Insignificance

 • 3216 berichten
 • 5560 stemmen

Een thema waar enige subtiliteit vereist is. Zou je zeggen. Araki bewijst dat een tegenoverstelde aanpak ook effect kan sorteren, al is het aanvankelijk wennen aan z'n fors aangezette toon. Twee jongens waarbij een jeugdtrauma zich op totaal andere wijze manifesteert, alhoewel het beide een vorm van verdringen is. De een aseksueel en verlegen, de ander uitgesproken en betaalbaar. Beide zijn het eigenlijk al typetjes, maar ze worden ook nog eens omringd door, in meer of mindere mate, karikaturen.

Araki gooit verder ook alle mogelijke fijngevoeligheid overboord en neemt amper een blad voor de mond en lens. Vooral bij Neil en zijn klantenkring hanteert hij lompe halen. Wanneer Drago zich meldt, ontspint zich zelfs een huiveringwekkende scène. Het is een timbre waar je volledig op kunt afknappen, soms lijkt het zichzelf maar nauwelijks serieus te nemen. Toch ontstaat, naarmate het vordert, een film die een zenuw blootlegt, bestookt en aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Waarvoor hulde.


avatar van frogger86

frogger86

 • 22 berichten
 • 787 stemmen

Tja, Mysterious Skin, waar te beginnen?

Ik verwachtte veel van deze film, na enkele recensies te hebben gelezen zette ik de film dan ook op en verwachtte ik een juweeltje. Nu dat ik er een nachtje over geslapen heb is het voor mij persoonlijk dit toch niet helemaal geworden.

En waarom eigenlijk?

Nou, voor mijn gevoel "rekte" het verhaal zich iets te lang. Het verhaal van 2 jongens die beide misbruikt zijn in hun jeugd is een goed concept voor een sterke film, echter vond ik de balans niet helemaal zoals ik hem graag gezien zou hebben. Daar waar het personage van Joseph Gordon Levitt uitgebreid aan bod kwam, vond ik het personage van Brady Corbet enigzins achterblijven. 2 Tieners die getekend zijn voor hun leven werd erg goed uitgelicht bij Joseph. Daar waar het personage van Brady redelijk " mysterious" bleef, wat op zichzelf ook een bepaalde charme heeft, alleen pakte het mij niet.

Op dit gebied had er voor mij meer ingezeten, de focus beter verdelen.

Naast dit,vond ik de film soms vrij verontrustend. Vooral de scenes waar het personage van Joseph zich overgaf aan de talloze gewillige mannen,liet bij mij een misselijk, ongemakkelijk gevoel achter. Het einde van de film sloeg voer mij de plank enigzins mis. De hele film werd de kijker duidelijk gemaakt hoe erg de personages met hun misbruik worstelden en op het eind werd dit voor mijn gevoel te kort uitgelicht met een korte flashback en Brady huilend in de schoot van Joseph.

Qua acteerwerk niet echt veel op aan te merken, de personages werden goed neergezet, geloofwaardig en gebroken.

Van het losbandige leven van Joseph, tot het burgelijke van Brady, niets op aan te merken.

Qua regie ook goed in orde, goed camerawerk, alleen zoals eerder vernoemd, de vaart van de film is mijns inziens te langzaam.

Al met al een sterke film met een goede cast, enige minpunt voor mij is dan ook de rek van het verhaal.


avatar van MRDammann

MRDammann

 • 589 berichten
 • 2541 stemmen

Hele heftige film die nog lang na dreunt. Goed geacteerd, goed verhaal, akelige scenes. Ongemakkelijke momenten waren er veel in deze film en dat zorgt ervoor dat ik deze film niet gauw meer zal opzetten. Prachtige film, 5 sterren, maar voorlopig een eenmalige ervaring.


avatar van umbra

umbra

 • 2025 berichten
 • 2348 stemmen

Geen makkelijke film, maar echt wel goede film, met een zeer complex onderwerp, zeer goed acteerwerk en bijna subliem uitgevoerd. Kindermisbruik is altijd schokkend en heavy...hoe het in deze film naar voren wordt gebracht, houd het je echt aan je scherm gekluisterd. Een meer dan degelijk drama, die de nagel op de kop slaat. 3.5/5*


avatar van mister blonde

mister blonde

 • 11774 berichten
 • 4647 stemmen

Toch wel een sterke film. Had iets heel anders verwacht, moest er ook echt effe inkomen.

De film lijkt heel lang luchtig, maar dat blijkt een utopie. Het is een eerlijke film over pedofilie, die verrassend goed in elkaar zit qua karakterontwikkeling. Zo blijkt de reactie van Brian als het meisje hem betast logisch i.p.v. nogal overdreven. Zijn de herinneringen vertroebeld (vond Neil de coach al bij de eerste ontmoeting leuk toen ie 8 was, of heeft hij zich dat later wijsgemaakt). Mooi om te volgen hoe beide jongens met het misbruik omgaan (al dacht ik aanvankelijk dat Brian door zijn vader zou zijn misbruikt). .

Het acteren van Gordon Levitt (begint een favoriet te worden) is voortrefelijk en de film heeft een prettige look. Over het verloop van het verhaal ben ik nog niet helemaal uit. Vond het aanvankelijk niet bijzonder boeiend. Ook de keuze om er zo veel thrillerachtige elementen in te gooien door de film plot driven te maken en met een ontknoping op de proppen te komen is twijfelachtig. Het luchtige en de focus op plot (met een detective achtig verhaal) zorgde er dus voor dat ik niet zo goed wist of ik naar een goede film zat te kijken of naar een wel aardige.

Uiteindelijk groeit de film nu al in mijn gedachten. Gisteren dacht ik aan 3 sterren, zit nu een half hoger, maar iets zegt me dat ie 4 sterren verdient.


avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

 • 170 berichten
 • 538 stemmen

Hele knappe film, waar ik toch wel een paar keer heb moeten wegkijken van het scherm. Ik wist vooraf niet echt waar ik naar ging kijken, alleen dat Enola een 9.0 voor deze film over had. Aan het begin had de film wat weg van de sfeer van Donnie Darko, maar al vlug liep dit over naar Kids. De laatste 30 minuten heb ik rechtovereind op mijn bank gezeten, gegrepen door de zorgvuldige opbouw en intensiteit van de film. Zoals hier al vaker gezegd, geen film die je vlug voor een tweede keer opzet, maar wel een film die verrast en raakt. En meer kan ik niet van een film verlangen.


avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

 • 170 berichten
 • 538 stemmen

Ik moest tijdens de film trouwens meerdere malen denken aan Mr. Peterson van Perfume Genius. Wonderschoon nummer met wrange tekst, al is de achtergrond wat minder luguber dan Mysterious Skin.

Perfume Genius - Mr Petersen - YouTube


avatar van Majestics

Majestics

 • 322 berichten
 • 43 stemmen

Ik had van tevoren al gelezen wat de hoofdkern van deze film was en ik ben het gaan kijken omdat ik toen ik 7 of 8 was bijna werd meegenomen door een pedofiel. Het is een zeer aangrijpende film met verontrustende scenes en daarom niet voor iedereen. Het is een film met goede acteerprestaties, een dromerig en dramatisch sfeertje en een mooie soundtrack.


avatar van ziggy06

ziggy06

 • 135 berichten
 • 1044 stemmen

Goede film. Niks daarover, maar ik ontdekte iets...misschien wel met opzet gedaan, ik weet het niet, maar in de 50ste minuut van de film zie je op de auto een sticker van een rode vuist wat op de hoes van het St. Anger album staat van Metallica. Dat album komt uit 2003 terwijl de film zich op dat moment afspeelt in 1991.....

Wellicht is dit al eerder gemeld op dit forum, who knows..ik ga niet elk bericht doorspitten..en anders voor de freaks een leuk feitje....


avatar van leatherhead

leatherhead

 • 3364 berichten
 • 1731 stemmen

Knappe film inderdaad. Meest opvallende is nog hoe Araki er met verve in slaagt een precair onderwerp relatief luchtig te verfilmen. Nergens pathetisch of overdreven melancholisch. Mede te danken aan een aantal lichtelijk surreële uitstapjes, die vergezeld gaan met dromerige soundscapes. Zo'n openingsscene is bijvoorbeeld erg mooi. Daartegenover passeren er echter ook enkele pijnlijke, nare scenes die revue, die dan weer volkomen haaks staan op de dromerige momenten.

Wel een film die - ondanks de sterke opening - wat tijd nodig heeft om op gang te komen, maar gelukkig werpt het wachten zijn vruchten af. Verder een ijzersterke performance van Levitt, al hoeft de rest van de cast niet veel voor hem onder te doen.

Aldus een film met een sterk, aangrijpend verhaal, dat dankzij de eigenzinnige hand van Araki nog wat extra's meekrijgt. Kleine 4* zijn dan ook verdiend.


avatar van arno74

arno74

 • 8700 berichten
 • 3342 stemmen

Aan de hand van plotomschrijving, poster, titel en trailer had ik iets totaal anders verwacht. De titel en de poster deed me vermoeden dat dit vooral een film met fraaie visuele effecten of zo zou zijn. En het verhaaltje neigde naar scifi, helemaal wanneer er zelfs een UFO in beeld verschijnt. Maar nee, dit is een keiharde (psychologische) drama. Het ware onderwerp kwam aan als een verrassing, en de film slaagt erin om te tonen hoeveel schade iemand door zulke gebeurtenissen kan oplopen. Een interessante drama over hetero en homosexuele tieners die in een wereld van o.a. prostitutie zijn beland. 3,5*


avatar van SmackItUp

SmackItUp

 • 3311 berichten
 • 2072 stemmen

Schokkende, doch redelijk dramafilmpje. Ik kan veel hebben maar heb toch enkele keren weg moeten kijken door het onpasselijke gevoel dat ik soms kreeg wanneer er weer een pedofiel zich aan Neil vergreep. Helaas weet je al snel waar de film ongeveer op uit gaat draaien. Doordat dit al snel duidelijk is valt er voor mij persoonlijk verder niet zoveel meer te genieten. De verontrustende scènes kan ik moeilijk bestempelen als aangenaam, al redden de acteurs, die allen geloofwaardige rollen neerzetten, de film een beetje. Een onvoldoende verdient deze film echter niet, dus ga ik zitten op een 5,5.


avatar van Fransman

Fransman

 • 2265 berichten
 • 1775 stemmen

Deze film gaat over weirdo's, homo's en ufo's. Over eenzaamheid, jeugdtrauma's en veel kinderleed. Er zullen veel mensen zijn die dit een aangrijpende film vinden, en dat blijkt ook uit de reacties, maar ik heb er helemaal niks mee. Ik zeg niet dat het een slechte film is, al vind ik de structuur nogal rommelig, maar deze Amerikaanse aanpak werkt niet bij mij.


avatar van Movsin

Movsin

 • 5943 berichten
 • 7260 stemmen

Op één harde scène na, wordt deze rauwe realiteit redelijk discreet gebracht.

Film die je in de ban houdt. Kunnen de gedragingen van het hoofdpersonage verband houden met jeugdfantasie, frustatie of trauma die op jeugdervaringen berusten, het slot brengt toch een erg harde waarheid aan het licht.

Goede film, geen meesterwerk maar beslist het zien en laten bezinken waard.


avatar van AnyaH

AnyaH

 • 274 berichten
 • 269 stemmen

Hartverscheurende en indringende dramafilm over de gevolgen van seksueel misbruik bij twee 8-jarige jongens. De ingrijpende gebeurtenissen vinden plaats tijdens een zomerhonkbalseizoen. Het zal daarna hun verdere leven bepalen, het is nooit meer hetzelfde, ze zijn hun naiviteit kwijt. Beide jongens gaan ieder op hun eigen manier om met de verwerking van dit trauma. Tien jaar later zoekt Bryan naar Neil om antwoorden te vinden op zijn vragen en onduidelijke herinneringen. Cinematografie is donker en duister, plot is rauw, confronterend en weinig verhullend. De film riep bij mij heel veel emoties op en ik kon de geestelijke en lichamelijke pijn van de jongens als het ware meevoelen. Wat is het toch godvergeten triest dat zulke dingen gebeuren! Een film die je gezien moet hebben, al is het alleen maar om ons eraan te herinneren wat grote mensen kleine kinderen aandoen.......