• 9.378.664 stemmen

Geregisseerd door: Shane Meadows

Met onder meer: Paddy Considine, Gary Stretch en Toby Kebbell

Plot Dead Man's Shoes

"He's in all of us."

Na zeven jaar keren twee broers terug naar hun geboortestad in de Midlands. Ze installeren zich in een huis bovenop een heuvel. Al snel wordt duidelijk dat de oudste broer, Richard, niet voor het weidse landschap is teruggekomen. Hij wil zich wreken op de groepjes dealers en losers die na zeven jaar nog steeds door de stad zwerven. Eén voor één zoekt hij ze op om ze te vermoorden. De macabere en allegorische moordscènes zaaien paniek en paranoia. Wat is de reden voor al dit bloedvergieten?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dit type films, sober en rauw, is zowat de trademark van de Britse film. Het verrast dan ook niet dat er hier weer een bende loosers gefilmd worden die zwaar aan de drugs zitten en anderen zitten te treiteren. Zoiets zie je wel vaker in Britse films, en het komt me soms over, dat ze alleen maar goed zijn in dit soort dingen.
Verder was dit natuurlijk wel in orde, met een niet zo standaard wraakverhaal en een heftige uitzichtloze situatie voor de gangleden. Niet de meest optimistische film voor een zaterdagavond maar wel een hele sterke. Persoonlijk vind ik die scène waar de drie bendeleden zwaar zitten te trippen en één voor één worden afgemaakt een status van klassieker hebben.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Jeetje wat een geweldige film was dit. In mijn ogen originele wraakfilm. Ik heb in in ieder geval genoten van het acteerwerk, het verhaal en grauwe sfeertje. Ook zat er humor in, wat je niet vaak tegenkomt in thrillers. Op het einde hadden ze mooie koorzang afkomstig uit de Russisch-orthodoxe kerk.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

The Prodigy schreef:
...maar ik begrijp een ding niet. Waarom schiet Sonny, als hij net zijn kameraad neergeschoten heeft, niet alsnog Richard neer of doet hij op zijn minst een poging?

Dat vond ik ook erg onlogisch. Net zoals het feit dat Richard overal maar zo naar binnen komt. Dat ging wel erg makkelijk allemaal, net zoals hij ongemerkt die eerste kerel kon vermoorden terwijl iedereen een deur verder zat.
Toch vond ik het wel een leuke film om te zien. Er zit lekkere Engelse humor in verwerkt en het is typisch zo'n lekker "revenche-gevoel" verhaaltje. De 'Death Wish' films met Charlie Bronson konden dat ook zo goed en deze film deed mij daar wel een beetje aan denken. Echt indrukwekkend wordt de film echter nooit.

Goed bedacht en leuk uitgewerkt verhaal(tje), goed acteerwerk en een bevredigend einde, maar zoals gezegd ook nogal wat onlogischheden. Fijn om eens gezien te hebben maar het hoge gemiddelde hiero kan ik mij niet echt in vinden.

Degelijke 3,0*

avatar van 606

Filmkriebel schreef:
Goed gezien. Ik vond dit de enige slechte scène. Eerst schieten en dan de verkeerde persoon treffen, en dan rijden de vier zware jongens weg voor één man

Ten eerste hij is daar door zo zwaar geschrokken dat hij verlamd is van de schrik.
Ten tweede de andere waren erg bang voor die man en riepen dat ze moesten gaan rijden.
Ik denk dat je in zo'n situatie niet meer weet wat je moet doen.

Over de film,
Kei harde wraak film met zeer goed acteerwerk en prima keus qua muziek.
Mooi gefilmd en aantal mooie scenes.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Tegenvaller.

Het verhaal is nochtans niet slecht, al is het uiteraard verre van origineel. Al moet ik hier dan meteen wel bijzeggen dat het toch op een originele manier werd gebracht, mede dankzij de vele flashbacks die gebruikt werden (ik vond deze overigens wel geslaagd, ze verklaarden ook een hoop in ieder geval). Ook de sfeer in de film zat wel goed, waarbij ik op het eerste moment moet denken aan de scène in het café die ik echt wel goed vond. Zo wist je meteen dat het eerder een donkere/grauwe film ging worden, wat ik zeker toejuichte.

Klinkt allemaal goed, maar spijtig genoeg vond ik het gewoon een redelijk saaie film. Uiteindelijk vond ik dat er zelfs weining in gebeurde. Akkoord, die Richard ziet niet op een lijk meer of minder, maar toch vond ik de moorden op zich bijzonder magertjes gebracht. Verder waren er gewoon stukken waarin er werkelijk niets gebeurde en die dan nog eens ondersteund werden door ergerlijke muziek. Sommigen/Velen zullen dit misschien goed gevonden hebben in de lijn van de film en de sfeer, maar ik stoorde mij er gewoon aan.

Jammer dus, ik had er meer van verwacht.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Best een vermakelijke Engelse film met een soort van ouderwets wraakthema in een simpele verhalenlijn. Allereerst vond ik Richard wel goed neergezet als de broer die wraak wil nemen op die drugsdealers die zijn jongere broertje drogeerde en vernederde (wat ook erg mooi in zwart wit in flashbacks werd vertoond). We krijgen zo ook kennis met het groepje tuig met als leider die zwaargestoorde Sonny. En vanaf dat moment kan de moordende reis beginnen. De manier van moorden werd een beetje op een Se7en achtige-manier verteld.

Ook word alles weergeven in een troosteloos dorpje en de film oogt ook erg grauw en somber. En zo loopt de film door tot het verrassende einde.

Dead Man Shoes is geen klassieker maar wel een normaal wraakfilmpje. Is trouwens ook minder schokkend en goor dan ik had verwacht.

avatar van TwoTonys

TwoTonys

Wraak. Daar gaat het om in deze film. Het verhaal is wat dunnetjes, maar veder aardig gedaan. Volgens mij had er meer in gezeten in deze film. Geen echte topper maar toch goed voor een...

avatar van Mitchy.

Mitchy.

Toch aangenaam verrast door dit thrillerwerkje!

Het mooie aan deze film blijft toch wel de grauwe sfeer die we in meerdere (Britse) films tegenkomen. De manier van filmen, de zwartwitte flashbacks, en niet te vergeten; de mooi gekozen soundtracks / geluidseffecten. Had hem in het begin toch wel iets goorder verwacht, maar in de meeste thriller/misdaad gevallen valt dit wel reuze mee. Wat ik jammer vond was dat ze de clue op het einde in één keer onthulden. Ik had het mooier gevonden als ze door de film heen al weleens (symbolische) tips hadden gegeven. Toch is er echt duidelijk gekozen voor het grauwe, grijze, duistere. Het manchester-accent stoorde me ook wel een beetje, maar je moet ervan houden!

3,5 *

avatar van DVD-T

DVD-T

Lekker low budget wraak filmpje met een lekker rustig tempo. Goed plot. De hele film is het wat gematigd, en het einde komt dan ook als een klap aan. Leuk acteerwerk, fijne cinematografie en een aantal mooie shots van de omgevingen. Maakt me benieuwd naar meer van Meadows.

avatar van K. V.

K. V.

Deze ook eens bekeken en 'k vond dit ook een erg goeie film. De film begint nog redelijk onschuldig met enkele kleine plagerijen zoals een gezicht schminken of haar kleuren en dus nog grappig, maar de film wordt grimmiger en grimmiger. 'k vond dat de film ook beter en beter werd. Het einde vond 'k ook erg geslaagd.

Er werd sterk in geacteerd en het kwam overtuigend over en ook de muziek was dik in orde.

'k had geen echte verwachtingen bij deze film, maar hij is me erg bevallen. Je moet er misschien een beetje inkomen, maar hij is het bekijken zeker waard. Een aanrader.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Mooie en bijzondere film zeg! Prachtig gefilmd in het zachtgroene (bijna surrealistische) Midlands landschap.
De soundtrack vind ik fantastisch, gevoelige songs en af en toe een Laurent Garnier-tje er tussendoor.

Het verhaal vond ik spannend, niet meteen voorspelbaar. Minimalistisch en toch bijzonder uitgevoerd met de gegeven middelen. Goed geacteerd. De tripscene vond ik erg goed gedaan.
Ook grappige elementen, zoals de sportieve groen-witte (eend) cabrio en de make-up scene.

avatar van Shinobi

Shinobi

Erg rauwe film met een grimmige sfeer en een vleugje zwarte humor.

Je bent als kijker getuige van de wraakacties op de bendeleden zonder enige reden.
Tot je er dus achter komt wat voor gruwelijke dingen er met zijn broertje zijn gebeurd en dus Richard's daadwerkelijk motief. Overigens erg goed neergezet door Considine, hij kwam echt als een losgeslagen gek op me over vooral in die gasmasker.

3,5 Sterren.

avatar van dave

dave

Verkeerde benen zijn niet prettig, zeker als je erop gezet wordt. Typisch een scenario dat geruime tijd afdaalt, om dan een kwartier voor het einde de Mont Ventoux te gaan beklimmen. Het is nochtans de afdaling die de meeste slachtoffers heeft geëist. Het grote pluspunt was dat de angst voelbaar was. De 'small time crooks' werden immers zeer overtuigend vertolkt, zoveel is zeker. Over de ontzettend melige muziek heb ik dan wel weer mijn twijfels, maar die laat ik voor alle gemak door de mazen van het net glippen. Hoogtepunten waren een LSD-en-God-weet-wat-nog-trip en een ontknoping van heb ik jou daar.

'N aanraaier asje van wroekfilms hoet.

3,50

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Vreselijke tegenvaller. De film was heel wat anders dan ik voor ogen had. Dat het visueel weinig voorstelt had gecompenseerd kunnen worden door een intens script, maar daar gaat de film volledig de mist in. Ik voelde voor geen meter met de wreker mee en de wraakacties missen elke vorm van impact. Jammer.

avatar van Leno

Leno

Wraakfilms zijn er genoeg, deze film die zeker ook in dat genre valt heeft echter veel meer te bieden. Naast prachtig acteerwerk van Considine doet de film ruw en realistisch aan, je weet op een gegeven moment bijna niet meer met wie je medelijden moet hebben. Het einde past goed bij de rest van de film en er zitten ook nog enkele erg knappe scènes in zeker die tripscene.

avatar van jordandejong

jordandejong

Uitstekende film dit.
Had eerst verwacht dat dit gewoon een lekker revenge filmpje zou zijn, maar uiteindelijk blijkt het toch wat zwaarder te zijn.

Het begint allemaal best leuk. Richard (uitstekend gespeeld door Considine) haalt wat kleine dingetjes uit bij een stel low-lifes. Zo spuit Richard de haren van de criminelen roze en dat soort kinderwerk. Maar al snel begint het serieuzer te worden. Er komt een steeds grimmigere sfeer (gasmasker was heerlijk angstaanjagend) en de spanning is om te snijden. Doormiddel van flashbacks krijg je steeds meer het motief van Richard te zien om zulke daden te doen.

De film levert ook naar het einde toe totaal geen kracht in. Het blijft lekker grimmig en grauw en het einde was ook erg goed. Goede plottwist waaruit blijkt dat Anthony zelfmoord pleegde.
Er blijft ook plaats voor wat humor. Zo vond ik de scene waar ze met z'n drieen in de badkamer zitten omdat ze niet alleen naar de plee durven echt geniaal en grappig. Ook die scene waar ze gedrugd zijn is heel erg geinig.

Ik verwachtte dus een no-brainer wraakfilm, maar het blijkt veel meer dan dat.
Ijzersterke vertolkingen, grimmige sfeer en een mooie plottwist.
Geniaal.

avatar van Mars4i

Mars4i

LimeLou schreef:
Vond deze film toch niet op alle vlakken overtuigend. Had de film wel iets scherper verwacht, en met minder prutserige antagonisten (die junkies vond ik eerder grappig en debiel dan intimiderend ).

Ik ben het helemaal eens met je beoordeling van deze film. Het acteren en de beelden van een in verval zijnd Engels dorp zijn van hoge kwaliteit. Het verhaal en plot zijn ook zeer goed. Maar het passieve gedrag van de crimineeltjes die zich stuk voor stuk naar de slachtbank laten leiden had voor mij een sterk negatief effect op het kijkplezier. Op een gegeven moment gaan ze met 5 man naar die vervallen boerderij, met geweer. Daarbij schiet Sonny een van zijn collega's per ongeluk neer. OK kan gebeuren. Maar waarom gaan ze er daarna vandoor. Heeft het geweer maar 1 kogel ? Later bij het tankstation is het geweer verdwenen en gaan ze thuis met messen aan de slag Ik vind dit geen film om komisch in te gaan doen. Vandaar dat ik niet verder kom dan 3 sterren.

P.S. Die auto was wel komisch

avatar van Theunissen

Best een eenvoudig wraakfilmpje (duurt ook maar 82 minuten) welke wel lekker wegkijkt. Het verhaal is zoals gezegd zeer eenvoudig maar de uitvoering was gewoon prima. Dat komt vooral door de combinatie van actie (soms best grof), humor, visueel, muziek en de cast (uitstekende rollen van Paddy Considine en Gary Stretch). Geweldig toen de koffer openging en "Tuff" zat vermoord erin Het einde vond ik overigens wel een tegenvaller en had ik liever anders gezien.

avatar van Montorsi

Montorsi

Vond het een aangenaam filmpje. Had de synopsis niet voor me en verwachte eigenlijk op basis van wat ik me herinnerde een Midlands-misdaadfilmpje. Het is toch wel duidelijk meer dan dat. Vrij vreemd aanvoelende film waar de muzikale intermezzo's niet echt passen in de rest van de film, ondanks dat een soundtrack met namen als Bonnie "Prince" Billy en Smog altijd wel goed valt. Toch geeft dit de film wel iets memorabels mee, al weet ik nog niet goed hoe. Voor de rest draait de film duidelijk om de afrekening die pas tegen het eind zijn achtergrond openbaart met een surrealistisch randje. Vond Considine daarin een prima rol neerzetten, maar de rest werd iets te veel een karikatuur.

De afrekeningen waren redelijk indrukwekkend binnen een sfeervolle aankleding. Het is eigenlijk vrij goed neer gezet hoe niemand aan zijn lot kan ontkomen, in hoeverre je nog een loser of leider bent, of al lang en breed aan het milieu was onttrokken maakt niet veel uit voor Considine.

Stuk beter dan This is England. 3.5*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Heerlijk om weer iets rauws uit Engeland tegen te komen. Een doeltreffende aanpak waarbij ik al direct kon genieten van de realistische shots en het grotendeels weglaten van muziek (en als er dan wél muziek gebruikt werkt het ook). Er spelen échte karakters in die puur en moeiteloos in hun rol zitten en ik kan me niet voorstellen dat ze veel scènes overnieuw hebben moeten opnemen. Het komt er allemaal glashelder uit.
Normaal gesproken irriteer ik me als er een zwart beeld tussendoor komt met een relatief zinloze boodschap als: 'day 3' maar hier had het juist een versterkt effect. Die fragmenten zijn steeds ingebouwd na een heftige gebeurtenis en wanneer je dan op droge wijze de woorden 'day ...nog wat' ziet staan wordt het besef naar boven gebracht dat dit nog maar één enkel gedeelte was van Richard's plan. De flashbacks werken ook erg goed en geven je verontrustende achtergrondinformatie.

Schitterend dat hij zijn doelwitten eerst even waarschuwt en vernedert door bijvoorbeeld schmink aan te brengen of hun haren te verfen. De groep verkeerd vervolgens in angst, omdat ze weten dat het menens is en hij niet zomaar weg zal gaan.

Bij de scène dat Sonny en zijn maten weer thuis komen heb je Richard kort daarvoor een wit poeder in de thee zien strooien (waar hij het een kwartiertje terug ook nog over had met zijn denkbeeldige broer) en dan wordt het afwachten hoe dat drietal er op gaat reageren. Fantastisch als je hemzelf even later ook in de kamer ziet verschijnen. Het idee om je vijanden drugs te voeren waardoor ze in een hulpeloze toestand verkeren en je ze kan bespelen als poppen kwam door deze gruwelijke manier erg origineel op me over. Een poosje later zit hij bij de meest sober ogende vent in de stoel en het lijkt erop alsof hij deze man gespaard houd, om hem vervolgens toch nog meedogenloos in de zij te steken. Later, toen bleek dat Anthony zichzelf had opgehangen nam de dosis aan wraakgevoel in het kwadraat toe. Er komt nog een man met vrouw en kinderen aan bod die het minst schuldige was van alle betrokkenen. Deze neemt Richard naar dezelfde plek als de sterfplaats van zijn broer en het is wederom afwachten hoe dit gaat uitpakken. Een scherpe afsluiter als je het mij vraagt.

Deze thriller slaagt geheel in zijn opzet en laat je leeg en somber achter. Je beseft opeens dat je eventuele problemen helemaal niets voorstellen. Ik zit nu nog steeds voor mij uit te staren in een soort melancholische roes.

avatar van Brabants

Brabants

Dead man's shoes is een sterke rauwe Britse wraakfilm. Dit bizarre wraakgevoel krijgt gedurende de film meer gestalte qua uitleg en nemen van vergelding. Het krachtige van deze prent is toch echt wel dat het wraakgehalte slechts een onderdeel is van het geheel. De film is namelijk ook sentimenteel en geestig van aard. Hierbij is het Britse plattelandsleven het decor van de film en zijn de beelden zeer realistisch m.b.t. het alledaagse leven aldaar. De stilte momenten en de gekozen muziek sluiten naadloos aan bij deze prent die het boven beschreven op een krachtige manier weet te combineren. Het acteerwerk is zo realistisch dat het een voorbeeld mag zijn voor het neerzetten van een film als deze.

avatar van nilserr

nilserr

Als grote fan van This is England ging ik deze film met het volle vertrouwen tegemoet. Dit keer is Meadows er echter niet in geslaagd om mijn aandacht vast te houden. Het rechtlijnige wraakverhaal kon mij gewoonweg niet boeien. Dit doet niks af aan het feit dat de film visueel weer prachtig oogt. De rauwe vertelstijl van de regisseur is wat mij betreft van absolute klasse. Dit keer wist hij dat helaas niet te combineren met een interessante en prikkelende verhaallijn. Somers Town ligt nog in de kast, die ga ik vandaag maar eens een kans geven.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Prima wraakfilm op het Engelse platteland begeleidt door een soundtrack met nummers van Amerikanen als Bill Callahan, Bonnie 'Prince' Billy en Calexico.

De schrik komt er goed in te zitten bij het groepje dopeheads dat 7 jaar geleden een wat achterlijke jongen heeft vernederd en gemarteld, want hij is terug, maar nu met zijn grote broer.

Mooie beelden, mooie sfeer, prima wraak.

avatar van leatherhead

leatherhead

Niet zo bijzonder.

Enige échte reden om deze film te kijken is de vrij geniale rol van Considine, die de film naar een wat hoger niveau tilt. Voor de rest vond ik het eigenlijk een vrij basic revenge filmpje, dat ook qua uitwerking maar weinig bijzonder is. Enkele aardige scenes nog gelukkig, zoals die trip-scene, al is zijn dat soort dingen natuurlijk al beter gedaan in andere films. Verder is het qua cinematografie nogal armzalig, en is de soundtrack gelukkig nog wel redelijk.

Kijkt vlot weg, dat wel, maar voor de rest maar een beetje een grijze muis vind ik. Door Considine en enkele aardige momenten krijgt de film nog een krappe voldoende. 2,5*.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Erg genoten van deze film die een mix is van een paar genres.

Aanvankelijk leek het een drama met een komische, typisch Britse twist. Gaandeweg wordt de film rauwer en spannender. Dat alles tegen een prachtige enscenering en met een gepaste sound. Net voorbij de helft vroeg ik me af of de film nog wel zou verrassen. Gelukkig viel dat zeker niet tegen.

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Op aanraden van John Milton ben ik compleet blanco deze film ingegaan (want Paddy Considine). De eerste minuten dacht ik even goed getrolld te zijn, want kolere - dit is wel iets té lowbudget/arthouse naar mijn believen. Maar stiekem ontvouwt deze simpele wraakfilm zich tot een grappige, spannende, grimmige en hallucinante rolprent met een nogal verrassende plottwist. Zo zie je maar weer: soms moet je gewoon de stoute schoenen aantrekken.

3,5 * Oog om oog, tand om tand

avatar van El  Loco

El Loco

Wraakfilms vind ik om één of andere reden altijd wel interessant om te zien. Er wordt meestal wel een emotionele lading aan gegeven met bijhorende thrillerelementen. Niet dat het altijd goed wordt uitgevoerd, maar Shane Meadows is daar met deze Dead Man’s Shoes wel in geslaagd.

Er zit een grimmige sfeer van in het begin van de film die er nooit uitgaat. De scènes die we te zien krijgen over het verleden van Anthony zijn geschoten in zwart-wit en geeft dat extraatje aan sfeer aan de film.

Ook het verhaal steekt goed in elkaar waarbij Richard wraak neemt op een groep dealers door hen eerst te terroriseren en nadien één voor één om te brengen. Al was er eentje bij die ze per ongeluk zelf hebben neergeschoten. De plottwist dat Anthony al langer dood was, kwam niet meteen als een echte verrassing binnen. Het zou nogal ongeloofwaardig geweest zijn mocht Richard zo hard zijn doorgeslagen alleen maar omdat Anthony drugs gebruikt had. Het vermoeden dat Anthony dus al dood was, werd dus bevestigd, maar het deed geen afbreuk aan dramatische effect. De manier waarop de hele scène rond de zelfmoord van Anthony werd gebracht, was best heftig.

Ook een dikke pluim voor Paddy Considine die erg overtuigend en vooral beangstigend overkomt als wraaknemer zeker wanneer hij dan nog eens zijn gasmasker opzet, komt hij erg bedreigend over.

Een film die qua score bij mij balanceert tussen 3.5* en 4*, maar aangezien ik niet echt iets negatief kan zeggen over deze film verdient deze de hogere notering.