• 9.374.138 stemmen

Geregisseerd door: Shane Meadows

Met onder meer: Paddy Considine, Gary Stretch en Toby Kebbell

Plot Dead Man's Shoes

"He's in all of us."

Na zeven jaar keren twee broers terug naar hun geboortestad in de Midlands. Ze installeren zich in een huis bovenop een heuvel. Al snel wordt duidelijk dat de oudste broer, Richard, niet voor het weidse landschap is teruggekomen. Hij wil zich wreken op de groepjes dealers en losers die na zeven jaar nog steeds door de stad zwerven. Eén voor één zoekt hij ze op om ze te vermoorden. De macabere en allegorische moordscènes zaaien paniek en paranoia. Wat is de reden voor al dit bloedvergieten?

avatar van Goodfella

Goodfella

De eerste feature length film van Warp

avatar van titan

titan

Alleraardigste film waarin Paddy Considine een soort hedendaagse versie van de (anonieme) wreker uit de films van Leone (vertolkt door Clint Eastwood) speelt. Leuke soundtrack ook, die in tegenstelling tot wat je bij een Warp-release zou verwachten vooral uit lofi-muziek van bands als Smog bestaat. 3*.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Leuke film, al was het geluid in de bioscoop gisteren wel slecht, ik kan het niet echt motiveren want het is meer een gevoel maar ik vind dat deze film gewoon 4 sterren waard is.

avatar van SouthEast

SouthEast

De beste Shane Meadows-film tot nu toe en (ja ja) ik heb ze allemaal gezien, zelfs zijn eerste shorts, jaren geleden op het IFFR. Paddy Considine wordt wel de Schotse Robert De Niro genoemd en in deze film is goed te zien waarom. Humor (criminele bende die zich verplaatst in oude lelijke eend), drama en de harde wraakscènes zijn goed in balans. Na het matige ONCE UPON A TIME IN THE MIDLANDS heeft Meadows zich wat mij betreft weer helemaal gerehabiliteerd.

avatar van tovenaar

tovenaar

De eerste feature length film van Warp, dat kon ik natuurlijk niet missen op het IFFR. En tegenvallen deed het zéker niet!! Paddy Considine is een verbluffend sterke acteur die beangstigend (goed) is in Dead Man's Shoes. Een interessant verhaal/uitgangspunt wordt zorgvuldig uitgewerkt, ondersteund door leuke visuele humor/dramatiek, goede personages en (natuurlijk) sterke muziek (Nannou2 ).

Zeker een film die ik vaker wil zien, hopen dat ie snel in de winkeltjes ligt.

avatar van Goodfella

Goodfella

Erg indrukwekkende film dit. Het bewijs dat Warp niet alleen op het gebied van muziek mag pochen met 't "I smell quality" . De voor mij onbekende Considine zet een beangstigende rol neer van doorgeflipte marinier die een plaatselijke drugsbende vakkundig uitdunt. Klinkt als Death Wish 9, is het niet.

Het verhaal wordt namelijk lekker losjes verteld, met een camera die zich nooit direct focust op één personage maar altijd een beetje zoekende lijkt. Rauw en confronterend worden de gebeurtenissen in je gezicht gesmeten. Prachtig geschoten grofkorrelige flashbacks en intense tripscènes vliegen je om de oren. De film schurkt tegen een verdiende 4,5* aan en die komt er waarschijnlijk wel na herziening mét ondertiteling . Het platte Engels/Iers (anyone?) ging me nu niet altijd even makkelijk af, maar wat een dijk van een film zeg.

avatar van titan

titan

Grappig dat velen hier een meesterwerk inzien, terwijl ik het eigenlijk maar een standaard wraakverhaaltje met stereotype bad guys vind.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Ik heb een wrange smaak bij deze film. Hoewel ik behoorlijk onder de indruk was, heb ik er geen plezier aan beleefd. Het eerste halfuur vond ik weliswaar sterk: bondig verteld, mooi geschoten en de grove korrel zorgt voor de juiste rauwheid. Dat halfuur vond ik indringend, beangstigend en bij vlagen ook erg grappig.

Maar daarna vond ik het niet leuk meer. Het verhaal vond ik voorspelbaar: je weet alleen niet dat het broertje dood is, maar wel dat Richard de hele groep zal afmaken omdat het broertje is vernederd, dat afmaken gebeurt dan ook op brute wijze. Het laatste uur bestaat vrijwel alleen maar uit het stap voor stap afwerken van die handelingen. En dat deed mij niet anders dan afgrijzen. Verder wordt in de flash-backs meer duidelijk over welke vernederingen het broertje heeft moeten doorstaan, maar ook die scenes zijn vooral gruwelijk en intens gemeen. Misschien ben ik er te saai en te correct voor, maar ik beleef daar geen enkel plezier aan, kan dan niet anders dan met afgrijzen toekijken.

Ik hoop dat de film op een krantenbericht is gebaseerd of zo (daarmee zou het voor mij een relevante maatschappelijke context krijgen), want anders vind ik het een sterk gemaakte, maar afgrijselijke genrefilm. Dat de film mij heeft aangegrepen vind ik een compliment voor het vakmanschap van de makers, maar als de film volledig fictie is, had het voor mij niet gehoeven.

Tja ... tja.

Best een aardige film dit. Nogal vreemde sfeer, een geweldige Paddy Considine, de man zet een beangstigend personage neer, lollige jokes, kutsoundtrack die toch weet te werken (dus het kan wel ) en verder een hip filmpje.

Toch vraag ik me af of Warp zich met dit soort dingen moet bezighouden. Ik steun het label graag, heb hier niet voor niks een Warp Vision DVD rondslingeren, maar zou m'n geld liever naar wat interessantere projecten zien gaan. Cunningham film iemand ? Er zijn al zo weinig studios die aparte dingen doen, als Warp zich nu ook al gaat bezighouden met semi-interessante-films-die-eigenlijk-best-doorsnee-zijn dan hoeft het voor mij niet zo.

Aardige film, dat zeker, maar verre van een meestermerk, en al helemaal niet het verwachte resultaat als je denkt aan een Warp film. Geen Pi² dus, eerder de wortel van Trainspotting.

avatar van herman78

herman78

Goodfella schreef:

Engels volgens mij. Ik had daar zelf vooral moeite mee tijdens de eerste scene met wat gangsters bij elkaar (de scene waarna Paddy zijn excuses komt aanbieden, omdat hij zo'n lelijke bek trok toen hij 'i'm looking at you, you fucking cunt' oid zei), daarna ging het wel.

Die Considine speelde trouwens wel erg goed, ik herken hem bijna niet van het vredelievende fotootje dat op imdb staat.

avatar van Diesel

Diesel

Dead Man's Shoes is een meesterwerk van een wraakfilm en hoort thuis in het rijtje van films als I'll Sleep When I'm Dead, High Plains Drifter, Get Carter, The Limey en Point Blank.

Regisseur Shane Meadows toont zijn creatieviteit met prikkelende moordscenes, rauwe flashbacks en fraaie shots van de Midlands. Meadows heeft het duidelijk niet op clichés en bij elke scene zie je dat weer terug.

Hoofdrolspeler Paddy Considine is uiterst geloofwaardig als commando broer seeking for revenge. Goede rol ook van de charismatische Gary Stretch.

God will forgive them. He'll forgive them and allow them into Heaven.

I can't live with that.

avatar van Jonkster

Jonkster

Erg cool filmpje.

Grappig hoe de kijker word voorgesteld aan knullige personages (met z'n alle in de eend ) die vervolgens nogal ongenadig worden afgestraft.

Film weet echt een eigen sfeertje neer te zetten die ik zo gauw niet zou kunnen vergelijken.

Prima in orde, film weet bij mij netaan 4* te scoren.

avatar van Kibabu

Kibabu

Zeer vermakelijke, humoristische wraakgedachte verwezenlijking. Toch stevige kost te noemen ten gevolge van het geweldadige karakter van de film. Ondanks dus dat je hardop heb zitten lachen. Kortom een tip!

avatar van meelmark

meelmark

zeer simpele, doch vermakelijke film. Ik heb me geen moment verveeld met de film, er zat een zekere humor in (denk aan de eend....) en het bleef boeien. ]Einde had toch wel voor mij een verrassende wending, als je begrijpt wat ik bedoel . Had dat dus echt niet verwacht! Heb wel vaker zo'n soort film gezien, waarbij je de gehele film in de waan wordt gelaten dat iemand nog leeft, maar dat dat eigenlijk niet zo is.. welke film was dat ook al weer?Had overigens een beetje het gevoel dat Richard een soort Chuck Norris de tweede was .

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Zeer goede film die wat langzaam op gang komt, maar vrijwel de hele tijd weet te boeien.
Het acteerwerk was geweldig zeker van de oudste broer.
Voorlopig geef ik de film 4*, maar als iemand weethoe het komt dat de huilende kale man bij het benzinestation niet vermoord werd of dat je het in ieder geval niet zag en de oudste broer op het laatst zei dat de man met het gezin de laatste was dan wordt mijn score nog een half punt hoger.

avatar van timbo_

timbo_

Spartaan1986 schreef:
Het acteerwerk was geweldig zeker van de oudste broer.

Heel aardige film die mij vooral aansprak vanwege de sfeer die de film uitademt. Ook een erg sterke acteer prestatie van the moordenaar en natuurlijk de mooie soundtrack. Vond alleen de twist een beetje voorspelbaar. Al met al toch 4 sterren

Als hij die drie mannen in het huis vermoord laat hij een reiskoffer zien met daarin een gedeelte van die huilende kale man. Hij zegt dan zelfs nog dat deze man probeerde te vluchten.

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

Ik vond deze wel goed. er werd prima geacteerd en had een goed verhaal. krijgt een verdomd goede 3*** van mij

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

timbo_ schreef:

Was me even ontgaan.
Bedankt.

avatar van Naduah

Naduah

Supersterke film. Ik vond hem zeker niet simpel. Veel geweld....maar....kon me wel verplaatsen in de oudste broer.

avatar van dragje

dragje

Mee eens, een zeer onderhoudende film met een ietwat verrassend einde. Een vier!

avatar van gotti

Verontrustend en absurd. Dead Man's Shoes weet op vele manieren niet in de standaard clichés te vallen, waar een wraakfilm als deze al snel verdoemt is om op terug te vallen.
Aan het begin heeft de absurde humor de overhand (die knakker die opeens met dat gasmasker op de stoep staat, elk van dat tuig had zo'n duerbeltelefoon, ook als ze twee meter van de deur af zaten en natuurlijk dat stelletje losers in die eend...) in combinatie met de bizarre dialogen.
Dat je van tel 1 al weet wie de moordenaar is, haalt wellicht wel wat van de spanning weg (als dat al nodig is in deze film), maar het Calvaire-achtige sfeertje (kleine stukken in scènes deden me erg denken aan dat café-volk uit Calvaire) draagt ontzettend bij aan de vreemde sfeer. Uiteindelijk is het jammer dat het verhaaltje vrij dun blijkt te zijn, maar op de één of andere manier beklijven de scènes buiten de flashbacks om wel.
De tripscènes vond ik daarin één van de sterkste. Geen visueel geflip a la Trainspotting of Fear and Loathing, maar dit keer wordt het een keer auditief opgelost. Werkt erg goed, als je geen idee hebt of het nou score, of vervormd source geluid is.
Absurd en verontrustend zoals ik al zei; een film die nog dagen door m'n hoofd zal blijven spoken.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Aardige low-budget film waar vooral het laatste half uur erg sterk van is. 3.5 *

avatar van lykathea

lykathea

Een film die door vele (critici) wordt gezien als een mindless slasher verpakt in een bedriegelijk sentimenteel verhaal.

Daar kan ik het niet sterker mee oneens zijn, dit vond ik juist een uiterst sterk wraak verhaal, met een hart. Tevens heeft het ontzettend sterke acteerprestaties van Considine maar ook vooral Kebbell (die maar al te vaak niet genoemd wordt). Hij speelt zijn rol uiterst zorgvuldig, maar met precisie.

De mooie shots, en een paar keer prachtig gebruik van muziek, maakt het geheel compleet. Mij heeft 'ie geraakt, en daar ging het om.

avatar van janhero

janhero

Deze film kon mij eigenlijk geen moment echt boeien. Aardig verhaal maar niet een film die blijft plakken.

Ik begrijp ook niet waarom deze film zoveel sterren krijgt

Voor mij niet meer dan 2,5

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Een film die ik niet vlug zal vergeten!

Uitermate sterke acteerprestaties, een zeer fraaie score en een enorme uppercut na 70 min doen mij deze film het hoogste cijfer geven.

Meadows had mijn interesse gewekt na This is England, maar vooral na deze hoop ik in de toekomst nog meer te mogen horen van deze talentvolle regisseur!

avatar van zwijgplicht

zwijgplicht

Zeer sterke film, in deze film vond ik het ook vooral de kleine dingen die het deden Zoals rond rijden in een Wit - Groene eend etc. etc. Het wordt ook allemaal realistisch in beeld gebracht.
Dit is zeker een aanrader.

avatar van Blokland

Blokland

Erg cool filmpje. Wel erg sadistisch af en toe maar DIE slotscene plaatste dit allemaal in het juiste perspectief. Het is zelfs zo dat ik, zonder die slotscene, de film waarschijnlijk een (gematigd) negatieve recensie had gegeven.

avatar van Anatolia

Anatolia

Wat een heerlijke, grappige, spannende low-budget is dit. Ik vond het een beetje te vergelijken met de status van Primer in het sci-fi-genre, maar ergens in de trailer las ik ’This could do for slasher movies what 28 Days Later did for zombie flicks’ en die omschrijving doet meer recht aan de film denk ik.

Dead Man’s Shoes is vooral een som van tegenstellingen voor mij: met name dankzij de totaal foute, doch zeer effectieve soundtrack en het kleur(filter)loze, doch zeer knappe camerawerk, wordt de dodelijk saaie, burgerlijke, doch schilderachtige omgeving van Derbyshire, waarin een stel middle-agers met behulp van drugs en onorthodoxe spelletjes wat afwisseling probeert te brengen in hun (schijnbaar) erg lullig bestaantje, verheven tot bijna epische proporties waardoor een dertien-in-een-dozijn wraakverhaal (met een vrij voorspelbaar plottwistje) toch volledig tot zijn recht komt. Spanning, bloed, creativiteit, humor: alle ingrediënten zijn goed gedoseerd en ook de vrij korte lengte doet de film zeker geen kwaad.

Speciale vermelding verdient natuurlijk het uitstekende acteerwerk en dan vooral dat van Paddy ‘Nemesis’ Considine en Gary Stretch die een typetje neerzet dat totaal in contrast staat (ah, weer een tegenstelling) met zijn charistmatische voorkomen: zie bijvoorbeeld de lelijke eend, de make-up, zijn onhandigheid met het geweer en de tripscènes.

Zal ik dan maar een 4,5* maken van de aanvankelijke 4*? Vooruit...

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ik had van tevoren nog wat meer een soort wraakfilm verwacht.

Meer nog dan het in beeld brengen van de wraakacties draait het hier om het drama, van het gemis van een broer. Alhoewel dat element best werkte voor mij en ik geen moment bevroedde dat de broer al langere tijd dood was, had ik het ook gaaf gevonden als Richard de kwelgeesten van zijn broer wat langer geintimideerd had en zomaar op had gedoken met zijn angst aanjagende gasmasker op en de wraakacties erna wat meer in beeld gebracht zouden worden.

Toch een boeiende filmervaring, met name in het begin waar het even aftasten is wat er gaat gebeuren. Eenmaal het slachten begonnen is hapert de machine wat en lijkt de film niet te kunnen kiezen tussen drama danwel nietsontziende wraakfilm.

Geweldige ambiance die er af en toe geschapen wordt met dat verderfelijke gasmasker, je zult het zien opduiken vanuit je ooghoeken. Daarnaast waren de tripscenes in het appartement ook hallucinerend in beeld gebracht. Het slot waarin Richard de enige overgebleven man opzocht, vond ik niet echt bijdragen aan de ambiance in de film Er had zeker wat meer in het vat kunnen zitten. Dikke 3,5*

avatar van gondwana

gondwana

Vooral Paddy Considines intensiteit maakt de film vind ik, het einde stelde me wat teleur.