• 9.376.310 stemmen

Geregisseerd door: Shane Meadows

Met onder meer: Paddy Considine, Gary Stretch en Toby Kebbell

Plot Dead Man's Shoes

"He's in all of us."

Na zeven jaar keren twee broers terug naar hun geboortestad in de Midlands. Ze installeren zich in een huis bovenop een heuvel. Al snel wordt duidelijk dat de oudste broer, Richard, niet voor het weidse landschap is teruggekomen. Hij wil zich wreken op de groepjes dealers en losers die na zeven jaar nog steeds door de stad zwerven. Eén voor één zoekt hij ze op om ze te vermoorden. De macabere en allegorische moordscènes zaaien paniek en paranoia. Wat is de reden voor al dit bloedvergieten?

• 12092 berichten

Ik vind dit dan ook een van de beste films die de afgelopen 10 jaar zijn uitgebracht, en geloof mij, dat zegt wat

avatar van voomzap

voomzap

absoluut

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Zeker een goede film maar ik zag de 'twist' toch wel erg vroeg aankomen eerlijk gezegd.

avatar van El ralpho

El ralpho

Zeker een originele en gewaagde film met een leuk gevonden twist, die ik echter ook weer niet zo geniaal gevonden vond.

Het trucje van een persoon mee laten spelen in een film die later eigenlijk denkbeeldig blijkt te zijn is veel vaker gedaan. Wel moet gezegd worden dat het in deze film heel goed is gedaan en is het sterk gevonden dat de film eindigt met de reden van al het bloedvergieten ipv in het begin van de film er al een duidelijke reden voor te geven.

Heel grauw filmpje verder, die tussen al het drama door toch nog de nodige grappige situaties heeft zitten. Toch heeft de film minpunten in het verhaal zitten die dusdanig storend waren voor de empirie dat het de kwaliteit van de film op sommige momenten qua kwaliteit wel fiks in mindering bracht.

Zo is de scene met de theepot natuurlijk complete nonsens. De dosering die hierin verwerkt zat van verscheidene middelen was zo ongelofelijk groot dat met de paar slokken die de slachtoffers genomen hadden de kans dat ze dit in het echte leven überhaupt na konden vertellen bijzonder klein was..laat staan dat ze nog bij bewustzijn waren..beetje onwerkelijk!
Verder is het natuurlijk ook onwerkelijk dat het Richard de gehele film door allemaal wel heel gemakkelijk afgaat, en hij overal binnendringt zonder dat iemand dit doorhad.
Als laatste minpunt vond ik de muzikale scene's binnen de prent enigszins traag,langdradig en niet echt iets toe voegen.

Wat op deze punten na resteert, is nog steeds een hele sterke eigenzinnige film die met een wat meer realistische uitwerking toch nog wat sterker had kunnen zijn. Maar desalniettemin heeft de film zijn 3,5 sterren alsnog dik verdiend.

Sfeervolle Britse speelfilm die zeer goed wegkijkt.

Gisterenavond met een kruik pilsener voor de kijkbuis gezeten zonder al te hoge verwachtingen. Nochtans overtrof deze film ze wel! Dit kon mij uiteindelijk zeer bekoren!

Het begin was niet veelbelovend, echter de sacrale liederen klonken mij als muziek in de oren, nou moet ik wel zeggen dat ik hier een fervent liefhebber van ben, het moet je dus maar liggen

Toen er eindelijk wat spannends gebeurde moet ik zeggen dat ik er ook wel meteen inzat, ik heb het hier over het gedeelte waar de drugsdealer pillen verkoopt in de plaatselijke pub en hij agressief wordt uitgescholden door Richard, waarop voor de narcoticabende het startschot der onheil is afgevuurd en hij ze niet al te barmhartig begint te terroriseren

Hierna heb ik de film vol overgave gevolgd, de plotwending vond ik zoals El ralpho hierboven aangeeft niet zo bijster interessant, ware het niet dat het wel leuk bedacht is!

Al met al een fijn mystiek filmpje wat ook niet al teveel tijd van je in beslag neemt en voor een low-budget film uit 2004 zeker het aankijken waard is Ik ben 1 dag later in elk geval nog immer lyrisch!

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik moest serieus bijna 3 kwartier inkomen, maar uiteindelijk heb ik een ontroerende film mogen bewonderen. Owja, mijn avatar ziet er wel een beetje uit als Richard of niet?

avatar van DwarreI

DwarreI

JacoBaco schreef:
mijn avatar ziet er wel een beetje uit als Richard of niet?
Verre van dat, het bizarre aan Richard vond ik juist zijn immer goedaardige uitstraling..

El ralpho schreef:
Dat de mannen niet eens doorhadden dat er met hun koffie geknoeid was vond ik eigenlijk nog ongeloofwaardiger..

El ralpho schreef:
Die vond ik dan juist weer wel veel toevoegen. Was wat mij betreft juist een van de sterke kanten aan deze film. De sfeer die de beelden van troosteloze woonwijken en landschappen opriep geeft juist mooi de aanleiding weer voor de trieste feiten waarover de film handeld.. verveling-> uitzichtloosheid -> overmatig drugsgebruik / zinloos geweld

• 12092 berichten

Ongeloofwaardig in een milieu als dit? Kom op he, niet alles is LOTR 1 t/m 200768..

avatar van El ralpho

El ralpho

orbit schreef:

Geloof me; ik zit in het wereldje van geregeld een hardstyle feestje bezoeken waar ik genoeg mensen out heb zien gaan. dus geloof me; Ja dit is zeer ongeloofwaardig en @ Dwarrel dat ze het niet doorhadden inderdaad nog ongeloofwaardiger.

DwarreI schreef:

ik snap je punt maar wat mij betreft wordt dit door de film heen al vaak zat duidelijk gemaakt. Daarom voelen de muzikale scene's een beetje overbodig en voornamelijk langdradig aan.

avatar van braft

braft

In mijn ogen een gewone B film. Het acteerwerk was ook niet zo speciaal buiten die Anthony kon nog wel goed zijn rol spelen.

• 12092 berichten

Acteerwerk is natuurlijk ook maar iets subjectiefs.. bovendien is dit geen Shakespeare en vraagt deze film dus niet om mensen met veel tekst of nadrukkelijke aanwezigheid. De hoofdrolspeler is echter één van de meest overtuigende wraakengelen die ik ooit heb gezien. Verder staan de rollen in dienst van het verhaal, en zijn het vooral erg sterke koppen die je voorbij ziet komen.

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Redelijk amusante film. 3,5*

avatar van Martyr

Martyr

Mooi opgebouwde thriller die zijn spanning vooral moet hebben van de psychologische oorlogsvoering die Richard toepast op zijn slachtoffers.

De grauwe beelden en de zwart-wit flashbacks versterken deze sfeer alleen maar meer en maken dit tot een sterke triller die tot het einde blijft boeien.

Een goeie engelse productie in dezelfde stijl als London to Brighton, ook een aanrader om te kijken.

avatar van james_cameron

Rauwe, grimmige wraakfilm met een intense, angstaanjagende rol van Considine. Het script zit goed in elkaar, met een gelukkig niet geheel voorspelbaar verhaalsverloop. Het realistische handheld camerawerk, gekoppeld aan het nogal ranzige milieu waar de film zich afspeelt, zorgt soms voor een onaangenaam sfeertje, maar de emotionele lading van het geheel is krachtig genoeg om dit te compenseren. Mooi gebruik van homevideo beelden in de flashbacks.

avatar van Neder0001

Neder0001

Het cijfer had bij mij een beetje een jojo effect. Dan wou ik 'm een 3,0 geven, dan een 4,0, maar uiteindelijk toch maar er tussenin. 3,5*. Ik vond dat er een beetje teveel muziek in zat, en het muziek irriteerde mij eigenlijk. Verder vind ik het eind maar vaag. Geen twist, gewoon vaag.

Vermakelijke film dat wel, zeker leuk om een keer te zien.

avatar van The Oceanic Six

Rauwe, harde wraakfilm.

Dead Man's Shoes is anders dan andere wraakfilms. Dit is geen traditionele schiet-iedereen-achteraf-kapot wraakfilm. Het is een aardig diepgaande, intelligente film. De hoeveelheid geweld in de film ligt ook laag. Het is dan ook een pure (psychologische) thriller, geen actiefilm. Ik heb er aardig van genoten, alhoewel dat misschien een verkeerde benaming is.

Het hele plot rond de geestelijk gehandicapte Anthony (goed gespeeld overigens) is namelijk best aangrijpend. Wat de groep hem heeft aangedaan is hard en later aardig shockerend, met zijn ophanging. Het voelt dan ook best goed dat zijn broer Richard achter de daders aan gaat. Richard (glansrol van Paddy Considine) is best creapy. Zijn stukken waarin hij de groepsleden bang maakt en intimideert zijn heel sterk. Zeker de scene met het opgezette gasmasker was echt geweldig! De trip-scene was ook sterk, alhoewel ik die wat te lang vond duren.
Later wordt de film iets simpeler, als blijft dat hij de groepsleden 1 voor 1 toch afmaakt. Maar het blijft onderhoudend, zeker door de sterke flashbacks en de manier hoe ze zijn getoond.

Ergens heeft de film wel wat zwarte humor erin zitten. Zo vond ik het wel erg grappig toen we het resultaat zagen van een inbrekende Richard die de gezichten en kleding van groepsleden ondergetekend had! Het is zon kansloze groep, dat zoiets wel erg leuk overkwam hehe.

Het einde beviel me ook wel. Misschien iets te overdreven emotioneel, maar het was wel verrassend. Dead Man's Shoes is dan ook gewoon een overtuigende, realistische en rauwe film geworden. Grote aanrader.

Filmkriebel

Dit type films, sober en rauw, is zowat de trademark van de Britse film. Het verrast dan ook niet dat er hier weer een bende loosers gefilmd worden die zwaar aan de drugs zitten en anderen zitten te treiteren. Zoiets zie je wel vaker in Britse films, en het komt me soms over, dat ze alleen maar goed zijn in dit soort dingen.
Verder was dit natuurlijk wel in orde, met een niet zo standaard wraakverhaal en een heftige uitzichtloze situatie voor de gangleden. Niet de meest optimistische film voor een zaterdagavond maar wel een hele sterke. Persoonlijk vind ik die scène waar de drie bendeleden zwaar zitten te trippen en één voor één worden afgemaakt een status van klassieker hebben.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Jeetje wat een geweldige film was dit. In mijn ogen originele wraakfilm. Ik heb in in ieder geval genoten van het acteerwerk, het verhaal en grauwe sfeertje. Ook zat er humor in, wat je niet vaak tegenkomt in thrillers. Op het einde hadden ze mooie koorzang afkomstig uit de Russisch-orthodoxe kerk.

avatar van The Prodigy

The Prodigy

Zeer indrukwekkende film! Ik denk dat er al genoeg over gezegd is maar ik begrijp een ding niet. Waarom schiet Sonny, als hij net zijn kameraad neergeschoten heeft, niet alsnog Richard neer of doet hij op zijn minst een poging?

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

The Prodigy schreef:
...maar ik begrijp een ding niet. Waarom schiet Sonny, als hij net zijn kameraad neergeschoten heeft, niet alsnog Richard neer of doet hij op zijn minst een poging?

Dat vond ik ook erg onlogisch. Net zoals het feit dat Richard overal maar zo naar binnen komt. Dat ging wel erg makkelijk allemaal, net zoals hij ongemerkt die eerste kerel kon vermoorden terwijl iedereen een deur verder zat.
Toch vond ik het wel een leuke film om te zien. Er zit lekkere Engelse humor in verwerkt en het is typisch zo'n lekker "revenche-gevoel" verhaaltje. De 'Death Wish' films met Charlie Bronson konden dat ook zo goed en deze film deed mij daar wel een beetje aan denken. Echt indrukwekkend wordt de film echter nooit.

Goed bedacht en leuk uitgewerkt verhaal(tje), goed acteerwerk en een bevredigend einde, maar zoals gezegd ook nogal wat onlogischheden. Fijn om eens gezien te hebben maar het hoge gemiddelde hiero kan ik mij niet echt in vinden.

Degelijke 3,0*

• 12092 berichten

De buitengewoon grauwe en realistische setting van de midlands.. de tragische twist van die broer, die trouwens excellent acteerwerk laat zien evenals zijn wreker! Onderkoeld en angstig ingehouden. Verder de leuke onverwachtse humor die zo nu en dan opduikt. Dit met Death Wish vergelijken is hetzelfde als een 3 sterren maaltijd met een febo kroket, sorry.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

orbit schreef:

Ik ben wel met je eens dat deze film meer heeft te bieden op het visuele vlak, inhoud en uitwerking, maar mijn vergelijking met de 'Death Wish' films is ook puur gebasseerd op het 'revenche gevoel'

Eén man die de boel wel even recht gaat zetten en door de daden van the bad guys kan de kijker daar alleen maar begrip voor opbrengen.

The Prodigy schreef:

Goed gezien. Ik vond dit de enige slechte scène. Eerst schieten en dan de verkeerde persoon treffen, en dan rijden de vier zware jongens weg voor één man

avatar van 606

Filmkriebel schreef:

Ten eerste hij is daar door zo zwaar geschrokken dat hij verlamd is van de schrik.
Ten tweede de andere waren erg bang voor die man en riepen dat ze moesten gaan rijden.
Ik denk dat je in zo'n situatie niet meer weet wat je moet doen.

Over de film,
Kei harde wraak film met zeer goed acteerwerk en prima keus qua muziek.
Mooi gefilmd en aantal mooie scenes.

Filmkriebel schreef:

Beetje rare opmerking van je.. aangezien je eerst al aangeeft dat het om een bende loosers gaat Die gasten zijn dus niet professioneel en schrikken zich de tering dat ze hun eigen maat neerknallen, dan gaan ze dus niet even koel en professioneel snel daarna nog eens aanleggen om te schieten Het lijkt erop dat jij een heel andere film zit te verwachten, terwijl je zelf al aangeeft dat het niet zo'n film is..

Filmkriebel

Ze zijn anders vals genoeg om het met vier tegen één op te nemen. Loosers voelen zich nog altijd best als groepje. Je kan er een mooie uitleg aan geven zoals je doet, het neemt niet weg dat de scène ongeloofwaardig en dom overkwam.

avatar van lykathea

lykathea

Filmkriebel schreef:

Want Dead Man's Shoes is in zijn essentie zo geloofwaardig? Met een karakter dat in beeld rondloopt, en eigenlijk al morsdood is

Een film als deze beoordelen op realisme c.q geloofwaardigheid is in die zin dan ook volstrekt onnozel in mijn optiek. De scène stelt eerder symbolische waarde uit dan dat het de narratief op een geloofwaardige manier wil doen voorstuwen.

Filmkriebel

Ja, ik vind het voor de rest een geloofwaardige film. Je kan gerust magisch realisme gebruiken om te tonen hoe sterk Richard getekend was door de dood van zijn broer en terzelfdertijd maken dat wat zich in de werkelijkheid afspeelt geloofwaardig overkomt. Bovendien is realisme eigen aan dit soort Britse films, daarom zie ik niet in waarom dat zou onnozel zijn om dan met de vinger te wijzen naar een scène die zwak afsteekt tegen de rest van de film.

avatar van lykathea

lykathea

Filmkriebel schreef:

Omdat die zwakheid - van de scène - ingebed is in de verkeerde veronderstelling dat het hier zou gaan om een realistische weergave.

De scene als dom bestempelen is misschien nog wel het grootste compliment, aangezien juist dat wordt verbeeld. Alleen het als ongeloofwaardig bestempelen (in de negatieve zin) komt niet echt goed bij mij over, aangezien - misschien het archetype Britse genrefilm dat in ogenschouw heeft - maar Dead Man's Shoes toch allerminst.

Filmkriebel schreef:

Nee, jij hebt jezelf vast geluld met aan de ene kant de bende als amateuristische loosers aan te duiden (wat ze ook zijn) en vervolgens te verwachten dat ze enorm effectief zijn en straight for the kill gaan. Dat is dus precies ook het verschil met Richard en dit stelletje malloten en meesterlijk in beeld gebracht