• 9.378.489 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.609)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Ai... voordat de discussie hier gruwelijk uit de hand gaat lopen.

De vergelijking met Star Wars kwam van mij, was fout, maar was enkel en alleen gebaseerd op de opmerking van Jantj666:

zo'n 7 jaar voor jij uberhaubt werd geboren, was dit nog niet eerder vertoond.

de impact was toen ongekend van deze ruimte nachtmerrie.

Daarnaast is het hele gegeven van een wezen dat niet te bestrijden valt vanwege het feit dat hij zuur heeft als bloed gewoon ontzettend orgineel, een wezen dat schitterend is ontworpen door Giger.

Wat ik opvatte als "nooit eerder vertoond dat er aliens in een film zitten" en wat natuurlijk onzin is. Al jaren eerder werden er films gemaakt met mens-vijandige creaturen uit de ruimte. Daarin is Alien niet nieuw.

Dan kan nog steeds de film zelf heel vernieuwend zijn geweest, maar dat lag dan dus niet aan de opvoering van aliens.

[off-topic]

Star Wars is een groots epos verteld in 6 delen
Dat wisten ze in 1979 nog niet. Er was 1 deel 1 deel in de maak en 1 lag er op de schrijftafel. De rest was toekomstmuziek... [/off-topic]

avatar van Film Pegasus

Het vertoon van een mens-vijandige creatuur uit de ruimte is inderdaad al eerder vertoond. Maar dan spreken we wel over het algemeen over B-films, rare wezens zoals War of the worlds, of mensachtigen. Het monster zoals Alien was op dat vlak enorm vernieuwend en is qua special effects een enorme stap vooruit op de vorige wezens die werden opgevoerd.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Precies.. tel daar een aantal briljante nieuwe vondsten bij op: de prachtige door Giger ontworpen decors, met die bottenstructuur van een space traveller, de facehugger.. het incubatiestadium van de alien, de opensplijtende buik, parallel met zwangerschap, en de apparatuur om de alien te zien als puntje.. waardoor het claustrofobische gevoel door die enge gangen nog sinisterder wordt deze film zit vol met unieke en erg sterke vondsten voor een film uit het horrorgenre! Daarnaast is zijn alledaagsheid en gewoonheid, waarbij de cast zijn rol precies goed neerzet, juist zijn grote kracht. Zie ook een film als The Thing. Geen larger than life piefpafpoef spektakel, gewoon you're everyday crew (tis nota bene een vrachtschip en geen oorlogsschip).
Meesterwerk!

Vind dan echt niemand het kut dat die doos van een Weaver de alien verslaat?

Yuma Q. schreef:

En ik vind het knap dat je mij durft te bekritiseren met leeftijd als je op wel 22 films gestemd hebt.

hahaha.... ben je nu serieus?

Onderhond schreef:
Vind dan echt niemand het kut dat die doos van een Weaver de alien verslaat?

Dat is verder toch irrelevant? Of Weaver nou overleeft, of het monster, ééntje moet er winnen. (of beide niet, dat kan ook)

Dat jij dan kinderachtig 'doos van een Weaver' schrijft doet daar niets aan af.

Vind het niet irrelevant als het gaat om een beest dat zo in elkaar gezet is om als ultieme intergalactische moordmachine door te gaan.

Als er dan toch ééntje moet winnen, is het duidelijk de alien.

Doet veel af aan de benauwdheid van de film, omdat het monster maar weer herleidt wordt tot iets wat kan vermoord worden als het het goede einde in gedrang brengt.

Jantje666

en hebben we het dan over een kartonnen doos?

een doos met een mooie deksel erop?

een houten doos wellicht?

avatar van Prudh

Prudh

En Weaver is echt wel een doos in deze film.

Ik vind Weaver juist één van de stoerdere vrouwelijke actiehelden uit de filmgeschiedenis. Ook mede door haar optreden in Aliens.

mister blonde

Zou ook niet weten waarom Ripley een doos is. Of heeft OH iets tegen vrouwelijke helden?

Als er dan toch ééntje moet winnen, is het duidelijk de alien.

Ook de ultieme intergalactische moordmachine heeft blijkbaar een zwakke kant. Als de Alien zo duidelijk moet winnen zou de film geen donder aan zijn. Zou je daar wel weer over zeuren.

Gezeur.

En Weaver is echt wel een doos in deze film.

En jij echt een zeurpiet op deze site.

Misschien enkel iets tegen vrouwelijke helden wiens doen en laten elk spatje vrouwelijkheid missen. Zou niet misstaan als hoofd van een feministische organisatie. Had ook even goed een vent kunnen zijn, zonder verdere aanpassingen aan het personage.

Wat verder niet wegneemt dat de alien haar gewoon in twee seconden aan flarden had moeten scheuren.

kijkert schreef:

Zou ik daar over zeuren ? Ik weet wel zeker van niet. Juichen misschien wel.

Geef anders maar een zinnige reden waarom de alien weer het onderspit moet delven. Behalve dan om de happy end te garanderen.

Jantje666

was zij zelfs niet (een van) de eerste serieuze vrouwelijke filmhelden?

Onderhond schreef:

Jij beoordeelt die film nu op grond van wat JIJ vindt dat de bedoeling van die Aliën is. Laat dat beest het lekker zelf bepalen.

Overigens zit er genoeg vrouwelijkheid in het in veiligheid brengen van de kat.

Jantje666

hahahaha, is dit nu verworden tot een discussie over of Weaver wel of niet vrouwelijk is??

en ja, laat die arme alien aljeblieft zelf bepalen wat hij wel en niet wil, die arme drommel!

kijkert schreef:

Met het beest bedoel je de scriptschrijver die het publiek blij moet houden met een happy end?

En ik beoordeel de film inderdaad naar wat ik vind. Ik zal het echt nooit meer doen. PM me in het vervolg even wat ik moet vinden.

Jantje666

ik geloof dat je nu even een kleine nuance mist in Kijkerts opmerking....

Onderhond schreef:

Met het beest bedoel je de scriptschrijver die het publiek blij moet houden met een happy end ?

Nee, ik bedoel het beest, met het beest. Jij bekijkt het als een beest met menselijke logica, ik niet. Gewoon een onbekend beest, meer niet.

En zeur verder niet zo, ik heb het niet over hoe je de film wel of niet moet beoordelen, maar benoem het enkel. Lange teentjes?

Onderhond schreef:

Ah, dus een vrouwelijke held (ofwel heldin), voldoet alleen als ze er ook lekker uit ziet? Barb Wire misschien meer een film voor jou, hoewel ik Anderson er ook niet bepaald aantrekkelijk uit vind zien. Ik blijf me af en toe verbazen hier...
Verder was het een strijd tussen de bemanning (intelligentie) en de Alien (kracht), waarmee ik alleen de specialiteit van beide tussen haken zet en niet mee wil aangeven dat de Alien bijv. dom is. Ripley is slechts een onderdeel en nadat de Alien iedereen uitmoordde en dus al zo goed als gewonnen had, sloeg de bemanning (in de enige overgebleven vorm van Ripley) terug. Helemaal niets vreemd aan. Het was geen bokswedstrijd Alien vs Ripley. Je mist m.i. het punt.

Happy end? De hele bemanning was dood op een na. Op het worst case scenario na, was het niet bepaald een goed eind?

Ik bekijk het beest helemaal niet met menselijke logica, integendeel.

Het is ook niet "een onbekend beest". Het is een wezen dat zich kan herbergen in de meest barre omstandigheden. Dat zuur ipv bloed in zich stromen heeft. Gitzwart en perfect gecamoufleerd in het ruimteschip. Razendsnel als het moet en dodelijk met één beet. En het toont ook duidelijk tekenen van intelligentie.

Eentje die zonder al te veel problemen een hele crew uitmoordt. Behalve natuurlijk de laatste persoon - en toevallig ook de hoofdpersoon.

Zwak, onlogisch maar wel duidelijk qua motief.

mister blonde schreef:

Leer anders even normale conclusies te trekken

Jantje666

".............and in this corner, weighting one hundred and fourteen pounds: ELLEN "THE SLAYER" RIPLEY!!!!!!!!!"

(zou Ripley misschien juist de hoofdpersoon worden omdat ze de laatste is? Draai jij het nu niet een beetje om?)

Leer anders even normale conclusies te trekken

Een dooddoener omdat je weet dat mijn opmerking niet zo gek is na jouw Weaver's uiterlijk bashing. Je zei toch zelf dat je vrouwelijkheid mist en dat ze er uit ziet als een man? Waar je weer eens vreselijk mee overdrijft... Ik maakte een opmerking over vrouwelijke helden, waarna jij het over uiterlijk had. De rest van mijn punten waren niet interessant genoeg om op te reageren...?

Als jij vrouwelijkheid iets vindt dat vooral een uiterlijk kenmerk is, is dat toch echt jouw beperking.
Je zei toch zelf ... dat ze er uit ziet als een man?

Nee. Ik heb het over haar karakter (cfr feministe / personage). Hoe Weaver er verder uitziet zal mij een worst wezen.

De rest van mijn punten waren niet interessant genoeg om op te reageren...?

Weinig interessant inderdaad.

Als het een bokswedstrijd is, is het pluimpje tegen een zwaargewicht. Als jij dit geen happy end vindt moet jij dat weten, ik vind het een duidelijk publieksblijhoudertje. Waar de mensheid weer triomfeert, en iedereen opgelucht adem kan halen.

Onderhond schreef:

Ja, omdat die toevallig de mogelijkheid heeft dat ding naar buiten te flikkeren, en te flamberen. Daar had blijkbaar het beest zelf ook niet aan gedacht.

Alien vs Mens 5-1. Al met al een goede score voor 'de ultieme moordmachine', want zoveel mensen waren er niet, en een speciale vermelding voor de menselijke creativiteit.

kijkert schreef:

Nee, Mens vs Alien 1-0. Denk je nu echt dat er iemand de film uitkomt met het idee dat de alien gewonnen heeft van de mensheid ?

mister blonde

Ripley was trouwens in Alien helemaal niet de hoofdpersoon. Dat maak jij ervan. Tom Skerritt was m.i. in eerste instantie de hoofdpersoon, maar de rest was van meet af aan eigenlijk al net zo belangrijk.

Het is gewoonweg geen tweestrijd tussen Ripley en de Alien. En over de vrouwelijkheid van Weaver (of het ontbreken ervan), ze opereert natuurlijk wel in een mannenwereld. Dat ze geen doos is (waar je nu weer van afgestapt lijkt te zijn, anders zijn je berichten nogal tegenstrijdig), zorgt er inderdaad voor dat ze het redt. I.t.t. die andere vrouw aan boord; dat was pas een doos. Maar ik snap nog steeds niet wat je nu wil met die opmerkingen over Weaver (hoofd van een feministische org.). Blijkbaar niet over uiterlijk. Een vrouw moet heel de film lang gillen en bang zijn? Wat had je dan willen zien?

Onderhond schreef:

Ik voelde i.i.g. geen happy end. Een beetje een naar gevoel had ik, ondanks dat Ripley het wel overleefde.

Onderhond schreef:

Het lijkt me duidelijk dat er slechts één exemplaar afgemaakt is, en dat dat bedrijf nog wel eens naar nieuwe exemplaren zou kunnen gaan zoeken. Liggen er nogal wat daar op die planeet.

(Voor de veiligheid stuur je er een spaceship met louter van die robots zoals Ashe naartoe. En één mens zodat zo'n ei zich kan 'verpoppen')

Nee, ik zie niet echt een overwinning, hooguit ééntje voor Ripley, maar niet voor 'de mensheid'.
Jij maakt de fout die paar mensen als 'de mensheid' te zien, maar ooit op een dag komt er zo'n Aliën op aarde, en dan zullen de rapen gaar zijn, tenzij er heel rap een einde aan gemaakt wordt.

De wil om er heel wat meer van te maken dan het is, is blijkbaar erg groot. Het einde van Alien past gewoonweg in het rijtje horrorfilms 12000 is een dozijn. Er blijft er altijd wel ééntje over die dan de bad guy gelukkiglijk kan verslaan. Hiep hiep hoera. Alien was daar ook zeker niet de eerste in.

kijkert schreef:
Jij maakt de fout [die paar mensen als 'de mensheid' te zien, maar ooit op een dag komt er zo'n Aliën op aarde, en dan zullen de rapen gaar zijn, tenzij er heel rap een einde aan gemaakt wordt.

Wedden dat die film nooit gemaakt wordt ?

Een vrouw graag. Dat je de hele tijd niet verder komt dan clichématige typeringen van wat een vrouw is ... tja.

Onderhond schreef:

Inderdaad 1 Alien is dood, en Ripley heeft het gered, dus "de mensheid heeft van de Alien gewonnen".
Maak er van wat je wilt, Onderhond.

Vergeet niet: dat ze niet bij toeval op die planeet waren en dat er op Aarde blijkbaar nogal belangstelling voor dat moordwapen bestaat. Dus zoveel bijfantaseren doe ik niet.

Onderhond schreef:

En zo kan je achter elk eind nog een hoop zelf verzinnen om ervan te maken wat je wil. De wil om er heel wat meer van te maken dan het is, is blijkbaar erg groot.

Jij komt niet verder dan het woord 'vrouw'. Kun je ook uitleggen wat Ripley had moeten doen om in jouw ogen een 'vrouw' te zijn?