• 9.378.126 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.609)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

BlueSword

als ik hem nu kijk vind ik hem nie meer zo leuk maar ben super gek op alien.

eerst vond ik die film erg eng nu is ie niks meer aan omdat er amper iets gebeurt.

avatar van djelle

djelle

Zenuwslopende SF-thriller, met een psychologisch erg sterke spanningsopbouw en geweldige SFX dat zonder twijfel de tand des tijds met glans hebben doorstaan. Het verhaal komt wel wat traag op gang en heeft last van licht tenenkrommende plotwendingen, maar de geweldige spanningssfeer en de verzameling ranzige scenes (eens het tempo los komt) maken dit voor een deel goed. De karakteruitwerking was nogal oppervlakkig, gelukkig zet Sigourney Weaver een opvallende prestatie neer zodat dit minpunt eveneens een beetje gecamoufleerd wordt. 3,5*

avatar van Anakin01

Anakin01

Ik denk dat ik deze gezien heb, maar ben niet zeker..

Is het niet dat de Aliens uit de buiken van de mensen kruipen enzo? :s

BlueSword

ja enzo... maar daar heb je 4 delen van.

BlueSword schreef:

als ik hem nu kijk vind ik hem nie meer zo leuk maar ben super gek op alien.

Dit is nou echt zo'n film die voor 'één keer kijken' gemaakt is. De spanning van de film werkt het best als je niet weet wat er gebeuren gaat. Een stem verlagen omdat je de film bij een tweede keer minder vindt, vind ik eigenlijk nogal krom. (nothing personal)

Stephan schreef:

hehe ok...je hebt absoluut gelijk...ik zelf heb er ook nog is even over nagedacht en geeft het toch een 3.0*

avatar van gotti

Stephan schreef:

Is het voor jou niet zo dat een goeie film meerdere malen kijkbaar is zonder dat het zijn kracht verliest. Bij mij wel hoor. Als het zo is dat een film bij de tweede kijkbeurt toch niet zo eng en spannend is, wellicht is het dan niet zo'n goeie film (heb het nu trouwens niet over Alien in het bijzonder hoor; heb die al heel lang niet gezien).

Materny

Ik heb alleen deel 3 & 4 thuisliggen en van deel 1 heb ik alleen de eerste 30min gezien.

Van 2 heb ik nog niks gezien.

Echt frustrerend want ik weet hoe goed deze is.

Moet hem echt snel zien...................

gotti schreef:

Er zijn hele goede films die keer na keer z'n krachtheeft. Ik stel alleen dat er ook films zijn die z'n kracht halen uit de onwetendheid. In dat licht vallen die een tweede keer wellicht tegen. Dat doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van de film, waarvan ik vind dat een eerste keer maatgevend is.

Overigens kijk ik Alien met het grootste plezier incl. voorkennis, maar de spanning die ik bij de eerste keer voelde is nooit meer zo terug gekomen.

avatar van code9

code9

Mijn nummer 1 aller tijden. Ik hou vooral van SF en Horror en dit is dé perfecte combinatie van beide. Talloze keren (meestal hopeloos) nageaapt en alleen geevenaard door Aliens, het vervolg. Ook de effecten zijn verre van verouderd; sterker nog, ik vind de beelden vaak realistischer dan de computereffecten die in veel nieuwe films worden gebruikt. Alien heeft gewoon álles wat je maar kunt bedenken als je houdt van een superspannend verhaal met het engste monster ooit op het filmdoek verschenen. De film gaat niet te snel en de schrikeffecten zijn geweldig getimed. Inderdaad, de spanning is na 20 keer kijken niet hetzelfde als de 1e keer, maar Alien blijft 'lonely at the top' in zijn soort (samen met Aliens). G-e-w-e-l-d-i-g dus! 5*

avatar van rico_defender

rico_defender

Deel 1 moe thet hebben van het verhaal en deel 2 mee rvan de actie ik benieuwd hoe deel 5 word of ze die ook verpesten met slechte special effects Etc

maar ik vind deze 4.0*

avatar van Halcyon

Halcyon

code9 schreef:

Predator kan anders ook wel tellen als klassieker in het Alien-genre volgens mij.

avatar van code9

code9

Halcyon schreef:

Inderdaad. Persoonlijk spreken de Predator films mij echter een stuk minder aan.

avatar van Noud

Noud

Heb deze film gisteren gezien..maar vond hem niet echt 'ijzersterk'... het gaat allemaal en beetje te snel, in die zin.

Opeens hebben de bemanningsleden van het moederschip een afstand van 2 km afgelegd, en belanden al heel snel in het alienschip. Ze zijn ook weer snel terug in het moederschip.
Als een kerel dat poesje moet halen is natuurlijk te verwachten dat er wel iemand mogelijk achter zou kunnen staan. Verdomd ik heb nog gelijk ook. Nadat alien hem heeft leegezogen, schijnt iedereen dat opeens gezien te hebben. Terwijl niemand daar in de buurt was. Uuhh?

Hoe kan zo alien opeens in de helm van een bemanningslid komen?
Het beestje van niet groter is dan een kat, is na enkele uren opeens gigantisch.
Beetje flauw met die man die opeens een robot schijnt te zijn. En op het laatst als de alien toch in het andere schip zit.

Maar de spanning wordt goed opgebouwd, deze film is ook al meer dan 20 jaar oud, dus de special effects zijn redelijk. Niet dat ik een film leuk vind om de SE.
Dus 2,5*

avatar van silhoupin

silhoupin

"In space no one can hear you scream."

een pracht van een sience fiction film die ik al veel eerder had moeten zien.

de film komt ietwat traagjes opgang met wat me erg aansprak de zeer leuke en 'realistische' decors en mooie ruimtebeelden.

in star wars zijn de decors ook zo mooi, maar alien heeft wel het 'echte'.

de film draagt wel zoals elke alien-film het donkere karakter, wat al een zeer eng sfeertje geeft.

als de actie er eenmaal is, is het niets dan bloedstollende suspence en thrillende scenes.

zeer goede acteerprestaties en bekende namen tot mijn verbazing, allemaal zeer overtuigend gespeeld.

sigourney weaver is zeer bescheiden tot de laatste 30 minuten denk ik en ze speelt volgens mij een veel betere rol in het tweede deel. daar heeft ze ook een grotere rol.

het tweede deel is naar mijn mening zover ik me herinner ook beter als dit deel.

toch een zeer krachtige klassieker, goed voor 4 dikke sterren.

avatar van zoutzak

zoutzak

Noud schreef:

Hoe kan zo alien opeens in de helm van een bemanningslid komen?

wat een bullshit man. Dit is cinema, als jij de hele film synchroon wilt zien, is dat jouw beperking. En we hebben het over Aliens toch? Science Fiction dus, begin dan niet simpel af te geven op een denkbeeldig creature, dat juist dankzij hetgeen waar jij over bitched angstaanjagend is.

avatar van Waku

Waku

Alien blijft toch een van de grootste griezel/sf toppers allertijde. De tergende spanning, de achtervolgingen door de talloze gangen en de schrikmomenten die je haren overeind doen staan.

Enige nadeel is de vaak donkere omgeving waarin Alien zich afspeelt. Zinderend spannend en bloedstollend.

avatar van 007

Erg goede film 1 van de betere in zijn genre en van wat ik nu toe gezien heb in dat genre zeker de spannendste.

En erg goede sciencefiction thriller, die erg goed in beeld werd gebracht, stuk voor stuk mooie shots van de prachtige decors. En best wel een enge/gore alien.

Er werd erg goed geacteerd en het verhaal was erg goed, nog nooit gezien zo'n meesterwerk.

5 echt dik verdiende sterren.

patat!

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Goeie film met behoorlijk wat spanning. De film ziet er knap uit. 3,5 *

• 12092 berichten

Een van de beste sf-films ooit gemaakt, vooral de claustrofobische beelden zijn hier scary as hell! De ruimte is géén vriendelijke, blije plek. Bij de vervolgen was die verrassing er wel af, ondanks dat deel twee als actiefilm nog best aardig was

avatar van mikoz

mikoz

Alien is voor mij nu toch wel de beste sf-horrorfilm ooit gemaakt. De spanningsopbouw is geweldig en de ''angst'' voor het onbekende is goed te voelen.

Alien is tot de meeste wezens van zijn tijd de onbetwiste koning , de SFX zijn geweldig en tot op de dag heb ik maar weinig of geen betere ''creatures'' gezien.

avatar van Halcyon

Halcyon

Beklijvende horrorfilm die een beangstigend claustrofobisch sfeertje weet neer te zetten. Scott neemt de tijd om de personages uit te diepen en om de spanning langzaam op te bouwen naar een fenomenale climax. Het grote succes van deze film ligt in de claustrofobische sfeer die in het ruimteschip Nostromo waart en van het feit dat de Alien slechts sporadisch in beeld komt. De spanning is vanaf het begin te snijden en schrikmomenten zijn verzekerd.

avatar van Exploitation

Exploitation

Gisteren nog eens herzien, toch net een half sterretje meer waard dan zijn geweldige opvolger Aliens...een superfilm, die de spanning er goed inhoud met een prima opbouw. 4,5*

zoutzak schreef:

...wat een bullshit man... jouw beperking... begin dan niet simpel af te geven... waar jij over bitched

Volgens mij is zoutzak het er niet mee eens...

Materny

Het was niet de film die ik verwacht had.

Ik dacht een absolute top-film in huis gehaald te hebben die een plaats in m'n top 10 kon bemachtigen maar helaas.

Het verhaal en de special effects zijn magnifiek, en de acteerpresataties zijn ver boven het gemiddelde, maar het is het de spanning wat aan deze film ontbreekt.

Dat trekt het gemiddelde van deze film omlaag.

Desondanks kijkt deze film heel goed weg hoor.

Ik hoop dat ''Aliens'', die ik vanavond ga kijken dezelfde positieve eigenschappen heeft als deze, maar dat er deze keer dan ook veel meer spanning in zit.

avatar van V

V

Materny schreef:

maar het is het gebrek aan spanning wat aan deze film ontbreekt.

Superspannend dus.

Gecorrigeerd

• 12092 berichten

Als er één film het nu juist van de spanning moet hebben... Volgens mij heb je per ongeluk een van de vervolgen in handen

avatar van Exploitation

Exploitation