• 9.378.042 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.484)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Hellraiser is natuurlijk helemaal gebaseerd op het artwork van de regisseur himself.

Ik doelde op Fantasy-horror a la Hellraiser...zeg ik maar snel

Nogmaals ik heb er nooit 1 gezien, maar kan me voorstellen dat een geheel op artwork van Giger leunende film er zo uit zal zien.

avatar van Stephan

Stephan

Ja... laten we het inderdaad héél snel over Hellraiser hebben.

Tsss...

avatar van The One Ring

The One Ring

Spannende film, die helaas voor mij niet zo eng was omdat ik van te voren al precies wist hoe het zou eindigen. Dat is een nadeel van sommige bekende films. Ze zijn zo bekend dat veel van de verrassing eraf ging.

Dat wil hier gelukkig niet zeggen dat ik me niet vermaakt heb. De film blijft spannen en viueel is het schitterend. Het ruimteschip is een geweldige plek voor dit soort thrillers.

3,5 sterren

avatar van Hannibal

Hannibal

De director's cut is maar 1 minuutje korter!? Weet iemand wat er uitgecut is dan?

Wezze

Een film die nooit echt spannend word, een sci-fi zonder interessante feitjes/theorie-en, een matig en langdradig verhaal en de 'geweldadige stukken' heb ik ook niet echt gezien..

Toch wel jammer, aangezien ik normaal gesproken wel van dit soort films hou..

Wezze schreef:

Toch wel jammer, aangezien ik normaal gesproken wel van dit soort films hou..

'Alien' is de ongeëvenaarde grondlegger van dit soort films.

Maar de fundamenten van een huis zijn natuurlijk niet echt "mooi" te noemen

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Bij Alien wel

Onderhond schreef:

Maar de fundamenten van een huis zijn natuurlijk niet echt "mooi" te noemen

Ach als 'het huis' een symbool is voor een genre films dat 'Alien' probeerde te benaderen, dan is het maar goed dat het fundament niet mooi is maar wel degelijk, want het is nog steeds niet verouderd.

avatar van mikoz

mikoz

Gisteren dan eindelijk Alien gezien.

Film begon een beetje saai en leek niet aan mijn 5 sterren verwachtingen te voldoen , toen ik die eenmaal aan de kant had gezet bleef er toch een erg leuke en spannende film over. Alien werd jammer genoeg nooit echt eng , dat had ik wel gehoopt , maar spannend was het toch wel.

Verder vond ik er toch een paar legendarische scenes tussen zitten en ook was de Alien zelf erg fascinerend gecreerd.

avatar van Kalou2005

Kalou2005

Het acteerwerk is in orde, het verhaaltje is wel oké, maar ik heb me op sommige stukken wel suf verveeld! Er gebeurde niets, en de special effects zijn ook al niet om over naar huis te schrijven. Maarja, voor die tijd allemaal wel redelijk. Toch kan ik niet meer geven dan 2,5*

Heb me gewoon te vaak zitten vervelen...helaas

avatar van Film Pegasus

Je moet maar bedenken: een handvol acteurs in een spaceschip en een monster dat wel aanwezig is, maar slechts enkele minuten in beeld komt... en toch voor de nodige spanning zorgt. Absoluut een klassieker in het genre en veel beter dan z'n opvolgers, die het meer van actie dan spanning moeten hebben.

Wezze

'Alien' is de ongeëvenaarde grondlegger van dit soort films.

Ongeevenaard kan ik dit niet echt noemen..

Daar is het verhaal te simpel voor

Noem eens wat?

Redlop schreef:

Noem eens wat?

Ik kan me nog zeker wel een paar films herinneren over buitenaards leven die beter waren dan deze.. zelfs in exact hetzelfde genre van Alien (het 'kijk-ik-ben-een-alien-en-ik-ga-jullie-opeten' - genre)

Alleen een probleem -_-' ben ff de titel kwijt, is al weer een paar jaar terug.. :s

avatar van Wouter

Ken ook geen betere. Of het zou The Thing moeten zijn.

avatar van Stephan

Stephan

Ik had geloof ik nog niet verteld dat ik deze film voor het eerst zag in een zogenaamde Filmmarathon (1981 geloof ik). 12 uren achtereen science fiction (of Italiaanse meesterwerken... dat was de keuze)

Ik zag o.a. delen 4 en 5 van starwars, star trek dl. 1, invasion of the bodysnatchers en anderen.

Alien zetten ze genialer wijze als laatste waardoor ik klaarwakker en met wijd opengesperde ogen de bioscoop weer verliet. Dat zag er bij de een na laatste film zeker niet naar uit.

Bij de alternatieve cyclus van Italiaanse meesterwerken moesten ze de zaal overigens letterlijk wakkerschudden...

avatar van otherfool

otherfool

Spannende eerste deel in de Alien serie, maar niet mijn favoriet. De geweldige cast en het prachtige monster maken van deze film meer dan andere monstermovies.

3,5*.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Dit was m'n derde poging om de film te zien, de eerste 2 keer viel ik in slaap. Niet dat de film slecht is, maar zeker niet goed genoeg om op nr.94 in de top 250 te staan.

De SpecialFX konden trouwens ook beter.

2.5

avatar van Film Pegasus

Silvio Dante schreef:

De SpecialFX konden trouwens ook beter.

Ik vind die zeker geslaagd als je weet dat de film van 1979 dateert. Hij heeft zijn Oscar voor visuele effecten wel verdiend vind ik.

avatar van zoutzak

zoutzak

Duidelijk! het enigste wat redelijkerwijs op zou kunnen vallen zijn de beeldschermen, maar dan is weer de computer zelf 'mother' met al haar duizenden lichtjes weer fantastisch!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ik snap niet dat mensen deze film 'saai' vinden en er slaperig van worden. Zo claustrofobisch en pakkend als deze worden ze bijna niet meer gemaakt vind ik.

De effecten zijn subliem. Prachtige decors en geweldig inventieve effecten. Denk dat degenen die de effecten niet waarderen al te veel zijn gebrainwashed door de overdosis aan digitale effecten die we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen.

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Als je eenmaal het sublieme Aliens hebt gezien, zou ik me nogwel kunnen indenken dat deze dusdanig tegenvalt dat iemand er slaperig van zou kunnen worden.

avatar van xangadix

xangadix

Hmmm... Aliens is zeker leuk, maar minder interessant dan deel 1. Net iets te veel richting actie i.p.v. SF.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

SuperSideSwipe schreef:

Ja dat is een probleem van de kijker dat je niet moet afschuiven op een film. Als ik net een Indiana Jones and the Temple of Doom heb bekeken en meteen overschakel op een Dolls kan dat ff vreemd overkomen. Maar zijn wel 2 sublieme films in hun soort. Net als bij Alien en Aliens.

avatar van Wouter

SuperSideSwipe schreef:

Ik had het toen ik 1 en 2 achter elkaar zag in een SF bioscoopnacht. Toen vond ik deel 2 toch echt een stuk slapper. Terwijl ik hem op zich wel leuk vond toen ik hem voor het eerst zag. Niet zo goed als deel 1, maar toch.

Het verschil werd groter toen ik ze achtereen zag.

avatar van italian

italian

iedereen zei dat deze film zeer goed was en dacht hem toch maar is te huren:ik wist totaal niet waarover het ging en dacht dat de alien er al in het begin in het ruimteschip zat en daarom vond ik het zeer spannend maar toch wat afzwakkend naar het einde

avatar van 666south park

666south park

dze film is zoo erg goed heel erg mooi ook ik heb er een 5,0 voor gegeefen vroeger gezien toen ik 8 was ik vond hem toen zo vreselijk eng en vies en nu nog steeds vies maar niet eng maar wel heel mooi gemaakt Top film!!

avatar van stinissen

666south park schreef: