Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
MoFeDu
Heb ook nog lang niet alle films met hem erin gezien, jij ongetwijfeld meer dan ik, dus wie weet komt dat nog. Ben wel benieuwd naar zijn rol in Unforgiven.
Ramon K
Tja, de ontwikkeling van een hoofdpersoon kan interessant zijn, maar hier is het toch een vrij saai persoon. De brave man heeft enkel goede kwaliteiten, daar veranderd de hele film niets aan....
Precies. Ik vind dat ie juist helemaal geen ontwikkeling doormaakt. Hele film lang kijken naar de vriendschap tussen twee modelgevangenen. Boring. Geen nuance, geen echte mensen.
Emotie die opgeroepen wordt is doorzichtig; er is geen enkele ruimte voor de kijker zelf. Nu moet je huilen, nu moet je vertederd zijn, nu moet je gespannen zijn..... etc
moviemafketel
- 19752 berichten
Mensen op hun leeftijd kunnen dus niet een vriendschap opbouwen?
Hoe oud moet Freeman in deze film voorstellen? Jaartje of 75 of zo?
Geen reden voor anderen om ruzie met hem te maken toch? Moeten ze elke dag elkaar in de haren vliegen? Zijn beiden gewoon rustige gasten.
chevy93
Teveel naar de SBS 6 docu's gekeken?
Ramon K
Wat is dit nou voor rare conclusie?
Ramon K
De films die jij kijkt misschien ja. Slaat natuurlijk nergens op.
Ramon K
Teveel naar de SBS 6 docu's gekeken? Ik kijk vrijwel nooit TV. Juist omdat tv (al die reality-dingen bijvoorbeeld) op eenzelfde opzichtige manier je emotie wil dirigeren. Valt er iemand af in een kookprogramma? Pleuren we er een viooltje achter en hopen we dat er geknuffeld en geweend wordt.....
MoFeDu
Uiteindelijk komt het er toch altijd op neer dat de maker bepaalt wanneer hij wilt dat de kijker vertederd of gespannen moet zijn.
yeyo
Precies. Ik vind dat ie juist helemaal geen ontwikkeling doormaakt.
Van ontwikkeling is er inderdaad geen sprake. Andy is geen haar veranderd als hij de gevangenis verlaat. De enige 'redemption' die hij ondergaat lijkt een fysieke verlossing te zijn. Ook zijn vriendschap met Freeman evolueert nauwelijks, ze zijn meteen toch goeie maatjes?
MoFeDu
Zoals ik daarna al zei bedoelde ik niet de gewone ontwikkeling van het personage maar meer dit:
Ik bedoel meer dat je meteen ziet dat de man niet thuishoort in de gevangenis, en op geheel eigen wijze probeert gewend te raken aan zijn situatie.
chevy93
De films die jij kijkt misschien ja. Slaat natuurlijk nergens op.
yeyo
Ook dat ging erg gemakkelijk: Hij geeft de bewaker wat goeie raad en alle problemen zijn meteen opgelost. Een ontwikkeling zonder obstakels dus.
Ramon K
Het gaat om de manier waarop. Film is uiteindelijk manipulatie, maar ga je voor de makkelijke scorende weg, of geef je de kijker de ruimte een echte interactie aan te gaan?
Ramon K
De meeste mensen zijn niet goed of kwaad, maar beiden. Dat maakt ze interessant en daar ligt ook het probleem van de twee Darabont-films.
MoFeDu
Daarom zeg ik ook dat ik niet de ontwikkeling van de hoofdpersoon bedoelde maar dat, om te zien hoe hij zijn eigen weg vind. Reinbo vroeg namelijk wat me aansprak in de film als je het terugleest begrijp je me misschien wat beter.
yeyo
Het is nog altijd aan de regisseur om te bepalen wát je ziet en wát voor gevoel hij/zij wilt dat jij erbij krijgt.
Ook dat is niet waar, er zijn genoeg regisseurs die het merendeel aan je eigen interpretatie overlaten. Zowel op narratief als op emotioneel vlak.
MoFeDu
Absoluut niet juist. ´The only guilty man in Shawhshank´. Hij heeft dus sowieso een moord gepleegd o.i.d. Kun je hem moeilijk puur goed of puur kwaad noemen.
chevy93
Gezien het feit dat dit ook nog eens een sprookjesachtige film is, vind ik dat je deze film al helemaal niet op realisme af mag rekenen.
Ramon K
Dat is een gegeven; dat wordt niet uitgewerkt, bespreekbaar of duaal gemaakt.
yeyo
Ja dat sprookjesachtige vind ik toch ook maar bizar. De film begint gewoon als een typische gevangenisfilm, hoor met afranselingen, verkachtingen..
Er zelfs dan nog, het zou niet mogen uitsluiten dat de personages bij voorbaat geen diepere lagen hebben.
Ramon K
Onzin. Maar dat is dus ook precies waarom discussie als dit nergens toe leiden. Ik vind het niet boeiend om naar personages te kijken die enkel goed doen; dan zijn het geen mensen meer van vlees en bloed.
MoFeDu
Dat is een gegeven; dat wordt niet uitgewerkt, bespreekbaar of duaal gemaakt.
Dan beperk je je visie dus alleen binnen de film, als het persé in de film bespreekbaar gemaakt moet worden van je.
NEE, dat is nu net het verschil tussen deze vooropgezette emotie poppenkast en een echt kunstwerk, daarop reageren verschillende mensen allemaal anders. Dat is exact waarom ik dit met de Boeketreeks vergelijkt, het stuurt op een specifieke emotie ipv dat het ruimte laat voor een eigen reactie.
MoFeDu
Dan is dat toch gewoon een andere uitwerking om emoties op te roepen. Alsof een filmmaker van een film met ruimte voor eigen niet een film maakt met de bedoeling bepaalde emoties op te roepen.
Dat is toch een groot verschil, het eerste laat geen ruimte voor de ontvanger, het andere wel. Ik vind het zelf namelijk leuk om ergens zelf iets van te vinden of over na te denken. Die wisselwerking is veel interessanter.
moviemafketel
- 19752 berichten
Jij reageert toch ook ander op SSR als een ander Reinbo. Waar een ander een brok in de keel krijgt, denk jij wanneer wordt er weer eens geknokt bij wijze van spreke. Films waar jij een brok van in de keel krijgt zit ik misschien weer lachend voor de tv. De maker kan je NOOIT iets opdringen. Iedereen kijkt namelijk op een andere manier naar de film. Het is echt niet zo als er een zielig geluidje komt dat ik dan meteen moet huilen. Dat wil de maker misschien wel, maar iedereen heeft weer een andere reactie.
MoFeDu
Tuurlijk is dat leuk, maar dan heb je het over eigen interpretatie van het plot van een film, zoals Mulholland Dr. maar dan blijft het toch nog wel zo dat de maker bepaalde emoties probeert op te roepen tíjdens het kijken van de film. Het is echt niet zo dat bij een film waarbij eigen interpretatie mogelijk is de een begint te lachen en de ander keihard te janken.
Zoals moviemafketel al zei rest dan nog de vraag of het aankomt bij de kijker of niet, bij jou duidelijk niet, bij mij wel.
Nee ik heb het niet over de interpretatie van het plot, maar over sfeer en zaken waar je meer onderbewust gevoelsmatig op reageert. En ook zeker niet op de lompe vergelijking van moviemafketel, maar dat snapt hij hopelijk zelf ook wel.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972