Genre: Drama / Sport
Releasedatum: 24 februari 2005
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Million Dollar Baby
"Beyond his silence, there is a past. Beyond her dreams, there is a feeling. Beyond hope, there is a memory. Beyond their journey, there is a love."
De bokstrainer Frankie Dunn (Clint Eastwood) heeft al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke leven, totdat Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) zijn trainingszaal binnenstapt. Getekend door een zwaar bestaan heeft de jonge Maggie zich met puur talent en wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Nu heeft ze meer dan ooit iemand nodig die in haar gelooft, maar het laatste waar Frankie op zit te wachten is de verantwoording te dragen voor Maggie. Toch, door Maggies wil en vastberadenheid, gaat Frankie haar trainen. Gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen en er ontstaat een gevoel van onderlinge verbondenheid.
Maggie Fitzgerald
Shawrelle Berry
Earline Fitzgerald
Mardell Fitzgerald
olivier
Als er één ding is dat million dollar baby niét heeft, dan is het wel machismo. Het is een erg menselijk en bovenal intimistisch portret die nergens bulkt van de spierkracht, maar het meer moet hebben van fijngevoelige karakters dan van american dreams-situaties! Million dollar baby is een compléte non-hollywood-film: weinig spectaculair, geen verschroeiend tempo, geen gezwollen muziek, evenmin een 'het goede overwint altijd', of een lofrede op de conservatieve staat of de Kerk. Bovenal is de film zo vréselijk somber en sober, dat zij die een fijne publieks-pleaser willen, lekker op hun honger blijven zitten. Eastwood snijdt véél meer thema's aan dan je beweert (vréselijk dat zovéél mensen zich geroepen voelen om dé ultieme plotwending prijs te geven!): million dollar baby gaat uiteindelijk over vergiffenis, de Mens, dood, leven, schuld en boete. Als dat voor jou dé kenmerken zijn van de moderne hollywoodfilm, dan schort er toch wel degelijk iets aan één van ons! Voor zover ik weet, durfde geen méns dit soort thema's aan te vallen, uit angst 'intellectueel' of 'filosoof' (stél je voor!) te worden genoemd! Much respect for eastwood!
RRT
Beste heer Spencer,
Voor iemand die deze film nog niet gezien heeft, bezit u wel een lijst aan vooroordelen.(ook niet erg nobel) Die andere dingen waar ik het over had, is (voor u nogmaals!) o.a. het karakter wat Eastwood neerzet, met alle thema's uit het leven zoals hierboven al genoemd door Olivier.
Denk ook dat hij nog beter verwoordde wat ik probeerde aan te geven. Maar denk zelf dat u de film helemaal niet wilt zien, en dat u een hekel heeft aan boksen(waar het in deze film niet eens om draait). Dus spaar u 7 euro, en ons uw, op niets gebaseerde vooroordelen.
Redlop
...en bovenal intimistisch portret ...
een wat?
Vooropgesteld: ik heb niets tegen een Hollywoodfilm. Mag er graag naar kijken, maar zelfs het Hollywood van anno 2005 is niet meer zo cliché en karikaturaal als MDB.
Geen enkel personage is geloofwaardig. 'The Woodsman' is in alle opzichten een oprechtere en mooiere film, maar die film behandelt pas echt een taboe en dat was nou ook weer niet de bedoeling.
Als dit nog geen echte Hollywood -film is, wat in vredesnaam dan wel?
So fucking what?!
Wat boeit het nou waar de film vandaan komt?
Mensen laten zich daar veel te vaak en onterecht door beinvloeden. Er komen ook echt wel hele bijzondere, goeie en originele films uit hollywood en er komt ook shit uit hollywood. Net als uit Nederland, Engeland, Japan etc.
Maakt me ook niet uit hoor, ik reageer alleen op het feit dat dit 'een complete non-Hollywoodfilm' zou zijn.
Bovendien bedoel ik met Hollywoodfilm ook niet zozeer de geografische factor, maar de hele commerciele films.
In Hollywood worden ook wel wat artistiekere filmpjes opgenomen.
olivier
Is een beetje stom om dé "hollywoodfilm" te vereenzelvigen met dé "commerciële film". Commerce maakt overàl zijn opgang dus het is stom dat te zien als een louter hollywoodiaans verschijnsel. Daar komt bij dat het feit of een film al dan niet commercieel is, niet bepaald een voor/ of nadeel vormt voor de artsitieke kwaliteiten, iets wat jij, kos, als godfather-amateur toch ook niet kan ontkennen? The godfather-trilogie is een ontzettend commerciële, maar daarentegen wel fantastisch hoogtepunt in de filmgeschiedenis. Waar ik op doelde als niet-hollywoodiaans, is dat ik "million dollar baby" géén stereotype van de amerikaanse succesfilm vind: dé hollywood-film dient zich te houden aan een aantal zaken: makkelijk herkenbare personages, een niet al te duister verhaal, een happy-end en zéker geen aanslag op de gevoelens van de toeschouwer. Heb zelden geweten dat een zaal zo onaards stil was na een film, zelfs al het licht al lang aan was. Machtig.
Redlop
...Waar ik op doelde als niet-hollywoodiaans, is dat ik "million dollar baby" géén stereotype van de amerikaanse succesfilm vind: dé hollywood-film dient zich te houden aan een aantal zaken: makkelijk herkenbare personages...
Hier gaat je verhaal de mist in en tevens Eastwood. Want 'Million Dollar Baby' is juist één aaneenschakeling van clichématige personages en daardoor is de film onecht.
Dat karikaturaal 'western-achtig' neerzetten van personages is typisch Eastwood en in 'Unforgiven' of 'Space Cowboys' minder storend omdat het genre zich daartoe leent. Maar een drama als deze kwam voor mij niet tot leven.
Hollywoodachtig is dus niet iets geografisch of commercieels, maar synoniem voor cliché~beproefd scenario.
olivier
Ik hoop wérkelijk dat je hiermee niet bedoelt dat "space cowboys" volgens jou een goéde (laat staan betere!) film is dan deze? Lees hier ook nog andere zéér bijzonder vreemde dingen: "Million dollar baby" macho/westernachtig...
Is dit niet letterlijk wat ik zei? Dat ik onder "hollywoodfilm" (vanzelfsprekend dan wel de mindere hollywoodfilm!) een vast omschreven kader van plots, personages en zelfs afloop versta? Al is dat helemààl niet van toepassing op "Million dollar baby".
Ach, en dit is niet specifiek op jou gericht hoor, Redlop, maar vele intellectuele snobs vinden het gewoon erg goed staan, om alles wat enigszins bekroond, succesvol of commerciëel is, per definitie argwanend te bekijken. Hollywood per definitie slecht? Vaak wel, maar de laatste maanden heeft men me toch al érg positieg verrast!
Beter lezen.
olivier
Ni zo bijten gast! Het macho-gedrag is iets wat iemand anders suggereerde, maar de western-achtige personages: show me! Bovendien: als jij zegt dat je de personages in space cowboys beter vond, dan concludeer ik logischerwijs dat je dat een betere film vindt. Logisch nietwaar??
Redlop
Maar dat zei ik niet. Ik zei dat het karikaturaal neerzetten van personages (Western-achtig...good guy/bad guy ect...) voor het genre western of komedie (vandaar Space Cowboys) minder storend is dan in een serieus drama.
Verder maakt het me niets uit wat je van MDB vindt, alleen ageerde ik (net als Kos) tegen het feit dat je het geen Hollywoodfilm vindt, wat het natuurlijk enorm wel is. Ook dat maakt me niks uit trouwens.
eduard
Leuke film maar meer ook niet, ik zou hem niet nog een tweede keer bekijken iets wat ik bij de godfather 1,2 en 3 wel vaker gedaan heb. Maar dat was ook een meesterstuk en zoog je mee in het verhaal en in de familie.
In het begin viel het me tegen omdat ik de boksscenes van Rocky nog in gedachten had die zo levensecht waren dat ik daar best wel onder de indruk van was en ze nu nog voor me kan zien. Ik zie de zweetdruppels nog zweven in mijn gedachte en dacht toen al van "hier is over nagedacht". Steeds vaker kom ik erachter dat hoe meer ophef over een film gemaakt word en hoe zeer die ook de hemel in geprezen word het resultaat meestal niet is dan dat ze ons wijs willen maken. Ik vind dat de laatste jaren zeer slechte films gemaakt worden of vergis ik mij? Maar ik heb respect voor de oude knar Clint Eastwood dat hij niet van ophouden weet. Ik zie hem nog voor me in Rahwide een cowboyserie van de jaren 60, wat heeft hij toch veel gedaan voor de filmindustrie.
gerardo
Goeie film met een wat trage start maar voor drama goed onderhoudend. Dit terwijl drama nou niet echt mijn favoriete genre is. Clint deed ut weer goed.
Poenie
"Waarom" heet de film eiglijk 'million dollar baby'
als je de titel vergelijkt met de recensies die erover worden geschreven zie ik niet direct een link :s
heb de film ook nog niet gezien,
is het aan te raden?
thibault14
Het is een vrij goeie film die anders afloopt dan je zou verwachten. Als je de trailer bekeken hebt lijkt het een donkere film maar dat is niet zo, in de film heerst er een zeer aangename sfeer. De titel verwijst naar het feit dat boksers hun ganse carrière toewerken naar één gevecht, die om de wereldtitel met als inzet een miljoen dollar. Zeker aan te raden !
farhad
Ik dacht eerst het zal een film zijn over sport met boel cliches, ik had het mis. Boksen is een bijzak bij deze goed gemaakte/ geschreven, geacteerd film. Clint gaat terug naar Unfogiven stijl waar een heftig onddrwerp op een rustig en ondedrhoudend wijze verlelt wordt. Stem van Freeman en rustig muziek helpen bij scheppen van de gedempte sfeer. Ik ben nooit fan geweest van de oskar winaars, deze keer hebben ze aarige film uitgekozen. 4 sterren waard.
BellaVita
heel goeie film! ik hou niet van boksen, maar deze is echt de moeite waard... ontroerend en de acteurs zijn echt geweldig goed! een 4,5*
olivier
Zegt iemand die in zijn top10 the Lord of the Rings, Forrest Gump, Saving Private Ryan & Gladiator heeft staan. Daar is helemààl niets mee mis, maar waarom is dan het intellectueel snobisme nodig om de oscars per definitie af te kraken? Jà, men kiest vaak voor niet al te choquerende en nogal toegankelijke cinema. Maar anderzijds is het feit dat een film commercieel is, helemààl geen minpunt voor de artistieke kwaliteiten, wat het grote aantal arty-farty-amateurs ook moge beweren. Million Dollar Baby is inderdaad een film die een groot publiek kan smaken, maar het is dés te mooier dat een heleboel mensen een vorm van eenheid kunnen vinden door deze prachtprent allen te appreciëren en naar waarde te schatten. Desondanks behoudt Eastwood een heel eigen stijl, een koppige kijk op het Leven en de Vragen des levens en zijn de 'toegevingen' voor het publiek geenszins een verwijt. Elke grote film doet toegevingen, zelfs ultieme classics als the Godfather, Cassablanca, GoodFellas, Amadeus, Gone With the Wind, etc. En wel om één heel simpele reden: filmen kost vréselijk veel geld, en moet sowieso dus ook een boel renderen. Het grote publiek moét zich dus wel aangetrokken voelen, zoniet kunnen we de cinema an sich opdoeken! De kunst is dan ook creatief om te weten gaan met de verplichtingen vis-à-vis publiek/critici/producer/... En binnen die omstandigheden uit pakken met een creatief meesterwerk, is zéker even bewonderenswaardig als mensen als Ingmar Bergman die gedurende heel hun leven zich geen bal aantrekken van conventies & toegankelijkheid en er enkel maar op uit zijn vreselijk zwaarwichtige cinema af te leveren. Million Dollar Baby snijdt onder het voeren van leutige dialogen, geweldige acteerprestaties en spectaculaire boxmatchen grote vragen en kwesties aan. Bovendien is alles dérmate efficient in beeld gezet door een vanuit de hemel filmende Thomas Stern (die schitterende belichting!). En tenslotte ook heil aan de ingetogen en sobere score van Eastwood zelf. We willen alleen maar zeggen dat zelfs na drie (!)kijkbeurten 'Million Dollar Baby' overeind blijft als modern amerikaans meesterwerk. Eastwood schaart zich definitief onder de Groten van de Cinema. Ze blijven overeind, en het is lang geleden dat een amerikaanse film dat nog eens verdiende: *****
sn@ke
- 2077 berichten
, volledig mee eens , oscar - haters zijn al rap mensen die enkel puur artistieke films smaken en zo nog meer beknopt denken dan mensen die enkel blockbuster verhemelen .... maar dat is al een heel andere discussie
flipsen
@ olivier: Ik weet nooit wat je nou voor punt wil maken. Jouw berichtjes zijn erg lang en ik raak al vrij snel de draad kwijt. De eerste vier zinnen (over het gezeur van mensen op de oscars) kan ik nog volgen, maar hoe je daarna zonder enters te geven uitkomt op "het ophemelen van Million Dollar Baby" kan ik niet doorzien.
olivier
Begrijp geen fluit van je opmerking en volgens mij is mijn bericht in perfect nederlands geschreven, idem dito qua logsiche structuur en opbouw. Sn@ke begreep de kern van het bericht anders prima zo blijkt! Mocht het je helpen, zal ik in het vervolg speciaal voor jou olé olé- alinea's gebruiken
Mijn reactie was op het feit dat iemand bovenaan de pagina iets opperde à la "Million Dollar Baby" heeft me positief verbaasd ondanks het feit dat het een 'oscarfilm' (god knows what that might be!) is. Daarop repliceerde ik dat
-primo de oscars niet perse idioot zijn
-secundo dat "MDB" dan wel een groot publiek kan aanspreken maar dat dat geen minpunt hoeft te zijn
-tertio onderbouwde ik die stelling door vbn uit de filmgeschiedenis aan te halen en door de vele kwaliteiten van "MDB" aan te kaarten.
flipsen
Mocht het je helpen, zal ik in het vervolg speciaal voor jou olé olé- alinea's gebruiken.
Ik zal niet al te veel met rotte eieren gaan gooien, maar alinea's kom je in alle teksten tegen en die zijn niet voor niets in het leven geroepen. Persoonlijk vind ik het er vaak duidelijker van worden, maar dat is mijn bescheiden mening.
Neemt overigens niet weg dat ik het wel met je eens ben over de inhoud van je laatste serieuze berichtje bij deze film.
farhad
Olivier:Ik wilde zeggen dat als ik een film wil bekijken, let ik niet op of hij ergens of in festivals wat gewonen heeft. Het valt mij op dat ik meestal ongeprezen films leuk vind. We zuulen het zien dat over 10 jaar Shawsahank Redempshen films ons aandacht trekken. Dat je mij een snob vind is het jouw probleem, als ik naar jouw top 10 kijk dan zie ik een iamand snober dan mij.
olivier
Huh? Ik heb niet gezegd dat JIJ snob bent, alleen dat het anti-oscar-fenoneem typisch is voor intellectuele snobs. Daar komt bij dat ik géén gigantische fan ben van de shawshank redemption en dat ik je posts nogal labiel vind. Enerzijds sta je te roepen om "de onvolprezen film", maar anderzijds maar is je top10 helemààl niet origineel of verrassend. Mag ik dan ook vriendelijk vragen wat er snobistisch is aan de mijne?
R9
Laat ik het zo zeggen ik heb betere film gezien.
dat komt ook omdat dit niet mijn favoriete genre is maar goed..
toch is het een pracht film,
en was doet dat meisje maggie het toch goed.
wat een rol zet zij neer.
de mensen zoals clint eastwood en Freeman zijn natuurlijk bekend
maar voor mij was dit meisje Hilary Swank nog redelijk onbekend..
maar zij zet een pracht rol neer..
verder vind ik het wel een mooie film., alleen vind ik het jammer dat lucia rijker zo'n b*tch is in de film
mja zeker 3.5
Waku
Dankzij vakkundig reggiseurwerk van Clint Eastwood onstijgt de film na verloop van tijd van een simpele "Rocky" film tot een oscarwaardig filmdrama.Hillary Swank zet een geweldige rol neer
als Maggie.Clint Eastwood bromt,vloekt en veranderd van brombeer naar zorgzame opa.
Geloofwaardige vertolking.Hele mooie film die weinig kijkers onberoerd zal laten.
moviemike
Een meesterwerk en één van de weinige films van de laatste jaren die het verdient om de oscar van beste film te krijgen.
Waar Eastwood in zijn vorige films (na "Unforgiven"dan) altijd bleef hangen in vals sentiment, grijpt hij je hier al vanaf het begin meteen naar de keer.
Schitterende vertolkingen, dialogen, muziek, camerawerk, en zo kan je nog een tijdje bezig blijven.
"Million Dollar Baby" is hard, kil en rauw maar sleurt je meer dan twee uur mee in een tocht die je zo voorbijvliegt.
5* en een absolute aanrader voor elke filmliefhebber.
Schitterende ...dialogen
Ik heb alleen maar Dirty Harry-cliché's gehoord. Geef eens een voorbeeld van zo'n schitterende dialoog?

Boksfilm 'Million Dollar Baby' van Clint Eastwood vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Drie goede films met een hoofdrol voor de jarige Morgan Freeman (84)

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999