menu

Million Dollar Baby (2004)

mijn stem
3,80 (4143)
4143 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Sport
132 minuten

geregisseerd door Clint Eastwood
met Clint Eastwood, Hilary Swank en Morgan Freeman

De bokstrainer Frankie Dunn (Clint Eastwood) heeft al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke leven, totdat Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) zijn trainingszaal binnenstapt. Getekend door een zwaar bestaan heeft de jonge Maggie zich met puur talent en wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Nu heeft ze meer dan ooit iemand nodig die in haar gelooft, maar het laatste waar Frankie op zit te wachten is de verantwoording te dragen voor Maggie. Toch, door Maggies wil en vastberadenheid, gaat Frankie haar trainen. Gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen en er ontstaat een gevoel van onderlinge verbondenheid.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=_gz5XduhHUQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Ik vond het begin juist tamelijk afgezaagd. Met een hoop drama krijg je zo'n typisch verhaal van een zwoegend persoon die vastberaden is het te maken in een wereld die eigenlijk niet voor haar gemaakt is (het blijft in ieder geval voor Frank een beetje een mannenwereld en Maggie is al 31).Ze wordt ook wel héél snel erg goed.

Ik had daarom niet verwacht dat de film daarna zo genadeloos hard zou worden en uitgebreid stil zou staan bij de gebeurtenissen na het titelgevecht. Ik had een happy end verwacht, maar in dat geval had ik het wel een mindere film gevonden.

Heb verder weinig affiniteit met de bokscultuur dus dan kom ik op 3,5*

avatar van ArnoldusK
3,0
Vrij heftige, oversentimentele, typisch Amerikaanse productie, die ondanks de tekortkomingen toch enigszins bekoort. Zo is het filmwerk dik in orde en zijn de dialogen vrij aardig (dat wil zeggen; vrij oversentimenteel en begeleidt door treurige, rustige piano-riedeltjes; dus niet écht mijn ding). Verder zorgen de vlugge boksscènes voor het nodige vermaak en is het Freeman's stem die het geheel weer wat aannemelijker maakt. Maar aan de andere kant is er een vermoeide, soms traag overkomende, Eastwood, die soms zijn regels lijkt op te lezen, in plaats van met gevoel te spreken. De diepere laag van zijn karakter komt in mijn ogen geheel niet tot uiting door de sporadische kerk-fragmenten en de eindscène. Ook de goedbedoelde one-liners zullen me worst wezen. Desondanks wist het geheel me wel enigszins vast te houden, maar voelt het nogal 'makkelijk' aan. Het is een vrij simpele, door vriend en vijand gewaardeerde, manier van filmmaken. En dat kan ik niet belonen met veel sterren. Nipte 3*

4,0
Deze film net gezien. Echt wel goed verhaal. Goede acteerprestaties van Eastwood, Freeman en de lieve bokster van dienst. Echter: had meer een Rocky-achtige toestand verwacht. En dat viel een beetje tegen. De film is niet echt opbeurend, zeker niet als je de betere popcornstuff verwacht. Zeker het kijken waard, maar niet als je uit bent op gratuit entertainment.

avatar van VincentL
3,5
Million Dollar Baby

De best gewaardeerde film geregisseerd door Eastwood was nu eindelijk aan de beurt. Na films als Grand Torino moest dit zijn beste film zijn. Een emotionele, heftige, een meelijwekkende productie. Maar is het ook de beste? Dat weet ik niet precies. Na het zien van deze film ben ik met gemengde gevoelens blijven zitten. Of dat goed is? Dat is dus één van die gemengde gevoelens. Vul het anders zelf maar in. Wat vind jij dat een film bij je moet losmaken? Als het twijfel, verdriet, maar ook vreugde en andere emoties moet losmaken, zit je bij deze film geweldig.

Het is een film die je eigenlijk in twee delen kan opbouwen. Een soort Rise and Fall verhaal is het, op meerdere vlakken. Het zijn delen waar je totaal anders naar moet en gaat kijken. Waar je bij de ene heel veel affiniteit mee hebt, kan dat daarna zomaar omslaan in misschien zelfs wel afkeur. Een dubbele film, waarvoor je echt even in de mood moet zijn. Een lastige film misschien wel. Toch zeker de moeite waard om te kijken.

Want zo begint de film ook. Er wordt gelijk een situatie gecreëerd waarvan je weet dat de, zowel verhaaltechnische-, als acteertechnische- en emotionele continuïteit, die dan de overhand heeft, gebroken gaat worden. Een hele mond vol, maar het is wel zo. Maggie's enthousiaste vastberadenheid is voor mij een beetje een stoorzender. Helemaal in het begin. Als Frankie daarna overstag gaat draait de film 180 graden. Zowel Frankie als Maggie leven helemaal op. Tot er iets gebeurd wat niemand verwacht. Ik moet toegeven dat ik het een beetje zag aankomen, het wordt tenslotte met de slow-motion al een beetje verraden. Als je dan vervolgens denkt da alles volgens Hollywood's regels gaat, zit je mis. Een zeer origineel en zwaar beladen einde is het gevolg. Een einde die nog erg lang in mijn hoofd zal blijven rondspelen.

Het beladen einde wordt mede bepaald door Eastwood en Swank. Dit zijn de twee acteurs waar alles om draait in deze film. Er zijn echter een paar zeer goede bijrollen in deze film vervuld die ook het noemen waardig zijn.
Eastwood speelt de brompot weer. Net als in Grand Torino. Ik had eigenlijk, vooral in het begin, het idee dat we gewoon met dezelfde personage te maken hadden! Totaal geen verschil te zien! Dat was echt een minpunt. Vervolgens probeert hij emotioneel los te komen in de film. Het loopt voor mij uit op een blamage. Het is dat de overige acteurs Eastwood staande houden maar hij glijdt hier toch wel hard onderuit. Een cowboy en een brompot zit er voor hem in, maar emoties moet hij niet mee aankomen.
Swank daarentegen is precies andersom. Die speelt in het begin zeer ergerlijk en weet zich naarmate de film zich ontwikkeld steeds voor de dag te laten komen. Helemaal als ze in het ziekenhuis ligt speelt ze op haar best. Zeer goed, maar met name het begin kon beter.
De bijrollen die ik even wilde noemen zijn de volgende. Uiteraard moet Freeman genoemd worden. Hij presteert voor zijn doen normaal, maar hij weet zo'n invloed op het verhaal uit te oefenen, door zo gewoon te zijn, dat het heel mooi is om te zien. Niet al te veel dialogen en hij houdt zich voornamelijk op de zijlijn. Toch is het van grote invloed en geeft het een positieve draai.
Als laatste wil ik Jay Baruchel noemen die Danger vertolkt. Van hem kon ik zo genieten! Hij geeft de film wat lucht en humor tussen de zware scènes door. Heerlijk die man!

Op het moment dat we naar het visuele aspect van de film willen kijken denk ik dat we toch vooral moeten inzoomen op de bokswedstrijden. Daar gaat de film tenslotte een groot gedeelte om. De gevechten zijn zeer duidelijk weergegeven. Waar een film als Warrior af en toe nog een beetje onduidelijke en chaotisch is, is dat hier geen moment het geval. Zeer goed in beeld gebracht. Verder is alles wat gewoontjes. Niet heel speciaal.

Wat geef ik deze film nu? Ik twijfel tussen een 3.5 en een 4. Toch denk ik dat ik voor dat eerste ga. Er waren net te veel puntjes waar de film het nét niet was. Ondanks dat ga ik hem over een tijdje nog een keer zien en herzie ik misschien wel mijn mening. Een tip voor alles: gewoon zien!

3.5*

5,0
Heerlijke film. Clint Eastwood, Morgan Freeman en Hilary Swank spatten van het scherm af met hun overtuigende acteerprestaties. Gebruik maken van een voice-over door nota bene Morgan Freeman heeft een hoog Shawshank Redemption gehalte, maar het werkt wel.

Topper deze film!

yorgos.dalman
Wat een bijzondere en hartverwarmende recensie schreef Roger Ebert hierover. En helemaal terecht. Check imdb.com voor details...

avatar van JeroenFR08
3,5
Daarom moet ik geen film op tv kijken. Krijg nooit een helemaal goed beeld van de film.

Fantastische cast mooi verhaal. Alleen beetje saai en voorspelbaar. Vond de gevechten er een beetje onrealistisch uit zien.
Goede film maar geen aanrader.
Maarja klote reclames.

avatar van Donkerwoud
4,5
Alweer bijna 10 jaar oud. Donkerwoud voelt zich een opa!

avatar van Parisa
3,0
Ik geloof dat ik deze film al eens eerder had gezien. Ik vond hem alleen niet Oscarwaardig. En nu nog steeds niet.
Wel ben ik blij dat er gekozen is voor een hoofdkarakter dat gelukkig niet een tienermeisje is die het wil maken. Want dat geeft het meteen wat goedkoops en we hebben al genoeg van dat soort films gezien, nietwaar? Nee, deze hoofdkarakters kwamen wel echt over. Want dan heb ik het ook over de twee trainers binnen de club. Jammer genoeg nog types als Danger en haar familie die het iets clichématigs geven.
Het verhaal boeit me nooit echt en dat komt waarschijnlijk omdat ik boxen ook niet echt een interessante sport vind om naar te kijken. Ook is het te verwachten dat de trainer haar eerst niet wil helpen en dan wel. En dat ze door diepe dalen moet om haar droom te bereiken.
Het laatste gedeelte maakte het jammer genoeg niet veel beter. De typetjes als haar moeder en de rest van haar familie die wat komen eisen en de trainer die haar ervoor wil beschermen. Nee, ik raak er niet echt van onder de indruk. Ook als komische noot tijdens het dramatische gedeelte werkt het voor mij niet.

Door de hoofdrolspelers wordt er goed genoeg geacteerd. De echte typetjes worden door de acteurs niet veel beter ingevuld. Die acteur waarvan zijn karakter overliep naar een andere manager (naam kwijt) was enigszins zijn tekst aan het oplezen. Dat kwam niet zo natuurlijk over.

Maar ondanks die punten was het wel een leuke kijkervaring. Maar voor mij niet top 250 of Oscarwaardig.
3*

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
.... hier ben ik even stil van. Wat een prachtfilm is dit... zelden zo'n emotionele film gezien.. Hilary Swank is hier fantastisch, ik had haar al in andere films opgemerkt, maar wat ze hier doet, dat beloofd voor de toekomst. En Eastwood heeft hiermee zeer terecht de Oscar gewonnen. Het zou misplaatst geweest zijn mocht dit niet gebeurt zijn. En natuurlijk Morgan Freeman, dit maakt de film compleet. De beste film die ik in jaren heb gezien. Ben er nog steeds van onder de indruk.. er zijn bijna geen woorden voor.. Uitstekende film die iedereen moet zien !!!


Inmiddels is de film al 10 jaar oud, maar nog steeds ben ik er zodanig van onder de indruk dat ik er opnieuw stil van werd.
Een film over boksen, ja... maar het is veel meer dan dat... een bijzonder tragisch verhaal, emotioneel ook, prachtig gebracht door Clint Eastwood (die ook de regie, productie en muziek doet), Hilary Swank en Morgan Freeman.
Dat de film 4 Oscars heeft gewonnen is zeer terecht, onder andere voor Beste Film en Beste Actrice.
Ja opnieuw was ik na het bekijken van deze film... stil...
Indrukwekkende prent die na een decennia nog niets aan kracht heeft verloren!!

avatar van LPereboom
4,5
Heel sterk drama van Cint Eastwood, die ook zelf fantastisch speelt in zijn eigen film, Swank die bewijst dat ze echt wel kan acteren en Freeman die het ook heel goed doet De film zelf is is fantastisch vind ik met een mooi en aangrijpend verhaal! heel intens en ontroerend tot het einde toe! voor mij toch een van de betere films die ik al gezien heb! al een paar keer bekeken en ik blijf een krop in de keel krijgen op sommige momenten!

avatar van ockhausen
4,0
Wat een hartverscheurende film! Was er gewoon ff stil van...

avatar van ambrosini
4,0
Eastwoord is een van mijn favoriete acteurs, maar hiermee laat hij zien dat hij ook goed kan regisseren

avatar van .Steffff
4,0
Moeilijk te omschrijven waarom ik dit zo'n goede film vind. Het heeft er zeker mee te maken dat een vrouw de top bereikt, van zich afbijt en het vertrouwen voor zich wint. Dat moet ik toegeven. Verder erg vermakelijk om naar de bokswedstrijden te kijken. En erg goed geacteerd.

Heel heftig toen Maggie op die stoel viel en nooit meer kon boksen. Leuk om die maffe kerel die totaal niet kon boksen tussendoor steeds terug te zien komen. Voor mij was de film verder niet echt voorspelbaar en dan vooral doelend op het gedrag van Frankie. De film eindigde op een mooie manier. Geen 'en we leven nog lang gelukkig' hier, en dat is wat een film reëel maakt en wat raakt. Dit alles maakt het een film die bijblijft.

avatar van MovieMind
"Aanrader"

3,5
Goede film, alleen op een gegeven moment zei Frankie tegen Maggie na de eerste ronde, dat haar tegenstander beter was dan haar, en ook jonger, en daarna mepte Maggie haar zo tegen de grond, maar in het echt leidt dit tot razernij,en blinde woede, en dat is wel het domste wat een coach tegen haar bokster kan vertellen in rust!!

3,5
Bovendien wel raar dat iedereen zegt dat Frankie had verloren, alsof je gewoon 5 seconde na de bel nog iemand een klap mag geven, het is niet alleen verboden, maar ook doodslag, waarvoor je Lucia kan laten veroordelen, heel jammer en heel dom, dat de coach dat niet wist, en zelfs niks zei toen Frankie zei dat ze verloren had, uiteraard had ze wel degelijk gewonnen, omdat zo'n tegenstander direct zou worden gediskwalificeerd, onbegrijpelijk dat niemand in de film, en ook niet op moviemeter dat snapte, hiermee geef je ook een schandalig slechte naam mee aan het boksen, schijt aan de regels, bizar dat Lucia De Rijker daar gewoon schijt aan heeft, ik dacht dat zij wel van respect hield in de bokssport, dan had dit ter sprake moeten komen in de film , vind ik, ze had op haar minst gediskwalificeerd te moeten worden in de film, nu lijkt het; alsof je gewoon iemand invalide mag beuken, wanneer je wilt, zelfs in de rust!!!!!!!!!

3,5
.Steffff schreef:
Moeilijk te omschrijven waarom ik dit zo'n goede film vind. Het heeft er zeker mee te maken dat een vrouw de top bereikt, van zich afbijt en het vertrouwen voor zich wint. Dat moet ik toegeven. Verder erg vermakelijk om naar de bokswedstrijden te kijken. En erg goed geacteerd.

Heel heftig toen Maggie op die stoel viel en nooit meer kon boksen. Leuk om die maffe kerel die totaal niet kon boksen tussendoor steeds terug te zien komen. Voor mij was de film verder niet echt voorspelbaar en dan vooral doelend op het gedrag van Frankie. De film eindigde op een mooie manier. Geen 'en we leven nog lang gelukkig' hier, en dat is wat een film reëel maakt en wat raakt. Dit alles maakt het een film die bijblijft.


Reëel niet hoor, normaal was Frankie de winnares,omdat Lucia had moeten worden gediskwalificeerd, en daarna ,in de bak, of dacht jij ,dat je gewoon iemand na de bel ook gewoon mag slopen? Dit heet doodslag hoor, en even later zat de coach ook vast voor moord, want dat zien ze direct bij een autopsie, wel stoer dat hij het deed voor haar, hij zei daarvoor ook, je mag me alles vragen!

avatar van Zwolle84
4,5
Als afsluiter van een Eastwood-weekend (High Plains Drifter, Pale Rider, Unforgiven) Million Dollar Baby weer eens gekeken. Was vooraf bang dat ik hem te hoog gewaardeerd had met een 9; niets bleek minder waar. Wát een rit is dit toch! Alles zit erin: geweldig verhaal met vele lagen, ronduit fantastisch acteerwerk van de drie hoofdpersonen en een impact waar je U tegen zegt.

Ben niet heel snel tot tranen geroerd, maar dat einde is meedogenloos. De emotieloze cowboy is "eindelijk" gebroken, tot het laatste bot aan toe. Niets is passender dan complete stilte nadat de laatste letters over het scherm rollen.

Nog steeds een 9 kortom. Ditmaal naar beneden adgerond.

avatar van Black Math
3,0
Aangezien ik onlangs ook Raging Bull zag, leek het me aardig om deze ook weer eens te herzien.

Andere accenten in deze film, onder andere vanwege een sterkere focus op hoe te leven als bokser. De gevechten zien er wel wat minder mooi gefilmd uit. Sowieso is het camerawerk vrij standaard, al wordt er soms aardig met licht en schaduw gespeeld.

Grootste kracht is het drama. Het einde ligt niet echt in de lijn der verwachtingen gezien de eerste helft van de film, maar geeft wel een interessante wending. Een paar elementen die wat gemakkelijk aanvoelen, zoals de asociale familie, of de cliché voice over van Freeman. Maar hoe de relatie tussen trainer en bokster zich ontwikkeld weet mij in ieder geval wel erg te ontroeren. Het acteerwerk is dan ook erg overtuigend. Ook leuk om Lucia Rijker in een bijrol voorbij te zien komen.

Jammer alleen dat de film visueel wat achter blijft. Een kleine 3*.

avatar van n1d0
3,5
Mooi acteerwerk en goed verhaal. Ik had de film al tweemaal gezien, maar kon mij er niet zoveel meer van herinneren (vooral de tweede helft was ik volledig kwijt). De kracht van het verhaal is ook dat het niet verzuipt in één of meerdere subplots, deze worden wel sporadisch aangehaald maar zijn een echte toevoeging aan het geheel. Enkel Morgan Freeman stoorde me wat in zijn rol en voice-over, ik vond 'm op momenten toch wel erg cliché.

Een aanrader, voor een breed publiek.

4,5
Zwolle84 schreef:
Als afsluiter van een Eastwood-weekend (High Plains Drifter, Pale Rider, Unforgiven) Million Dollar Baby weer eens gekeken. Was vooraf bang dat ik hem te hoog gewaardeerd had met een 9; niets bleek minder waar. Wát een rit is dit toch! Alles zit erin: geweldig verhaal met vele lagen, ronduit fantastisch acteerwerk van de drie hoofdpersonen en een impact waar je U tegen zegt.

Ben niet heel snel tot tranen geroerd, maar dat einde is meedogenloos. De emotieloze cowboy is "eindelijk" gebroken, tot het laatste bot aan toe. Niets is passender dan complete stilte nadat de laatste letters over het scherm rollen.

Nog steeds een 9 kortom. Ditmaal naar beneden adgerond.

Helemaal mee eens.

avatar van SergioMalick
4,5
Dit is voor mij toch wel een film die zeer sterk overeind blijft staan. Normaal ben ik een van de eerste die met de beschuldigende vinger zal wijzen naar het voorspelbare en dunne plot, maar in Million Dollar Baby komt iedereen ermee weg. Zelfs de rol van Morgan Freeman, wat een een kopie van het irritante Shawshank is, is erg sterk. De film is gewoon ontzettend sterk in balans als het gaat om tempo, dialogen, acteerwerk, muziek, verhaallijn. Nergens gaat de film te snel of te langzaam en nergens wordt hij te emotioneel of te vrolijk. Constant voel je een bepaalde sfeer, die me overigens sterk aan Unforgiven deed denken, wat het gevoel geeft dat je naar een geloofwaardige film zit te kijken, ondanks alle cliché-elementen. Ik denk dat ik deze film het beste kan omschrijven als oerdegelijk. En soms is oerdegelijk nog wel fijner dan fantastisch.

avatar van laurel
4,0
Ik deel de mening van SergioMalick. Goed omschreven.

3,5
Goede film, alleen raar dat veel mensen denken dat deze film waargebeurd is, dit is fictie mensen!!
Morgan Freeman acteert erg goed, maar Hillary Swank speelt ook een zeer mooie en degelijke rol.
Hulde voor de acteerprestaties in deze emotionele dramatische film!!

avatar van Ajax&Filmfreak
4,0
Past makkelijk

avatar van blurp194
4,5
Mijn bloed.

Een simpel verhaal dat sterk op de emotie speelt. Eenvoudig als een western, met een messcherpe scheiding tussen goed en kwaad zonder dat daar ook maar een enkele twijfel of nuance in is te bekennen. En dat dan zo geniaal goed uitgewerkt dat er werkelijk geen speld meer tussen te krijgen is, en geniaal gespeeld - van de van het scherm af spattende energie van Swank tot de vadergevoelens van Eastwood. En waar ik me normaal meteen erger aan een voiceover, werkt het hier met de stem van Freeman wel goed. Cliche, jawel - dat is de hele film, maar als het zo volstrekt foutloos gebracht wordt blijkt het gebruiken van cliches welhaast een hogere kunstvorm.

avatar van notsub
3,5
Met Gran Torino in het achterhoofd is de hand van Eastwood als regisseur duidelijk herkenbaar. Het is knap hoe maatschappelijk gevoelige thema's worden aangesneden en uitgewerkt. Gran Toriino was nog een tikkie beter dan Million Dollar Baby. Toch wordt hier zeker vakwerk geleverd door de grote namen. Ook komen er net teveel kansloze karakters voorbij, die voor wat humor moeten zorgen. Dat pakt niet helemaal goed uit; de kracht zit duidelijk in het drama hier.

avatar van Richard_Voorhees
3,5
Een overtuigend boksdrama waarin we zelfs nog even een Nederlandse bokster in actie zien.

avatar van AC1
AC1
Die hoge punten hier! Het lijkt wel The Shawshank Redemption! Beide films zijn dan ook een beetje vergelijkbaar, niet? Ik vermoed dat de meeste hier nog steeds hun koffie drinken met 3 klontjes suiker?

Gast
geplaatst: vandaag om 11:02 uur

geplaatst: vandaag om 11:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.