Genre: Drama / Sport
Releasedatum: 24 februari 2005
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Million Dollar Baby
"Beyond his silence, there is a past. Beyond her dreams, there is a feeling. Beyond hope, there is a memory. Beyond their journey, there is a love."
De bokstrainer Frankie Dunn (Clint Eastwood) heeft al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke leven, totdat Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) zijn trainingszaal binnenstapt. Getekend door een zwaar bestaan heeft de jonge Maggie zich met puur talent en wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Nu heeft ze meer dan ooit iemand nodig die in haar gelooft, maar het laatste waar Frankie op zit te wachten is de verantwoording te dragen voor Maggie. Toch, door Maggies wil en vastberadenheid, gaat Frankie haar trainen. Gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen en er ontstaat een gevoel van onderlinge verbondenheid.
Maggie Fitzgerald
Father Horvak
Shawrelle Berry
Earline Fitzgerald
Mardell Fitzgerald
Kickboksster Lucia Rijker in Million Dollar Baby .
magnolia_
poster is alvast stijlvol.
weet er iemand of hier al trailer van vrijgegeven is.
iluvmovies
De trailer ziet er SUPER uit.
Kan zelfs een van de beste films van het jaar worden!
morpheus
De film wordt zeer goed onthaald door recensisten in de vs, op dit moment 100% op rottentomatoes.
De trailer ziet er inderdaad erg goed uit.
De GeuS
Lijkt me wel een beetje het standaard "ik boks, ik overwin" filmpje, maar de trailer zag er aardig uit....
damon
is verkozen tot Best Picture bij de National Society of Film Critics
dus de eerste oscarkandidaat voor dit jaar is bekend!
Waar draait het om?
Het lijkt enigszins op de film Against the Ropes, daar waar het de relatie betreft tussen een trainer en zijn pupil. In MDB is Hillary Swank een 31-jarige serveerster die haar bokstalent tot ontwikkeling wil brengen. Ze blijft zeuren bij de beste trainer die ze weet, maar hij accepteert haar niet omdat ze een meisje is en ze te oud is om ooit nog een kampioene te worden. Na een tijdje wordt ze toegelaten en blijkt ze een talent te hebben. We zien vervolgens een serie wedstrijden die ze stuk voor stuk wint binnen enkele seconden middels een knock-out. Ze stijgt in klasse en gaat voor grotere prijzen. Op een dag moet ze tegen Lucia Rijker boksen, die een gemene bokser speelt. Hillary wint het gevecht, maar Lucia geeft haar na de Technical Knock-Out nog een stoot toe. Hillary valt op de reeds klaargezette kruk in de hoek en breekt daarbij haar nek. Vandaar zakt de film nog meer in, dan voorheen. Een ontzettend lange ziekenhuisscene verveelt me mateloos en ik besluit de film niet meer te kijken.
Hoe het afloopt weet ik niet en boeit me dus ook niet. 1* omdat ik wel van boksfilms houd, voornamelijk van de gevechten erin. De overige 4* heeft de regisseur van MDB verspeeld door me op te zadelen met een berg standaardzooi, die al meerdere malen is gebruikt in betere producties.
ex_uva
Heb alsnog het einde voor de belangstellenden:
Ze breekt dus haar nek. Moet daarvoor naar het ziekenhuis en denkt aan euthanasie en moraal. Maggie is bedlegerig en heeft een been moeten laten amputeren, omdat ze leed spierathropie. Ze vraagt Frank (trainer) om haar te laten sterven. Hij geeft haar een spuitje dat vergezeld wordt door een tijdlang gezeur over het leven en de inhoud des levens en andere crap. Haar trainer ging sindsdien nooit meer naar zijn sportschool. The end...
eerdekes
Dat heeft geen nut, even dat einde vermelden, wie gaat da tnou lezen als je hem niet gezien hebt
Jordy
"ex_uva" lijkt niet veel van de film begrepen te hebben
Wat deze film boven een Girlfight (ofzo) doet uitstijgen is het feit dat deze film helemaal niet over het personage van Swank gaat, maar over het personage van Eastwood. Een mooie kijk op een oude man die het nog één keer wil doen, die in het reine probeert te komen met fouten die hij vroeger heeft gemaakt, enz. Het sfeertje, de muziek, het tempo, het feit dat er maar erg weinig daadwerkelijk gebokst wordt en het onconventionele laatste deel van de film zorgt er voor dat ik de film een stuk beter vond dan ik verwachtte. Maar de lyrische Amerikaanse recensies deel ik ook weer niet, kan me niet voorstellen dat ik deze film nog een keer zal zien. Ik vond het personage van Freeman (die ook "de verteller" van het verhaal is) een beetje overbodig en teveel op z'n personage in Shawshank lijken. Ook vraag ik me af of Swank nog andere dingen kan dan het spelen van een manwijf.
Rujar
Haha ja wat boute uitspraak maar er zit toch een kern van waarheid in.
kittyklitty
Een van de grote winnaars van de Golden Globes geworden. Beste vrouwlijke drama actrice voor Swank en beste regie voor Eastwood.
Clint
Schijnt idd wel weer een goede film te zijn van Clint Eastwood.
Maar ja, hoe kan het ook anders?
Mensen als ik.
"ex_uva" lijkt niet veel van de film begrepen te hebben
Soms is het zaak om mensen elkaar te zien afrossen zonder filosofische ondertonen in een film (Rocky I-XIIV). Dat is wat ik van deze film verwachtte, voor ik hem keek. Dat een ouwe bokkepoot persoonlijke sores heeft, boeide mij minder dan Lucia Rijker die klappen uitdeelde...
Verder: Wat is Eastwood (fysiek) afgetakeld zeg, soms zou je denken: "Ik wil helemaal niet oud worden". Dit terzijde.
Newbie
Heeft nu 7 oscarnominaties!
Onze Clint mag toch wel van een succesvol filmleven spreken! Al zie ik liever de films waarin hij vroeger speelde dan de films die 'm nu maakt (Ik heb er nog wel maar enkele gezien).
De Knip
Met Jordy eens. Film draait om Clint Eastwood heen. Ook Shawshank werd hier al vrij snel geroepen, tijdens Freeman's voice-over. Er wordt wel een moralistische draai aan het eind van de film gegeven en bepaalde dingen weer opgeroepen bij de hoofdpersonage van Clint, maar toch kon het mij niet genoeg raken. Euthanasie is nogal omstreden in andere landen, op zijn zachtst gezegd. Zou zoiets wat zwaarder tellen voor het publiek/critici aldaar? Op mij heeft dat nou niet echt veel impact gehad. :
***1/2
A.S.E.
Clint Eastwood heeft de Director's Guild Award gewonnen. Hierdoor is hij de frontrunner voor de Academy Awards, aangezien iedereen die zowel een Golden Globe als Guild Award heeft gewonnen, meteen ook de oscar voor beste regisseur kreeg. In andere woorden: Martin Scorsese zal misschien alweer met lege handen naar huis moeten komen.
dvdmaster
Meesterlijke film. Erg goed verhaal met een schitterende omslag van actie naar drama.
Mk
Niet een film om vrolijk van te worden, het genre is tenslotte ook drama. Een goede film met veel details, en een sfeertje dat overeen kwam met de film. Zoals gezegd was het geen standaardfilmpje maar ging het verhaal iets dieper.
The One Ring
Voor de Oscars had ik hier nooit van gehoord. Is hij wel al in Nederland uit?
Geweldige film van good-old Eastwood die laat zien dat er nog steeds geen sleet op op zijn loopbaan zit.
Van te voren dacht ik alweer een jongensachtige rol voor Hilary Swank, maar nee dat was totaal niet het geval.
Ze speelt dan een rol die zich voornamelijk in de mannen wereld afspeelt, maar ze zet wel degelijk een rol neer van een echte vrouw, ik vind deze prestatie dan ook meer dan Oscar waardig. Het lijkt trouwens ook wel dat Morgan Freeman geen slechte karakters neer kan zetten, man man man wat kan die geweldig ingetogen acteren.
We wisten dat Eastwood oud begint te worden en zijn lichaam en gezicht meer groeven heeft dan een oude langspeelplaat, maar mag het als je na de 76 gaat?
Nu over de fillm zelf , humor, verdriet, respect en spanning in een uitstekende film die ruim twee uur ongelofelijk wist te boeien, en vooral het einde veel stof tot na praten geeft in het conservatieve Amerika.
Een dikke 10 en veel stof tot nadenken vooral over de normen en waarden van het leven...
hugohei
Best om aan te zien, en goed geacteerd door de drie... maar toch eigenlijk een behoorlijk saaie en vooral trage invuloefening, waarin niets gebeurde wat me schokte, verbaasde of verraste.
Het commentaar van Morgan Freeman was weer wijzer dan ooit - maar wat gaat dat toch vervelen op den duur...
Precies het soort film met een vleugje gewaagdheid [een vrouw die bokst ! euthanasie !] dat Oscars gaat winnen.
Die trailer doet zo verschrikkelijk cliche en saai aan. Zal wel een slechte trailer zijn, want ik kan me hierna niet voorstellen dat dit zo'n veelgeprezen film is..
zeus
Zeer mooie film die eigenlijk wel van alles iets heeft. De film begint lekker losjes met hier en daar een leuk grapje. Maar naarmate het verhaal vordert wordt het steeds serieuzer en aangrijpender. Geweldig hoe Swank akteert (vooral knap om het accent ook zo goed vast te houden) en de "oudjes" Eastwood en Freeman zijn ook weer lekker op dreef. Een dikverdiende 4* en iets om nog eens over na te denken.
Hoe slechter de trailer hoe beter de film, ik kijk trouwens nooit trailers maar ga af op de film zelf
sydney
Morgan Freeman en zijn voice overs. Volgens mij was het het enige doel waarom hij meespeelde. Het werkte anders goed in the shawshank redemption. Voor het overige een heel aardige film en een realistisch einde zonder overdreven sentimenteel te worden. 3,5*
ik kijk trouwens nooit trailers maar ga af op de film zelf
Redlop
Bijzonder clichématige film in twee delen: deel I is vol macho-bullshit dat we tig keer eerder hebben gezien en deel II zit vol Hollywood-sentiment dat zelfs te voorspelbaar sentimenteel voor Hollywood is. Nog erger dan Mystic River. De voice-over van Morgan Freeman moet waarschijnlijk een Shawshank Redemption-achtige waas over de film leggen, maar komt erg gemaakt over. De film leeft nergens en is daardoor een lange zit.
2* voor Hilary Swank

Boksfilm 'Million Dollar Baby' van Clint Eastwood vanavond te zien op televisie

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Drie goede films met een hoofdrol voor de jarige Morgan Freeman (84)

The Green Mile
Fantasy / Drama, 1999