Der Untergang (2004)
Genre: Historisch / Oorlog
Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Downfall / The Downfall
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel
Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch
Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch
Releasedatum: 4 november 2004
Bekijk via Videoland
Plot Der Untergang
"April 1945, a nation awaits its... Downfall"
De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Adolf Hitler
SS-Gruppenführer Hermann Fegelein
Reichsführer SS Heinrich Himmler
Gerda Christian
Captain Pervert
Bij das Boot zat ik een paar uur in een U-Boot en bij dit meesterwerk heb ik 2.5 uur in een bunker gezeten. Bruno Ganz was Adolf Hitler. Volgens mij is deze film voer voor psychologen.
Dat vind ik overdreven. Hitler werd goed nagedaan, maar soms had ik wel een beetje een bijsmaak. Zoals wanneer Hitler een zaal met officieren binnenloopt, zoomt de camera op zijn trillende hand in. Er sprak iets uit van "kijk eens hoe wij op elk detail letten?"
Captain Pervert schreef:
Ik had toch meer het idee dat ze door dat beeld een idee van zijn geestesgesteldheid wouden geven.
AncientRites
Ik ben deze film vanmiddag gaan kijken in de bioscoop. Spoiler: Deze film is op zijn minst schitterend geacteerd en het geeft realistisch weer hoe hitler's laatste dagen waren in de bunker en hoe hij probeert de schuld van het falen van de oorlog op iedereen's schouders te leggen. Maar het grote nadeel van de film vind ik zijn langdradigheid. Op het einde werd mij duidelijk waardoor dit komt. Bij de aftiteling komt er informatie over een aantal 'personages' uit de film en wanneer ze gestorven zijn etc. dit zijn niet 2 à 3 personages maar ik schat een 12-tal. Mijn mening is dat ze in deze film al deze personages hebben getracht te diep te schetsen om zo met ze allemaal te kunnen meeleven. Hiermee is uiteraard niets mis maar deze uitdiepingen komen allemaal zo dicht bij elkaar in de buurt dat er weinig variatie is, maar de film wel lang duurt. Volgens mij was het beter geweest mocht men slechts enkele personages 'hoofdrolspelers' lieten zijn, maar dan over een langere tijdspanne als 2 weken, vb. 1939-1945. Dan denk ik dat de emoties beter hadden kunnen opgewekt worden. Maar al bij al heb ik een rare smaak voor films en zal niet iedereen er zo over denken.
PLUSPUNTEN:
Acteerwerk
Realisme
MINPUNTEN:
Langdradigheid
Te veel willen bereiken
***
danuz
Prachtige film. Goed om het eens een keer een ongenuanceerde kijk te krijgen op de WO II. Meedogenloos en aangrijpend.
Ik kan natuurlijk als ik kritisch ben wel minpunten op gaan sommen, maar heb ik eigenlijk geen zin in...
Diederik58
Wat een bijzondere film. Ik was onder de indruk. Bijna altijd zien we films vanuit het perspectief van de geallieerden. Hoe goed zij waren en meer blabla. Nu eens vauit de Duitsers gezien. Ik werd onpasselijk van de menselijke trekjes van Hitler. Was hij een mens??
De film gaat er van uit dat Hitler zelfmoord heeft gepleegd. Maar dat is niet zeker.
Het jongetje Kranz dat de hele tijd als bijna een rode draad door de film loopt. Uiteindelijk ontmoet hij Traudl. Mooi.
Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten. Prima gefilmd. Er zat vaart in. De oorlogsscenes vond ik redelijk echt. En Hitler vond ik erg echt en dus tamelijk eng.
Tja ik kan meer superlatieven bedenken. Kortom een dikke 5.
Toon1
Mijn favoriete WOII-film. Je leeft echt mee met de mensen in de bunker, die allemaal zeer menselijk voorgesteld worden. Ik ging echt op in deze film. Dit is voor mij een meesterwerk. Een 5/5.
feanaro surion
Vanavond om 11 uur op RTL5 de making of van "Der Untergang"! Ga ik zeker kijken.
tomahawk1973
Gisteren gezien wat een steengoede film zeg echt wel 5** Ongeloofelijk hoe ze dit in beeld hebben gebracht.Je zou bijna medelijden met hitler krijgen als je niet weet wat voor grote gek hij is geweest.
Dit is een van de beste films die ik de laatste tijd heb gezien die de laatste tijd is uitgebracht.
timbo_
niet genomineerd voor beste buitenlandse film bij de oscars. redelijk verrassend lijkt me
timbo_
las vanmorgen op teletekst pagina 404 dat simon en der untergang er allebei niet bijzaten wat de nominaties betrof.
cyrus the virus
of het nu wel of niet een goede film is maakt niets uit het is namelijk zo dat de geschiedenis niet vergeten mag worden.
en of de film geschikt is voor mensen van boven de +/- 60 jaar weet ik zo net nog niet, denk wel dat het weer oude wonden open trekt bij sommigen.
dit ter zijde inhoudelijk zeer interresante film.
ps: wie hier ook de hoofdrol speelt ik denk niet dat je iemand zoals hitler echt op het witte doek neer kan zetten die man was immers zo gek als een ui en leed zoals meerdere (groten) aan grootheids waanzin gelukkig heb ik het allemaal niet meegemaakt.
**PrinCeSs L **
Wel een interessante film..Geeft je wel een goed beeld hoe leip die Hitler wel niet was...Deze kant van het verhaal is nog niet zo vaak vertoont en maakt het vanwege dat feit NOG interessanter..4*
jtsmit
De film heeft grote indruk op mij gemaakt, je ziet hier de verfilming vanaf de Duitse kant gezien. Glansrol van Bruno Ganz, die Hitler zeer realistisch neerzet.
Dead01
- 1978 stemmen
Zeer mooie film.Ben zo juist gaan kijken in de cinema en vond hem echt zeer mooi,wel een harde film maar de moeite waard.Zeer mooi verfilmd vind ik van de laatste dagen.De persoon die hitler speelt is zeer goed gedaan vind.Echt mooi acteerwerk.
5sterren
jacom
toen ik las dat de joodse gemeenschap tegen deze film was omdat hitler te menselijk zou worden afsgeschilderd en dat daardoor mensen zouden vergeten dat hij wel degelijk een onmens was en wat voor gruwelen hij heeft gepleegd, vond ik het overdreven. maar na het zien van deze film ga ik er toch mee akkoord. in bepaalde scènes is hij gewoon de vriendelijkheid zelve. soms was het er echt over. heel gevaarlijk dit te doen en met als gevolg ik soms vergat dat ik naar hitler zat te kijken, maar wel zijn vriendelijke tweelingbroer.
maar dit geheel terzijde vond ik de film zeer zeker genietbaar met een zeer claustrofobisch sfeertje erond.( en wat zag die secretaresse er leuk uit.)
*** 1/2
kijkert
En waarom zou hij in werkelijkheid geen vriendelijke kanten gehad hebben? 't Was maar een mens hoor.
Juist dat het geen bovennatuurlijk monster is, maar een mens van vlees en bloed met kwade en dus ook vriendelijke kanten, is dè kracht van deze film. Was het 2,5 uur lang een kwaaie zure schreeuwlelijk geweest, dan was het een vrij inhoudsloze film geworden, denk ik.
Obiwannes
Dat vind ik ook.
Omdat hij eens een paar woorden vriendelijke woorden wisselt met de secretaresse of zen vrouw een kus geeft krijgt de film commentaar dat hij Hitler als mens zou weergeven.
Tja, hij was dan ook maar een mens. Had je dan liever een film gezien waar Hitler 150 minuten zat te verkondigen over Ariërs, Joden etc. Alles zit er in de juiste hoeveelheid in, je moet het er zelf maar uithalen. Als je vindt dat Hitler hier uiteindelijk als sympathiek man uitkomt ... dan heb je rare ideeën.
jacom
ik zeg gewoon dat hij té vriendelijk werd afgeschilderd. en ja, hij was een mens, maar wel een mens die talloze miljoenen mensen de dood heeft ingejaagd.
trouwens, dé kracht van deze film is voor mij dan weer het hele bunkergebeuren, de claustrofobie, soldaten die met elkaar hun zelfmoordplannen meedelen, 12jarige jongetjes die meevechten tegen de russen, goebbels die z'n familie de dood injaagt, en niet dat hitler lief z'n vrouwtje kust, of vriendelijk tegen z'n secretarresje doet, maar ja, das natuurlijk mijn mening.
in conclusie, ik schaar me achter de joodse gemeenschap, ik blijf erbij, het is zeer gevaarlijk om iemand als hitler zo af te schilderen. de invloed van film valt niet te onderschatten.
Obiwannes
Als je in het achterhoofd houdt dat hij miljoenen Joden heeft laten vergassen terwijl hij zegt dat hij ondanks hij de oorlog heeft verloren toch de Joden een slag heeft kunnen toebrengen komt hij heel koud en kil over (toch bij mij). Zelden dat ik het een sympathieke man vind.
Natuurlijk staat hij er niet te roepen dat hij miljoenen Joden afslachtte, maar op deze subtiele manier is het veel indrukwekkender vind ik. Hij toont geen emotie als hij zegt dat hij de Joden toch een slag heeft kunnen toebrengen, of dat zijn volk in hun eigen bloed mag baden...
De Knip
Ik had juist helemaal niet sympathieke gevoelens jegens Hitler in deze film. Zo sympathiek komt ie toch helemaal niet over? zie uitleg Obiwannes
Hoe vaak komt het immers niet voor dat een hele aardige buurman een verschrikkelijke kindermoordenaar kan zijn....? Zegt helemaal niets over een persoon hoe hij met de mensen in eigen omgeving omgaat..
kijkert
Daar heeft hij wel de dikste vinger in de pap bij gehad, maar kan zo iemand niet tegenover gelijkgestemden vriendelijk zijn???
Ja, mijn mening is dat de kracht ligt in het surrealistische gedrag van de gemeenschap in de bunker. De onderlinge vriendelijkheid (behalve tegen ondergeschikten) van Hitler en zijn trawanten, de feestjes, het uitdelen van medailles.. enz.
Die jochies die meevechten tegen de Russen, da's een bijzaak, maar wel eentje die veroorzaakt is door de innemendheid van Hitler, niet door zijn kwaadaardigheid. Het toont des te meer de 'charme' die de man uitstraalde aan.
Ik vind het veel gevaarlijker dat er geen beeld van een waarschijnlijke werkelijkheid gegeven mag worden, omdat een bepaalde gemeenschap dat onkies zou vinden. Als 'de Joodse gemeenschap' zou vinden dat het een gevaarlijke film is (wat ik niet geloof, wat zou die zgn. 'de Joodse gemeenschap' zijn, en wie vertegenwoordigt hem???) dan komen ze maar met een tegenzet.
BoordAppel
Nou, niet al te vaak hoop ik!
joeri15
erg sterke film....geeft fantastisch weer hoe de nazi's in die tijd dachten over het nationaal-socialisme... zonder deze ideologie konden zij niet leven... dan nog liever zelfmoord...:) en dat is denk ik ook hun ware aard geweest... Ze konden niet meer zonder Fuhrer en gaven het op na zijn dood!! 4,5*
gondwana
Vond het een goeie film.
Meer 'film' dan ik had verwacht, minder documentaire. Ik verwachte dat het een beetje statisch ging zijn, dat er niet zoveel ging gebeuren, dat er vooral veel rondgetobberd zou worden en enkel de snor in beeld zou zijn maar ik was aangenaam verrast.
Er is een evenwichtige verhaallijn en de spanning blijft erin -als je al die officieren en zijpersonnages wat volgt.
Wel nog nooit een film gezien waarin zoveel mensen zelfmoord pleegden.
Ik kon de afwisseling buiten- binnenscènes wel smaken, evenals de afwisseling vaste camera - schoudercamera.
Helaas moet ik toegeven dat sommige van z'n woede-aanvallen op m'n lachspieren werkten; de führer is nu eenmaal een karikatuur geworden.
En ik ga niet akkoord met enkele bovenstaande posters die vinden dat de gruwel zou geminimaliseerd worden.
Ongetwijfeld had Hitler ook wel zachte momenten met dichte vrienden.
Ik had op geen enkel moment medelijden met het zootje.
xangadix
Ik vond trouwens dat Eva opmerkelijk vrolijk bleef ondanks alle ellende...
Tja, het was duidelijk de bedoeling haar zo naief mogelijk te laten lijken.
BoordAppel
Echt naief komt ze niet op mij over. Ze weet donders goed dat het niet goed meer komt en doet alleen nog maar vrolijk. Kan me voorstellen dat mensen zich zo gedragen in zo'n situatie.
nrggirl
dit was een massas lekkere film. het verhaal kwam voor mij persoonlijk echt geloofwaardig over. ik kan er onmiddellijk in geloven dat die sfeer toen zo was. dit is een must see film
dit verdient 5*

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Drie ijzersterke WOII-films op Netflix die nog maar korte tijd beschikbaar zijn

Schindler's List

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981
berlijn, duitslandvergiftigendictatorgebaseerd op boekclerkideology tweede wereldoorlogtraitordespairbunkerdestroynazitestamentcapitulation soviet militaryrace politicsnational socialismultimate victory ministernational socialist partysterven en doodhistorisch figuurgerman shepherdjaren 40nazi bunker adolf hitleradolf hitler