• 9.381.558 stemmen

Der Untergang (2004)

Historisch / Oorlog | 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Historisch / Oorlog

Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Downfall / The Downfall

Oorsprong: Duitsland / Italië / Oostenrijk

Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel

Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch

Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Der Untergang

"April 1945, a nation awaits its... Downfall"

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Adolf Hitler

Reichsführer SS Heinrich Himmler

Gerda Christian

avatar van Chr.s

Chr.s

De film viel mij een beetje tegen na alle positieve reacties die ik er over gehoort had, het acteren vond ik niet hoogstaand, en de film totaal niet schokkend of indrukwekkend zoals sommigen hier suggereren ( hoewel dat natuurlijk persoonlijk is ).

Ik klink nu erg negatief, maar des al niet te min vond ik de film niet vervelend om uit te zitten en op sommigen momenten erg intressant vandaar dat ik het op 3,5* hou. Wellicht dat dit nog hoger ( of lager ) wordt nadat ik hem voor de 2e keer gezien heb.

avatar van flipsen

flipsen

Chr.s schreef:

Dat vond ik nou ook. Normaal gesproken zijn mijn verwachtingen van een film vaak wel aardig kloppend met hoe ik hem uiteindelijk vind, maar bij deze film viel het inderdaad wat tegen.

De film komt bij mij ook niet zo indrukwekkend of schokkend over (op een aantal scenes na dan). De film had bij mij weinig impact. Dit komt voornamelijk omdat ik niet echt ondersteboven was van de acteerprestaties, ik vond Bruno Ganz het niet goed doen als Hitler en ik vond de woedeuitbarstingen eerder hilarisch dan intimiderend. Pluspunt vind ik het verhaal, interessant om het eens van deze kant te bekijken.

2.5 sterretjes

avatar van Chr.s

Chr.s

Hier ben ik het indd ook mee eens.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Ik niet.

avatar van IbBeLz

IbBeLz

Ik ook helemaal niet. Bruno Ganz acteerde fantastisch!

avatar van Redlop

Redlop

Ik vrees dat ik Hitler nooit meer anders zal zien dan in de versie van Bruno Ganz.

'Es war ein Befehl!!!'

Geweldig hoe hij daar een verbitterde neerslachtige wereldleider neerzet.

avatar van spurs

spurs

Een erg goede film , zeer realistisch.

Een klein minpuntje vond ik bij de aftiteling toen er vermeld werd dat Martin Bormann in de bunker gestorven was.

Terwijl het bijna 100% zeker is dat Bormann gestorven is bij een uitval uit de bunker daags na de zelfmoord van Hitler.

Toen er verschillende groepen probeerden uit Berlijn te komen.

avatar van Webby

Webby

RTL koopt tv-rechten 'Der Untergang'

----------------------------------------------

RTL Nederland heeft de televisie-uitzendrechten weten te bemachtigen van de spraakmakende film 'Der Untergang' bij A-Film Distribution BV. In het Duitse drama zijn de laatste dagen van Adolf Hitler te zien. Met name in Duitsland zorgde de film voor veel opschudding. 'Der Untergang' zou volgens diverse critici aanzetten tot een soort rehabilitatie van de Duitse dictator.

Voor regisseur Oliver Hirschbiegel pakte alle publiciteit goed uit; in Duitsland alleen al gingen in één maand tijd meer dan drie miljoen mensen naar de film, terwijl 'Der Untergang' momenteel ook in Nederland al meer dan 200.000 duizend bezoekers heeft getrokken. De film draait zeker nog tot en met de kerstvakantie in 39 steden. Het verhaal gaat over de laatste twaalf dagen van Nazi-Duitsland en Adolf Hitler, gespeeld door Bruno Ganz vanuit het perspectief van diens secretaresse Traudl Junge (Alexandra Maria Lara). Meest gehoorde kritiek was dat hoodrolspeler Bruno Ganz dictator Hitler zo griezelig echt en persoonlijk zou hebben neergezet dat het publiek wel eens affiniteit met hem zou kunnen krijgen.

Op dinsdag 21 december is op RTL 5 om 22:20 alvast 'Making Of Der Untergang' te zien, een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van het drama. Naast interviews met hoofdrolspelers en producenten worden beelden vertoond vanaf de set.

avatar van ivoheijman

ivoheijman

Petje af voor Bruna, hij geeft een realistisch beeld van de hitler in de laatste maanden van zijn leven. Deze Hitler was ook juist zeer hilarisch, schreeuwde bevelen die onmogelijk opgevolgd konden worden, wilde legers verplaatsen die niet meer bestonden. Zelfs op dat moment durfde men hem niet tegen te spreken, bang dat men was voor zijn eigen hachie. Deze scenes waren ook het lachen waard, maar dat neemt niet weg dat het 60 jaar geleden ook precies zo gegaan, vandaar vind ik de acteerprestatie van Bruno G. juist sterk en geloofwaardig. Van deze film hoefde je overigens geen spetterende Oorlogsfilm te verwachten, is ook niet de bedoeling ervan geweest. Al met al vond ik het een indrukwekkende film die de bewoordingen van Traudl J. in haar boek goed weerspiegelde. 4 sterren

avatar van Clover

Clover

zeer indrukwekkende film! Bijzonder om zo dicht bij Hitler te zijn in die spannende dagen. Meestal gaan WOII films over de kampen en het volk, nu over de leider vanuit het oogpunt van de secretaressse. Mijn kennis van de WOII is beperkt, ik heb me er nooit meer in verdiept dan gemiddeld. Bovendien is de oorlog en zijn najaren van ver voor mijn tijd. Ik had moeite met het plaatsen en onthouden van de namen van de personages als Hitler deze noemde, bijv. in het kader van verraad. De epiloog met de foto's en de korte bijschriften werkte daarom verhelderend.

avatar van Cicero

Cicero

d3m0n schreef:

Hopelijk zal deze film net als "Schindlers List", "The Pianist" en "The Rise Of Evil" weer wat meer inzicht geven in wat toen zo vreselijk fout is gegaan.

Vind jij dat "The Rise of Evil'' inzicht geeft in de geschiedenis? Laat me niet lachen man, die film bezit evenveel hitorisch besef als een warme drol in stilstaand water. Een snorretje onder je neus plakken en keihard schreeuwen, dat kan niet alleen Robert Carlyle, dat kan iedere mentaal-gehandicapte.

avatar van Jorick

Jorick

Een erg indrukwekkende film, met een glansrol van Bruno Ganz.

8.5 (****)

avatar van Consurgo

Consurgo

Mooi neergezet de film, was wel wat ik verwachte ook

In tegenstelling tot sommigen vond ik persoonlijk de film wel indrukwekkend, vooral de in de film heersende sfeer. Geen uitweg, kranzinnigheid, twijfel, (naderende) dood.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Megalomania!

Waanzinnig schaapsgedrag zoals wij dat nu ook bij sommige religies op zien duiken!

Perfecte casting!

avatar van Pierre1

Pierre1

Zeer indrukwekkende WOII film waarin Bruno Ganz een overtuigende Hitler neerzet. Oscarmateriaal, mijns inziens.

Hoewel sommigen van de cast een minder overtuigende rol neerzette, wordt met deze film op beklemmende wijze de andere en nog niet eerder zo uitgelichte kant van het verhaal neergezet.

avatar van Goodfella

Goodfella

D'r zit weinig ontwikkeling in de film en uiteraard is wat oorlogsscènes betreft allemaal erg been there, done that, maar qua sfeerzetting en casting is het best geslaagd. Niet die grootse en spraakmakende film waar ik op hoopte, maar toch wel een bijzonder werkje.

feanaro surion

Ik ga hem morgen eindelijk zien waardoor ik toch nog optijd ben hem mee te nemen in mijn top tien 2004.

avatar van petja

petja

klopt boorman werd gedood tydens een uitval uit de bunker samen met nog een paar andere officieren ik hoop dat er nog meer films uit komen die het laten zien van de duitse zijde ben het nu wel een beetje beu altyd maar allies to moeten zien die rond lopen met hun witte tanden en strakke uniformen en net haar

avatar van BoordAppel

BoordAppel

in·ter·punc·tie (de ~ (v.))

1 plaatsing van leestekens => punctuatie

BoordAppel schreef:

in·ter·punc·tie (de ~ (v.))

1 plaatsing van leestekens => punctuatie

feanaro surion

Ik had een mooie recensie geschreven maar aangezien ik toen perongeluk het verkeerde schermpje sloot is die nu weg. Ik maak hem deze week wel opnieuw; 4.5 sterren in ieder geval

avatar van filmisleuk

filmisleuk

Ben ik de enige in Nederland die deze film niets vond? Teveel personages, het meisje als een soort edelfigurant... Het deed me bar weinig allemaal...

De documentaire waarop deze film gebaseerd is was veel interessanter (interview met de secretaresse zelf)...

avatar van steven36

steven36

Bij das Boot zat ik een paar uur in een U-Boot en bij dit meesterwerk heb ik 2.5 uur in een bunker gezeten. Bruno Ganz was Adolf Hitler. Volgens mij is deze film voer voor psychologen. Leuk om te zien is hoe zijn generaals er een zooitje van hebben gemaakt, zo gaat het in het bedrijfsleven ook. Als er 1 directeur is en bv 8 managers dan durft niemand z'n mond open te doen als de baas fouten begint te maken.

avatar van The One Ring

The One Ring

filmisleuk schreef:

Ik ben het er mee eens dat er teveel personages waren. Op het einde pleegde er veel zelfmoord, maar meestal wist ik niet eens wie ze waren en dan doet het je toch wat minder. Maar in ieder geval speelde Bruno Ganz :evil zijn rol goed en de film is hoe dan ook aangrijpend. 4****

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Sterke film, maar geen meesterwerk ofzo. 4*

avatar van nathan_666

nathan_666

ziet er wel mooi uit. maar iedereen zegt dat Hitler er te "menselijk" is in deze film

avatar van elvis

avatar van SillyWilly

SillyWilly

AncientRites schreef:

in belgië vanaf morgen

En de dvd in Duitsland al halverwege maart. Wanneer in Nederland?

avatar van Toon1

Toon1

Vrijdag 14 januari eindelijk eens gaan kijken.