• 9.380.819 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van mister blonde

mister blonde

ok, dat de laatste scene warm is (vind het overigens nog steeds een vreemde, maar goed passende, scene) ben ik wel met je eens. verder vind ik het wel weer een afstandelijke film, net als al zijn films (op Spartacus na).

avatar van crown_secure

crown_secure

Aparte film vond ik het. Met hele leuke grappige scenes aan het begin en later hoe de film verandert in sfeer.

Leuke flm. 3,5

avatar van Egbertbos

Egbertbos

Een absolute kubrick topper. Scherpe humor en hard geweld maken deze film tot een absolute mustsee.

avatar van 93.9

93.9

Dit blijft de allerbeste film ooit!

(voor mij)

De film heeft namellijk alle ingredienten in huis zoals:

-legendarische filmmuziek

-prachtige regie(kunst!)

-plot zet je aan het denken

-enz

5 sterren en nog nooit van mijn nummer 1 postie verdwenen.

avatar van savi_7

savi_7

zeer sterke film met erg mooie muziek die erg tot zijn recht komt met wat er gebeurt in de film zeker een klassieker 4,5

Dit is werkelijk een klassieker van de bovenste plank

Kubrick Was een GENIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Heb hem dan ook meteen gekatapulteerd naar plaats 9 in mijn top 10

avatar van mikoz

mikoz

Pieter Montana schreef:

Dit is werkelijk een klassieker van de bovenste plank

Kubrick Was een GENIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Heb hem dan ook meteen gekatapulteerd naar plaats 9 in mijn top 10

volledig mee eens.

kubrick ws zkr een genie dat laat hij gewoon zien in zijn film ze zijn alemaal zo anders dan de rest zo apart geweldig gewoon.

avatar van Chr.s

Chr.s

Gister nog wat stukjes meegekeken stiekem

Bij een volledige herziening gaat hij waarschijnlijk naar plaats 2 in mijn top 10.

Fantastische film.

Onderhond schreef:

Wat mij betreft geeft Kubrick hier wel degelijk een sneer naar de wetenschap, en waarschuwt hij voor mindcontrol. Een soort boehoe Big Brother gebleit dat bij mij vaak in het verkeerde keelgat springt.

Ik snap niet zo goed waarom je Kubrick hiervan 'beschuldigd', want in het boek wordt dat experiment ook zo beschreven.

Niemand verplicht Kubrick om dat boek op de letter te volgen. Hij heeft er een film van gemaakt, hij draagt de verantwoordelijkheid over wat er te zien is in de film. Het boek staat hier volledig los van.

Elsenburg

In het boek is het experiment heel belangrijk, net zoals in de film. Hij is inderdaad de regisseur en niemand heeft gezegd dat hij het boek letterlijk moest volgen, maar de werkwijze van het experiment kun je niet op veel andere manieren brengen zonder een deel essentie weg te halen.

Tja, net het feit dat hij die essentie er dan in wil laten geeft mij het beeld van een ouwe zageman. Zal best essentieel zijn voor de mensen die de film goed vinden, ik vind het een zwakte van de film.

En dus ook van het boek?

Geen idee, ik heb het boek niet gelezen. Maar als het op eenzelfde ongenuanceerde manier beschreven wordt, ja.

avatar van mikoz

mikoz

wat een prachtig camerawerk overgens !

mikoz schreef:

wat een prachtig camerawerk overgens !

The Threesome

avatar van jessis

jessis

Elsenburg schreef:

En dus ook van het boek?

wist niet dat er een boek van was.

Erg gedateerd, toen die tijd erg vernieuwend.

Leuk verhaal,wat je geeft krijg je terug ,was de boodschap van het verhaal.goed gespeeld door de hoofdrolspeler.klassieker 4 sterren

avatar van Garincha

Garincha

Degelijke film, maar voor mij toch iets te moralistisch. Tout cout ook gewoon TE. Alle gebeurtenissen zijn zo overdreven. Maar vooral de verhaallijn is te simpel.

Door de muziek en het camerawerk krijgt deze film toch nog een 3.5 van me.

Garincha schreef:

Maar vooral de verhaallijn is te simpel.

avatar van ellie

ellie

Deze verhaallijn is verre weg van simpel. Als het zo simpel zou zijn waarom zet de film mij en de meeste mensen op deze site aan het denken.

avatar van bates

bates

oh wat een heerlijke film ik verwachte er veel van maar iemand zei me dat deze film niks voor mij was ik kocht hem op dvd en begon te kijken wat een goede film 4.5 sterren

avatar van 93.9

93.9

Ik denk dat deze film zo veel impact heeft omdat gewoon alles klopt.

Decors, acteurs, heel belangrijk de muziek.

Ook misschien kleine dingen als de filmposter(s), logo is ongeevenaard.

djelle

Zwaar overschatte exploitation van de alom geprezen Kubrick. Daar waar 2001 veel bescheidener en massa's stijlvoller op subtiele wijze zijn bedoelingen aan de kijker presenteerde, kwam ACO over als een lomp, onverzorgd, wansmakelijk en min of meer onsamenhangend geheel waar weinig essentie inzat.

Er zaten nochtans inderdaad wel enkele sterke (moraliserende) "boodschappen" en dergelijke zaken met fijne meerwaarde in de film, maar ergens vond ik het serieus vloeken met de parodische toestanden, de overdreven schouwspelen en de extravagante overacting. Het werkte serieus op de zenuwen, het kwam bijzonder belachelijk en niveauloos over en leidde me bovendien enorm af van het verhaal. Het zal wel één of andere bedoeling gehad hebben, maar het is i.m.o. dan ook grandioos gefaald.

Het was daarnaast ook erg aanslepend van soortgelijk principe. (Ik had zoiets van: Jaja, ik weet intussen al wat je hiermee wil zeggen, kom asjeblieft met iets nieuws af!! Bv: de overdreven langdurige brainwashing in de instelling, vooral dan het stuk in die cinemazaal) Kurbick weet soms geen correcte duratie in zijn scenes te steken of het juiste tempo te vinden, iets wat ik al meerdere malen ondervonden heb in zijn films. Bij deze was het echter storender dan ooit.

Het camerawerk vond ik redelijk gewoontjes en de regie in het algemeen kan zeker niet tippen aan the shinging, Full Metal Jacket, 2001 of andere Kurbick's. Ook de decors vond ik niet bijzonder, de kostuums waren lelijk en de muziek was wel mooi, maar paste totaal niet met hetgeen er op het scherm gebeurde. (Wederom iets waarmee ACO in schril contrast staat met -nog maar eens- 2001)

A Clockwork Orange is een goedbedoelde schocker (met een zekere inhoud), maar heeft op vlak van uitwerking op zovele punten gefaald dat dit tot één van Kurbick's zwakste uitgaven behoort, en in concreto simpelweg een slechte film is.

Ik begrijp dan ook überhaupt niet (om het eens in Ramon-termen uit te drukken ) waarom deze film door zovelen aanschouwd wordt als uitgerekend een meesterwerk. Ik kan me dan ook goed terugvinden in deze quote van Yak een heel eindje geleden:

avatar van Reinbo

djelle schreef:

waar weinig essentie inzat.

....maar deze film wordt me dunkt maar al te graag door iedereen beschouwd als meesterwerk, omdat het dat nou eenmaal schijnt te zijn. 1*

Wellicht komt dat omdat je de essentie hebt gemist. (De film is allerminst moraliserend en laat de keuze juist aan de toeschouwer, ik vind de film eerder subversief.) Het virtouze camerawerk/montage heb je kennelijk over het hoofd gezien En blijkbaar heb en je je te veel geergerd hebt aan het akteerwerk de hoofdrolspeler en was je niet in voor de parodieske en theatrale regie.

Allemaal best, maar ACO simpelweg een slechte film noemen is een gotspe!

djelle

Okee, moralisering is hier niet rechtstreekts van toepassing en voor het grootste deel voelt de film behoorlijk subversief aan, doch liet de regisseur meestal weinig ruimte open voor interpretatie. Zo was het bv vrij duidelijk dat de geforceerde mindcontrol een zinloze en immorele methode was. Spontaan komt dan ook de vraag bij de kijker op: Ze kunnen geen gewelddaad meer begaan om puur fysiologische reden, maar hun wilskracht of morele besef is geen haar veranderd; is dit nu wel zoveel beter? en Met welk recht mag de mens voor God spelen? Allemaal heel mooi natuurlijk, maar het is allemaal zo "ingelepeld" en voordehandliggend.

Bovenal vind ik, zoals reeds gezegd, vooral de omkadering van de inhoud zo belabberd. De uitwerking (waaronder de -vreselijke- parodishe en theatrale scenes met de verschrikkelijke overacting) is echt niet om aan te zien en in volledige strijd met de diepzinnigere bedoelingen van de film. Leek weinig essentie in te zitten...

Daarnaast zijn er nog enkele flaters i.v.m. timing, vernieuwing, tempo en de kunde van het plaatsen van de juiste muziek op het juiste moment, maar u kan alles in mijn review lezen. Al de juiste elementen voor een slechte film, toch?

ACO heeft een fantastisch thema met een handjevol ijzersterke boodschappen/statements/gedachten maar daar blijft het ook bij. Het is dan ook werkelijk jammer dat er niet veel meer mee gedaan is. Zowel inhoudelijk, visueel als de totale afgewerkte presentatie in zijn geheel bekeken kon alles zoveel beter geweest zijn. Het is mij een raadsel waarom zo weinig mensen dit zien/beseffen...

ACO een meesterwerk noemen, dat vind ik nu net een gotspe!

avatar van Reinbo

Persoonlijk vindt ik de muziek zelden beter passend en gebruikt bij een film. Daarbij geeft de regisseur je misschien weinig ruimte voor interpretatie maar genoeg om over na te denken. (Al je stellingen eindigen immers met een vraagteken) Tot slot vind ik de theatrale en parodieske aanpak en de vele montage en camera vondsten juist erg goed werken. De film staat natuurlijk niet voor niets hoog in mijn top 10 (altijd op 1 of 2).

djelle

...En gezien de hoge notering sta je verre van alleen in je waardering t.o.v. de prent. Het is te gek voor woorden...

avatar van tiffany

tiffany

een vriendin had gezegd dat dit een goede film zou zijn...

Ik vondt het 3x nix.

Wel vindt ik de film zeer apart.

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

Gaat weer zoveel aan mij voorbij volgens mij, doe zo me best om heel veel films die goed aangeschreven worden iets positiefs te halen, maar bij zoveel voor me lukte het ook niet bij deze. Vond de film niet goed, vind de acteer prestaties onder de maat, verhaal zeer middelmatig, Camerawerk juist eerder vervelend dan innoverend.

Voor die tijd was het mischien wel goed, maar tegenwoordig zijn we toch veel beter gewend?

avatar van J.S.

J.S.

een 0.5 ! groot schandaal!! meer uitleg graag.