Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Pete
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Waren die skins niet een van de redenen dat Kubrick de film zelf verbood in Engeland?
wezli
Ik vind het erg gemakzuchtig van bandjes om dingen van Kubrick films te gebruiken. Slipknot ook, met die penis neus masker die één van de bandleden draagt, of dan die clip waar ze The Shining naspelen. Bedenk zelf es iets goeds denk ik dan...
aSMoDeuS
Mmmh...ok!
Ik ken Slipknot niet zo goed, maar het zal wel.
Verder snap ik niet wat er mis is met een soort van sub-sub-cultuur (Clockwork Skins) die ontstaan naar aanleiding van een film? Het is juist een ode aan de film.
Ik weet dus verder niet hoe Slipknot het bedoelde, maja...
Oja ---> check dit maar eens:
Das een Clockwork Skin.
Ik weet niet wat voor lui deze hebben...
Had het niks te maken met het commentaar wat hij kreeg op de film? Dat hij er na een tijdje schijtziek van werd?
Mmmh.. ik kijk wel ff in een van mijn mooie boeken over deze Genie!
Jordy
Ondanks dat ik dit dus een erg goede film vind gaat er (zit het weer 's te lezen) toch wel veel van het boek verloren. Niet zozeer gebeurtenissen, maar de sfeer (mede door de taal) staat me in het boek wat meer aan... de film is ook een beetje te gepolijst hier en daar, 't gaat in het boek wat verder allemaal...
BoordAppel
Jouw Nederlands is ook nix.
Of was t n grapje?
mister blonde
´Jouw Nederlands´ is toch gewoon goed?
(zijn Nederlands.)
mister blonde
ah, nu snap ik het.
ik dacht dat gotti het n.a.v. het bericht van boordappel gewijzigd had.
ik dacht namelijk dat boordappel de fouten dikgedrukt had. (X van nix en de w van jouw).
maar laat maar, nix gezegd.
Eeehhhh....tja....zoals Najib Amhali al zei in "De Boekverfilming": Allah straft onmiddelijk...
jokingsurely1
A Clockwork Orange is hopeloos pretentieuze onzin vermomd als derderangs maatschappijkritiek.
** voor het gebruik van de muziek, en voor de sardonische uitstraling van McDowell.
pascal83
cage - agent orange
"there was me alex, and 3 of my men ... all supose to meet a the Kurova milkbar .... "
Door dit nummer (steengoed overigens) leerde ik de film kennen, inderdaad een goede film ... maar iets te gedateerd naar mijn mening, desondanks 3.5
Robbie_83
1,5 voor de decors... vond 'm echt 3x niks.
irritante muziek, irritante dialogen.. niet mijn film.
Droopy
Bijzondere film vol tegenstellingen: Humor en sarcasme, liefde en geweld, poezie en gevloek brute verkrachtingen tijdens beethoven. Prachtig in beeld gebracht en prima geacteerd.
4 *
Obiwannes
Zou iemand de verschillen tussen het boek en de film even kunnen vertellen, of toch verschillen in grote lijn, niet alle details. We moeten een taak maken over het boek (en ook een beetje de film). Onder andere ook de interpretatie.
Ik zelf heb hem helaas nog altijd niet gezien
( maar we zijn hem gedeeltelijk aan het zien met de les. Wel enorm spijtig dat ze delen voortspoelen, doet altijd wat af. Wat is jullie interpretatie zoal
?
- 2081 stemmen
Wel enorm spijtig dat ze delen voortspoelen....
Vreselijk vind ik dat, als leraren dat doen!! Dat deden ze bij mij op de middelbare ook vaak.
Jordy
Veel verschil is er niet. Eigenlijk alleen het eind, in het boek zit er nog een hoofdstuk waarin Alex een nieuwe bende heeft, en zich begint te realiseren dat ie burgerlijke gevoelens begint te krijgen (huisje boompje beestje).
kak
He ey!
Hmm... ga ik dan wel ff kijken vandaag dan he!
Lijkt me wel een leuke film...
Jhoe
Kak
JoeHallenbeck
Mij benieuwen of Net5 dit keer wel de hele film uitzendt en niet weer het laatste half uur afkapt.
Queto Yurlunyur
Net 5? Vorige keer was het V8, en vanavond zendt Veronica 'm uit.
- 2081 stemmen
Gisteren uiteindelijk gezien. Ik vond hem minder gewelddadig dan dat ik dacht. De hoofdmuziek is prachtig en past goed bij de film. Het zag er best wel creepy uit die 4 jongens in zo'n pak met die muziek erbij. In de Veronica-gids las ik dat regisseur Stanley Kubrick met de dood werd bedreigt na deze film; hij haalde de film uit de bioscoop en in 1999 (toen hij stierf) werd de film bekend.
Dat die oude man (die in elkaar was getrapt) door de gozer, en waarbij zijn vrouw door verkrachting stierf nog word opgepakt door de politie, omdat hij zogenaamd een gevaar was voor die gozer, dat is natuurlijk vreselijk. Zoals mijn zus al noemt: 'een parodie op de maatschappij'. 3.5 ster.
herman78
De film was voor 1999 ook wel bekend toch? Of bedoel je iets anders?
- 2081 stemmen
De film was voor 1999 ook wel bekend toch? Of bedoel je iets anders?
Uit de Veronica-gids
Nadat Kubrick (die ook het scenario schreef en de productie deed) in Engeland met de dood bedreigd werd, trok hij de film terug uit de bioscoop. De ban op de film werd daar pas in 1999 opgeheven, na Kubrick's dood, zoals met hem was afgesproken.
Ik denk dat in 1971 de film in de bioscopen was, en daar bekend was geworden, maar daarna werd hij 'gebanned' (door Stanley Kubrick) en kwam in 1999 weer in de bekendheid denk ik.
mr.Frielink
Kubrick haalde de film niet alleen uit eigen veiligheid uit de roulatie; de film werd ervan beschuldigd aanstootgevend te zijn voor jongeren. Er zijn meerdere gevallen bekend van Alex-imitators die Singin' in the Rain zingend en al, de scenes uit de film nog eens dunnetjes overdeden. Dit resulteerde in een door Kubrick zelf opgelegde ban van de film, die overigens alleen gold voor Engeland (in Argentinië werd de film ook verboden voor 14 jaar, maar dit buiten Kubrick's toedoen.) De film was dus in de rest van de wereld wel gewoon te zien.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited