• 9.378.301 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van Wouter

Waren die skins niet een van de redenen dat Kubrick de film zelf verbood in Engeland?

avatar van wezli

wezli

Ik vind het erg gemakzuchtig van bandjes om dingen van Kubrick films te gebruiken. Slipknot ook, met die penis neus masker die één van de bandleden draagt, of dan die clip waar ze The Shining naspelen. Bedenk zelf es iets goeds denk ik dan...

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

wezli schreef:

Mmmh...ok!

Ik ken Slipknot niet zo goed, maar het zal wel.

Verder snap ik niet wat er mis is met een soort van sub-sub-cultuur (Clockwork Skins) die ontstaan naar aanleiding van een film? Het is juist een ode aan de film.

Ik weet dus verder niet hoe Slipknot het bedoelde, maja...

Oja ---> check dit maar eens:

Das een Clockwork Skin.

image

Ik weet niet wat voor lui deze hebben...

Wouter schreef:

Had het niks te maken met het commentaar wat hij kreeg op de film? Dat hij er na een tijdje schijtziek van werd?

Mmmh.. ik kijk wel ff in een van mijn mooie boeken over deze Genie!

Jordy

Ondanks dat ik dit dus een erg goede film vind gaat er (zit het weer 's te lezen) toch wel veel van het boek verloren. Niet zozeer gebeurtenissen, maar de sfeer (mede door de taal) staat me in het boek wat meer aan... de film is ook een beetje te gepolijst hier en daar, 't gaat in het boek wat verder allemaal...

avatar van jedymaster

jedymaster

is nix was nix wordt nix zal nix zijn

avatar van gotti

Jou Nederlands is ook nix.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

gotti schreef:

Jouw Nederlands is ook nix.

Of was t n grapje?

avatar van mister blonde

mister blonde

´Jouw Nederlands´ is toch gewoon goed?

(zijn Nederlands.)

avatar van Phooze

Phooze

mister blonde schreef:

´Jouw Nederlands´ is toch gewoon goed?

(zijn Nederlands.)

Ja, maar jou Nederlands niet. Lezen blondie

avatar van mister blonde

mister blonde

ah, nu snap ik het. ik dacht dat gotti het n.a.v. het bericht van boordappel gewijzigd had.

ik dacht namelijk dat boordappel de fouten dikgedrukt had. (X van nix en de w van jouw).

maar laat maar, nix gezegd.

avatar van gotti

Eeehhhh....tja....zoals Najib Amhali al zei in "De Boekverfilming": Allah straft onmiddelijk...

avatar van jokingsurely1

jokingsurely1

A Clockwork Orange is hopeloos pretentieuze onzin vermomd als derderangs maatschappijkritiek.

** voor het gebruik van de muziek, en voor de sardonische uitstraling van McDowell.

avatar van Ramon K

Ramon K

You're joking.....surely!

avatar van Da Jando

Da Jando

avatar van pascal83

pascal83

cage - agent orange

"there was me alex, and 3 of my men ... all supose to meet a the Kurova milkbar .... "

Door dit nummer (steengoed overigens) leerde ik de film kennen, inderdaad een goede film ... maar iets te gedateerd naar mijn mening, desondanks 3.5

avatar van starbright boy

Gedateerd? Tijdloos vind ik 'm juist.

pascal83 schreef:

cage - agent orange

Jaa werelds!

avatar van Robbie_83

Robbie_83

1,5 voor de decors... vond 'm echt 3x niks.

irritante muziek, irritante dialogen.. niet mijn film.

avatar van Droopy

Droopy

Bijzondere film vol tegenstellingen: Humor en sarcasme, liefde en geweld, poezie en gevloek brute verkrachtingen tijdens beethoven. Prachtig in beeld gebracht en prima geacteerd.

4 *

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Zou iemand de verschillen tussen het boek en de film even kunnen vertellen, of toch verschillen in grote lijn, niet alle details. We moeten een taak maken over het boek (en ook een beetje de film). Onder andere ook de interpretatie.

Ik zelf heb hem helaas nog altijd niet gezien ( maar we zijn hem gedeeltelijk aan het zien met de les. Wel enorm spijtig dat ze delen voortspoelen, doet altijd wat af. Wat is jullie interpretatie zoal ?

Obiwannes schreef:

Wel enorm spijtig dat ze delen voortspoelen....

Vreselijk vind ik dat, als leraren dat doen!! Dat deden ze bij mij op de middelbare ook vaak.

Jordy

Veel verschil is er niet. Eigenlijk alleen het eind, in het boek zit er nog een hoofdstuk waarin Alex een nieuwe bende heeft, en zich begint te realiseren dat ie burgerlijke gevoelens begint te krijgen (huisje boompje beestje).

avatar van kak

kak

He ey!

Hmm... ga ik dan wel ff kijken vandaag dan he!

Lijkt me wel een leuke film...

Jhoe

Kak

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Mij benieuwen of Net5 dit keer wel de hele film uitzendt en niet weer het laatste half uur afkapt.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Net 5? Vorige keer was het V8, en vanavond zendt Veronica 'm uit.

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Ah, ok. Never mind then.

• 2081 stemmen

Gisteren uiteindelijk gezien. Ik vond hem minder gewelddadig dan dat ik dacht. De hoofdmuziek is prachtig en past goed bij de film. Het zag er best wel creepy uit die 4 jongens in zo'n pak met die muziek erbij. In de Veronica-gids las ik dat regisseur Stanley Kubrick met de dood werd bedreigt na deze film; hij haalde de film uit de bioscoop en in 1999 (toen hij stierf) werd de film bekend.

Dat die oude man (die in elkaar was getrapt) door de gozer, en waarbij zijn vrouw door verkrachting stierf nog word opgepakt door de politie, omdat hij zogenaamd een gevaar was voor die gozer, dat is natuurlijk vreselijk. Zoals mijn zus al noemt: 'een parodie op de maatschappij'. 3.5 ster.

avatar van herman78

herman78

U-96 schreef:

De film was voor 1999 ook wel bekend toch? Of bedoel je iets anders?

herman78 schreef:

De film was voor 1999 ook wel bekend toch? Of bedoel je iets anders?

Uit de Veronica-gids

Nadat Kubrick (die ook het scenario schreef en de productie deed) in Engeland met de dood bedreigd werd, trok hij de film terug uit de bioscoop. De ban op de film werd daar pas in 1999 opgeheven, na Kubrick's dood, zoals met hem was afgesproken.

Ik denk dat in 1971 de film in de bioscopen was, en daar bekend was geworden, maar daarna werd hij 'gebanned' (door Stanley Kubrick) en kwam in 1999 weer in de bekendheid denk ik.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Kubrick haalde de film niet alleen uit eigen veiligheid uit de roulatie; de film werd ervan beschuldigd aanstootgevend te zijn voor jongeren. Er zijn meerdere gevallen bekend van Alex-imitators die Singin' in the Rain zingend en al, de scenes uit de film nog eens dunnetjes overdeden. Dit resulteerde in een door Kubrick zelf opgelegde ban van de film, die overigens alleen gold voor Engeland (in Argentinië werd de film ook verboden voor 14 jaar, maar dit buiten Kubrick's toedoen.) De film was dus in de rest van de wereld wel gewoon te zien.