• 9.381.114 stemmen

Met onder meer: Robert De Niro, John Cazale en John Savage

Gesproken taal: Engels, Frans en Russisch

Releasedatum: 5 april 1979

Plot The Deer Hunter

Michael, Steven en Nick zijn drie jonge fabrieksarbeiders uit Pennsylvania die opgeroepen worden om in Vietnam te vechten. Voor ze gaan, trouwt Steven de zwangere Angela en hun huwelijksfeest is gelijk ook het afscheidsfeest van de drie jongens. Na een tijdje in de oorlog gevochten te hebben, vallen de vrienden in de handen van de Vietcong en worden ze gevangen genomen in een kamp waar ze gedwongen worden om Russisch roulette te spelen tegen elkaar.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Dit was de ??? zoveelste keer dat ik toch weer ging kijken al had ik eerst niet echt veel zin. Dat was snel over. Een erg sterke film die voor mij zijn kracht nog steeds niet verloren heeft. Maar voor het eerst ergerde me ik me aan zingen van dat "I love America" aan het eind. Maar desalnietemin blijft het een van mijn meest geliefde klassiekers die van mij een Christopher Walken fan maakte.

Dit moeten de publieken omroepen vaker doen: de grote film klassiekers programmeren. Dat zou ik een verrijking van het programma aanbod vinden. Dit was ditmaal vast het geval omdat het zomer was en dus toevallig. Graag meer van dit soort pareltjes!

filmliefhebber92

Bij de belgische omroep (één) komen geregeld klassiekers.

avatar van SSS

SSS

filmliefhebber92 schreef:

Bij de belgische omroep (één) komen geregeld klassiekers.

Ik kijk meestal op deze site bij Televisie en dan zit er inderdaad regelmatig een goede film die op de Belg of BBC komt (dus zonder reclame!), ook wel eens op de publieke in vakantietijd, zoals The Deer Hunter.

Binnenkort The Usual Suspect en volgens mij ook The Shawshank Redemption op Één of Canvas.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Lupussy Galore schreef:

...Maar voor het eerst ergerde me ik me aan zingen van dat "I love America" aan het eind.

Hier hetzelfde.

Dat einde is ook het enige puntje van kritiek van mijn kant. Toch viel ik er bij deze film niet zo erg over als bij vele andere films. Waarom? Ik kan het niet echt verklaren. De rest van de film maakt op mij blijkbaar altijd zoveel indruk dat ik mij er eigenlijk nooit eerder aan gestoord heb.

Misschien was het 'I love America' ook wel ingetogen en niet te bombastisch, zoals met een oplopend volume en met wapperende vlag enzo.

Eigenlijk klonk het vrij hopeloos, somber, krachteloos, uitzichtloos... nu ik er aan denk is dat misschien juist wel weer heel sterk!

Affin, beoordeling en top-10 notering blijven ongewijzigd.

avatar van yeyo

yeyo

boozebelly schreef:

Mooi gezegd die scène is alleszins veel te ambigue om af te doen als goedkoop patriottisme (wat de meesten hier schijnen te doen).

avatar van timelezz

timelezz

spannende stukjes in vietnam, rest wist niet echt te boeien of te overtuigen

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Lange zit, te lang vond ik. De beelden in Vietnam zijn erg mooi en spannend, maar helaas veel te weinig screentijd. De film is soms heel erg rommelig gemonteerd. Acteerprestaties zijn erg goed, maar ik had graag meer van Walken willen zien. Zijn personage was het meest interessant.

Een prima film, maar helaas niet de klassieker die anderen er in zien.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

yeyo schreef:
@LostCauze en JTV-kijker, wat vonden jullie zo slecht aan het einde? God Bless America is trouwens niet het Amerikaans volkslied, maar dat geheel ter zijde.

Enkel en alleen het liedje. Dat vond ik veel te melig en clichématig. En bedankt om me op mijn blunder te wijzen. Ik had moeten weten dat The Star-Spangled bannar het volkslied van de VS is. Jimi Hendrix heeft er immers een hele mooie versie van gemaakt
Maar ik kan me enigzinds vinden in wat boozebelly zegt. Nu, het blijft sowieso een onzettend sterke film die een zeer sterke indruk op me heeft nagelaten.

Sergio Leone

In eerste instantie vond ik dat 'God bless America'-lied ook spijtig, maar bij nader inzien veranderde dat al snel en nu vind ik het een passend einde, net omdat het zo wrang klinkt.

avatar van ATAK07

ATAK07

saai, langdradig, soms zelfs kinderachtig en dialogen die nergens over gaan en/of waar geen touw aan vast te knopen valt! Eenmaal in vietnam lijken er wel scenes tussen uit gehaald zo snel worden ze opgepakt en 5 minuten later zijn ze alweer op de vlucht

kortom het saaie begin (de bruiloft) duurt veels te lang en het vietnam gebeuren veels te kort en is te wazig.

ATAK07 schreef:

soms zelfs kinderachtig

avatar van Number23

Number23

Voorlopig geef ik deze voorzichtige score, misschien moet de film nog dieper in het brein wortelen. Hele langzame opbouw, de vriendschap tussen de 6 mannen wordt uitgebreid uitgemeten. Ook neemt de bruiloft veel tijd in, lange scene. De regisseur houdt zowieso van rustige, lange, maar mooie plaatjes. Vooral scenes in de bergen zijn prachtig. Als de film overswitcht naar Vietnam wordt het (emotioneel) explosief. De terugkeer van Michael wordt daarna weer rustig vertelt en de film eindigt met een indrukwekkend slotstuk. Prachtrollen van DeNiro, Walken, Cazale en rest van de cast.

avatar van VierkanteOogjes

VierkanteOogjes

Na zo'n 20 jaar weer herzien. Ik dacht altijd dat de filmposter iets van een persoon (aan een kruis?) was dat van een waterval afviel. Maar ja, zal wel andere film zijn, iemand een idee?

Goede film, zoals veel beschreven hier.
Ik vond het ook vreemd dat ze in Vietnam het ene moment flink aan het knallen waren en andere moment gevangen waren, zonder dat je dat bewust hebt meegemaakt.

Minpunt was dat de Niro Walken in Vietnam weer tegenkwam (tijdens roulette), maar doordat de Niro als een slakkengang tussen de mensen door ging, reed Walken in de jeep net weg met die gast, met als gevolg dat Walken daar bleef en niet naar de VS mee terug ging. En dat omdat de Niro ging wandelen ipv rennen!! Zwakke scene.

Voor de rest goed, 3,5*

avatar van ATAK07

ATAK07

Sergio Leone schreef:

ja kinderachtig hoe ze in het begin van de film als een stel kleine kinderen de trap van de fabriek af rennen alsof de school net uit is... elkaar een beetje duwen en trekken haha ik weet het niet hoor maar zo heb ik nog nooit 5 volwassen mannen zien doen laat staan een staal fabriek uit lopen... zowiezo als je kijkt hoe de vrienden met elkaar in de film omgaan dan is dat gewoon een beetje kinderachtig, ik geloof best dat volwassen mannen wel eens een dolletje maken maar echt niet op de manier zoals de film doet geloven!

laat staan hoe het hele zooitje zich gedraagt op de bruiloft, niet echt serieus te nemen helemaal omdat het jammer genoeg de hele film lang duurt!!

Boring en kinderachtig, er zijn een hoop films uit die tijd (1978) die wat dat betreft hun tijd al ver vooruit zijn helaas the deer hunter niet...

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

VierkanteOogjes schreef:

Bedoel je misschien The Mission (Met Robert DeNiro en Jeremy Irons)??

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Redelijke film, hoewel elke scene veel te lang in beeld is gebracht (behalve hetgeen in Vietnam). Ik viel haast in slaap bij die bruiloft. Het jagen vond ik helemaal tenenkrommend om naar te kijken.

Toch ook wat positieve punten: het acteerwerk van enkele personages, het contrast tussen het leventje in Amerika en de sfeer in Vietnam.

Echt aangrijpend vond ik het echter nergens worden. Ik had meer moeite met het hert dat wordt neergeschoten (ik mag toch hopen dat dat een verdovingspijl o.i.d was) dan met het einde van de film ; simpelweg omdat de scenes allemaal aan elkaar genaaid lijken te zijn. Daardoor vond ik het toch moeilijk om wat empathie voor de broers op te brengen (die zich in het eerste uur overigens gedroegen als op hol geslagen pubers).

Redelijke film, maar niet het spektakel waar ik op gehoopt had.

Psolitsa schreef:

Dat zegt meer over jou dan over de film.

avatar van Psolitsa

Psolitsa

filmliefhebber92 schreef:

Dat zegt meer over jou dan over de film.

O is het heus? Like you would know.

avatar van Elke91

Elke91

Ik vond deze film heftig. Alle drie de delen waren erg goed, alhoewel vond ik het soms een beetje minder als ze thuis waren. Ik hou er van als je van die sfeertjes kunt creeeren zoals bij de orthodoxe bruiloft. Deze film is zeker een van de beste die ik de laatste tijd gezien heb. Ik bleef er nog dagen aan denken. Vooral als ze vastzitten is het heftig. Je ziet vrienden als ze nog jong zijn en zonder zorgen en hoe de oorlog hen veranderd.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik had een heftig avontuur verwacht met achtervolgingen, esplosies, vliegende lijken en veel ruzie met Vietnamezen. Het bleek helemaal niet zo'n spektakel te zijn en eigenlijk is dat maar goed ook. Dit is typisch zo'n voorbeeld van een intigrerende oorlogsdrama waarbij er zonder uitsloverij een zeer krachtig resultaat wordt behaald. De beelden zijn erg fraai geschoten, acteurs zitten goed in hun rol en het verloopt allemaal lekker soepel. De uitzichtloze blikken die als basis dienen voor een dialoog met amper tien woorden geven perfect aan hoe de personages emotioneel zijn getroffen door de gebeurtenissen. Christopher Walken laat in 1978 zien dat hij het vak al onder de knie heeft en dat vind ik mooi om te zien. Opmerkelijk en lichtelijk jammer dat er in het nummer op het einde 'God bless America' wordt gezongen (terwijl Nick is gestorven) maar ach dan is dat maar zo. Speelduur vloog voorbij, uitstekende prent.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Mooi gezegd, John Lee Hooker.

Jammer alleen dat jij, als zovele, die God bless America-scene niet zo mag. Ik vond het een unheimisch en aangrijpend moment. Er zit iets in van hoop-tegen-beter-weten-in. Nick is dood maar we moeten toch samen doorgaan...

Sergio Leone

Ik vind het vooral heel erg cynisch klinken.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Natuurlijk moet je verder met je leven wanneer er iemand gestorven is en ik kan me er best in vinden als er dan eventueel iets gezongen wordt. Ik zie alleen niet in wat Amerika hier mee te maken zou moeten hebben want het betreft gewoon een familie/vrienden kwestie.

filmliefhebber92

Misschien vonden ze dat gewoon een leuk liedje.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

Sergio Leone schreef:

Ik vind het vooral heel erg cynisch klinken.

mee eens en ik denk is ook de bedoeling van Cimino.

Je ziet vaker dat een bepaalde liedje wordt gebruikt om een film af te sluiten, net zo op dezelfde manier als bijv. Running The World van Jarvis Cocker wordt gebruikt voor maximum impact bij de aftiteling van de film Children of Men.

Maar dan moet je natuurlijk wel in de bioscoop blijven, of de film op DVD bekijken om dat mee te maken

avatar van wood23

wood23

Hele mooie film toch wel een van de beste films die ik heb gezien. Die scene in vietnam tijdens het russische roulette is erg aangrijpend en een van sterkste acteerprestaties van robert de niro.

avatar van Ton Paulusse

Ton Paulusse

Als ik "Cannt take my eyes off of you" ergens hoor, moet ik altijd aan deze film denken. Wat een prachtige scene is dit zeg. Jongens die nog volle goede moed zijn en er zin in hebben. Gaat dat even anders aflopen.......

avatar van herder

herder

Was het te veel gevraagd om ook beleefde en normale Vietnamezen te laten zien?

Nu dienen we onze meningen te baseren op de Russische roulette scenes...

avatar van herder

herder

Ton Paulusse schreef:

Ja, ze hebben zin om lekker andere mensen te gaan vermoorden, maar dan zullen ze al snel achterkomen dat ook de wederpatij/tegenstander wat te melden heeft. En niet alles makkelijk gaat zoals ze het zouden willen.

herder schreef:

Nu dienen we onze meningen te baseren op de Russische roulette scenes...

Elke persoon met ietwat logica weet toch dat langs beide kanten "goeie" en "slechte" zitten.

Jij baseert je mening misschien op die scènes, maar ik niet. Van zoiets als "onze meningen" is er dus geen sprake.