• 9.381.092 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio

Releasedatum: 29 oktober 1987

Plot Full Metal Jacket

"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."

Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.

Animal Mother

Poge Colonel

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

clockwork72 schreef:

This is my rifle and this is my Gun this is for fight and this for fun

Geweldig toch?

Full metal Jacket....

Full metal Jacket is een Topper in dit genre.

Het eerste half uur zie je hoe hard die leider wel niet was en het grootste gedeelte hun training.

You looks like shit Private Pyle

Daarna zie je ze echt in de vietnamoorlog zitten en dan wordt de film wel wat minder. De gevechten zijn dan overigs wel weer erg goed.

De film duurt niet al te lang maar dan maakt op zich niet zoveel uit.

Een 4,5* ook al is het alleen maar voor het eerste gedeelte van de film

Een meesterwerk van Stanley Kubrick

Het is toch: ... this is for shooting and this is for fun?

Of heb ik dat niet goed verstaan

oo... foutje

avatar van rep_robert

Damn, dit is gewoon een fantastische film.

Over de 1e 45 minuten is iedereen het wel eens.

Heerlijke dialogen met de drill instructor die vooral de pik heeft op private Pyle, heerlijk om te zien.

Nog zo iets, de songs die ze tijdens het rennen zingen. Doorspekt met humor en echt heerlijk om naar te luisteren. Kan het wel de hele dag door beluisteren.

Ongeevenaard!!

Het 2e gedeelte is opeens een compleet andere film voor mij, we worden midden in Vietnam gedropt en het verhaal wordt over een andere boeg gegooid, je hebt zo wel het gevoel dat je naar 2 films zit te kijken. Is dit slecht? Nee.

Het tweede gedeelte van de film begint naar mijn mening rustig aan en die kan je ook weer onderverdelen in 2 gedeeltes. Het gedeelte met de dialogen en het oorlog gedeelte.

Het 1e stuk heeft van die geniale dialogen:

*How Could you shoot women and children?

-Easy....they don't run as hard as men(in die trend, hij zegt het nogal vaag namelijk, maar wel begrijpelijk )

- What is that button on your body armor?

* A piece symbol, sir!

- Where did you get it?

* I don't remember, sir!

- What is that you got written on you helmet?

* Born to kill, sir!

- You write born to kill on your helmet and you wair a piece button.

What is that supposed to be, some kind of sick joke?

* No, sir!

- What is it supposed to be?

* I don't know, sir!

- You don't know very much, do you?

Heerlijk om zulke dialogen te zien.

Het 2e gedeelte voel je duidelijk wat meer spanning en het einde met de sniper is ook een zeer sterk.

De setting is heerlijk om te zien, al die kapotgeschoten gebouwen waar overal vuur wakkert en een mistige sfeer.

Ook het camerawerk is van buitengewoon hoog niveau.

Mooi voorbeeld is wanneer ze het stadje Hue binnengaan, het camerawerk volgt de soldaten en ze lopen allemaal vlak voor de camera langs. Prachtig!

Het einde is mooi, ontroerend en ontzettend hard en eindigt met een heerlijk Mickey Mouse liedje, wat een aparte regisseur is het ook, die Kubrick(in de positieve zin ervan).

Voor mij gaat de reden ook niet op dat de oorlog variant van deze film minder is omdat je het al vaker hebt gezien, juist niet...het is weer zo anders dan de rest en zeker niet minder om naar te kijken.

Ik wilde deze film 4,5 sterren geven maar naarmate ik mijn review schrijf stijgt mijn liefde voor deze film en kan ik gewoon geen minpunten opnoemen.

Oftewel...

rep_robert schreef:

- What is that button on your body armor?

* A piece symbol, sir!

- Where did you get it?

* I don't remember, sir!

- What is that you got written on you helmet?

* Born to kill, sir!

- You write born to kill on your helmet and you wair a piece button.

What is that supposed to be, some kind of sick joke?

* No, sir!

- What is it supposed to be?

* I don't know, sir!

- You don't know very much, do you?[/i]

Geweldig dialoogje !

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

clockwork72 schreef:

oo... foutje

Nee hoor!!! Zie dialoog nr 9 op onderstaande link.

Full Metal Jacket Script at IMSDb.

En een leuke link voor de FMJ `die hards` onder ons.

YouTube - Full Metal Jacket Drill Sargent - North Pole Elves

JDSsmetje

Net nog even het eerste deel herzien, geweldig toch ! Het 2de deel is goed maar niets speciaal.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Doe eens normaal, zelf ben je ook 16.

avatar van dumble

dumble

"your days of fingerbanging ol' Mary Jane Rottencrotch through her pretty pink panties ARE OVER!"

f*cking mooi toch . deze krijgt 5sterretjes van mij

dumble schreef:

f*cking mooi toch . deze krijgt 5sterretjes van mij

Juist dat is gewoon te mooi! of deze:

HartMan: Do you suck dicks?

Pyle: Sir, No sir.

Hartman: Private Pyle, I'm gonna

give you three

seconds--excactly three fucking seconds--to

wipe

that stupid-looking grin off your face, or

I will gouge out your

eyeballs and skull-fuck

you! One! Two! Three!

Deze film heeft toch zó F*cking mooie teksten dat is niet normaal.

avatar van briek

briek

Goede oorlogsfilm, vooral het eerste deel was zeer goed. Het tweede deel was al veel minder. Al waren de oorlogscenes en omgeving mooi nagemaakt, het oorlogsleed zoals in Platoon ontbrak hier.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

M-I-C K-E-Y 'M-O-U-S-E

geniale film is dit. Beste oorlogsfilm die ik heb gezien Ik vind het 1e deel van de film trouwens niet beter dan het 2e.. ik vind dat het elkaar erg goed aanvult.. Beide delen zijn erg goed (H)

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

De dialogen in het eerste deel zijn prachtig inderdaad. Het 2e deel vond ik zelf stukken minder, dat vond ik erg jammer.

3,5

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

Full Metal Jacket is naar mijn smaak de beste film Vietnamoorlog film die ik heb gezien. Kubrick's interpretatie van de Vietnamoorlog is naar mijn smaak vele malen entertainbaarder dan bijvoorbeeld Platoon of Apocalypse now waar de familie Sheen om bekend is geraakt.

De film maakte vooral indruk op mij door de sterke dialoog en enkele memorabele scenes die we alleen in Full Metal Jacket zien. Het is één van de weinige Vietnamoorlog films die veel tijd van de film besteedde aan de oorlog buiten de gevechten om. Hoe soldaten met elkaar omgingen en vooral met de omgeving waarin zij in verkeerden.

Full Metal Jacket is inmiddels een kleine twintig jaar oud maar is als oorlogsfilm goed grijs geworden en is nog steeds een hele sterke film. Er gaat geen Vietnamoorlogsfilm voorbij die ik zie zonder te denken aan de outtro van Full Metal Jacked, en dat vat het allemaal wel een beetje samen.

5/5

Dutchmeister schreef:

3,5

Kijk hem nog is zou ik zeggen, het tweede deel van de film bevat ook geniale dialogen, ware het wel in mindere proporties dan de 1e helft. Maar dat is ook appels met peren vergelijken, een dehumaniseringsproces en de oorlog zijn twee totaal verschillende werelden, maar o zo mooi in beeld gebracht. Het einde van de film is ook werkelijk waar fantastisch!

avatar van bild

bild

Zeer vermakelijke film met een ietwat humoristische eerste deel dat vooral komt door de geweldige dialogen. Het tweede deel gaat wat meer op naar een standaard oorlogsfilm die toch nog weet te vermaken dankzij het zeer goede acteerwerk.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Het eerste deel blijft geweldig, 0.5* verhoging. Jammer van het 2e deel,

de gevechten waren wel goed alleen soms duurde het gewoon te lang. Ik had liever 70 minuten in de vorm van het eerste deel en de rest als 2e deel.

avatar van rep_robert

Vind ik niet, de 1e helft van de film duurt precies lang genoeg. Anders krijg je 70 minuten geschreeuw. Er moet ook wat meer diepgang in komen en daar zorgt de 2e helft van de film weer perfect voor. O.a. met morele dilemma's en geniale dialogen

clockwork72

Dit is ook zo'n mooie dialoog uit de film:

HARTMAN

Tonight ... you pukes will sleep with

your rifles! You will give your rifle a girl's name! Because

this is the only pussy you people are

going to get! Your days of finger-banging old Mary Jane Rottencrotch through her pretty

pink panties are over! Geniaal!

avatar van misterwhite

misterwhite

Ik heb het stukvan in het kamp al eens gezien maar verder nooit, ik vond het wel leuk gemaakt. Binnekort maar eens de film volledig zien

avatar van powerman

powerman

Volgens mij de beste Vietnamoorkog film, schitterende afwisselingen van komische en sarcastische momenten met keiharde beelden van de oorlogswaanzin.

JDSsmetje

Ik denk dat bij deze film wel het grootste deel van de bevolking akkoord is door te zeggen dat het eerste deel iets beter is dan het tweede en deze prent ook enorm goede dialogen bevat.

Hoeveel keer gaan we dat hier nog horen...

avatar van rep_robert

Ik hoor daar niet bij, het tweede gedeelte is gewoon anders. Zeker niet slechter, juist veelzijdiger dan de 1e helft vd film(en bevat ook geweldige dialogen).

rep_robert schreef:

Dus je zou het eerste deel even veel sterren geven als het tweede deel en omgekeert ?

avatar van rep_robert

JA!! Deze heel film is gewoon geniaal, van het begin tot aan het eind.

avatar van boldhead

boldhead

zeer goeie film, vooral eerste deel van de film met de geweldige dialogen

2e deel van de film de oorlog zelf ook heel sterk gefilmd

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Ik sluit mij helemaal aan bij Boldhead.

avatar van Rosicky

Rosicky

Wow, ik ben onder de indruk. Kubrick heeft me nooit zo getrokken, en A clockwork orange en Dr. Strangelove vond ik ronduit saai. Toch maar FMJ geporbeerd, en me geen seconde verveeld. Veel humor en zeer kritisch (hele goeje combinatie) en dan ook fantastische muziek en personages. Wat wil een kijker nog meer? Uitstekend oorlogsepos. Misschien wel de beste die ik ooit heb gezien. Ik vind hem nog beter dan bijvoorbeeld Apocalypse Now en Platoon.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Goede oorlogsfilm met, zoals al velen eerder gezegd hebben, sterke dialogen (vooral in het eerste deel van de film). Het einde vond ik wel wat minder, het leek zo of de inspiratie ontbrak voor een gesloten einde (al zullen velen van jullie het met mij hier niet over eens zijn)

Klopt

Het einde geeft juist zeer krachtig morele dilemma's weer en de Mickey Mouse song heeft de film de finishing touch gegeven

avatar van Keane1983

Keane1983

Ik ben niet zo een oorlog-film-fan maar zag deze film liggen bij de FRS en kon hem niet zo goed laten liggen. Gezien deze nog steeds op "nog te kijken" list staat.

Het begin is heel erg sterk met het hele opleidings gebeuren, maar de tweede helft van de film zij mij echter helemaal niets. Jammer.

De personges zijn wel sterk neergezet en de muziek keuze is geweldig. Echter de verhaal lijn vindt ik erg slap (let wel: de tweede helft dat ze vechten in Vietnam).

Als dit een van de betere oorlogsfilms is hoef ik denk ik voor de rest van het gerne niks meer te kijken vrees ik.

Van mij evengoed een 3.5* (voornamelijk door het sterke eerste deel)