2001: A Space Odyssey (1968)
Genre: Sciencefiction / Avontuur
Speelduur: 161 minuten (oorspronkelijk) / 141 minuten (algemene bioscoopversie)
Alternatieve titels: 2001: Een Zwerftocht in de Ruimte / 2001: Ruimte Odyssee
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 3 oktober 1968
Te zien in 2 bioscopen
Plot 2001: A Space Odyssey
"An epic drama of adventure and exploration."
Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- 2001: A Space Odyssey (BoekMeter)
- 2001: The Legendary Original Score (MusicMeter)
- 2001: A Space Odyssey (MusicMeter)
Dr. David Bowman
Dr. Ralph Halvorsen
Dr. Roy Michaels
Mission Controller (stemrol)
AC1
Gisteren las ik nog dat Kubrick Atom Heart Mother als muziek wilde voor 2001. Maar nu krijg ik alleen maar informatie over A Clockwork Orange.
Kan het ook niet meer terugvinden.
Nee, hij wou de muziek die je in de film hoort.
In the early stages of production, Kubrick had actually commissioned a score for 2001 from noted Hollywood composer Alex North, who had written the score for Spartacus and also worked on Dr. Strangelove.[148] However, on 2001 Kubrick did much of the filming and editing using, as his guides, the classical recordings which eventually became the music track.
Bron Wiki.
Bron Wiki.
Daar klopt geen woord van.
chevy93
Nee, hij wou de muziek die je in de film hoort.
Voor de zaak Alex North v. Kubrick, zie neo's post op musicmeter: Klik.
AC1
Dat is pas nadat Pink Floyd het aanbod afgeslagen had de score te maken.
Maar zei je eerst niet dat hij de muziek van Atom Heart Mother wou gebruiken? Muziek van 1970 voor een film die uitgebracht is in 1968?
Voor de zaak Alex North v. Kubrick, zie neo's post op musicmeter: Klik.
Dat gaat niet echt over North vs. Kubrick. Ik heb de CD van Alex North en daar staat het hele verhaal in. De beknopte versie kun je hierboven lezen.
chevy93
Atom Heart Mother is uitgebracht in '70, dat wil niet zeggen dat het toen gemaakt is. Maar volgens mij heb ik al aangegeven, dat ik het niet meer terug kan vinden...
Lijkt me ook een vreemd verhaal. Pink Floyd bestond in 1967 nog amper toen Kubrick deze film aan het monteren was.....
Hadden net een plaat uit, die nog lang niet zo orchestraal was (meer gewone liedjes) als hun latere werk.
AC1
Ach, er zijn zoveel van die Pink FLoyd geruchten. Als Atom Heart Mother speciaal voor A Space Odyssey was geschreven dan was dit al lang bekend geweest.
chevy93
Roger Waters is sometimes quoted as saying that the band's failure to contribute music to 2001's official score was his "greatest regret"
AC1
Waar heb je die quote van? Als ik het zo lees (zonder de context te kennen van het hele verhaal) lijkt het wel of Kubrick niet op het aanbod van Pink Floyd is ingegaan.
Komt van Wikipedia.
Ik heb het gevonden!
2001: A Floyd Odyssey | MilkandCookies
A synchronization of Stanley Kubrick's film, 2001: A Space Odyssey, and Pink Floyd's song, Echoes, off the album, Meddle.
Out of all Pink Floyd synchronizations, this is the most likely to have been done purposely.
Because Kubrick had asked to use Atom Heart Mother (Pink Floyd, 1970) in which Pink Floyd denied and later regretted.
AC1
Dat zijn domme geruchten gemaakt door Pink Floyd fans! Zo bestaan er nog vele. De muziek en beelden vallen toevallig goed samen voor een tijdje en dan houdt het op. Over Blade Runner bestaan er ook zo'n geruchten.
chevy93
Dat Echoes geschreven is voor Jupiter and Beyond the Infinite vind ik veel geloofwaardiger dan dat het puur toeval zou zijn. Het klopt gewoon perfect.
Dark Side of the Moon kan je ook over Wizard of Oz leggen.....
Puur toeval aldus de band zelf.
chevy93
Dat stuk vind ik veel minder geloofwaardig. Al is het alleen maar om het feit dat Dark Side Of The Moon veel korter duurt. Wat moet je dan doen? Opnieuw starten? Ten minste dat is als ik het me goed herinner.
Echter hier ook een hoop "toevalligheden"(?) als ik het zo lees: Wizard of Oz and Dark Side of The Moon - ingsoc.com
Echter:
the "Wizard of Oz" thing never really made sense to me anyway, since the film is like 100 minutes long or so, and "Dark Side" is about what, 42, 43 minutes? so you're meant to restart the album again, and then yet another time but only for like 15 minutes until the movie ends?
Zelf ken ik de film niet en heb de sync nooit geprobeerd.
Edit: Dat filmpje jou slaat nergens op. De muziek past totaal niet bij de film.
Stephan
Ik heb m wel eens helemaal bekeken. Het is inderdaad de bedoeling dat-ie opnieuw gestart wordt. De toevalligheden zijn leuk. Zo heb je bijvoorbeeld de introductie van de vogelverschrikker op de tekst "the fool is on the grass". De hartbeat bij het luisteren naar het ontbreken van het hart in the tin man. Black is black and blue is blue bij de introductie van de zwarte heks bij de blauwe fee en zo zijn er talrijke.
Uiteraard toeval.
titan57nl
revadebe
+ De film ziet er prachtig uit.
+ De klassieke muziek vormt een heerlijk contrast met het futuristische karakter van de film.
+ De film kaart best wel wat goede onderwerpen aan.
+ De special effects zijn behoorlijk goed, zeker voor die tijd.
- De film is toch wel erg traag.
- Het is moeilijk de film te doorgronden, de diepere betekenis is moeilijk zelf te ontdekken.
Zeker dat laatste minpunt is het grootste pluspunt wat mij betreft.
AC1
[Het is moeilijk de film te doorgronden, de diepere betekenis is moeilijk zelf te ontdekken.
Is nochtans zo klaar als een klontje. De film vertelt het heel helder.
Nee. Bovendien heeft Kubrick zelf aangegrven dat je er uit mag opmaken wat je zelf wil.
Tja, met een voorgeprogrammeerde computer valt natuurlijk niet te discussiëren.
Ga lekker 'Daisy' zingen.
AC1
Zelf dat betwist ik. Er is een marge voor interpretatie mogelijk maar het verhaal zelf is behoorlijk 'en plein public'.
Verhaal gaat op hoofdlijnen over evolutie, en de toekomstige stappen. Niet iets waar we veel vanaf weten... staat volledig open voor vrije filosofische invulling en interpretatie....
AC1
Filosophische invulling staat vrij maar het verhaal niet. Het verhaal van 2001 is simpel en duidelijk maar kan aanzetten tot verdere filosophische mijmeringen.
Interpretatie van het verhaal is ook niet eenduidig. Is het god, zijn het aliens waar komt de monoliet vandaan? Wat gebeurd er bij Jupiter and Beyond en wie of wat is de space child?
Wat is dan dat 'simpele' verhaal volgens jou?
AddictedToMovies
Komop AC1, nu ben ik benieuwd.

2010
1984

Vervangen door techniek: Deze prominente films tonen een grimmig beeld voor de mensheid

Wat is 'de beste film allertijden'? Dit is waarom juist deze films altijd als eerste worden genoemd

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Shoah
Documentaire / Oorlog, 1985

Apocalypse Now
Oorlog, 1979
maanjupiterkunstmatige intelligentieman vs machinegebaseerd op boektechnologiesuper computerruimtereisspace missionmoon base astronautcultfilmevolutionmonolith space stationruimte-operacomplex2000sdrearyai rebellion absurdtenseambiguousaudaciousbaffledexcitedmetrocolorsuper panavision 70