Genre: Komedie / Oorlog
Geregisseerd door: Charles Chaplin
Met onder meer: Charles Chaplin, Jack Oakie en Paulette Goddard
Releasedatum: 14 oktober 2021
Plot The Great Dictator
"Once again - the whole world laughs!"
Een Joodse barbier, die terugkeert van de oorlog van '14-'18, lijdt aan geheugenverlies. Nadat hij jaren in het ziekenhuis heeft doorgebracht, vindt hij zijn zaak weer in het getto. Maar het land lijdt nu onder het schrikbewind van de dictator Adenoide Hynkel, die als twee druppels water op de arme barbier gelijkt. De officier Schultz heeft genoeg van de tirannie en plant een aanslag tegen Hynkel. Schultz zoekt in het getto steun voor zijn plan en komt zo bij de barbier terecht.
Adenoid Hynkel, Dictator of Tomania / A Jewish Barber
Hannah
Mr. Jaeckel
Mrs. Jaeckel
Bart Simpson
Het is wel toeval want wat je hier allemaal hebt gezegd is bullshit. Waar slaat dit op
of is het gewoon een grap?
Dacht je nou echt dat ik dat alles meende? Of zie ik dat gewoon verkeerd... ?
Het leek wel alsof je het meende.
maerk
Dacht je nou echt dat ik dat alles meende? Of zie ik dat gewoon verkeerd... ?
Hmmm, eerlijk gezegd wel.
Maar ja, maakt niet uit, ik kon er dan gewoon niet om lachen, geen aanval ofzo.
jumpstylemovie
Wat vinden jullie trouwens van de Poster? Ik vind het een groot pluspunt. Zelden zo mooie poster gezien terwijl hij best simpel is.
Bart Simpson
Het leek wel alsof je het meende.
Dat klopt. Meestal als ik iets voor de gein zeg, denken mensen dat ik het meen. Gewoon in RL als op het internet. Ik weet niet waarom, ik denk dat ik het gewoon te serieus zeg of het ligt aan sarcasme..
alex____94
Het enige dat aangetoond is is dat Hitler deze film in zijn privebioscoop meerdere keren bekenen heeft. Hoe hij 'm vond weet niemand.
Hij schijnt er hartelijk om gelachen te kunnen, hebben
Minotaures
Als dat zo is, is dat de eerste keer dat ik zie dat hij om ergens lacht. Hij heeft dus toch humor.
jumpstylemovie
Ach, zo'n brompot was het volgens mij niet. Ik vind het wel een type om hier om te kunnen lachen.
Jeroen123
Wie weet was Charles Chaplin wel echt een dubbelganger van Hitler. Of beter gezegt: Hitler was misschien een dubbelganger van Charles Chaplin.
Waarom?
Geboortedatum:
Charles Chaplin: 16 april 1889
Adolf Hitler: 20 april 1889
Hitler dacht (en vond) dat het Verenigd Koninkrijk bij Duitsland moest horen, Charles Chaplin komt uit de UK. Uiteindelijk waren het dubbelgangers tegenover elkaar
Én Charles Chaplin is gestorven in een Duitstalig land (Zwitserland).
Ook is Charles Chaplin 88 jaar geworden. En voor de mensen die het niet weten:
Het getal 88 wordt vaak gebruikt voor de Hitlergroet.
De 8 staat dan voor de 8e letter in het alfabet: de h. Zo krijg je de eerste letters van H..l Hitler.
Het is wel allemaal vergezocht, maar zoveel overeenkomsten... dat is géén toeval.
Damned! Waar haal je dat!
Malick
Ben ik nou de enige die oude films van en met Charles Chaplin niets vind? Charles Chaplin wordt door iedereen geniaal bevonden. Maar ik kijk meestal met volle verbazing naar een zwerver. Ik kan niets vinden hoewel deze film behoorlijk geestig is vergeleken met andere van hem. Leuk dat hij beiden rollen invult van Jood en Dictator. Apart is het einde waar hij de wereld vraagt voor rust en vrede. Knap gedaan voor een film eind jaren ''30.
Bart Simpson
Damned! Waar haal je dat!
Heb ik zelf verzonnen na ''grondig'' onderzoek
Baldur
Geen tegenvaller. Natuurlijk heel gedateerd, maar valt nog prima te bekijken voor mij (itt bijv. een nog oudere film als Nosferatu). Het begin van de film op het slagveld en in het vliegtuig begon al erg leuk (en goed gevonden), hoewel ik sommige momenten wel direct al te flauw vond. In zijn geheel vond ik TGD niet heel komisch, maar bevat het toch nog redelijk wat geestige scènes. De slapstick humor is echter wel heel erg achterhaald, veel te flauw en meestal erg ongrappig, met enkele uitzonderingen. De toespraken zijn dan wel weer briljant gedaan, erg grappig was bijvoorbeeld die ene met de close-ups van Chaplin. De dialogen zijn soms erg leuk, maar soms ook totaal niet boeiend. Wat mij betreft kon de film wel een stuk korter duren, sommige delen van de film zijn nogal langdradig en bevatten te weinig leuke momenten. 3*
Vinokourov
Typisch Chaplin. Niet rampzalig slecht, maar vermaken doet het me allerminst.
filmsmurfje
Een der beste Chaplin-films. Met zijn einddialoog met de roep naar een duurzame vrede en democratie overtreft Charlie Chaplin zichzelf.
83Utreg!
Nee het was echt een vrolijke kerel, vol zelfspot....
jumpstylemovie
Nee het was echt een vrolijke kerel, vol zelfspot....
Hitler heeft de film zelf ook gezien, en hem later opnieuw aangevraagd. Een vriend van Hitler vertelde tijdens een interview zelfs dat hij hartelijk om de film heeft gelachen, vooral om Napaloni (een parodie op Mussolini).
AGE-411
Is het echt nodig om dat op elke pagina 4 keer de posten?
Justinw
Leuke poster btw ga is kijken of ik hem ergens kan krijgen, iemand een suggestie?
83Utreg!
Is het echt nodig om dat op elke pagina 4 keer de posten?
Als je Adolf Hitler wilt neerzetten als een joviale fijne peer, blijkbaar wel.
powerman
Een klassieker! En een goede ook. Ik ben geen Charlie Chaplin fan, maar deze film is werkelijk fantastisch. Hoe Charlie Chaplin Adolf Hiltler speelt en zeker omdat de film in 1940 is gemaakt! Hij zag toen al heel goed wie Adolf Hiltler was. Hij maakt hem op alle fronten zo ontzettend belachelijk, moet je gewoon zien!
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Zeker een klassieker. Hele goede film, grappig hoewel sommige stukken wel tè zijn. Hitler wordt hier echt goed belachelijk gemaakt
PascaL
Zal in die tijd wel heel grappig zijn geweest.. Maar overdrijven kan ook
Wat een man die chaplin
geweldig gewoon
En wat ik juist zo goed vind dat hij alles anders heeft dan de werkelijkheid was
Hitler is Hinckel en hakenkruis is 2 kruisjes.
Wienerschnitzel en dan de rest gebrabbel.
Hij lijkt erg veel op Hitler en daarom is het zeker goed gedaan.
Verhaal om Hitler heen is zo goed en maakt Hitler belachelijk en dan moet je wel lef hebben in 1940, terwijl Hitler dan juist aan de macht komt.
OliverDogg
Toen ik hem de eerste keer zag had ik hem afgezet omdat de humor mij niet beviel, nu heb ik daar wel spijt van... Gelukkig dat hij weer op tv is.
louisvf
Wat een hilarische en gedurfde film. Erg vermakelijk en uiterst goed uitgewerkt. De aangename, passende muziek en de soepele cameravoering maken het af. Sublieme, subtiele en soms simpele humor door elkaar, daar hou ik van... Leuk dat "één" deze film vertoonde, ik had namelijk nog niet de kans gekregen hem nog eens deftig te bekijken. Toen ik jong was al eens bekeken en vrijwel veel vergeten (op enkele scenes na).
Karl van H.
Alles aan The Great Dictator verraadt dat het een goed gemaakte, overdachte productie is, waar met veel liefde aan is gewerkt. Chaplin is vooral als parodie op Hitler hilarisch (die toespraken! die wereldbol!) en de film ziet er nog altijd erg mooi uit. Probleem is echter wel dat 'ie véél te lang duurt, waardoor er nogal eens enkele dode momenten vallen. Het is af en toe even doorbijten, maar het eind is wel prachtig en maakt een hoop goed. Niet de absolute topper die ik ervan verwacht had, maar voor een film uit 1940 nota bene, is het een erg knappe film.
Friac
Een sterke Charlie Chaplin-film, al blijf ik een groter zwak hebben voor zijn "stomme" periode en beschouw ik City Lights nog steeds als 's mans absolute meesterwerk. De enorme pathos die in de stomme films her en der terug te vinden zijn, zit ook hier in verweven maar neigt wegens de dialogen bij momenten naar het melige en soms pakt dat niet optimaal uit om helemaal te overtuigen.
Maar de film bevat enkele mooie poëtische scènes (de legendarische scène met de wereldbol bv. blijft hoe je het draait of keert een bedwelmende sfeer uitademen) en enkele geslaagde grappen die nog steeds een oprechte glimlach kunnen uitlokken ("And now the light artillery!" - "That's really light.").
Bovenop de typische Chaplin-sterktepunten trakteert The Great Dictator ons ook nog eens op een heerlijke persiflage op enkele van de meest duistere figuren van de 20ste eeuw, gepaard met een rake aanklacht tegen de maatschappelijke wantoestanden tijdens de tweede wereldoorlog (en de aanloop ernaar toe).
Een terechte filmklassieker die je zeker gezien moet hebben.
Baggerman
Vergeet ook Jack Oakie niet, degene die Napaloni speelt. Zoek maar eens op Youtube beelden van Benito Mussolini op en ze ziet hoe goed deze is geïmiteerd/persifleerd door deze acteur!
Wat ik ook zo knap vind en wat bijna niemand hem na doet.
Hij speelt zelf 2 rollen in zijn eigen film.

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold verdwijnt binnenkort van Netflix

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'