• 9.378.049 stemmen

Met onder meer: Philip Seymour Hoffman, Lara Flynn Boyle en Dylan Baker

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 19 augustus 1999

Plot Happiness

"Finding happiness can be a tragic comedy."

Todd Solondz toont droog-komisch de al te menselijke interacties van drie generaties van een familie. Centraal staan de drie zussen die inmiddels het huis uit zijn. De oudste is gelukkig getrouwd met een pedofiele psychiater die een oogje heeft op het vriendje van zijn 11-jarige zoon. De middelste is een geslaagd schrijfster die zichzelf als "nep" omschrijft omdat ze nooit echt verkracht is. De jongste van het stel krijgt te horen dat ze volgens moeder en oudere zussen altijd al gedoemd was te mislukken.

Joy Jordan

Psychiatrist

Billy Maplewood

avatar van Sjan

Sjan

4.5*: geweldige film met een perfecte combinatie van drama en komedie. De scenes raken je op beide manieren (op emotioneel vlak en op het humoristische vlak). De film duurt lang, maar door de vele scenes die elkaar in perfect tempo afwisselen, merk je hier nauwlijks iets van. Op het acteerwerk is verder ook niets aan te merken. En of je de scenes nu te provocerend vindt of niet, of te overdreven in beeld gebracht of niet, of ernstige zaken op een slechte manier gecombineerd vind met komedie...het is natuurlijk persoonijk: ik vond bijvoorbeeld Kids ontzettend overdreven (niet dat daar komedie met drama gecombineerd wordt, maar de scenes vond ik daar té provocerend en té bewust en overdreven in beeld gebracht).

avatar van Sjan

Sjan

Fisherking, wat ik niet snap is dat je er enkele 'walgeiljke' scenes in vond zitten, en de film dan meteen 1 ster geeft. Er is naast die paar walgelijke scenes nog veel meer te zien in deze film, het is echt niet alleen maar walgelijkheid wat Solondz laat zien.

Wat Solondz goed laat zien, is dat het je buurman kan zijn. Achter de burgelijkheid en uiterlijk blijheidsvertoon zit veel ongeluk.

avatar van Pierre1

Pierre1

Na alle verhalen hier toch maar eens gehuurd. Knap acteerwerk, verrassende personages. Maar toch viel het me wat tegen, ik had denk ik een vlotter verhaal verwacht en de scenes tussen de vader en Billy over aftrekken, klaarkomen en uiteindelijk over hoe hij z'n vriendjes had geneukt vond ik enigszins weerzinwekkend, overdreven en onrealistisch. Het lijkt me sterk dat een pedo uitgebreidt met zijn zoon dit bespreekt. Evenals hoe hij z'n zoon uitlegt hoe je klaar moet komen

De verschillende schitterende stukjes met Joy, Vlad en de anderen maakten weer veel goed.
Verder was de muziek top

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Zoveel ellende in een film en dan nog zo grappig. Best knap. De opening vond ik echt briljant en erg grappig en toen ben ik goed blijven hangen. Indrukwekkendste en akeligste scene is wel als papa met zn zoon gaat praten, dan is de humor even ver te zoeken. 4,5*

avatar van Derkje

Derkje

Een meesterlijke film van Solondz (weer, na zijn sublieme Welcome to the dollhouse) Geniale acteurs, en een "disturbing" maar heerlijke sfeer. Solondz is op dit moment weer bezig met een nieuw project, DAT WORDT WEER SMULLEN!

Safri

Ja, Palindrome of zoiets. Wat mij betreft de meest veelbelovende titel op dit moment.

avatar van gotti

Vandaag weer gezien en hij krijgt van mij de volle 5 sterren. Solondz weet de perfecte combinatie te vinden tussen humor en dramatiek en dan vooral omdat hij ontzettend zware onderwerpen aan kaart.

avatar van mister blonde

mister blonde

heb hem dan toch maar besteld. als het niets is, houd ik kappeuter persoonlijk verantwoordelijk!

Ok, en dan ?

avatar van mister blonde

mister blonde

:evil

avatar van René8

René8

Klasse film! Erg confronterend wel. Het komische zag ik niet zo, denk omdat ik vooringenomen was. Daarvoor moet ik hem over een paar maanden nog maar eens gaan zien. Iets minder vond ik af en toe de muziekkeuze en sommige scenes trokken een beetje. 4*

avatar van PatrickL

PatrickL

Ik heb de film net bekeken en ik vind het een geweldige en indrukwekkende film. De combinatie van gitzwarte,bizare,snoeiharde humor met zeer tragische momenten/personages vind ik echt brillant gedaan door Solondz. De gehele cast speelt echt fantastisch. Ik vind de scène waarin de vader alles aan zijn zoontje opbiecht één van de indrukwekkendste. Tuurlijk is het moreel verwerpelijk wat deze persoon doet in deze film, maar in Pulp Fiction en in The Godfather's gebeuren ook meer dan genoeg moreel verwerpelijke dingen en dat vind ik ook geen bezwaar, integendeel. Dit is een van de meest bizare en confronterende films die ik ooit gezien heb. 4,5*

avatar van Linda

Linda

Ik heb hem dan eindelijk eens gezien. Ik vond hem op zich vrij goed maar er zijn toch nog wel een aantal dingen die me (licht) teleurstelden. Zo vond ik niet alle verhaallijnen interessant, vooral die rond Hoffman en Boyle vond ik wat minder (Wat vooral kwam omdat ik de gedachtegang en de handelingen van deze personages soms niet goed begreep). Daartegenover staan weer de verhaallijnen van de 'mislukte' zus en de pedofiel en zijn zoon die ik beiden ontzettend goed vond.

Wat ik trouwens erg interessant vind is dat zoveel mensen dit een zieke film noemen en aangezien hier al heel veel berichten over zijn geschreven neem ik aan dat het vooral om de pedofiel zal gaan. Tuurlijk keur ik het niet goed dat hij die jongen verkracht (Over die andere jongen werd dacht ik niet gezegd of het vrijwillig was of niet maar dit zal waarschijnlijk wel op dezelfde manier zijn gegaan) maar ik vond die man over het algemeen toch een erg prettig iemand. De scene waarin hij alles opbiecht aan zijn zoon heeft me ook erg geraakt en of dit nou realistisch is of niet, ik vond het ontroerend.

De vrouw (Ben haar naam even kwijt) die de portier vermoord heeft zal zeker ook als ziek worden bestempeld, daar ga ik verder niet op in want dat is ook weer een van de personages die ik niet voor 100% begreep)

Voor de rest heb ik genoten van het ijzersterke acteerspel en de beetje bizarre maar soms toch ook wel gigantisch leuke humor (Die eindscene, briljant ). 4 sterren.

Mooij, zeer mooi.

avatar van whimp

whimp

Geen duidelijk verhaal, saai, zeker geen humor, deprimerend ook al een paar keer voorbij zien komen. Dat de regisseur duidelijk wil maken, volgens eigen zeggen dan, dat pedofielen eigenlijk heel normale mensen kunnen zijn, vind ik een beetje zonde om daar een film over te maken. Gewoon triest.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

whimp schreef:

Wat is daar triest aan? Hij heeft een punt.

avatar van Beejeej

Beejeej

nou, uit het stukje tekst dat ik op de achterkant van het hoesje las had ik niet verwacht zo iets treurigs (niet in de zin dat het een slechte film is) te zien

wat een bizarre teksten en insinuaties de hele tijd. tijdje geleden dat ik zo iets raars gezien heb. ik kon de humor op zich wel waarderen, maar ik denk niet dat dit helemaal mijn comedy-genre is

avatar van Ghola

Ghola

Ik vind dat Solondz er goed in is geslaagd om zijn boodschap naar voren te brengen, maar toch deed deze film het net niet helemaal voor mij. Dat komt misschien doordat ik teveel het drama opzocht tijdens de film. Humoristische scenes en zwarte komedie ben ik niet veel tegengekomen.

Wat dat betreft doet het me denken aan Tillsammans. Toen m'n ouders moesten lachen op het moment dat een vrouw tegen haar vriend zegt, dat ze bij een andere man voor het eerst was klaargekomen, kon ik alleen maar meeleven met haar vriend.

Nou goed, het drama vond ik in ieder geval erg sterk (prachtige eerste scene, overigens). Misschien dat ik er een volgende keer de humor van ga inzien.

Maar weer eens tijd voor een tegendraads / controversieel berichtje.

De mensen die nu een lage stem verwachten kan ik al geruststellen, ik vond Happiness een zeer goeie, leuke film.

Maar: geen medeleven, geen sympathie, geen inleving, geen ontroering, geen drama. Happiness is voor mij snoeihard en scherp cynisme. Ik besef best dat anderen hier niet in willen volgen, maar voor mij de enige manier om volop van deze film te genieten. De combinatie van die ranzige happy deuntjes, de perfecte persoontjes en de zieke basis (met Bill als uitschieter) vond ik fantastisch.

Gelukkig stelde de film niet teleur (meestal worden dit soort films, die scherp beginnen naar het einde toe wat softer/meliger/gevoeliger), en enkel bij die dansscene in de bar kreeg ik even schrik dat het fout zou gaan, maar die scene met de ijsjes maakte alles gewoon weer goed.

Ja ik heb de vorige pagina's doorgelezen, ja ik heb het artikeltje met Solondz doorgelezen. Het interesseert me geen fuck wat die man te zeggen heeft. Kan best dat hij wat conservatieven wil pesten, en wat punten wil voorschotelen, je m'en fous. Voor mij is dit heerlijk cynisme, en een sneer naar alles en iedereen die zich hier in zou herkennen.

Mijn vergelijking met een andere film is trouwens niet Magnolia, maar Visitor Q. Als je denkt dat dit op het randje is, breekt Q nog een hele Chinese muur af. Wel met de kanttekening dat de mensen die Happiness om z'n realistisch karakter appreciëren, zich beter uit de buurt van Visitor Q houden.

4* omdat de afwerking soms pover was, en omdat de echt geniale scenes soms wat ver uit elkaar liggen, maar een film die zeker de moeite is

Niks aan toe te voegen, op een deel van de laatste zin na, ik vind de film van begin tot eind briljant (maar dat wisten jullie al).

Zullen we hier ook een leerzaamheid discussie starten ?

avatar van starbright boy

Weinig controversieel hoor OH. Ik kan me behoorlijk vinden in jouw stukje. Je stelt het wat extremer als ik zou doen (voor mij is de film een mooie clash tussen gevoel en cynisme). Maar ik ben het eigenlijk voor een groot deel met je eens.

Ik denk dat het niet echt duidelijk is dat wanneer ik die clash zou ervaren, er maar maximaal de helft van de sterren zou overschieten.

Voor mij is gevoel totaal niet op z'n plaats hier.

avatar van Chantal1978

Chantal1978

Wat een onbeschrijfelijk goede film is dit zeg. Eigenlijk dus geen woorden voor. Je wordt constant heen en weer geslingerd tussen gevoelens van tragiek en wrang leedvermaak kijkend naar de trieste levens van de hoofdpersonen. Deze lijken in de eerste instantie allemaal nog wel een normaal en stabiel leven te leiden maar schijn bedriegt. Stuk voor stuk zijn ze ontevreden met hun leven en kampen ze met problemen op relationeel en seksueel gebied. De verhaallijnen worden op een goede manier uitgewerkt en aan elkaar verbonden. Kortom: een fantastische, bizarre - en in een zeker zin angstaanjagende- film, waar ik van begin tot eind ademloos naar heb moeten kijken. Krijgt zeker een plaatsje in mijn top 10.

Safri

ja, de tweede plaats zelfs! En terecht...:)

avatar van GFM

GFM

Bovengemiddelde film, met een zeer intrigerende schets van de levens van op het eerste gezicht gewone mensen...
Toch had ik bij het bekijken een punt van kritiek, Ik moet zeggen dat niet alle verhaallijnen evenveel boeiden, de dikke loser rukkend in zn app. en de alleenstaande lerares waren m.i. het meest realistisch en interessant.
De pedofiele man ging mij echter wat te ver, ik had het juist interessanter gevonden als het bij kijken naar kinderen alleen was gebleven. De uiteindelijke verkrachting maakte de film een stuk minder "de problemen van de op het eerste gezicht gewone mens" Mijns inziens verstoorde deze psychopaat de subtitliteit van de film.... Opmerkingen tegen zn zoontje over het klaarkomen en "zal ik het even voordoen" gingen er bij mij niet in......

Al met al wel een goede film maar voor mij geen topper 3,5*

avatar van DaveV

DaveV

GFM schreef:

Volgens mij is de film ook niet subtiel bedoeld. Een vrouw die de concierge in mootjes hakt na te zijn aangerand, een man die zelfmoord pleegt na af te zijn gewezen door een geliefde, P.S. Hoffman die vrouwen belt om hijgend klaar te komen, een narcistische nymfomane. Nee, van subtiliteit kan niet worden gesproken.

Ik vond het ook al zo'n rare opmerkt. Grotesk lijkt mij een beter woord . Kan me ook niet inbeelden dat de regisseur dit als een subtiel drama bedoeld heeft.

avatar van Jassie

Jassie

weet iemand van wie dat nummer is op het einde van de film, bij de aftiteling

dat is toch van REM?