Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: Curtis Hanson
Met onder meer: Kevin Spacey, Russell Crowe en Guy Pearce
Releasedatum: 20 november 1997
Plot L.A. Confidential
"Everything is suspect... Everyone is for sale... And nothing is what it seems."
Los Angeles, de jaren 50. Ed Exley doet er alles aan om hogerop te komen, zolang het maar volgens de regels gebeurt. Bud White hanteert zijn eigen regels, maar heeft problemen om z'n woede onder controle te houden. Jack Vincennes vindt het onderhouden van zijn contacten in Hollywood minstens even belangrijk als het politiewerk. Na een brute schietpartij in een restaurant proberen deze drie agenten van het corrupte politiekorps achter de waarheid te komen.
Wendell "Bud" White
Mickey Cohen
fappie
- 2005 stemmen
Positie: 28/351
L.A. Confidential staat daarmee voor 'Trainspotting' en achter 'The Deer Hunter'
Held! Respect dat je zo'n toplijst hebt.
goongumpa
Het verwondert me niets dat het script zo geprezen wordt. Het is spannend, vlot, grappig en past perfect in elkaar. Toch is dat ook hetgene dat mij een beetje dwars zit bij deze film. Het komt allemaal wat te gescript over, het is wat té perfect uitgedacht om nog geloofwaardig te kunnen zijn.
Weet je, je zou er een gids "scripts schrijven" naast kunnen leggen, en alle regeltjes zouden perfect toegepast zijn op deze film.
Bijvoorbeeld de personages. Allemaal duidelijk geschetst, weliswaar een beetje karikaturaal, allemaal met hun eigen motieven, hun bewuste en onbewuste doelen, en hun innerlijke "demonen'' uit het verleden, die ze in het verloop van de film moeten overwinnen.
Crowe zit vol woede en neemt wraak op mannen die vrouwen slaan omdat z'n vader zijn moeder vermoord heeft, maar zoekt eigenlijk alleen liefde; Pearce wil politieagent worden, naar eigen zeggen om gerechtigheid, maar eigenlijk om de moord op zijn vader, waarvan nooit de schuldige gevonde is, te wreken; Spacey heeft een schuldgevoel omdat hij zichzelf verantwoordelijk acht voor de dood van een onschuldige jongen, enzovoorts...
Die personages komen op mij niet over als mensen van vlees en bloed, maar als personages, verzonnen door een (weliswaar vakkundige) scriptschrijver, die met moeite geprobeerd heeft om ze diepgang te geven.
Nog zo'n momentje dat te "geschreven" overkomt, is wanneer Spacey 's nachts op bezoek gaat bij de politiechef.
Spacey belt aan, politiechef doet open, Spacey vraagt: "Mag ik binnenkomen?", politiechef antwoordt: "Je hebt geluk dat mijn vrouw en dochters dit weekend naar het strand van Santa Barbara zijn!" Als de politiechef Spacey binnengelaten heeft, schiet hij hem neer.
Dan zie je de gedachtengang van de scenaristen al voor je:
"Hoe kan het dat niemand dat schot hoort?" "Ik weet het! Zijn vrouw en kinderen zijn op vakantie!" "Goed idee! Maar hoe maken we dat duidelijk aan het publiek?" "Hij zegt het gewoon!"
Verder vind ik het wel een goede film, hoor. Maar niet helemaal waar ik van houd.
Rascal Ryan
Hulde aan het stukje van The One Ring. Ik kan me er helemaal in vinden omtrent deze film.
notnotfun
The power of scenario! Dat bewijst L.A. Confidential (of beter gezegd: Curtis Hanson) hier.
M.Goodkat
Gisteren de film na een lange periode gezien en echt een supergoeie film.
Super vertolkingen van Spacey,Pearce en Crowe als flikken van dienst en dan nog Basinger als befaamde callgirl. Prachtige dialogen die de stemming ook overbrengen van een Misdaadthriller.
In deze film bevestigt nog maar eens hoe graag ik Kevin Spacey heb als acteur, de manier van doen 'Jack's back!!' bracht mij een smile naar boven en ook de charme die hij utstraalt in de ongewone witte pak =-).
Beland in mijn top 10 op nummer 9 en verhoog hem ook met 1,0* =)
AC1
Na de derde keer was ik niet meer zo onder de indruk. Het blijft een goed geschreven werkje met lekkere 'to the point' dialogen en een sterke cast maar ook dat slijt op den duur. Ik denk dat ik deze keer wat inhoudelijke 'stilte' miste. De film is wel heel erg praatzuchtig.
Dogie Hogan
notnotfun
Hanson en Helgeland dus.
leuke en goede film
ik vond hem wel net iets te gewone politie-film,..
Spacey, Pierce en co waren wel top
Fixi88
Prachtige film met een top-cast . Eerste half uur viel tegen maar vanaf dan begint het. Intrige naar intrige en ieder moment blijft de spanning erin. Enig minpuntje is dat hij nog wel redelijk voorspelbaar is maar dat doet niets af aan dit meesterwerkje.
TrickySmalls
L.A. Confidential lijkt op het eerste gezicht op een normaal misdaad filmpje, maar is dit niet.
Er zijn 2 kanten die deze film met zich meebrengt. De Glitter & Glamour van Hollywood en de harde politiewereld. Beiden komen dan ook erg goed uit de verf en zijn erg fascinerend.
Het verhaal brengt een lekker tempo met zich mee en is bovendien op de dag van vandaag niet bijster orgineel meer, de uitwerking ervan is daarentegen briljant gedaan. Veel boeiende scene's met een goede cast is ook een goede zet van de makers van het verhaal. Vooral Spacey weet mij weer keer op keer te verrassen.
Hetgeen de film echt op scoort is de spanning die gedurende de gehele film aanwezig is, als gevolg van het niet weten hoe de vork nou in de steel zit. Werkelijk nagelbijtend. Je wordt hier niet overdonderd met een grandioze eind-twist, maar je wordt als kijker gedurende de film overspoeld met kleine wendingen, waardoor het geheel als maar grimmiger en sluwer wordt.
donkied
Echt de perfecte politiefilm al zeg ik het zelf. Heb genoten van elk moment en boven alles van de acteurs die zich weer van hun beste kant lieten zien.
Geweldige film
Apster
Blijft nog steeds een geweldige moderne film-noir. Spannend, een intelligent plot met dito plotwendingen en geweldig acteerwerk. Een van de beste films van de jaren 90.
Partyboooi
1 van de beste thrillers uit mijn ' tijd' zeg maar
Heel sterk verhaal, goeie (bekende) acteurs en prachtig vormgegeven jaren '50!
5**
DB10
Sfeervolle film. Fraaie weergaven van het Hollywood en Los Angeles uit de jaren '50. Verhaaltechnisch niet zo heel speciaal, maar wel uitstekend uitgevoerd. Overtuigende acteerprestaties en zoals eerder gezegd heel sfeervol. 3.5*
Al DeNiro
Zeker 5-10 keer gezien en ik blijf het elke keer een geweldig film vinden.
L.A. van jaren vijftig zeer mooi uitgebeeld en de sfeer, muziek, verhaal(!) , spanning en acteerwerk zijn ook subliem.
Een betere verfilming van zijn boek kon James Ellroy gewoon niet wensen.
Alleen begrijp ik de Oscar voor Kim Basinger nog steeds niet, ik vond haar acteerwerk juist minste van allemaal.
Dan hadden Guy Pearce, Kevin Spacey, Russel Crowe of James Cromwell het veel meer verdiend.
Ik hoop dat White Jazz oftewel Zwartboek L.A ook wordt verfilmd, al wordt dat lastig omdat Dudley Smith in de filmversie van L.A. Confidential doodgaat
Pitakaas
Heerlijke misdaadfilm uit de 90's, die vooral uitblinkt in zijn script en geweldige cast. Niets van de prijzen en waarderingen voelen in mijn ogen gestolen.
Wat inderdaad op het eerste oog een 'simpele' misdaadfilm lijkt dat zich afspeelt in de 50s, blijkt halverwege veel meer dan dat. Je wordt echt weer meegezogen in een film vol corruptie, drugs, seks en geweld.
Een van de leukste rolletjes vond ik persoonlijk DeVito als Sid Hudgens, geweldige dialogen en one-liners, plus een hele goede intro van de film zelf. Maar ook Cromwell als Cpt Smith, Spacey als Vincennes en Basinger als Bracken waren stuk voor stuk fenomenaal. Zeker als je met een schuin oog kijkt naar de leeftijd van Basinger...
Het sfeertje van de City of Angels uit de 50s wordt goed neergezet door de mooie kostuums, auto's en huizen, al had ik graag nog wat meer omgevingshots willen zien van LA zelf. Dit zou de film echt nog wat pakkender gemaakt. De muziek maakt ook weer een hoop goed hoor.
De grote shootout aan het einde maakt het dat ik toch wel een heel klein vies nasmaakje aan de film overhoud, omdat het nogal overdone is. Zelfde geldt eigenlijk voor het extreem geweldadige karakter van Bud, het good cop, bad cop principe in het kwadraat!
Dit houdt de film wel van een hele goed score af, en misschien zelfs een plekje in mn top 10/20, maar L.A. Confidential blijft wel echt een hele goede film, vooral als je wel van het genre houdt.
dennisvanh82
Gisteren voor 2e keer gezien, snapte de film veel beter dan de eerste keer en vind em dan ook nog mooier. Het verhaal werd misschien beetje ingewikkeld met al die verschillende personen, en wie had wat nou gedaan etc. Maar bij de 2e keer kijken viel dat erg mee en begreep ik het wel beter.
Egt goed acteerwerk van o.a Kevin Spacey en ook de sfeer gewoon, echt mooi gefilmd.
Beste scene vond ik:
toen Jack Vincennes werd neergeschoten, was één van de meest realistische scenes ooit hoe iemand werd vermoord vond ik
vond ik niet.. als je een kogel door het hart/long krijgt dan adem je niet nog even vrolijk 4 of 5 keer rustig. ten eerste verlies je direct je bewustzijn en mocht je nog kunnen ademen dan klinkt dat niet meer al te gezond.. dit viel mij eigenlijk direct op bij deze scene
wel een erg goede film, heb hem sinds lange tijd weer eens bekeken en was weer genieten.
Insignificance
Valt toch wat tegen bij herziening. Film heeft ontegenzeggelijk flair, drive en in de basis ook een prachtplot, maar het vertoont hier en daar toch wat haarscheuren. Zo hebben de personages wat last van overtypering. Valt nog te bezien als een knipoog, maar dat idee verdampt wanneer de ontwikkelingen zich opstapelen. Bovendien komen enkele daarvan nogal gestuurd over.
Dat geldt niet voor een van de sterkste momenten, de moord op Jack, wat jammer genoeg een schril contrast vormt met het sluitstuk. Het droge schot past heel wat beter dan de nogal overdadige manier waarop dit verhaal wordt uitgeblazen. Onderhoudend is het allemaal nog wel, er zit genoeg in om je dik twee uur bezig te houden, maar het trekt soms iets te nadrukkelijk van leer om bijzonder te zijn.
mottsluhrev
Prima, compacte film die uitstekend in elkaar zit. Minpunten zie ik nauwelijks. Geen vervelende of overbodige momenten. Alles lijkt een reden te hebben. De speelduur is perfect (niet te lang en niet te kort). Opgeteld met een ijzersterke cast is dit simpelweg een topfilm. Enig minpuntje misschien dat er vele films in dit genre gemaakt zijn (met corrupte politie,...), maar mij hoor je daar niet over klagen.
kuk
Heerlijke misdaadfilm waarin vooral Russell Crowe een geweldige rol speelt. Normaal gesproken ben behoorlijk fan van Kevin Spacey, maar hier steelt Crowe gewoonweg de show. Een verhaal dat klopt aan alle kanten en een laag vol met corruptie uitlegt. Iets té misschien, maar who gives a fuck als het zo fantastisch in elkaar steekt. Genieten met een hoofdletter G!
Jan met de pet
Geweldig deze misdaadfilm, prima verhaal en een geweldige Russell Crowe, spannend van begin tot einde: 4,5
Esp
Erg goede misdaadfilm met een goede cast. Vooral de hele 50's stijl vond ik erg mooi.
Een welverdiende 4,5 voor deze misdaadfilm.
De Knip
Wat een topcast! Zo lopen er mensen in rond - Guy Pearce o.a. - die later bekendheid verwierven in Hollywoodland - die veel aan deze film te danken hebben. Behoudens dat het er soms té dik opligt, is hier erg weinig op aan te merken. Russel Crowe is heerlijk, Kevin Spacey is altijd goed. Arghh! Een heerlijke avond wederom gehad in de knipweken: huppakee, een halfje omhoog en dat gebeurt zelden een 5 sterrenfilm bij mij. Mensen die hier onder de 3,5 sterren geven snap ik totaal niet. Sterker nog: die kan ik niet serieus (meer) nemen:
*****
Poster is natuurlijk wel mooi met Veronica Lake erbij, maar de rest van de cast is eigenlijk meer in beeld met een paar geweldenaars erbij, Crowe, Pearce en Spacey. Maar Kimmetje is natuurlijk een trekpleister. Ja....trek..pleister....
jumpstylemovie
Dit is echt een meesterlijke film. Boeiend tot het allerlaatste moment. Fantastische acteerprestaties van de 3 hoofdpersonene. Een verassend en mooi einde.
Ik keek deze film vanwege dezelfde reden als dat Rtl 7 hem uitzend: LA Noire. Ik ben nu een week bezig met die game en zat dus helemaal in de jaren 40 noir/misdaad stemming.
Meesterwerkje wat mij betreft
filmliefhebber92
Goede film, ngelooflijke die sfeer. En wat een cast. Ik heb me vermaakt. Hoewel het hier en daar voorspelbaar is blijft hij boeien en spannend tot het eind.
Boneka
Uitstekende film. Dacht dat ik de film nooit had gezien tot de allerlaatste scene......(dat heb ik wel vaker). Anyway dik genoten van deze prachtige actie film, in mooie sfeer. Op blu ray zeer mooi in beeld. Leukste scene vond ik halverwege. ........you looks like Lana Turner.......zijn collega, She IS Lana Turner. Vond slechts een klein minpuntje. Op het eind was het een schietfestijn. Maar onze Gladiator overleeft zelfs minstens 3 kogels. Beetje ongeloofwaardig, maar ach deze film is echt TOP.
sweinsteiger
L.A. Confidential
Het begin was zo'n beetje gewoon, daarna ging het bergaf en vond ik de film saai en stom ; dat komt grotendeels door het ingewikkeld verhaal (duizenden verhaallijnen en heel veel personages). De rest was goed. Maar ja, wat heb je nu als je een slecht verhaal hebt.
2.5** met kans op vermindering.
wwelover
Hele goede film, die haar hoge verwachtingen zeker waar maakt. Het komt natuurlijk vooral omdat het verhaal gewoon erg goed is, veel twists en houd je ook steeds aan het denken. Er gebeurd misschien wat veel, maar het is gewoon goed te volgen en absoluut niet te ingewikkeld. Het is misschien wat te perfect bedacht qua samenloop, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Vond ook de karakters erg goed bedacht. Veel variatie waardoor het ook boeiend bleef, de nodige humor in het verhaal o,a, dankzij de rol van Kevin Spacey. Gewoon heel sterk bedacht. Visueel is het ook prima, de aanwezige actie is goed en de muziek is okay. Sterke cast ook, natuurlijk Spacey en Crowe die goed gecast zijn, maar natuurlijk ook Guy Pearce die goed op zijn plek zit in de film.

Misdaadfilm 'L.A. Confidential' van Curtis Hanson vanavond te zien op televisie

Deze vijf ijzersterke films verschijnen volgende maand op Netflix

Deze ijzersterke misdaadfilms vind je alleen op Prime Video

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
corruptiecall girldetectivegebaseerd op boekshotgunfemme fatalemorguef wordhuiselijk geweldwhodunitlijkdistrict attorneybandage filmstergood cop bad copswitchblade call girlneo-noirjaren 50falsifying christmas movie alternative