Genre: Fantasy / Horror
Releasedatum: 22 december 1983
Bekijk via MUBI
Vanaf vrijdag 6 februari in 2 bioscopen
Plot Eraserhead
"Where your nightmares end..."
Henry is een onschuldige jongeman met een zwak voor insecten en vuiligheid. Wanneer hij een meisje zwanger maakt, dwingen haar ouders hem tot een huwelijk. Zijn vrouw krijgt al snel genoeg van de echtelijke plichten en laat haar man en baby, een baarlijk monster, in de steek. Tussen vader en gedrocht groeit een groteske, tegelijk ontroerende en afstotelijke relatie.
Henry Spencer
Grandmother
The Boy
Bum
Meneer Bungel
Iemand een idee of en waar 'Rabbits' verkrijgbaar is?
Avitas Sibannac
Hmm volgens mij nooit officieel verschenen. Als lid van Lynch's website kon je er wel aan geraken, maar weet niet of dat nu nog het geval is.
En anders zal er niets anders op te zitten dan die andere oplossing via het net...
MrHorror
heb m net gekocht bij de bijenkorf voor 19.99. kon het eerst niet geloven, maar ik heb m dan eindelijk in huis!
geweldige film, absoluut. nadat ik m had gezien, had ik zeker een half uur nodig om alles goed te verwerken.
damianodebeste
Geweldige film inderdaad een beetje vaag allemaal maar ook heel appart die beelden blijven je gewoon bijhangen scenes als bijv. de baby openknip scene is echt briljant ik geef een 5,0
hawkins
Nee, ook ik ben niet rijp voor dit filmpje. Waar je in bijvoorbeeld Mulholland Dr. en Lost Highway het verhaal tot op zekere hoogte nog enigszins kan begrijpen, daar is het hier een opeenvolging van bizarre scènes. Voor mij tenminste.
Visueel daarentegen briljant.
Zag ik trouwens een cameo van Monique Smit?
orbit
- 12092 berichten
Voornoemde films zijn ook helemaal niet te begrijpen, dat heb je jezelf ben ik bang wijs gemaakt.. Lynch heeft nooit iets anders gedaan dan impressionistische films gemaakt waarin niet persé een logische oplossing inzit (zeg maar: gewoon niet). Zo ook Eraserhead. Ik vind deze eigenlijk ook eerlijker dan Lost Highway of Mulholland, dit is namelijk nog zonder de pretentie dat het meer is dan een nachtmerrie.
BlueVelvet
Je hebt de pretentie voor anderen te kunnen bepalen of ze een film kunnen begrijpen?
Beitel
David Lynch zegt zelf het volgende:
Natúúrlijk zit er een logica in de films van Lynch en ik ben ervan overtuigd dat er vaak ook een verhaal van te maken valt. Maar dan op een wat abstracte manier.
ASman
'In Heaven Everything Is Fine'
Engste nummer ooit !? Samen met een van de engste scènes ooit !?
Dit is me nog het meest bijgebleven van deze film die ik vroeger eens heb gezien toen ik heel klein was. Ik zag bijna wit van angst hoewel ik mij geen schrikeffecten meer kan bedenken in deze film. Als ik hem tegenkom zal ik zeker overwegen deze te kopen.
yyaldrin
Dan heb je geluk, heeft toevallig vorige maand een Nederlandse release gekregen.
Adrenal
Ja, zag hem gisteren voor 20 euro bij Van Leest liggen.
Steve-a
Paar maanden geleden op tv gezien. Echt van zitten genieten. heerlijk appart.
Gilz
Pfffffffffffffffffffffffffffffff (korte samenvatting)
Kijk, iedereen die deze film ziet houdt natuurlijk erg veel van Lynch, en (sorry, Lynch puristen) ik ben ervan overtuigd dat dit ook de reden is voor het nog redelijk hoge gemiddelde.
Niks, maar dan ook niks in deze film kon me enigzins grijpen. Traag, vies, naar. Dat zijn de kernwoorden voor mij. Ik hoor hier mensen die deze film beter vinden dan een Lost Highway of M.Dr, leg dat alsjeblieft eens uit. 90 Minuten viezigheid, de hersenkrakers werden achterwege gelaten dit x (waar je in de bovengenoemde films nog in de war werd gebracht, gedwongen tot nadenken, had ik hier slechts het idee dat ik naar een hele nare en vooral onsamenhangende nachtmerrie zit te kijken)
En dat onsamenhangend irriteert me eigenlijk het meest. Er zijn waarschijnlijk mensen die andere Lynch films ook onsamenhangend zouden noemen, maar hier zit iig een verhaal achter (neem de reeds genoemde Lynch films dit is de hele hallicunatie die in het leven wordt geroepen om een triest leven te herschrijven, waarbij vele elementen uit dat leven worden getransformeerd tot meer wenselijke. Dit vind ik mooi uitgewerkt, met mooie beelden, muziek en acteerprestaties; dit wetend pak ik Eraserhead uit het schap; om vervolgens 90 min naar een mongool + allemaal viezigheid te kijken, ondersteund (ongelovelijk, hoe doof mensen kunnen zijn) door een zogezegd briljante soundtrack van ongeveer 90 minuten Industrieel fucking gepiep en gekraak! Hoe haal je t in je hoofd, om fucking 90 min lang dezelfde nare piep/kraak geluidjes eronder te zetten.
Laat ik afsluiten met te zeggen dat ik hierdoor Lynch' latere films iig meer waardeer, diepe dalen, hoge pieken.
Oh ja; en als ik ernaast zit, en deze film wel degelijk voor een uitleg (anders dan: ja, het is gewoon een nachtmerrie) vatbaar is; vertel!
1* (kom ik de Lynch fans toch nog een beetje tegemoet, deze ene ster krijgt ie omdat zijn naam op het hoesje prijkt (y) )
Tayama
Wel grappig in ieder geval. Alle punten die jij als minpunten ziet worden door liefhebbers van Eraserhead genoemd als pluspunten.
Traag, vies, naar. Onsamenhangend. Industrieel fucking gepiep en gekraak.
Doe mij er nog zo een paar
jawaka
Ik denk dat Gilz wel niet zal begrijpen dat ik de LP, CD, videoband en DVD van Eraserhead bezit.
Lekker man, Industrieel fucking gepiep en gekraak van Eraserhead in de auto tijdens een file, in de regen.
Mochizuki Rokuro
You've got your good things, and i've got mine.

Verder sluit ik me aan bij Tayama. Heerlijk, juist de leuke dingen in de film!
jawaka
Ik lijk een beetje op Brad Pitt, alleen wat jonger.
En wat kaler en grijzer.
En wat dikker, en minder gespierd.
uh, eigenlijk lijk ik helemaal niet op Brad Pitt.
yyaldrin
Meneer Bungel
Kijk, iedereen die deze film ziet houdt natuurlijk erg veel van Lynch, en (sorry, Lynch puristen) ik ben ervan overtuigd dat dit ook de reden is voor het redelijk hoge gemiddelde.....
......deze ene ster krijgt ie omdat zijn naam op het hoesje prijkt (y) )
Eerst het hoge gemiddelde ophangen aan de naam Lynch, en vervolgens een ster geven vanwege de naam Lynch...
Wil je nog een 'uitleg' van de film van mij, Gilz, zoek dan eens een paar pagina's terug bij deze film. Ik vind deze film trouwens een stuk simpeler in elkaar steken dan bv. 'Mulholland Drive' of 'Lost highway'.
jawaka
Hoe kom je aan die filmposter dan?
Ja, die vond ik op de platen en cd beurs in utrecht ong. 18 jaar geleden. Ik weet niet of het een originele is of zo, maar staat wel leuk. Nou ja, leuk?
Steve-a
Pfffffffffffffffffffffffffffffff (korte samenvatting)
Ik ben pas echt een Lynch fan geworden na deze film. Dit is gewoon pure film kunst. Ik heb hier nog Blue Velvet, Lost Highway en Dune liggen. Ook maar eens gouw gaan kijken.
Gilz
Ja, dat ben ik met je eens. Je uitleg over het angst voor het vaderschap/abortus thema is natuurlijk helemaal waar; dat is de hoofdlijn in deze film. Er zijn ook elementen aan te wijzen die indirect hiermee te maken hebben: die 'spuitende' kippen aan tafel moeten voor mijn gevoel de gruwel van 'het familie-idee' voorstellen, hij moet, zoals het de man des huizes betaamt, nl. het vlees snijden. De navelstrengen die hem in de seksscene overwoekeren zullen staan voor de problemen die het vaderschap (en missch een serieuze relatie) voor een man's behoeften vormen en de vrouw achter de verwarming stelt zijn droomwereld voor, waarin ze zingt 'In heaven, everything is fine' oid, zelfmoordmotief?
Maar deze elementen, en dat vind ik zo jammer, zijn zo summier als je het vergelijkt met de briljant uitgewerkte wensdromen uit eerder genoemde Lynch-films, waar alle elementen uit de realiteit op een creatieve manier gebruikt worden denk aan de manier waarop de sleutel in mulh. dr. als symbool voor het vermoorden van (naam kwijt), de chick die uit de auto ontsnapt aan t begin, wordt gebruikt Dit vind ik van een totaal ander niveau dan wat thema's erbij gooien die vaag met het hoofdthema te maken hebben, en dit is (in het kort) waarom de film mij niet greep. Duidelijker: ik vind niet dat Lynch zijn ideen om heeft kunnen zetten in een lopende, pakkende film en is blijven steken met wat beelden.
Verder begrijp ik dat ik deze film niet constant moet vergelijken met later werk, maar aangezien ik Eraserhead pas laatst gezien heb, ontkom je daar, bewust of onbewust, toch niet aan.
En over mijn stem: geintje natuurlijk, dat geen 0 willen geven omdat het Lynch is; originaliteit bezorgt hem dan nog die ene ster. Ergens voel ik me bijna bezwaard, omdat (laat daar geen twijfel over bestaan) ik dit soort film juist boeiend vind, laat dit de uitzondering zijn, misschien nog een x kijken als ik de moed en rust bijeengeraapt heb

En misschien dat er, als vaker gebeurt bij de beste man, na een herziening nog wat verandert aan mijn mening, maar mijn gevoel zegt nee; hier moeten jullie het voorlopig mee doen

Ben trouwens nog erg benieuwd naar 1 ding: de manier waarop zijn hoofd tot potloodgum verwerkt werd na zijn 'zelfmoord', daar gooi ik het op What's up with that? Misschien had Lynch de film al zo genoemd, en moest ie er nog een elementje ingooien dat op de titel sloeg (grapjurk modus off)
Fingquality
Ongetwijfeld zeer vernieuwend voor zijn tijd, hoewel ik daar niet helemaal over kan oordelen, omdat dit ver voor mijn tijd is.
Heel erg absurde film, waarvan ik soms echt een 'what-the-fuck moment' had. De film begon redelijk neutraal en normaal tot ze in het huis van die vriendin kwamen. Toen opeens een aaneenschakeling van rare momenten. Eerst zijn schoonmoeder die hem half aanrandt, dan de zeer geflipte kip-scène en niet veel later volgt ook de gedrochtbaby.
Unieke kijk-ervaring. Deze moet ik ongetwijfeld nog een keer zien.
stefan dias
Ik heb 'm ongeveer gezien in zijn tijd. Vernieuwend wasa niet echt het woord dat zich opdrong. Dit kwam echt vanuit nowhere!
ASman
Vreemd, ik zie hem op geen enkele FRS of dergelijke site staan. Ik zweer toch dat deze was uitgebracht.
Montorsi
Staat gewoon op bol.com hoor.
gebruiker_56935
Pfffffffffffffffffffffffffffffff (korte samenvatting)
De film wordt gewoon gedragen door zn nare sfeer. Dit is gewoon een kwestie van smaak. Films van Lynch zijn voor mij niet alleen gewoon film maar ook kunst. De emoties en het duistere in de film maakt dit gewoon geweldig.
DVD-T
In de eerste editie van de MM contest zat een fragment van Eraserhead, ik was de enige die hem niet had geraden.Het was echter wel een film waar ik al een hele tijd benieuwd naar was, laatst weer opnieuw op dvd uitgekomen en meteen besteld natuurlijk.
Ik heb echt iets met de vage en/of surrealistische films van David Lynch, dus Eraserhead is mij dan ook zeer goed bevallen.Ik heb het wel opgegeven om dit soort films van Lynch te begrijpen want meestal kom ik daar toch niet echt uit.Dit is ook het geval met deze film, het verhaal, zover dat er inzit, houd geen bepaalde vaste lijn aan.Het is meer een compositie van beeld en geluid en daar is Lynch een meester in.Het vage verhaal maakt daarbij niets meer uit, alhoewel ik daar ook weer erg van genoten heb.De beelden en het geluid zijn de dingen die het hem doen in de films.Lynch weet daar zo'n goede sfeer mee op te bouwen en de kijker als het ware helemaal op te zuigen in het verhaal.Veel mensen kunnen daar wat mee, maar ik begrijp ook dat veel mensen er totaal niets mee kunnen.
Alles is erg mooi en toch ook zeer professioneel inelkaar gezet, het camerawerk is erg goed, de belichting is nagenoeg perfect, en hierdoor komen de af en toe hoge contrasten in het zwart/wit erg goed naar voren.Ook het geluid is heerlijk.Een lekkere rauwe track die de naargeestige en surrealistische sfeer goed over laten komen.De hele film door is eingelijk wel iets te horen, gezoem, gepiep, gekraak, gesis, Heerlijk!De editing is ook sterk en weet iedere keer het juiste moment voor een cut te pakken.
Ook de effecten zien er goed uit, het budget was natuurlijk niet erg hoog maar dit is nagenoeg niet af te zien aan de film.
4* voorlopig, maar bij herziening maakt hij zeker kans op verhoging.

Sátántangó
Drama, 1994