Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
JohnMcLane
Heerlijke film. Die je elke keer weer kippenvel bezorgt als je hem ziet.
5sterre meer dan waard
JohnMcLane
Valt toch wel mee? Deze film staat ook erg hoog in mijn top 10 ergste filmervaringen ooit.
Als een film niets anders doet dan bijna 3 uur lang irriteren lijkt me dat best een logische uitspraak.
Als je er dan 3 uur naar kijkt
Dat vind k wel knap
Hayabusa
Leuke film, Mel Gibson zit precies in zijn vel als de Schotse vrijheidsstrijder Wallace om de tirannie van de Engelsen te verdrijven. Heb me vermaakt.
freshness
Mijn nummer 1 film, van de ongeveer 700 films gezien tot nu toe.
Prachtige actie, prachtige beelden. En die muziek: prachtig!
Een en al een perfecte film met alles erin.
NightWolf
Heerlijke intigrerende film. Gibson zet een uitstekende performance neer als Wallace. Soundtrack was ook top. Actie (gevechten, bloed, ...) was goed en zeker niet overdreven het tijdstip waarop de film zich afspeelt in het achterhoofd gehouden. Het einde was gewoonweg fenomenaal.
Dikke 5*
Mc
- 2092 stemmen
intigrerende film

...en zeker niet overdreven het tijdstip waarop de film zich afspeelt in het achterhoofd gehouden.
Net alsof men vroeger overdrevener was
Mat_
Vroeger vond ik dit een vrije goede film, maar blijkbaar heb ik me toch vergist. Het eerste uur gebeurt er bijna niks, buiten wat sentimenteel gedoe. Dan komen er wat gevechten,wat speeches van Gibson, wat discussies tussen de Schotten onderling,.. Voor één keer viel dat nog mee, maar waarom moeten ze dat drie,vier keer herhalen? Ik heb me ook enorm zitten ergeren aan die misplaatste flauwe grapjes die Gibson in de film wou verwerken en het geforceerde Schotse accent van Gibson. Ik wou de film eerst nog 3* geven,maar het laatste uur verpest toch wel alles.
Gibson zit echt wel met een probleem. Di man ziet zichzelf veel te graag. Sommige shots van zichzelf waren misselijkmakend en de martelscéne dat hij aan een kruis wordt gebonden zoals Christus zijn echt dieptreurig
De film is veel te sentimenteel,zeker een uur te lang en vrij matig geacteerd(vooral Gibson)
gizmo_o
Uhhh, heb je een andere versie gezien
steventje
Gisteren de film gezien op Ka2
Dit is mssn de 10de keer dat Ka2 deze film uitzendt.
En gisteren was de slechtste versie namelijk geen breedbeeld maar het afschuwelijke 4:3 formaat. Geen idee waarom ze dit doen. Dit verknoeit zo'n film enorm !
Over de film zelf heb ik geen klagen. Vond hem vroeger (voor 2000) wel indrukwekkender. Heeft mssn te maken met het cinemascoop gevoel en de gewenning die optreedt.
Sommige scenes deden me teveel denken aan een filmset met rekwisieten en te geordend waardoor het eerder amateuristisch leek.
Wel vreemd dat een Gibson Latijn en Frans moeiteloos schijn te beheersen.
Uhhh, heb je een andere versie gezien
nee, Gibson bewijst hier gewoon mee dat hij een slechte regisseur is die zijn films altijd wel overladen met tonnen sentiment en die zichzelf altijd een heldenrol wil aanmeten
- 2018 stemmen
fantastische film, je merkt wel dat het een oude film is maar dat boeit niet, er zat veel actie en avontuur in, de film duurde ook wel lang maar het was toch sneller voorbij dan ik dacht, al bij al een dik verdiende 5
Criticism
Ik neem aan dat hij de tijd bedoeld waarin het verhaal zich afspeeld...
Een oude film

voor mij is het een oude film, ik was toen juist 3 jaar oud toen deze film uitkwam, tegenwoordig zijn de historische films heel wat anderser doordat de technologie en heel die bazaar verbeterd is, ik had misschien beter 'oudeRE film' getypt

- 2018 stemmen
best wel logisch, als je een film maakt die over William Wallece gaat ga je toch niet de hele tijd de Engelse koning volgen en zo'n 2 minuten ineens William Wallece tonen en ik dacht dat het echt gebeurt was dat hij aan een kruis werd gezet en zo werd gemarteld maar dat weet ik niet zeker
AGE-411

En ik steeds denken dat dit een moderne film was (en ik ben slechts 2 jaar ouder dan je).
Ik vind het steeds raar te zien dat moderne films als deze en shawshank redemption zo hoog scoren en als klassiekers aanzien worden.
- 2018 stemmen
Tenenkrommend, inderdaad ook bij mij, maar dan vanwege de voortdurende historische onjuistheden en vrije interpretaties van Mel "Mad Max" Gibson (zien we van hem ook in latere films). Grappig dat HarmJanStegenga juist die gebeurtenissen prachtig vindt!
Heb niet gestemd, beter gezegd: niet kunnen stemmen, want -5* is HELAAS niet mogelijk.
je kunt natuurlijk ook enorm overdreven.....
het probleem is op deze site soms dat als mensen iets vervelends in een film zien ze er al direct een enorm cijfer voor geven
gizmo_o
Wat is er mis met vrije interpretaties ags50?Het is immers een film, geen documentaire.
Mat_
Natuurlijk is dit waar, maar op het einde zijn er enkele shots die,echt wel overdreven waren. Soms beelde hij zichzelf bijna af als heilige, enkel het aureool ontbrak nog.Ik had veel liever gehad dat hij William Wallace verfilmde als mens van vlees en bloed, maar in de plaats maakte hij er een karikaturale held van.
Als de film je de helft van de tijd weet te irriteren kan je hem moeilijk 3* geven lijkt me
wo2-Freak
Nee he... 2 goede films op tv.. Deze en Once Upon A Time In The West. Nu weet ik niet welke ik moet kijken
Als Once Upon A Time In The West begint, is deze film al 1 uur en kwartier bezig. (Inclusief reclames..) En hij duurt ongeveer 3 uur..
Ik deeeenk dat ik hier een stukje van kijk en hem niet ga afzien en dan Once Upon A Time In The West ga kijken (Opnemen
- 2018 stemmen
ik had het er meer over dat hij met een -5 cijfer wou geven, dat vond ik overdreven en als een film je 3 uur verveeld dan vraag ik mij af waarom je blijft verder kijken....
Je kunt het beste eentje kijken en eentje opnemen. Half zien is toch niks, dan ga je helemaal uit de film.
buffeltje
ooh wat een super film(Y)
deze heeft een plaatsje in mijn persoonlijke top 10!!!
wo2-Freak
Dat kan inderdaad ja. Hmm.. Nee, ik weet niet. Ik koop de film wel morgen bij Mediamarkt. Ik heb tog nieuwe dvd-kast nodig dus kan dat ook wel even
Dat zou een mooie aanbieding zijn een DVD kopen en dan gelijk een DVDkast erbij. Maar ja dat zal er wel niet inzitten
NightWolf
Net alsof men vroeger overdrevener was
[/quote]
Zeg ik dat? Vroeger was men gewoon gruwelijker en brutaler. Duh ...

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vanavond op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart