Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
Don MN
Dan heb je toch een antwoord? Het gros van de mensen verkiest iets boven wat anders. Bijvoorbeeld: Een Audi A4 boven een BMW 3 serie, de een heeft betere wegligging en de ander betere acceleratie, toch kies je vaak een favoriet.
Waarom? Je eigen smaak heeft ook invloed op de keuze, zeker bij films. Auto's kun je nog objectief vergelijken, bij films is daar nauwelijks tot geen sprake van. Ik weet niet helemaal waar dit naartoe moet, de vraag die je stelde heb ik beantwoord of mijn mening erover gegeven. Daarom zal ik er ook over ophouden. Ik ben ervan overtuigd dat er gevoelsmatig voor jou ook een winnaar is.
depri83
De nuance is met een puntentelling als deze natuurlijk ook niet makkelijk aan te geven.
chevy93
Ik zeg ook niet dat ik één van de twee beter vind, maar dat verschil is voor mij niet groot genoeg om een hoger cijfer te geven
Ik vind het alleen frappant dat zo weinig mensen beide films als gelijkwaardig beschouwen.
chevy93
Daar waar Gladiator een prachtig einde had gemaakt, had ik het gevoel dat hier wel iets meer in had gezeten.
Dat hadden ze hier ook kunnen doen en zoals ik al aangaf dat martelen had niet gehoeven van mij
. Wat ze dan precies anders hadden moeten doen, weet ik niet. Maar ze hadden de dood van Wallace als einde moeten gebruiken.
depri83
Het is nu juist goed duidelijk dat de hoop van Schotland niet verloren gaat met de dood van een man.
H1DD3
chevy93
De film is gebaseerd op het leven van de Schotse held William Wallace, maar er is veel kritiek geuit op de algemeen aangenomen historische onjuistheid van enkele gebeurtenissen in de film.
Anders was ik denk ik een stuk lager uitgekomen
liquidskiess
Na een lange tijd nog eens bekeken en het blijft een topfilm om naar te zien. Geweldige actie, achtergrondmuziek om van te genieten met de bijpassende landschappen. Mooi!
Pierre1965
Begin van het jaar voor het eerst bekeken.
Net zoals de overige films uit de alternatieve top (50 tot nu toe)
Dit vond ik de beste en meest indrukwekkende van de films die ik nog niet kon.
Vandaar in de top10
Meeslepend verhaal.
domkey
Anders was ik denk ik een stuk lager uitgekomen
Oke.....Gladiator is wel waarheidsgetrouw !
Doch, met een sentimenteel einde.
83Utreg!
Ja jongens jullie kunnen lullen wat jullie willen, maar dit is toch écht de mooiste film ooit gemaakt.
missl
mooi levensverhaal van een man die graag verandering ziet en daar zelf ook wat aan doet. spannend en heel mooi gefilmd. en wat is dat taaltje toch lekker he!
Timmy757
Ik lul wat ik wil, dit is de slechtste film ooit gemaakt...
13woutie13
Ik lul wat ik wil, dit is de slechtste film ooit gemaakt...
Wat ik me afvraag is hoe je the Patriot 3.5* kan geven en Braveheart 0.5*. Verder geen aanval, maar gewoon een vraag.
Kruskovac
Tja opzich mooie film,maar ik blijf erbij dat Mel Gibson echt niet past in zo'n rol (vooral door z'n uiterlijk) maarja dat is persoonlijk wat ik vind.
Starscream
Oke.....Gladiator is wel waarheidsgetrouw !
Doch, met een sentimenteel einde.
Nope Gladiator is ook een aan elkaar geknutselt verhaaltje.
Bijvoorbeeld Marcus Aurelius is niet door zijn zoon Commodus vermoord.Hij stierf een natuurlijke dood naar jarenlang oorlog voeren.sterker nog hij heerste van 177 tot 180 samen met zijn zoon over het Romeinse rijk!!
Over het algemeen in films als deze is er gewoon een hoop niet gebeurd of het is niet in de zelfde tijd gebeurd.
van duijn
[/quote]Vond the patriot nog wel redelijk te pruimen. Betere Gibson ook. Dat ik deze 0,5* geef heb ik denk wel genoeg beargumenteerd hier.
Volgens mij heeft timmy niet goed gelet op de actie, het acteerwerk en verhaal. Ik vond het allemaal geweldig... Veel mensen kunnen met mij meepraten. Maar als je allemaal oorlogsfilms in je top 10 heb staan en braveheart een en al ellende vind.( zie het eerdere bericht). Dan denk ik dat je alleen een beetje interessant probeert te doen.
Timmy757
Omdat jij het allemaal geweldig vond, heb ik niet goed opgelet
??
Ik zal welicht intressanter zijn dan deze film...
83Utreg!
Als je voor deze film een 0,5 geeft zit er een steekje los, of je doet het gewoon om te proveceren en reakties uit te lokken. Lekker met rust laten zo'n vogel.
Malli
^
Zichzelf interessant proberen te maken, heet dat. Maar bon, nuance komt met de leeftijd, dus is er nog hoop.
van duijn
[/quote]Wat doet het er toe welke films ik in mijn top 10 heb ?? Het gaat nu om deze film... Ik stem gewoon op elke film appart, ik ga niet eerst een halfuur analyseren en berekenen wat ik bij andere films heb gestemd, om vervolgens op deze film te stemmen. Ik stem op elke films puur en alleen op hoe ik die betreffende film, en alléén die film, vond. Ongeacht hoe ik tegenover het genre en andere films sta. . Mijn top 10 en andere stemmen doen dus totaal niet ter zake.
[quote]
Volgens mij kan je braveheart aardig vergelijken met de films die je dan wel weer goed vind. Veel verschil zit er niet tussen. Alleen het verhaal is anders en het zijn andere acteur. Als je dan dit een en al ellende vind snap ik niet hoe je die films dan goed heb kunnen becijferen
Don MN
Haakjes vast aan 'quote' en '/quote' als je daadwerkelijk wilt quoten.
- naam user: [ quote ] tekst [ /quote ]
+ naam user: [ quote="naam user" ] tekst [ /quote ]
of simpel klik rechtsboven in het vak van het bericht dat je wilt quoten op het icoontje 'quote' links van het uitroepteken.
van duijn
Haakjes vast aan 'quote' en '/quote' als je daadwerkelijk wilt quoten.
- naam user: [ quote ] tekst [ /quote ]
+ naam user: [ quote="naam user" ] tekst [ /quote ]
Bedankt
yeyo
Vind ik toch erg bizar, The Patriot is min of meer Braveheart on steroids.
Lexcoaster
Bij mij zit het rechts van het uitroepteken.
Don MN
Bij mij zit het rechts van het uitroepteken.
Inderdaad, niet links maar rechts van het uitroepteken, waar de duim links zit dan maar.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vrijdagavond (16 augustus) op televisie

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart