Genre: Thriller
Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars
Releasedatum: 1 februari 1996
Bekijk via Prime Video
Plot The Usual Suspects
"Five criminals. One line up. No coincidence."
In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.
McManus
Edie Finneran
Jack Baer
Jeff Rabin
Getting Louder
Tja... op zich is het wel een leuke film. Het plot is leuk bedacht en er wordt goed geacteerd. Maar 13e plaats? Dat is iets te hoog naar mijn mening.
Travolta_Jackson
chazz palminteri, onderschat acteur.
Bedankt idd een onderschat acteur die vaak goede bijrollen heb in zeer goede films.
Nand
Heel goede film, acteurs waren ''top-notch'' en het verhaal was goed gevonden, vooral de vertelstijl was enorm goed!En hij krijgt van mij de prijs van ''leukst gevonden einde''
. Ik viel echt wel achterover van Kevin Spacey en chazz palminteri, ze hadden alletwee echt het beste van zichzelf gegeven en dat zie je. (Ik had Kevin spacey al gezien in Se7en dus ik had al hoge verwachtingen)
Het verhaal was ook heel goed weergegeven en verteld. Ik dacht dat ik het einde al kon voorspellen en ik had al een lagere 3,5* klaarliggen maar toen ik het einde zag kon ik gewoon niet anders..
Echt een zalige film met een superieur einde.Ik begrijp wel dat hij zo hoog staat in de lijst
italian
Ik vind, in tegestelling tot velen, dat je zulke films gewoon één keer in je leven moet zien en er verder niet te veel belang aan moet hechten...
Bij de eerste kijkbeurt zit iedereen gefascineerd naar het doek te kijken, wachtend op de ontknoping. De film eindigt, de kijkers zitten met een immens groot "wow, zó zit het dus in elkaar"-gevoel, stappen tevreden de zaal uit en praten nog wat na over het einde en wat ze ervan vonden. Maar uren later zit je zelf alleen over de film na te denken en wat blijkt: de personages zijn eigenlijk maar bordkartonnen figuren, het script is niet geweldig sterk en visueel is het niets bijzonders... Welke rol speelt deze film dan in het verruimen van mijn filmbeleving ? Geen enkele, slechts een knap scenario kan deze film, volgens mij, uit de vergetelheid helpen. Maar de vraag is hoelang het van dat zwart gat bespaard zal worden...
Onze klas heeft de film in het kader van Latijn (!) gezien... Ja, bij Latijn. Want na De Bello Gallico van Caesar gelezen te hebben kun je met deze film opvallend veel vergelijkingen trekken tussen het boek en deze film... Over waarheid en leugen...
3.5* voor de eerste kijkbeurt...
lucdecoster
Ik ben geen filmkenner maar voor mij was dit een eenvoudig suspens-verhaaltje. Geef mij dan maar liever een Hitch-cock film.
G-Guido
Gave film, alleen ik had naar een kleine 20 minuten al wel het vermoeden dat Verbal Kint de uiteindelijk dader zou zijn.. Mooie film maar toch jammer dat hij een beetje voorspelbaar was.
haagje2002
Een erg goede film vind ik achteraf. Het einde is erg verassend en pas dan vallen alle stukjes van de puzzel op zijn plaats. in het begin is de film wat chaotisch en dan een beetje langdradig, maar als je doorzet wordt het een geweldig uitgewerkt geheel. Zeer goede acteurs, verschrikkelijk goed verhaal en een meesterlijk einde. Deze moet je zeker gezien hebben!! 4.5
delin
Je kunt deze film wat mij betreft ook meerdere keren zien, omdat je telkens eerst onopvallend of onbelangrijk lijkende elementen kunt opmerken.
Heel goed plot. Ik was zelf uiterst trots dat ik het halverwege al had voorspeld (maar het tegen het einde overigens alweer enigszins vergeten was; zo spannend is het).
Albo
Ijzersterke film met een ontknoping op het eind waarna je vastgekleefd op je stoel zit met het "wow" gevoel.
Verder een goed verhaal en ze wisten de spanning erin te houden tot de laatste minuut.
Inmiddels voor de derde keer gezien en naarmate je de film vaker kijkt hoe beter je het verhaal snapt.
Een vette 4,5
Ieperman
- 1936 stemmen
Is een goeie film. Zeker eens het bekijken waard maar een 14de plaats in de top 250 vind ik wel overdreven.
Dirigent
Akkoord het is een goede film maar om hem zo hoog in de top 250 te laten staan dat vind ik het ook weer niet maar ga nou niet denken dat ik deze film slecht vindt want goed is hij in ieder geval vind ik.
decsss
Dit is gewoon een topper. Maar wie is nou Soze? ik heb altijd gedacht dat het Spacey is totdat een vriend mij vertelde dat het de advocaat is.
Weertenaar
Een zeer sterke film, maar naar mijn mening staat hij toch iets te hoog: 4.00
De verwachten waren bij mij hooggespannen voordat ik het schijfje in de player deponeerde, maar na afloop zou ik haast zeggen dat ik toch een tikkeltje teleurgesteld ben. Ik durf het amper uit te spreken omdat de film toch niet voor niets zo hoog staat in de top 250, maar wat mij betreft zal ik hem in mijn persoonlijke favorieten lijst toch niet heel erg snel bij de beste dertig terug vinden. Maar goed die discussie zal ik verder los laten, de film staat er nu eenmaal in die top 250, en daar kan ik enkel verandering in brengen door mijn mening over deze film te geven, dus daar gaan we.
Het verhaal is natuurlijk geweldig, en word de film op een bepaalde wijze verteld en neergezet, op een manier die we niet zo heel snel terugzien in films. Dat maakt dit verhaal mede zo speciaal, maar natuurlijk ook het werkelijk geniaal uitgewerkte plot. Het lijkt me sterk dat men dit in een avondje onder het genot van een whisky'tje in elkaar gedraaid heeft, want het verhaal zit bijzonder goed in elkaar. Toch moet ik echter een kanttekening plaatsen. Het verhaal mag dan wel erg sterk zijn en de twee minuten waarop we allemaal hebben zitten wachten hoe het nou in elkaar steekt fenomenaal genoemd worden, ik persoonlijk vond dat het verhaal erg moeizaam op gang kwam. Het was me de eerste twintig minuten erg onduidelijk (dat kan aan mij liggen) waar men nou naar toe wilde met het verhaal, en dat staat toch wel in schril contrast met de rest van de film. Ik zou de eerste twintig minuten zelfs bijna als "saai" bestempelen. Iets meer "schwung" in het begin van de film had volgens mij absoluut geen kwaad gekund.
Het acteren is het sterkste punt van de hele film. Spacey en Byrne spelen echt geweldig, en is vooral de bijrol van Palminteri briljant te noemen. Een van de beste bijrollen die ik ooit gezien heb in een film tot dusver. Del Toro en Baldwin doen ook goed mee. Iedereen had er zichtbaar plezier in om iets van deze film te maken, en dat is ze allen zeker goed gelukt. Als ik er dan een iets mindere rol uit moeten pikken, dan ga ik voor Esposito die agent Bear speelde. Zijn karakter van de "stoere" agent die het allemaal wel eventjes zal vertellen/oplossen vond ik niet helemaal in het beeld van deze film passen.
Het realisme viert in deze film hoogtij. Er staat een uiterst geloofwaardig verhaal, dat zichzelf geen moment uit het oog verliest. Daarbij helpt zeker de manier waarop de film word neergezet, maar daar meer over in de volgende alinea. De overvallen van de "Suspects" zijn erg overtuigend neergezet, en ook de actiescene op de boot is erg realistisch te noemen. Misschien paste de scene waarbij McManus een mes in zijn nek had, en daarbij het dek opliep naar Keaton niet helemaal in dit beeld, maar dat is de film vergeven. De schietscenes zijn niet overdreven, en past de houding die Kint zich bij deze scene in de haven aanmeet geweldig bij het karakter van zijn persoon.
Er is in deze film niet zo zeer gebruik gemaakt van special effects, maar zijn er wel een aantal andere zeer sterke punten waar de film op technisch gebied op leunt. Daarbij is vooral de manier waarop men deze film aan de man brengt ronduit fantastisch. Ik heb het in ieder geval zelden gezien dat men doormiddel van flashbacks een verhaal op poten zet, en dat daar men nog zeer goed in geslaagd is ook. De spanning word met elke scene op het bureau verder opgevoerd, en dat is gewoonweg uitermate knap gedaan. Het camerawerk is in bepaalde situaties erg mooi gedaan, hetgeen de mysterieuze sfeer die rond de film hangt nog verder weer uit te dragen.
Ik ben toch wel positief over deze film, maar kan ik een paar dingen maar moeilijk op zei zetten om tot een hogere score te komen. Ik reken het de film zwaar aan dat het verhaal zo matig begint, en vervolgens naar grote (en dan bedoel ik echt grote) hoogten stijgt met een fantastische plotuitkomst tot gevolg. Men had in mijn ogen wat meer met de opening van de film kunnen en moeten doen. Verder zou ik de film bij een tweede keer zien lang niet zo interressant vinden (niet dat ik daar punten voor af trek), maar dat geld voor bijna iedereen denk ik na het zien van deze film. Dit gegeven en nog wat andere kleine haken en ogen die aan deze film kleven doen mij niet verder komen dan een bovengemiddeld cijfer voor deze, in mijn ogen, toch lichtelijk overschatte film: 4.00
raymon
Goei film, zeer goed verhaal met goeie wendingen en een goeie sterke cast!
Een van de betere misdaad films die niet verveelt!
5*****
Schiedammer
The Usual Suspects is een zeer knap opgezette ingenieuze misdaad thriller, verteld aan de hand van flashbacks door de ogen van de manke crimineel Roger ‘Verbal’ Kint. Om het verhaal te kunnen volgen, vergen de voortdurende sprongen in de tijd en het ingenieuze plot een goede concentratie bij het kijken van de film. Aan het toch wel verrassende einde van de film vallen veel puzzelstukjes op zijn plaats. Alhoewel, vallen ze echt op hun plek? Je zult deze film vaker moeten bekijken, wil je begrijpen wat er allemaal gebeurd. Het ingewikkelde maar uiterst knappe scenario is van Christopher McQuarrie en was goed voor een Oscar®. Regisseur Bryan Singer heeft het script zeer knap verfilmd, geholpen door een ontzettend sterke cast. Vooral Kevin Spacey, in de rol van de manke crimineel Roger Kint, zet een prachtige rol neer. Spacey ontving hiervoor een Oscar®. Zowel McQuarrie als Spacey ontvingen nog vele ander prijzen voor hun aandeel in deze film.
Voor mij is de film 3,5* waard.
tukkerstein
gideonvdb
als ie de bron er nou bij vermeld is er niks aan het handje.
Glacier
Ooohhh. Foei!
Timotei
Klasse film, goeie cast, prima wending in het verhaal, en tjaa het is en blijft een top actuer die Spacey
tn2543
Goeie film. Maar ergens toch een beetje ongeloofwaardig. Want er was in eerste instantie 1 persoon die Keyser Sose kon indentificeren, deze werd afgemaakt. Maar later wist vrijwel iedereen wie Keyser Sose nou precies was, dus nu moet iedereen worden afgemaakt door Keyser Sose...? Dit vond ik een beetje vaag eerlijk gezegd. Dus het hele vooraf gesmede plan om die Marquez (of zoiets) te vermoorden is voor niks geweest...omdat Verbal King al geindentificeerd was door een aantal mensen... of was de echte Keyser Sose toch die advocaat????
Het hele verhaal vond ik top...Maar het einde, de wending, maakte voor mij een aantal dingen vaag en toch niet helemaal kloppen.
Ik gaf een 3,5.
seth gecko
Sozé's idee was om Keaton en de rest te gebruiken om de enige getuige die hem kon identificeren te vermoorden en dan via Kint de hele zaak op een dood eind te zetten.
het feit dat er echter een overlevende is die een robotfoto kon componeren en het feit dat hij in het verhoor te overmoedig werd zorgden er echter voor dat uiteindelijk al de moeite voor niks is geweest en hij uiteindelijk met meer getuigen dan ooit op zijn dak zit.
hoewel het anders mag lijken is Keyser Sozé toch een verliezer aan het einde van the usual suspects.
tn2543
Zoals jij het verwoord... dan heb ik het toch goed begrepen.
decsss
Eigenlijk kan je met deze verhaal alle kanten op.......maar toch ook weer geen enkele kant op, als je alles als leugen gaat interpreteren.
Schiedammer
Mvogio
Heel goede film, al had dat vooral met het meesterlijke slot te maken !
MaxiJazz
Heel goede film, al had dat vooral met het meesterlijke slot te maken !
N811
Ik gaf een 3,5.
Hier kunnen veel discussies over zijn, en dat maakt de film juist zo goed. Op het laatst word door de zwaar gewonde hongaar keyser soze met het uiterlijk van verbal kint. Er is slecht een iemand die dat beweerd, dus hoe overtuigend is dat eingelijk. Hij denkt ieder geval dat verbal kint soze is. Het hele verhaal wat kint tegen de agent zegt is niet waar. Misschien kloppen er wel wat details, wie weet? Het is ook mogelijk dat zijn 4 partners nog in leven zijn. We weten wel dat edie findermen(als ik dat goed schrijft) dood is. Of keaton haar gebruikte was een mogelijkheid, Het zit vol met mystery's deze film. Ik vind het apart dat deze regisseur daarna niet zulke topfilms heeft gemaakt, daardoor begin ik soms wel te twijfelen of deze film niet per ongelijk goed is geworden ipv bewust.
N811
dvdfreak123
fantastische film je zit gans de film aan het scherm gekluisterd wachtend hoe dit meesterwerkje uiteindelijk uitdraait en wanneer het einde dan nadert ben je compleet verrast fantastisch gewoon maar ik ga deze film toch nog eens bekijken want er zijn toch een paar kleine details waar ik niet compleet met mee ben

Bekijk hem nog snel: 'The Usual Suspects' gaat van streaming verdwijnen

'Heerlijke misdaadfilm, waarin volop te puzzelen valt': 'The Usual Suspects' komt uit in prachtige 4K-release

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Misdaadklassieker 'The Usual Suspects' van Bryan Singer vanavond op RTL 7