Genre: Thriller
Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars
Releasedatum: 1 februari 1996
Bekijk via Prime Video
Plot The Usual Suspects
"Five criminals. One line up. No coincidence."
In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.
McManus
Edie Finneran
Jack Baer
Jeff Rabin
- 12092 berichten
De meeste users hier zijn waarschijnlijk te jong voor het Twilight Zone clichée.. "het was allemaal maar een droom.. of "het was allemaal maar verzonnen" daaronder valt dit stuk papier maché namelijk onder.
Redlop
De strekking was toch juist dat de mythe wel bestond?
Leland Palmer
Stem verlaagd! Moet de film misschien maar weer eens zien binnenkort, maar vind het zeker geen topper! Alleen Spacey weet mij te overtuigen in deze film!
UIt het verhaal.
Ohja, omdat hij een verhaal vertelt bestaat de mythe echt
MXO
Ohja, omdat hij een verhaal vertelt bestaat de mythe echt

Volgens mij is het gewoon overduidelijk dat Keizer Soze bestaat orbit. Er wordt 90 miljoen betaald voor een uitlevering van een getuige die Keizer Soze gezien heeft. Hierna vertelt Verbal Kint zijn verhaal en wordt het toch duidelijk dat hij het verhaal heeft verzonnen aan de hand van het bord waarnaar hij de hele tijd heeft lopen staren. Uiteindelijk blijkt hij zich voor te doen als mank sulletje om weinig op te vallen en blijkt hij uiteindelijk helemaal niet spastisch te zijn. Daarbij is het toch duidelijk aan het gouden horloge en de gouden aanstekken te zien dat Verbal Kint Dean Keaton heeft neergeschoten. In deze scène noemt Dean Keaton de persoon die hem geschoten heeft Keizer Soze wie Verbal Kint is natuurlijk. En als duidelijkste aanwijzing is toch wel de fax van een compilatie tekening waarin Keizer Soze wordt getekend door de Hongaarse overlevende en daaruit is duidelijk te zien dat Verbal Kint Keizer Soze is. Natuurlijk kan je alle scènes als mindfuck nemen maar dan zouden alle films.
Uit je argumenten maak ik op dat je vind dat The Usual Suspect enkel op een truckje, op een mindfuck is opgebouwd maar de film heeft zoveel meer. Ikzelf vind de film cinematografisch fantastisch geschoten. Er komen prachtige kleurtinten naar voren, maar heeft soms met zijn donkere schaduwen zelfs iets weg van een goede film-noir. Een voorbeeld van deze prachtige kleurtinten is bijvoorbeeld de scène waar de deal met Redfoot gesloten wordt. Het heeft een hele mythische setting zo aan de zee met de prachtige rode kleuren. De film is heel gevarieerd in de locaties. De hotelkamer, de parkeergarage, de haven allemaal perfecte locaties.
Daarbij is de actie verschrikkelijk goed gemonteerd en geschoten. De eerste overval op de corrupte politiedienst is op een simpele maar overzichtelijke manier geschoten. De actie komt duidelijk en overzichtelijk over. Hetzelfde geld voor de actie in de haven. Het werkt ook goed dat je Michael McManus eerst de vele Hongaren in het ‘droog’ ziet neerschieten waardoor de actie overzichtelijker blijft. Ook de montage over het gehele verhaal zit goed in elkaar waardoor de flashbacks samen met de overhoring als puzzelstukjes in elkaar passen.
Daarbij is de film bij een tweede of derde keer nog steeds interessant al is het alleen maar om uit te puzzelen wat nu wel en niet de waarheid is. Ook zijn de kleine details die je bij de eerst kijkbeurt niet opvallen leuk om te zien. Zo zie je Verbal Kint met een wazige blik naar het bord kijken en bij een tweede kijkbeurt valt het je pas op dat hij een lijn in de vele teksten en afbeeldingen probeert te zoeken om verzonnen verhaal bij elkaar te vertellen. Bij de line-up zie je Verbal op een stoere manier ‘Hand me the Keys you fucking cocksucker’ zeggen en bij de tweede kijkbeurt zie je de Keizer Soze pas staan. Deze kleine details worden uitvoerig op de extra’s beschreven. Prachtige scène die line-up overegens die ondanks z'n blooper gehalte toch goed bij het geheel past.
Misschien heb je de film niet helemaal goed begrepen orbit, of je wilt hem simplificeren, maar een nieuwe kijkbeurt zal misschien veel goeds doen.
- 12092 berichten
Tsja, zoals ik ook al eens tegen iemand anders heb gezegd: eigenlijk kan het me geen hout schelen of die keizer soso bestaat of niet, maakt verder namelijk geen reet uit voor het verhaal. Als die manke het is, prima.. en so what? Veranderd niks aan de clou dat hij de cops op een dwaalspoor zet. Verder krijg je amper inzage in al die criminele scemes en dat wereldje, dus daarvoor is het ook niet belangrijk, kan je beter een Goodfellas gaan kijken als dat je interesseert! Dus voor het geheel maakt het geen donder uit wie wat is of wat verzint.. de film leunt eigenlijk vooral op die ontknoping. En al die andere zaken die je beschrijft herken ik absoluut niet terug, de belichting, cameravoering, muziek, etc etc.. niks bijzonderder dan pakweg 98% van alle andere misdaad/thrillers
Zo kun je ook de gangsterfilms van Scorsese of Scarface gaan ontleden in meesterlijke cinematografie, en ik denk eerlijk gezegd niet dat dat hun voornaamste aantrekkingskracht of sterkte is..
Maargoed, ik accepteer best dat je een andere smaak hebt en van mij mag je deze film bewieroken, ik snap er alleen niet zoveel van.. misschien moet je eens zelf kijken zonder nostalgische bril ofzo en nuchter beschouwd de punten in het achterhoofd houden die ik opnoem
%%%%%%
Beetje tegenvallend voor de plek waar die staat.Maar verder heeft de film echt een goed verhaal die een stuk beter had kunnen worden.Verder prima acteerwerk en de einde is vrij voorspelbaar
wavanbuuren
Orbit, denk je dat er nog users zullen zijn die nog niet weten dat je Usual Suspects en Memento baggerfilms vindt? Ierdereen heeft recht op zijn mening, maar om dit nu bij beide films elke week te herhalen vind ik persoonlijk wat vervelend worden.
Vandernagel
Mensen voelen zich zo snel op hun teentjes getrapt als er mensen zijn die "hun" film afkraken.
Ik vind het persoonlijk wel leuk om voor- en tegenstanders op straat te zien rollebollen om te kijken wie er wint. Niet alleen is het hoogst amusant, maar tegelijk weet ik dat de uitkomst er niet toe doet.
Dutchero
Op tv gezien vrijdag, en hij viel me zeker niet tegen; al vond ik m wel een tikkeltje voorspelbaar. Toch vond ik m goed; leuk verhaal (maar beetje voorspelbaar) en goed acteerwerk van die ' manke' . 3.5 lijkt me redelijk
- 12092 berichten
Helaas ben ik nog geen enkel argument tegengekomen waaruit blijkt dat dit magere filmpje ook maar enigzins anders is te duiden dan ik net heb gedaan, alleen als je er koste wat kost meer uit wil halen.
Oppervlakkigheid troef dus.. en het spijt me voor de fans die zich steeds in hun pik getrapt voelen hiermee, ik had jullie ook wel wat betere filmsmaak gegund
BoordAppel
In hun pik nog wel.
Anders lees je gewoon nog eens goed deze 31 pagina's door.
Nandini80
ik heb geloof ik 4 x gezien en vond hem steeds beter worden
Wat mij betreft de beste film ooit!
ronengel
Begrijp me niet verkeerd; ik vind dit een goede film. Ik ben het echter tot op zekere hoogte wel met Orbit eens. Ik heb geen zin om alle argumenten te lezen maar ook ik heb altijd het idee gehad dat deze film een tikkeltje te hoog gewaardeerd wordt hier. Het blijft een erg vermakelijke en goed geregisseerde film maar ik mis iets in het verhaal voor een top-20 notering. Alle extra's en details heb ik al gezien dus daar hoef je me niet op te wijzen. Ik had hier een 3.5 voor staan en daar hou ik hem voorlopig op.
Travolta_Jackson
Na alle positvieve reacties ging ik deze film vrij overtuigend in. Maar dat veranderen al vrij snel. De fiolm kwam voor mij niet echt op gang maar toen Spacey zijn verhaal begon te vertellen aan die rechercheur(weet iemand zijn naam trouwens?). Begon ik de film goed te vinden tot het einde. Spacey die zeer goed acteerde.
Toch nog 3,5*
gideonvdb
chazz palminteri, onderschat acteur.
Glacier
ik heb geloof ik 4 x gezien en vond hem steeds beter worden
Wat mij betreft de beste film ooit!
Heb je alle films uit de top20 gezien dan?
Nandini80
Heb je alle films uit de top20 gezien dan?
Oké, beste film tot nu toe gezien
En trouwens...als een film hier in de top 20 te staat wil dat niet zeggen dat ik hem goed vind.
Kan best zijn dat een film hier slecht wordt beoordeeld, maar dat ik hem top vind (en andersom)
tukkerstein
Je leest hier verhalen over de uitstekende cinematografie met aparte kleurentinten, maar dat is mij absoluut niet opgevallen. Ik zie gewoon camerawerk dat je ook ziet in veel andere jaren 90-films. Het enige wat er echt uitstak was het einde dat natuurlijk zeer opmerkelijk is en de acteerprestaties.
Artifact
De sfeer en lokaties deden me een beetje denken aan Tarantino, anyone?
dennis1979
De sfeer en lokaties deden me een beetje denken aan Tarantino, anyone?
Ik kan me wel vinden in die redenering. De film heeft inderdaad wel iets Tarantino - achtigs.
On-topic: Ik denk dat ik weinig toe kan voegen aan de reacties hier. The Usual Suspects is een film waar je als echte filmliefhebber van kan smullen, maar de manier van filmen en de sfeer die ze creëren moet je wel liggen, ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die deze film niet al te hoog waarderen, want hij is denk ik niet voor iedereen......
Ronnievb
Ik ga nog wat verder achteruit. De film leunt vooral op één foefje en de soundtrack is veel te fragmentarisch en bombastisch, niet op zijn plaats dus. Dat de film vrij interperteerbaar is maakt hem tot wat hem nu is, niet het geweldige plot. Ik denk dat Bryan Singer niet heeft laten zien wat voor geweldig cineast hij is, maar dat hij bijzonder veel geluk heeft gehad met een script van Christopher McQuarrie.
Verder zal ik wel bijzonder tegen de stroom inzwemmen maar ik vind dit bij lange na niet de beste rol van Spacey, ik ben meer te spreken over zijn latere rollen.
2,5
Ik ga nog wat verder achteruit.
Beterschap!
*Nientjah*
Erg ingewikkelde film als je hem voor het eerst ziet, en ik ben over het algemeen toch best oplettend. Toen ik eenmaal doorhad waar alles over ging (behalve dan een aantal details die ik nog niet snapte) werd ik best wel benieuwd naar het eind aangezien er zoveel te doen was over de plottwist. Die verrastte mij dan ook wel. Ik zal de film nog een keer bekijken zodat ik alles doorkrijg wat er aan de hand was (zoals alle dingen die de agent op het laatst nog even in zijn hoofd opsomt, wat betreft mij iets te snel ging). Voorlopig hou ik het op een neutrale 3 sterren, maar dat zal nog veranderen als ik hem herzien heb.
Ronnievb
Beterschap!
Het gaat me dan ook aan het hart.

Bekijk hem nog snel: 'The Usual Suspects' gaat van streaming verdwijnen

'Heerlijke misdaadfilm, waarin volop te puzzelen valt': 'The Usual Suspects' komt uit in prachtige 4K-release

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Misdaadklassieker 'The Usual Suspects' van Bryan Singer vanavond op RTL 7