• 9.387.391 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.229.491)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van Fenster

Fenster

ik vond fenster echt cool praten, hij was mijn favoriete van de vijf

avatar van Yamato

Yamato

Ik volg de discussie niet maar 0,5 ster is schandalig. Proteststem of niet.

avatar van skompie

skompie

Heb de film eindelijk voor de eerste keer is gezien. Geen idee eigenlijk waarom ik hem nooit eerder heb gekeken maar aangezien ik hem sinds een paar dagen op dvd heb en hij toch hoog scoort moest het maar is wezen.

De enige fout die ik van te voren heb gemaakt is door hier alvast enkele reacties te lezen. Zonder het lezen van de spoilers wist ik dus al dat er op het einde een plottwist kwam.
Neemt niet weg dat het verder een erg goede film is en ik de gehele film helemaal in het verhaal zat.

skompie schreef:

Ook ik heb hem 'eindelijk' gezien..de kritieken waren zo goed (oa op dit forum) dat misschien mijn verwachtingen iets te hoog waren....Toch vond ik de film tegenvallen....Er zitten best goede stukken in maar hoe deze film nou bij de 10 beste films ooit terecht is gekomen??

avatar van skompie

skompie

DutchBraveheart schreef:

Nummer 10 is imo ook te hoog maar daar mogen we zo te lezen niet over discussiëren Ik zal hem trouwens ook niet snel in mijn favo lijstje opnemen. Het is een film die ik niet snel nog een keer zal kijken ondanks dat ik het wel een goede film vind.

Ik begrijp trouwens niet waarom jij hem 2 sterren geeft. Dan moet je wel hele hoge verwachtingen hebben gehad want in jou ogen is de film dus onvoldoende? Dat vind ik dan ook weer niet terecht maar dat is mijn mening

avatar van Fenster

Fenster

dodelijke film, het verhaal was supergoed gebracht de acteerprestaties waren top de dialogen ook en alle vijf boefen waren echt cool ze waren zeer geloofwaardig en ik vond fenster de leukste met zijn vreemde accent was echt leuk om te horen.

en niet te vergeten het had een schiterende onvoorspelbare eind!!!!!!

avatar van Dutchero

Dutchero

Vrijdag a.s op tv. Ga ik deze toch maar is meepakken!

avatar van donemans

donemans

bruut bruut bruuuuuuuuuuut - vrijdag op TV ook weer es kijken inderdaad

avatar van Travolta_Jackson

Travolta_Jackson

ik dacht nog niet gezien wel een bekende titel maar ga hem vrijdag zeker kijken schijnt een zeer goede film te zijn.

avatar van nightbreed

nightbreed

donemans schreef:

bruut bruut bruuuuuuuuuuut - vrijdag op TV ook weer es kijken inderdaad

Dit soort goede films moet je gewoon op DVD hebben zodat je ongestoord kunt kijken zonder dat de reklame de film verneukt.

avatar van Sangoni

Sangoni

Kijk nooit deze film voordat je comments en dergelijke leest. Zelden zo'n verrassende film kijkt. Zelfs aan het eind heb je in feite alleen nog vragen. En DAT is juist de kracht van deze film. 2e keer dat ik hem zag, was hij ook oké maar toch stukken minder dan de 1e keer. Echt een one time toppertje!

avatar van RosasT

RosasT

hand me the keys you cocksucker what the fuck

avatar van behangdelul

behangdelul

orbit schreef:

Volgens mij heb ik alles 110% begrepen in deze film hoor, maar je hebt een PM

Volgens mij is het bij jou ook wel een beetje een sport om goede films met hoge rating een 0,5 of 1,0 te geven, maar goed...

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Een heerlijke misdaad film met bizare plotwending die naar mijn mening gewoon een vermakelijke film is die niet echt veel in zich heeft behalve het geniaale einde.

3 en half sterren

avatar van N811

N811

a true classic

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Op het einde komt Manke Nelis van de kruk en de agent beseft dat hij maar eens aan de vaat moet!

Suburp, supurb! ..One to watch!

avatar van HtoJ

HtoJ

hier kan ik heel kort over zijn, geweldige film, top en hulde voor kevin spacey. zeker een film met eeuwigheidswaarde. 4,5 sterren voor deze film

avatar van QuidQuoPro

QuidQuoPro

En RTL 5 zend hem weer in 4:3 formaat uit

*zucht*

avatar van Vandernagel

Vandernagel

Wat moet ik nu denken van deze film!?

Voor mijn gevoel raakte de regisseur halverwege de opnames de weg kwijt. Onbekend wat hij moest doen, gooide hij heel het verhaal in de lucht en liet hij de camera op auto-pilot.

En toen de film bijna op was herinnerde hij ineens dat er nog een einde moest komen. Hij kon echter niets bedenken maar toen kwam de derde assistent van de derde camera-assistent van de tweede cameraman met iets "briljants".

Een film die rijdt op de golf van een hype. Maar ach, een kinderhand is gauw gevuld.

3,5 sterren

avatar van Denveen

Denveen

Vandernagel schreef:

Wat moet ik nu denken van deze film!?

3,5 sterren

Waarom geef je 3,5 ster als je zo negatief bent over de film?

Zelf vond ik de film uiterst ingenieus, net toen ik dacht dat ik het verhaal begreep, viel alles weer uit elkaar. Fantastisch! Ik ben nog nooit zo in de maling genomen

avatar van Minority_Check

Minority_Check

tweede keer nu gezien

het blijft voor mijn een geweldige film met de allerbeste einde die ik heb gezien

ik wacht de hele film af tot dat ik de kop van die agent zag het is echt geweldig gewoon

avatar van Spineglass

Spineglass

Mijn 4.5* blijven staan. Wat een pracht film!

avatar van Roowland

Roowland

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal snapte.
Kan iemand mij vertellen waarom Verbal Kint word vrijgelaten terwijl hij 3/4 van de film alles verteld aan de recherge? Hij is toch mede schuldig?

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Het is echt niet zo dat een verdachte constant in het politiebureau moet gaan zitten. Zeker niet als ie alleen wordt aangeklaagd voor wapenbezit. In Nederland is dat niet veel anders volgens mij.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik heb deze Film gisteren op TV gezien en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrasd was want ik dacht dat het 3 keer niks zou zijn maar het bleek 3 keer iets te zijn nogmaals : ik was stomverbaasd dat ik deze Film Goed zou vinden maar dat vind ik hem in ieder geval wel.

*****

avatar van Glacier

Glacier

Nummer 10 in de lijst dus. Dat verbaast me een beetje.

Het is een sterke film met een ingenieus verhaal. Mooi gebracht.

Maar ik vind het geen absolute topper. Daarvoor wordt je niet genoeg geboeid.

Kevin Spacey weer heel sterk. Topacteur.

Ik vind het wel grappig dat sommigen deze film na 1x zien niet snappen.

Ik heb vaak moeite met moeilijke verhaallijnen maar deze film is wat mij betreft prima te volgen zolang je maar een beetje bij de les blijft.

Het einde was voor mij niet enorm verrassend.

avatar van MXO

MXO

Roowland schreef:
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal snapte.

Op een gegeven moment geeft die man van justitie aan dat Verbal Kint wordt beschermd door de duivel hemzelf, leuk woordgrapje omdat de vergelijking tussen Kezier Soze en de duivel vaker gemaakt wordt in de film. Hij krijgt totale immuniteit: onschendbaarheid met betrekking tot bepaalde wetten. Hij krijgt deze immuniteit waarschijnlijk vanwege zijn grote invloed in het milieu als Keizer Soze (beschemd door de duivel hemzelf).

avatar van G.1Rl

G.1Rl

Ik vond het een hele goede film en ik vond hem prima te volgen. Kevin Spacey speelt heel goed, zoals in de meeste films waarin hij speelt, en ik vond het een heel goed bedacht verhaal.

Had op het einde wel zoiets van: tuurlijk... dat had ik moeten weten, want als ik even logisch had nagedacht, had ik wel kunnen bedenken dat de film zo zou gaan aflopen. En dat het duidelijk mag zijn, dat vind ik dus een pluspunt van deze film.

Voor mij 3,5*

avatar van Jisraw

Jisraw

Glacier schreef:

Nummer 10 in de lijst dus. Dat verbaast me een beetje.

Het is een sterke film met een ingenieus verhaal. Mooi gebracht.

Maar ik vind het geen absolute topper. Daarvoor wordt je niet genoeg geboeid.

Kevin Spacey weer heel sterk. Topacteur.

Ik vind het wel grappig dat sommigen deze film na 1x zien niet snappen.

Het einde was voor mij niet enorm verrassend.

Hier sluit ik me volledig bij aan.

4 Sterren

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Valt een beetje tegen.
Film doet nogal gedateerd aan, vooral door de muziek. Daarnaast is ie niet altijd even boeiend, ik werd als kijker niet echt bij het verhaal betrokken. Dat Kevin Spacey Soze is zag ik ook al ruim van te voren aankomen. De ontknoping, waarbij bleek dat Spacey gewoon bijna alles verzonnen had was dan wel weer erg verassend en erg sterk, alhoewel ik even moest nadenken voordat ik het door had, aanvankelijk dacht ik dat die politie-agenten krantenknipsels en allerlei attributen verzameld hadden die te maken hadden met de aanslag in de haven.

Toch vind ik de film nog steeds een beetje vaag, en dat is mede te danken door de reclames en omdat ik de eerste paar minuten gemist hebt.

Aangezien de goede acteerprestaties en het erg goede einde voorlopig 3*