• 9.389.528 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.230.062)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van angelfish

angelfish

Ik vond het een heel goede film, een van de weinige die ik meer dan drie keer heb gezien(3 keer helemaal en drie keer een deel)

Wat ik zo leuk vind aan deze film vaker kijken, is dat je kan blijven proberen te zien wat echt is en wat niet.

Het is uiteindelijk een verhaal wat verteld wordt, maar er zitten ook stukken in die echt zijn en dat is erg leuk om uit te zoeken.

Overigens had ik wel in de gaten wat het einde zou zijn, maar dat maakte de film niet minder goed.

avatar van Brammaretto

Brammaretto

Ik heb deze nog nooit gezien. Zie uit naar volgende week vrijdag !

avatar van SSL-Gladiator

SSL-Gladiator

Sterke film met een zeer intrigerend uitgewerkt einde. Enkele keren gezien, maar heb toch op bepaalde momenten wat twijfel over het acteerwerk. Ik kan (mits alle lovende kritieken 'cultfilm') toch niet zeggen dat dit echte een kaskraker is.

avatar van max4-ever

max4-ever

Deze film blijft SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vind max dan dikke 5*

en die geef ik niet zo snel

avatar van whitemoor

whitemoor

Meesterwerk!

avatar van Kageta

Kageta

Ik deze film gisteren weer eens gezien, hij is en blijft fantastisch!!!

al was het einde wel erg logisch

avatar van ILDIB

ILDIB

Helaas ook met deze film, de magie gaat eraf na een paar views..

Verders Prachtig..

avatar van N811

N811

beste film ooit.

de sfeer is ongelooflijk mooi en kan geen andere film noemen waarin deze beter is.

ik heb deze film immidels al 50 keer gezien

avatar van Werwolf

Werwolf

Vanavond weer op tv... Dat wordt weer genieten van Kevin Spacey en Benicio Del Toro.

En natuurlijk van het beste einde ooit: ijskoude rillingen en kippenvel tot gevolg, kan niet wachten!

avatar van Hi-Tek

Hi-Tek

Ik denk dat ik hem vandaag ook maar ga herzien, want toen ik hem voor de 1e keer zag was echt onder de indruk, maar toen ik die 2 maanden geleden keek vond ik hem eigenlijk niet veel aan.

Daarom kijk ik vanavond weer, maar ik kijk liever uit naar Léon morgen op veronica.

avatar van Materny

Materny

Zien zien zien.

Ik ben op zoek naar echt goede films voor een vaste positie in m'n top 10.

Want wat er nu in staat hoort niet echt er thuis.

Dus heb ik een lijst opgesteld van echt goede films die ik nog moet zien, waaronder deze.

Ben benieuwd

avatar van bier

bier

Vinden jullie Revolver niet een beetje veel weg heeft van deze film?
keyzer Soze - Sam Gold
en ook dat ze aan t einde zeggen: the greatest thinghe did was making believe....
en die fluisterstemmen enzo.
anyway, degene die Revolver en deze hebben gezien herkennen het misschien wel.

Leuke film trouwens

avatar van Koert

Koert

Met een grote glimlach de film uitgekeken...

avatar van Stephan

..reden

avatar van Thomas83

Thomas83

Geweldige film!

Het plot zit echt zo onzettend goed in elkaar. Als kijker wordt je meerdere keren op het verkeerde been gezet, en het einde is verbluffend.

De acteerprestaties zijn ook onzettend goed. Vooral Kevin Spacey vind ik erg sterk spelen.

Het verhaal wordt ook op een goede manier verteld en boeide me de gehele film.

The Usual Suspects is eigenlijk op alle fronten met heel veel vakmanschap gemaakt. Je ziet het bij goede films nog weleens (tenminste, dat valt mij op) dat de filmmakers iets teveel hun stempel proberen te drukken met allerlei originele camerastandpunten, trucjes, etc, maar bij The Usual suspects zie ik ook de klasse, zonder dat het de indruk wekt dat een of andere ambitieuze filmmaker zo graag de film wilde aankleden met allerlei leukigheidjes.

Heerlijke film. Echt een klassieker die iedereen gezien moet hebben. Een film die stof tot napraten geeft.

avatar van De Knip

De Knip

Thomas83 schreef: "The Usual Suspects is eigenlijk op alle fronten met heel veel vakmanschap gemaakt. Je ziet het bij goede films nog weleens (tenminste, dat valt mij op) dat de filmmakers iets teveel hun stempel proberen te drukken met allerlei originele camerastandpunten, trucjes, etc, maar bij The Usual suspects zie ik ook de klasse"

Couldn't agree more: Deze film heeft het.

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN

Deze avond was de 2e keer dat ik hem zag, maar dan beleef je hem natuurlijk niet zoals de eerste keer. Had het gevoel dat ik hem niet eens af hoefde te kijken, immers ik alles al wist. De eerste keer blijft gewoon het speciaalst, vooral het slot is denk ik het beste slot (voor mij) ooit in een film. Eigenlijk is het het beste om hem 1 keer te kijken en dan aan het nagenieten en praten slaan.

Maar mijn stem blijft (natuurlijk) 4,5*.

avatar van Ms. H.

Ms. H.

Goede film!

Goed verhaal, goed gespeeld, af en toe humor erin en een topeind. De spanning, de nieuwsgierigheid naar wat er gaat gebeuren zit er van het begin tot het eind in, dat maakt deze film ook goed.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Ms. H. schreef:

Goede film!

Same here, en eindelijk weet ik waar het einde van Scary Movie 1 op slaat..

Deze film is echt geniaal.

Kevin Spacey en ik herkende Benicio niet eens, was de hele tijd op zoek naar hem, maar ook hij

avatar van thibault14

thibault14

Kan er mij hier iemand verduidelijken waarom deze film hier zo hoog gewaardeerd wordt? Ok de film is op sommige momenten grappig, Spacey speelt zeer goed en het einde is aangenaam verassend, maar daar stopt het ook voor mij.

avatar van Disk

Disk

Omdat veel mensen het idee hebben dat dit een van de betere films ooit is. Sorry makker, maar smaken verschillen.

avatar van Mr Ireland

Mr Ireland

Ik heb de film gisteravond bekeken, ik had hem namelijk al een tijdje thuis liggen. Ik kan niet zeggen dat ik dit meteen één van de beste films vind, maar ook niet dat hij slecht is. Positieve punten vind ik het sublieme acteren van vooral Kevin Spacey en Benicio Del Toro. De film leunt eigenlijk vooral op het acteerspel want voor de actie hoef je deze film niet te kijken. De beeldmontage vond ik niet overal denderend en het duurt even voordat je in de gaten hebt wat ze nu eigenlijk van plan zijn. Het einde vond ik nog het meest tegenvallen, dit zag je al mijlenver aankomen. Wel is het zeker een erg leuke film vanwege de humor die er inzit . Toch 3.5 sterren

avatar van danique

danique

Supergoeie film! En het einde is wel heel erg onverwacht

avatar van brechtje

brechtje

Ik vond het een mooie film, maar ik had er meer van verwacht omdat deze film erg hoog staat in de top 250.

4.0

avatar van waidman

waidman

Gisteren weer de film gezien, ik blijf bij mijn waardering van 4,5 omdat het acteren van een zeer hoog niveau is. Spacey springt er natuurlijk uit in zijn rol van Kint, maar ook de anderen weten van wanten, de enige die een beetje achterblijft is Baldwin, hij acteert niet slecht, maar kan gewoonweg niet op tegen kanonnen als Spacey, Postlethwaithe en Del Toro. Omdat je de film eerder hebt gezien is het einde minder verrassend dan toen, ik bleef nu zelfs met een vraag zitten, is Spacey wel Soze, door de vele verrassende plotwendingen twijfel ik daar zelfs nu aan, ik bedoel voor hetzelfde geld kan het Postlethwaithe ook zijn, daar is de film niet duidelijk over. Aan de andere kant is dat misschien ook wel de bedoeling, door de hele film loopt de figuur van Soze als een rode draad, iedere gangster schijnt hem te kennen, maar niemand kent hem van gezicht, er zijn geen foto’s van de man alleen op het laatst een compositietekening die is samengesteld uit een verklaring van een slachtoffer, maar wie geeft nu de garantie dat dit inderdaad Soze is? De enige die hem kon identificeren is dood Misschien is het wel de bedoeling van de makers dat wij met die vraag blijven zitten. De mooiste scène was en is voor mij het moment dat Kujan beseft dat hij bij de neus is genomen en dat een aantal antwoorden in het kantoor aanwezig waren. US, een lekkere film verveelt geen moment en het spel van Spacey en de vele plotwendingen zorgen ervoor dat je constant de aandacht bij de film houdt.

avatar van luuk1988

luuk1988

Goede film maar dat er om de 25 minuten een reclame blok door kwam kon ik na de 3e keer echt niet meer hebben . kijk hem nog wel een keer af , altijd die schrale reclame!

avatar van drlina

drlina

echt een onverwachte einde...en erg goed geacteerd!!

avatar van Sharkynl

Sharkynl

Goeie Film, Geniaal einde!

avatar van Vintage

Vintage

de film boeide me niet genoeg, ik ging liever uit... wat ik ook deed...