Genre: Thriller
Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars
Releasedatum: 1 februari 1996
Bekijk via Prime Video
Plot The Usual Suspects
"Five criminals. One line up. No coincidence."
In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.
McManus
Jeff Rabin
Cinemaniak
booring
Nerdddd.
Ik weet genoeg, je weet films alleen maar 0,5 of 5 sterren te geven.
'Sweinsteiger' is ook al zo simpel
panjoe
Dat schweinsteiger en ribery dezelfde persoon zijn lijkt me duidelijk.
Minotaures
Eindelijk na een tijdje dit in mij lijst gezeten te hebben, zet ik hem zo op.
Ik hoop dat dit hetzelfde soort humor als Snatch. en Lock, Stock and Two Smocking Barrels bevat. Ben benieuwd!
niethie
Heb deze altijd graag willen zien, zeker met zijn enorm hoge score, het plot dat een beetje als dat van Reservoir Dogs klinkt en het feit dat hij me al vaak was aangeraden natuurlijk, het is er mede door het jarenlange opschuiven echter nooit van gekomen hem ook daadwerkelijk te gaan zien, en ja nou kan ik niet zeggen dat ik naderhand zoveel spectaculairs heb gemist ofzo. Erg sfeervolle (doet wat noir achtig aan) goed doordachte film vol coole dialogen, een opvallende vertelwijze en sterke twist, met een groep topacteurs die het stuk voor stuk geweldig doen, vooral Spacey en Byrne springen er zoals altijd weer bovenuit. Maar dat is het dan wel zo'n beetje, verder vond ik het heel gewoontjes allemaal. Het eerste half uur vraag je je sterk af waar je nou naar zit te kijken en toen het me allemaal wat duidelijker werd kreeg ik er ook geen hallejujah gevoel bij, heb dan ook het idee dat de status grotendeels voortkomt uit de eerder genoemde, wereldberoemde twist. Moet toegeven dat ondanks dat ik allang wist wat er te gebeuren stond ik op dat moment toch wel even met open mond naar mijn scherm zat te staren, maar zo spectaculair als die in evenals bejubbelde werkjes als The Sixth Sense en Se7en was het nou ook weer niet. Over het algemeen prima kijkvoer, maar wel enorm overroepen, mijn tip is dus: verwacht er vooral niet teveel van.
badmotherfucker
Ik had deze ook al een tijdje klaar liggen en verwachtte er ook behoorlijk wat van met zijn #19 notering.. maar helaas. Ik vond het hele verhaal niet speciaal boeiend, en af en toe betrapte ik mezelf er zelfs op dat ik een beetje afdwaalde met mijn gedachten, weer een stuk gemist had en dus weer kon terug spoelen..
De clue zag voelde ik eigenlijk halverwege de film al aankomen, tenminste, ik begon toen al door te krijgen dat hij het was.. Toch heb ik heb ik wel gelachen, waren de acteerprestaties subliem en vond ik het einde goed uitgewerkt!
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Valt niet veel op aan te merken. Zit leuk in elkaar, cast is bovenmaats en de film vermaakt ondanks z'n voorspelbaarheid.
Maar toch niet genoeg op helemaal top te zijn en had dusdanig ook best wat plaatsjes lager gemogen.
Mr Marchoso
Who Is Keyser Söze?
Dit is een film die ik al een lange tijd op mijn lijstje had staan. Ik heb hem gisteravond eindelijk gezien.
Het begin is een beetje vaag. Met de vele flashbacks heb je een beetje moeite om te bepalen wat nou werkelijk het heden is. Na een half uur prik je daar wel doorheen.
Wat ik vooral mooi vind om te zien is hoe ongelovelijk je gestuurd word. Kujan zegt zus, Kint zegt zo en zelf ben je bezig met de mysterieuze kant van Keaton. Bij elke gebeurtenis / opdracht ben je bezig met: Is dit wel zo? Wat is er werkelijk gebeurd?
En het eind. Tja. Het is jammer dat ik de clue ooit jaren geleden per ongeluk in een filmpje op YouTube voorbij heb zien komen. Ik wist dus al precies wat er zou gaan gebeuren. Desalniettemin briljant. Vooral als je dan terug denkt aan de opdrachten, hoe ongelovelijk slim het allemaal in elkaar steek.
De cast en acteer prestaties zijn ook erg goed. Niemand is mis cast en iedereen acteert geloofwaardig. Met als absolute uitschieters natuurlijk Spacey en Byrne. Zonder hun geloofwaardige spel zou de film toch een stuk minder zijn!
Minotaures
Normaal gesproken ben ik niet zo een fan van Spacey. Maar dit was best een goede misdaad-film.
Goed verhaal, goed doorbedacht tot op 't tandje, acteren vond ik overtuigend genoeg, aparte karakters en locaties.
Ikzelf vond het niet voorspelbaar, ik had bijv. geen idee dat Verbal aan de douane-agent zijn verhaal gewoon van papierwerk op een prikbord zat voor te lezen. Geniaal dat.
En dat oneindigende gedoe over de criminele-mythe Keyser Söze. Om dan nog om de opsomming uit te komen; eerst zou Keaton Söze zijn - en dan bleek het vervolgens een verzonnen naam te zijn om iedereen voor de gek te houden door Verbal.Heel slim. Bleek Verbal toch slimmer te zijn dan Dave, de douane-agent.
Naomi Watts
Dat vind ik zo geniaal aan The Usual Suspects, bij de eerste kijkbeurt zie je niet dat Verbal al zijn 'verzinsels' verzamelt van het prikbord, die mok etc. Bij de tweede kijkbeurt is het overduidelijk en kan je niet begrijpen dat je dat in die eerste kijkbeurt niet zag.
Aangezien je de film toch enig vernuft vond hebben vind ik dat je er wel een halfje bovenop mag doen
Jesse93
Bedoel je dat je het ziet wanneer hij er naar kijkt? In een latere scene zie je namelijk dat de politie agent alles op het bord ziet staan.
chevy93
@Naomi Watts, hoe kan je dat de eerste keer gemist hebben? Het ligt er toch redelijk dik bovenop.
@Minotaures, paar spoilertags kunnen geen kwaad hoor...
Naomi Watts
Vond ik destijds niet, is ook wel een aantal jaar geleden. Dat he ter dik bovenop lag merkte ik ook wel bij herziening ja
panjoe
Maar de eerste keer dat je hem kijkt valt het zo mooi op zijn plaats allemaal. Dan denk je nog niet dat Kint alles verzint, wat overigens mooi rijmt.
Poppe
Mij viel het inderdaad tijdens de eerste kijkbeurt ook niet op. Ook geen schande natuurlijk. Al wil ik er wel bij zeggen dat ik de film keek zonder dat er om de film een enorme fuzz hing(pre-Moviemeter)
Tiepie
Een geweldige film, de eerste keer dan denk je 'waaaaat' kijk je hem nog eens dan word alles veel duidelijker. Geweldig acteerwerk van alle acteurs. Een must have voor je collectie en je geheugen! Kijken dus!
zo'n 20 min voor het einde wist ik hoe het ging aflopen,
omwille van Scary Movie!!
zalige film wel!
spijtig dat Del Toro niet zo veel zeggen had...
Djarune
had deze film 6 jaar geleden voor het laatst gezien en heb hem vandaag weer gekeken. Ondanks ik het hele verloop en clue van de film al kende, was het op geen enkel moment voorspelbaar zoals veel mensen hier op mm zeggen. Van de films vanuit de top 25 van mm heeft deze een heel sterk einde. Sterker en minder cliché als de nummer 1.
Masterbrain
hier en daar kon het veel beter bij een aantal scenes
ondanks dat een echte raadselende oplossende film
b_cru
het verhaal, de rollen, de dialogen, de clue..... Kan niet anders zeggen dan perfect!!!!
xeegen
Over het algemeen ben ik het toch meestal wel eens met de massa maar bij deze film val ik er eens een keertje buiten
Misschien komt het door mijn extreem hoge verwachtingen (nr. 19
) maar eerlijk gezegd vond ik de film niet zo veel bijzonders. Het einde was natuurlijk prachtig en het acteerwerk was erg goed (Spacey altijd
) maar buiten dat was het voor mij een vrij standaard kijk ervaring. Ik was zelfs een aantal keer een beetje verveeld :s. Maar wellicht moet ik deze film nog een keertje herzien om hem wat meer te appreciëren.
JanDahler
had je dé clue wel door dan?
ik namelijk niet (vroeger) na mijn eerste kijkbeurt!
xeegen
Dat hoop ik toch wel of ik moet mezelf vreselijk gaan schamen
Maar ik neem aan dat je met dé clue bedoelt dat hij alles rechtstreeks verzint van het bord dat achter de agent hangt? Of heb ik nog iets anders cruciaal gemist?
sweinsteiger
Dat schweinsteiger en ribery dezelfde persoon zijn lijkt me duidelijk.
ik zal de film eens opnieuw kijken
Xx_se7en_xX
perfect is meestal dan een 5, of niet?
TrickySmalls
Met name door de briljante climax is dit toch wel een sterke film.
Het is even inkomen in het verhaal, maar daarna weet je wel enigszins de knoopjes vast te maken. Het is dan ook naar het einde toe steeds vermakelijker. De climax is dan ook zoals gezegd héél goed gedaan.
Monkey68
Briljante film. Titel verraad de clou, maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die het bij de 1e keer kijken doorhad. Zó simpel maar toch zó geniaal................
psycholamp
- 1960 berichten
Bij de eerste kijkbeurt zag ik de clou toch echt wel aankomen. Misschien dat ik de film in de tijd zelf had moeten zien, maar voor mij was 1 en 1 gewoon twee.
Een groepje verdachten en eentje daarvan is bij iedereen onbekend... Tja... Waarschijnlijk al te veel, en bovenal, betere films gezien met zo'n leuke twist.
Monkey68
Dus jij hebt meegekeken op dat prikbord en in die koffiemok...........???
psycholamp
- 1960 berichten
Dat leek me nou niet echt dé clou van de film. Nee, dat had ik niet gezien, maar dat andere had ik wel al aan zien komen. Op die mok en op dat prikbord moest, volgens mij, een beetje de puzzelstukjes op de plaats laten vallen ipv. een clou te zijn. Wel knap van die agent, dat hij niet weet wat er in zijn eigen bureau op het prikbord staat en uit wat voor een mokken hij drinkt.

Bekijk hem nog snel: 'The Usual Suspects' gaat van streaming verdwijnen

'Heerlijke misdaadfilm, waarin volop te puzzelen valt': 'The Usual Suspects' komt uit in prachtige 4K-release

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Misdaadklassieker 'The Usual Suspects' van Bryan Singer vanavond op RTL 7