Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.263.067)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Cameron
Dennis
Jackson07
Die is er niet.
Nee ik zou het ook niet weten, vandaar mijn vraagteken ook. Domme opmerking van de P. Rocker dan!!
clockwork
Edward Norton!! wat een man wat een man. overweldigende acteerprestaties die zo veel mensen waarderen.
Vergeleken met deel 2 is deze film een theekransje.
Klopt, erg heftig die sequel
Deel drie keert dan ook weer terecht terug naar de rust van dit deel..
Pastichio Rocker
Klopt, erg heftig die sequel
Deel drie keert dan ook weer terecht terug naar de rust van dit deel..
Klopt, maar ik geloof dat een 3e deel is afgeblazen. Deel 2 is al enkele jaren beschikbaar, behalve in Nederland, wat op zijn minst heel erg vreemd is aangezien je hier vaak de hardste shit kan vinden die elders verboden zijn. Heel vreemd ook dat hier ontkent wordt dat de film niet zou bestaan. Check ThePirateBay of Mininova eens ofzo. In goede kwaliteit te downloaden. De DVD is trouwens ook gewoon in Duitsland te vinden (daar heb ik 'm ook gekocht), zij het in beperkte mate. Wat wel minder is, is dat er vrijwel geen bekende acteurs in meespelen. Alleen Stacy Keach heeft een cameo.
Jackson07
romper stomper is beter.... 2.5
ahah Romper Stomper is zwaar drama, maar het was een grapje toch?
Nee joh, Robert DeNiro gaat de rol van een oude Vinyard op zich nemen (kaalgeschoren en al). De heftige shit van deel 2 zal vermeden worden, op naar de ware filmkunst. Deze gaat de bom worden!
Pastichio Rocker
Waar hebben jullie het in vredesnaam over.
American History X II (die al een tijdje uit is behalve in NL) en eventuele vervolgen.
rokkenjager
Ik lig helemaal dubbel jongen, erg geestig
Ik lig helemaal dubbel jongen, erg geestig
Wat gaapt jouw smilie vaak
die heeft vast geen American History X 2 gezien.
MaxiJazz
Steve-a
Dit is de enige film die werkelijk iedereen van mijn leeftijd kent. In mijn leeftijds groep zijn er meer mensen die deze hebben gezien dan bijv. Lord of the rings, The Godfather of zelfs The Matrix.
Broodje aap verhaal, American History X 2 bestaat helemaal niet.
Duh
Denveen
Moet je trouwens eens zoeken op Google, zie je allemaal "trailers" met beelden uit 1 en dan vreemde mysterieuze muziekjes eronder
Lachen idd
clockwork
Ik vind deze film wel degelijk geloofwaardig. Derek is een zeer intilligent en het is wel geloofwaardig dat zo'n iemand door een zieke gevangenis periode totaal omdraait van mening.
evalish
echt een goede film, met een duidelijke boodschap.
Ik heb eergisteren gezien, dat behoort tot men favorieten!
ik geef hem 5 sterren..
Fingquality
IJzersterke film met een uitblinkende Edward Norton. Zet bijna op angstaanjagend overtuigende wijze de gefrustreerde Derek Vinyard neer. Niet zomaar een domme onzekere jongen, maar iemand die eloquent uitlegt wat hij vindt dat er misgaat in zijn buurt. Hij is bijna overtuigend.
Mooie cinematografie. Mooie zwart-wit scènes en paar mooie vertraagde scènes zoals de arrestatiescène. Misschien is het voorafgaande wel de meest schokkende scène die ik heb gezien. Daar werd ik echt even stil van. De film opent en eindigt zowel met mooie muziek die zorgt voor een nog dramatischere sfeer.
De karakters zijn allemaal vrij stereotypisch vormgegeven maar behoeven ook geen verdere diepte. De film draait voornamelijk om de verhouding tussen Derek en Danny. Wel jammer dat hier zo op gehamerd moest worden in de scène met Sweeney om dit duidelijk te maken. Het karakter van Sweeney speelt eigenlijk een sleutelrol in het tot besef komen van Derek en dat had van mij iets anders gemogen. Maar dat is slechts een kleine aanmerking op een in zijn geheel overweldigende film.
Het einde bijvoorbeeld vind ik erg sterk. Langzaam maar zeker bouwt het einde toe naar een zeer moralistische boodschap, maar door de dood van Danny word je alsnog op het verkeerde been gezet. Einde dat je echt even aan het denken zet. Erg onverwacht.
N811
Vergeleken met deel 2 is deze film een theekransje.
Waarom staat deel 2 niet eens op imdb? En hoe kan ik aan deel 2 komen?
N811
Om in leven te blijven is wel heel erg idealistisch gesteld. Een gang als Aryan Brotherhood is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de moorden in de Amerikaanse gevangenissen (en ze vertegenwoordigen ongeveer 1% van de totale gevangenispopulatie). In hoeverre het nazi's zijn die serieus over de bijbehorende ideologie hebben nagedacht kun je je inderdaad afvragen, maar als ze zichzelf als nazi's zien (en dat doen ze) zijn het wat mij betreft nazi's. Bovendien krijgt Aryan Brotherhood steeds meer voet aan de grond buiten de gevangenis. Het verschil met de andere gangs is echt niet zo groot hoor.
Aryan Brotherhood draait totaal niet om racisme. Een jood was zelfs een van de leiders.
Totaal niet is onzin. Maar het is waar dat ze niet per see exclusief blank meer zijn, maar dat verschilt sterk per streek en per gevangenis.
N811
Je sluit je aan bij je ras, dat zijn over het algemeen de regels in de amerikaanse gevangenissen.
De AB is een criminele organisatie die om winst maken draait.
Er was ook een bondgenootschap met de mexican mafia.
De AB is een criminele organisatie die om winst maken draait.
Dat weet ik ook wel.

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994