• 9.376.689 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.263.067)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van gotti

Die is er niet.

avatar van Jackson07

Jackson07

gotti schreef:

Die is er niet.

Nee ik zou het ook niet weten, vandaar mijn vraagteken ook. Domme opmerking van de P. Rocker dan!!

avatar van clockwork

clockwork

Edward Norton!! wat een man wat een man. overweldigende acteerprestaties die zo veel mensen waarderen.

Pastichio Rocker schreef:

Vergeleken met deel 2 is deze film een theekransje.

Klopt, erg heftig die sequel Deel drie keert dan ook weer terecht terug naar de rust van dit deel..

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Zinema schreef:

Klopt, maar ik geloof dat een 3e deel is afgeblazen. Deel 2 is al enkele jaren beschikbaar, behalve in Nederland, wat op zijn minst heel erg vreemd is aangezien je hier vaak de hardste shit kan vinden die elders verboden zijn. Heel vreemd ook dat hier ontkent wordt dat de film niet zou bestaan. Check ThePirateBay of Mininova eens ofzo. In goede kwaliteit te downloaden. De DVD is trouwens ook gewoon in Duitsland te vinden (daar heb ik 'm ook gekocht), zij het in beperkte mate. Wat wel minder is, is dat er vrijwel geen bekende acteurs in meespelen. Alleen Stacy Keach heeft een cameo.

avatar van ethrellik

ethrellik

romper stomper is beter.... 2.5

avatar van Jackson07

Jackson07

ethrellik schreef:

romper stomper is beter.... 2.5

ahah Romper Stomper is zwaar drama, maar het was een grapje toch?

Pastichio Rocker schreef:

Nee joh, Robert DeNiro gaat de rol van een oude Vinyard op zich nemen (kaalgeschoren en al). De heftige shit van deel 2 zal vermeden worden, op naar de ware filmkunst. Deze gaat de bom worden!

avatar van niethie

niethie

Waar hebben jullie het in vredesnaam over.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

niethie schreef:

Waar hebben jullie het in vredesnaam over.

American History X II (die al een tijdje uit is behalve in NL) en eventuele vervolgen.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ik lig helemaal dubbel jongen, erg geestig

rokkenjager schreef:

Ik lig helemaal dubbel jongen, erg geestig

Wat gaapt jouw smilie vaak die heeft vast geen American History X 2 gezien.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

Pastichio Rocker schreef:

Kun je misschien de cover laten zien want het schijnt een grote mythe te zijn!

avatar van gotti

Dat is het ook...

avatar van Don MN

Don MN

Mooie film over de gevolgen van vooroordelen en racisme.

avatar van Steve-a

Steve-a

Dit is de enige film die werkelijk iedereen van mijn leeftijd kent. In mijn leeftijds groep zijn er meer mensen die deze hebben gezien dan bijv. Lord of the rings, The Godfather of zelfs The Matrix.

avatar van Denveen

Denveen

Zinema schreef:

Wat gaapt jouw smilie vaak die heeft vast geen American History X 2 gezien.

Broodje aap verhaal, American History X 2 bestaat helemaal niet.

Denveen schreef:

Broodje aap verhaal, American History X 2 bestaat helemaal niet.

Duh

avatar van Denveen

Denveen

Duh

Moet je trouwens eens zoeken op Google, zie je allemaal "trailers" met beelden uit 1 en dan vreemde mysterieuze muziekjes eronder

Denveen schreef:

Lachen idd

avatar van clockwork

clockwork

Ik vind deze film wel degelijk geloofwaardig. Derek is een zeer intilligent en het is wel geloofwaardig dat zo'n iemand door een zieke gevangenis periode totaal omdraait van mening.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Deel 2 ?? =s Hier hoor je geen deel 2 van te maken.

avatar van evalish

evalish

echt een goede film, met een duidelijke boodschap.

Ik heb eergisteren gezien, dat behoort tot men favorieten!

ik geef hem 5 sterren..

avatar van Fingquality

Fingquality

IJzersterke film met een uitblinkende Edward Norton. Zet bijna op angstaanjagend overtuigende wijze de gefrustreerde Derek Vinyard neer. Niet zomaar een domme onzekere jongen, maar iemand die eloquent uitlegt wat hij vindt dat er misgaat in zijn buurt. Hij is bijna overtuigend.

Mooie cinematografie. Mooie zwart-wit scènes en paar mooie vertraagde scènes zoals de arrestatiescène. Misschien is het voorafgaande wel de meest schokkende scène die ik heb gezien. Daar werd ik echt even stil van. De film opent en eindigt zowel met mooie muziek die zorgt voor een nog dramatischere sfeer.

De karakters zijn allemaal vrij stereotypisch vormgegeven maar behoeven ook geen verdere diepte. De film draait voornamelijk om de verhouding tussen Derek en Danny. Wel jammer dat hier zo op gehamerd moest worden in de scène met Sweeney om dit duidelijk te maken. Het karakter van Sweeney speelt eigenlijk een sleutelrol in het tot besef komen van Derek en dat had van mij iets anders gemogen. Maar dat is slechts een kleine aanmerking op een in zijn geheel overweldigende film.
Het einde bijvoorbeeld vind ik erg sterk. Langzaam maar zeker bouwt het einde toe naar een zeer moralistische boodschap, maar door de dood van Danny word je alsnog op het verkeerde been gezet. Einde dat je echt even aan het denken zet. Erg onverwacht.

Pastichio Rocker schreef:

Vergeleken met deel 2 is deze film een theekransje.

Waarom staat deel 2 niet eens op imdb? En hoe kan ik aan deel 2 komen?

avatar van Adrenal

Adrenal

Omdat dat niet bestaat.

starbright boy schreef:

Om in leven te blijven is wel heel erg idealistisch gesteld. Een gang als Aryan Brotherhood is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de moorden in de Amerikaanse gevangenissen (en ze vertegenwoordigen ongeveer 1% van de totale gevangenispopulatie). In hoeverre het nazi's zijn die serieus over de bijbehorende ideologie hebben nagedacht kun je je inderdaad afvragen, maar als ze zichzelf als nazi's zien (en dat doen ze) zijn het wat mij betreft nazi's. Bovendien krijgt Aryan Brotherhood steeds meer voet aan de grond buiten de gevangenis. Het verschil met de andere gangs is echt niet zo groot hoor.

Aryan Brotherhood draait totaal niet om racisme. Een jood was zelfs een van de leiders.

avatar van starbright boy

N811 schreef:

Totaal niet is onzin. Maar het is waar dat ze niet per see exclusief blank meer zijn, maar dat verschilt sterk per streek en per gevangenis.

starbright boy schreef:

Je sluit je aan bij je ras, dat zijn over het algemeen de regels in de amerikaanse gevangenissen.

De AB is een criminele organisatie die om winst maken draait.

Er was ook een bondgenootschap met de mexican mafia.

avatar van starbright boy

N811 schreef:

De AB is een criminele organisatie die om winst maken draait.

Dat weet ik ook wel.