• 9.376.040 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.262.921)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van baakien

baakien

Ik vond het zelf een hele goeie film en zeer goed acteerwerk.

avatar van Mris

Mris

Geweldige film! Had er al vaak over gehoord en eindelijk eens gekeken. Goede sfeer , je word er echt in meegenomen. De zwart wit beelden helpen hieraan mee en de achtergrond van de personages word er veel duidelijker door. Soms wel heel heftige scenes maar dit vond ik niet storend ofzo, het paste in de film. En dan.. het acteerwerk van alle personages is echt super. Ik moest ( zeker aan het einde ) me inhouden, en zo vaak overkomt me dat niet! Kortom : echt een aanrader, ik garandeer je dat je deze film echt niet snel zal vergeten ( ik tenminste niet). Een meesterwerk in mijn ogen. 5*

avatar van Anjin

Anjin

orbit schreef:

Meer dan jij inderdaad ja.. Ik heb dan ook al heel wat meer films gezien die het thema rascisme behandelden, de jaren 80 stond er bol van. Het kwam voor mij als één grote mosterd na de maaltijd deze film (alsof skinheads nu het probleem zijn van de wereld? ). Niks nieuws onder de zon en een zooitje zeer matige acteurs met een ontzettend rtl4 glazuureinde.

Maar dat zie je misschien niet als je pas een paar jaar films kijkt..

Wist niet dat ze in een bejaardenhuis ook zulke films uitbrachten..

avatar van DaZtorm

DaZtorm

De film duurt 2 uur, ik was 1 uur en 50 min zeer te spreken over de film. Waar was dat laatste goed voor? Moest dat nou echt? Wat had dat voor toevoegde waarde? Waarom?

Dat laatste 'verziekte' de film en doet eigenlijk alles te niet. Ik ben totaal geen racist, laat ik dat voorop stellen, er is veel positiefs over deze film geschreven maar enige kritische noten zijn er zeker weten. Dit is ook duidelijk een film van ''don't do drugs and learn well''. Ik heb het idee dat deze film uitgebracht is door iemand die vroeger de wereld wilde verbeteren.

Desondanks ben ik zeer maar dan ook zeer te spreken over het verhaal zelf, de manier waarop het verteld is, het acteerwerk (vooral van 'The Illusionist' (hoe heet hij ook alweer?). Het allermooiste van heel de film vind ik de manier waarop het in beeld is gebracht, een van de beste camarawerk films.

Wanneer je een film een 5 geeft dan zeg je eigenlijk: ''er kan niks verbeterd aan worden, dit is een 10'' Dat vind ik niet, er kan wel het 1 en ander verbeterd worden. Het is een geweldigde, top film en denk ook niet dat veel films dit niveau kunnen evenaren, maar ik vind het een 8 waard.

Vertaald naar moviemeter punten is het dus 4 sterren.

avatar van Slynkin

Slynkin

Anjin schreef:

quote"orbit"

Wist niet dat ze in een bejaardenhuis ook zulke films uitbrachten..

Dat doen ze sinds kort ja.. elke dag kaartten werd een beetje saai waarschijnlijk

GinolaEHV

Een van de beste films aller tijden. Vooral de scene met de stoeprand staat natuurlijk een ieder bij.

Enige puntje van kritiek is de geloofwaardigheid omtrent de lengte van de gevangenisstraf die Derek opgelegd krijgt.

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1944 stemmen

Jaren terug gekeken op school, en ik moet zeggen: ''het was geen slechte''

avatar van akka

akka

avatar van Achmed

Achmed

Ik vind deze film overrated. Ik begrijp best deze film schockend, want natuurlijk "wisten wij wel dat er neo-nazies waren, maar dat het zo te werk ging". De skullbashing scene op de stoeprand was goed geplaatst en liet zien dat hij een echte hater was Maar meer dan dat kwam er niet uit in deze film vooral in de gevangenis hij wordt opgesloten en merkt dat het daar tussen de rassen wat anders gaat, hij will bv. niks te maken hebben met zwarten en mexican etc. maar andere nazisten in de gevangenis doen zaken met die mensen. En blijkbaar vondt hij het zo erg dat hij zijn idealen liet vallen een geen neonazi meer was. Dus iets waar hij buiten de gevangenis voor wou moorden laat hij zo vallen zodra hij in de gevangis is. Zo goed werkt het "Amerikaanse Gevangenis Systeem" echt niet (ik zeg niet dat zijn idealen goed waren)

Dat soort dingen maken deze film gewoon bagger. Soms krijg ik het gevoel als ik met mensen uit mijn omgeving erover praat dat zij het alleen goed vinden omdat ze zich schuldig voelen. De zwartwit scenes waren wel goed gedaan, liet zien dat ze de wereld ook echt zo zagen, je bent Wit "Blank en een van ons" of Zwart "alles wat zij haten". Ik had deze film een 3,5 willen geven voor hoe het is gefilmt, het acteerwerk en natuurlijk de "Not-So" happy ending. Maar hij krijgt van mij een veel lager cijfer want ik vindt niet dat hij zo hoog hoort te staan in de top 250.

0.5* (aangezien het een 3.5 waard is will ik deze film binnenkort wel in mijn collectie hebben)

GinolaEHV

Domme reden om een 0.5 te geven. Je moet een film het cijfer geven wat jij vindt dat het waard is. Niet een lage rating geven omdat je vindt dat de film te hoog in de top 250 staat...

avatar van Couch Potato

Couch Potato

akka schreef:

Het is toch een geweldige film ofniet ??

VANNEIGENST is dit een gewèldig goede film. Ach, dat van die parels voor de zwijnen, hé, maat?

avatar van The One Ring

The One Ring

Achmed schreef:

Laagstemmen puur om het gemiddelde te beïnvloeden is min of meer verboden hier. Eveneens slaat het nergens op want zo'n stem zegt dan niets meer over je smaak, wat wel de bedoeling zou moeten zijn.

Ik heb de stem verwijderd. Svp beoordeling geven die je de film waard vindt, niet om het gemiddelde naar beneden te krijgen.

avatar van Achmed

Achmed

Jammer, dan ben ik gedwongen het een 3,5 te geven!

akka schreef:

Het is toch een geweldige film ofniet ??

Mijn mening krijg je morgen te horen . Zekers de nr 14 in de top is een ontzettend goede plek. Maar zelfs de Nr 1 zou kritiek krijgen, vergis je daar niet in.

Achmed schreef:
Jammer, dan ben ik gedwongen het een 3,5 te geven!

Als je de film een 3,5 waard vind , dan geef je het een 3,5 . Valt weinig over te zeggen.

Ik geef mijn mening vandaag maar. Net gezien.
Ik had lage verwachtingen. Laat ik daar over eerlijk zijn. Ik had een soort vaag maffia discriminatie verhaal verwacht met veel geweld en lange scripten. In tegendeel was de film helemaal niet zo.

Maffia heeft het absoluut niks mee te maken. Punt.
Maar dit gaat echt over de racistische haat. En krijgt punten te zien van zowel blanken als zwarten. Die echt iets te zegen hebben.
Het "haat voor hetgeen dat anders is dan jou (huidskleur, leeftijd, muziekstijl, kleur haar, gewicht of wat dan ook) "zie ik erg vaak terug in mijn leven. Heel erg vaak...
Dan heb ik zelf ook momenten waarop ik elk moment de gewelddadige scenes uit de film na kan doen. Dat ik een pistool pak en degene 3 keer door het hart schiet. Ram de kop in 2en of een erge marteling. In deze film wordt dat dus echt gedaan. Je ziet daarbij van beide kanten hoe ze erover denken en het belangrijkste: de gevolgen ervan.

Het omgaan met haat, de gevolgen en haat voor het andere spreekt mij dus erg aan in het leven want ik zag het vandaag nog! En haat dat ik had.....
Wat dus ontzettend mooi voor mij was om uitgerekend deze film te kijken. Het had echt iets te zeggen. Een goed moraal dat inderdaad tot 1 van de beste mag toebehoren

Had nog 2 vraagjes erover:
- Danny had iets kunnen opbiechten. Was dat dat hij het vertelde van de autodiefstal?
- Aan het einde werd Danny doodgeschoten door diezelfde jongen als eerst. Was dat vanwege de reputatie van zijn broer?

Ook complimenten voor de mooie muziek hier en dan. Die na de film in het hoofd bleef zweven.

avatar van The Oceanic Six

Prachtige, aangrijpende en aansprekende film.

De film wilt een beeld geven van hoever mensen ook vandaag de dag nog in hun haat tegen andere mensen die niet zijn zoals zij kunnen gaan.
Iedereen die de film heeft gezien weet precies wat je voor moet stellen als er over de stoephap-scene wordt gesproken. Erg hard en wreed. Maar de film wilt veel meer zijn dan dat.

Het verhaal is natuurlijk wat voorspelbaar. Fanatieke neo Nazi betert zijn leven maar kan er nooit volledig uitkomen.
Toch intrigeert de film me enorm. Edward Norton zet (zoals eigenlijk altijd) een briljante rol neer. Zijn uitstraling is enorm en het heeft zoveel overtuiging..heel mooi gedaan!

De boodschap in de film is duidelijk, misschien soms te duidelijk. Dat is dan wel weer jammer. Van het ene uiterste wordt je niet zomaar het andere uiterste. Maar toch, deze film zou iedereen eigenlijk een keer moeten hebben gezien.
Tel daarbij ook nog een goede soundtrack en de emotionele eindscene en je weet dat je te maken hebt met een topper!

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Ik had hem laatst gezien in het kader van een opdracht voor school en wederom was ik geraakt door de hele film en het einde. Ik kreeg ook discussie met een klasgenote van me.

Deze film heeft toch een indruk in mijn leven gemaakt, daarom verdiend hij toch eigenlijk de volle 5 en een plaats in mijn top10.

kehuis

Echt een ziek vette film, zo'n mooie rollen, vooral die van Danny en zijn broertje. De film heeft me de hele twee uur geboeid. De film geeft een boodschap mee, maar dit is niet storend. Prachtig!

kehuis schreef:

De film geeft een boodschap mee, maar dit is niet storend.

Gek, de boodschap was juist de enige echte reden waarom ik de film goed vond. "Omgaan met haat en gevolgen ervan". Vind boodschappen juist goed bij een film en American History X heeft er 1 van de beste.

GinolaEHV

De boodschap is wel enigszins belangrijk ja... maar wat kun je verwachten van iemand die het 'echt een ziek vette film' vindt.

film_kaza schreef:

Dit zet ik erbij omdat andere mensen berichten plaatsten dat de boodschap te overdreven was... Ik vond het zelf goed.

GinolaEHV schreef:

Wat is daar mis mee dan, ik zeg helemaal niet dat ik de boodschap niet belangrijk vind, ik vind het juist goed.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

GinolaEHV

Je hebt eigen veronderstellingen naar kehuis. 'echt een ziek vette film' is gewoon spreektaal.

avatar van bazic

bazic

ik moest deze film met school kijken. ikhad er al verhalen over gehoord en die waren niet echt prettig. met lood in mijn schoenen ging ik naar de les om die film te kijken. na een paar lessen begon ik de film mooi te vinden en keek ik door het geweld heen.

ik vind het een prachtige film en het maakte veel inpact op mij. ik zou de film niet graag nog een keer willen zien en begreep eerst ook niet waarom we deze film met school moesten zien, mijn mening is wel veranderd na deze film.

er zit een geweldige boodschap in deze film.

avatar van Julia2059

Julia2059

Ik vond het een erg leuke film!

Een dikke 4,5....

L. luchtloper schreef:

avatar van maerk

maerk

Wat is kehuis?

Kehuis is een gebruiker, een paar berichten naar boven .

Wat is kehuis?

Pff je reageert zelf op dat bericht, beetje opletten..

avatar van buffeltje

buffeltje

supermooie film over een neonazi die verandert.

ik vind het mooi uitgewerkt en met die zwarte directeur dat is helemaal super, die mocht ook gewoon niet blank zijn!