Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.262.726)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Murray
Cameron
Dennis
Leland Palmer
Hier praten over Apocalypse Now is inderdaad behoorlijk off - topic. Ik legde die link omdat AHX zien als een rtl 4 dramafilmpje net zoiets is als AN zien als louter een kolonialistische film. Vandaar dat ik het kort houd. Bij Apocalypse Now heb ik uitgelegd waar ik mij in die film aan stoorde. Met name het verstoren van de beleving zat mij dwars.
Okej dan! Ik snap je wel natuurlijk! American History X vind ik ook een geweldige film en is zeker geen rtl4 dramafilmpje! Maar voor mij blijft Apocalypse Now een van de besten ooit!
The Last
Ik hoorde laatst van 1 van mijn vrienden dat er een vervolg uitkomt of is uitgekomen in de VS, maar niet in NL. Weet iemand daar iets mee over??
Leland Palmer
Dan kan die vriend van jou best liegen! Als er een vervolg in de VS uit was gekomen zouden wij dat hier ook allang weten!
%%%%%%
Jaaa zoiets had ook ook gehoort over die vervolg.Maar als die niet mocht uitkomen omdat die te heftig was ofzo
Nyazzin
Weer is een keer gekeken, het blijft een toppertje
net als vorige keer 5 dik verdiende sterren
De Nederlander
Dat gerucht gaat al jaren, maar het is absolute onzin.
eerder in amerika te heftig dan in NL
Nikita0
2.5 krijgt de film van mij,
het begin is wel beklemmend, maar dat belerende toontje naar het einde is er een beetje teveel aan, maar misschien moet ik hem nog eens bekijken, voor ik een oordeel vel.
Miepperd
Een zeer indrukwekkende film
Schept een duidelijk beeld. Mensen mogen het een 2 of 2.5 geven maar van mij een 4.5
!
Thomas83
Gister weer eens gekeken, en eigenlijk viel hij me toen nog best tegen.
Natuurlijk zitten er een hoop indrukwekkende en heftige scenes in de film, speelt Norton geweldig en de eindconclusie wel een aardige (doordat het wat relativerend is), maar de film is soms wat geforceerd dramatisch, er wordt net wat teveel van slowmotion gebruikgemaakt. Ook vond ik de film niet helemaal samenhangend op een of andere manier. Zou niet weten hoe ik dat goed moet uitleggen.
Maar aan de andere kant vlieg je echt door die 120 minuten heen en heb je op momenten echt op het puntje van je stoel gezeten door wat beruchte scenes.
Uiteindelijk vind ik het wel een goede film, maar na de vijfde keer herkijken vind ik hem toch wat minder dan ik eerst vond eigenlijk. Mijn 4.5* verlaag ik met een half punt. De huidige nummer 16 notering in de top-250 vind ik eigenlijk ook best hoog.
fanaat
Een prachtige film die een zeer diepe indruk op mij heeft achter gelaten. Deze film is echt aan iedereen aan te raden. Ook meer leraren zouden deze film op school moeten laten zien.
Een regelrechte top film.
Ik snap alleen niet dat er op het hoesje staat dat het een actie film is. Wat mij betreft is het een groot drama.
Vanwege het acteerwerk de sfeer en het beklemmende einde krijgt deze film van mij niets meer en niets minder dan 5 sterren!!!!
Lad
Wat een film seg, echt een goede film, die je echt laat nadenken!
LarsNL
Echt een topfilm ,, die laat je echt nadenken en ook laat de boodschap iets duidelijks achter :
Het racisme ,, je krijgt er later spijt van
veron35
Dat gerucht gaat al jaren, maar het is absolute onzin.
Maar hij mag er toch echt wel komen! Kun je moeilijk verprutsen... Je hebt al een geweldige basis.
Baklap
alles is gezegd, mooie film met een boodschap die ook nog eens over komt! Ben geen fan van Furlong maar die speelt toch een mooie rol ... een 4
Lenn
Gister weer eens gekeken, en eigenlijk viel hij me toen nog best tegen.
Wat bedoel je nu eigenlijk, eerste is valt hij tegen en dan is hij 'eigenlijk' wel goed. Het is normaal dat als je een film als deze zoveel bekijkt dat je alles anticipeert en zo de impact minder is.
Hoe dan ook zelfs naar meerdere keren kijken blijft dit een topfilm!
moviefanatic
Heel indrukwekkende film. Op een dramatische wijze wordt in beeld gebracht wat de consequenties kunnen zijn van racisme en neo-nazisme. Dit is echt een aanrader!
4.5 **
maerk
Wat een film is dit zeg! Echt ongelooflijk goed geregisseerd en Edward Norton speelt hier echt zijn beste rol, wat kan die man acteren zeg. En die slowmotion momenten vond ik ook wel mooi in de film passen.
dikverdiende 5 sterren.
M.Goodkat
Indrukwekkend, na lange tijd toch kunnen zien.
Alleen het einde viel mij hard tegen.
Maar Edward Norton aan de top hier
Faisal
Geweldige film, meesterlijk gewoon. Maakt veel indruk en je vergeet hem niet snel, lekker heftig en onvoorspelbaar.
hellblazer93
Juweel van een film. Het verhaal is origineel en zeer goed. Zowel Furlong als Norton spelen een goede, rol. Ik kon geen punten vinden die niet overtuigend waren. Enorm sterke scenes. Bvb de scene dat het hoofd van de neger ingetrapt werd was enorm sterk en hard. En er zijn meer goede, sterke scenes.
De film is ook gelijk een topper in zijn soort. Veel heftige, sterke momenten die je niet snel vergeet. De hele film is ook onverwachts.
De muziek in de film was ook prachtig. Vooral op het laatst, toen Danny neergeschoten werd was de muziek ook prachtig dramatisch. De scene op zich, was overigens ook totaal onverwachts. De flashbacks maken veel duidelijk en mooi passend in zwart-wit verfilmd.
De film verdient 5*. Wat een meesterwerk...
Thomas83
Hoe dan ook zelfs naar meerdere keren kijken blijft dit een topfilm!
Een film kan toch goed zijn maar toch tegenvallen in vergelijking met eerdere kijkervaringen?
Je hebt helemaal gelijk dat de impact van een film minder wordt als je hem vaker hebt gekeken. Alleen de échte toppers zoals The Godfather kun je echt blijven kijken zonder dat ze aan kracht inboeten. Tenminste, dat is mijn ervaring.
LautjUhh
er is een deel 2.. hij is heel even te downloaden geweest, maar er ook gelijk weer afgegooid. omdat hij te hard is, en niet in nederland vertoond mag worden. een vriendin van mij heeft hem wel. dus
LautjUhh
ps. de film is heel gaaf. ik ben hem nu op school aan het kijken met maatschappij leer, mijn ouders zijn het er niet mee eens maarja.
dit is tenminste een film met een goed verhaal. en dat zie je niet zo vaak.
Blijft grappig hoe vaak dat gerucht de kop op blijft steken.
Nee, een broodje aap. Is het altijd geweest. Het is denk ik ooit begonnen met het schijnbaar ware verhaal dat het einde van deze film eerst anders zou worden, namelijk Derek die zich opnieuw kaalscheert.

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994