• 9.375.080 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.262.726)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Neder schreef:

Dat bedoel ik wel degelijk.

er staat namelijk 'Denk' en niet'Hoop'

Denk je trouwens nou echt dat er niet veel ergere dingen gebeuren op de wereld?

Dus je denk dat het ergste nog moet komen en daar ben je blij om? Je zegt namelijk gelukkig. En natuurlijk gebeuren er nog ergere dingen op de wereld maar in dit geval gaat t dan maar even over zinloos geweld, als je niet eens meer veilig bent voor je eigen vrienden...

avatar van starbright boy

Als films niet gemaakt mogen worden, vanwege het effect dat zo'n film op sommigen kan hebben, betekend dat niets minder dat het einde van film als vrije kunstvorm.

avatar van Neder

Neder

BoordAppel schreef:

Dus je denk dat het ergste nog moet komen en daar ben je blij om? Je zegt namelijk gelukkig..

dit is wat ik zei:ik denk dat wij het ergste gelukkig nog niet gezien hebben.

wat jij er nu allemaal van maakt begrijp ik niet.

avatar van Jordy

Jordy

Ik vind het juist een pluspunt dat er niet in elk frame van deze film afspat "nazi's zijn slecht hoor! niet doen!" Ik hou van films die de kijker intelligent genoeg achten om zelf conclusies te trekken. De mensen die in deze film bepaalde dingen zien, interpreteren het "echte leven" net zo, daar zal deze film echt niet aan bijdragen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Neder schreef:

wat jij er nu allemaal van maakt begrijp ik niet.

Laat maar zitten.

avatar van U-96

U-96

• 2077 stemmen

Goeie film. Meer kan ik er niet over zeggen.****

avatar van flicks

flicks

topfilm

avatar van Phooze

Phooze

Okay, na maanden en maanden van vooruitschuiven (bang voor neo-nazi propaganda), toch een keer deze film gekeken.

Wat een geweldige film. De film biedt veel meer dan het rassenhaat verhaal. Je gaat denken over hoe je je leven leeft, hoe je in de wereld staat. De afwisseling van zwart-wit en kleur vind ik geweldig gedaan. De muziek was prachtig. De acteer prestaties waren fantastisch.

Dat neo-nazi's dit vaak een topfilm vinden ontgaat mij helemaal...

4,5 ster.

Ps. Ik heb al vaak met de dvd in mn handen gestaan in winkels, maar dat was steeds een 4:3 versie. Bestaat er ook een breedbeeld versie van? En zo ja, waar is die aan te schaffen?

avatar van Jordy

Jordy

Koop de Britse of Amerikaanse versie via play.com

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Phooze schreef:

Dat neo-nazi's dit vaak een topfilm vinden ontgaat mij helemaal...

geeft wellicht het IQ van deze gasten aan. Ze zien een hakenkruis op iemand zijn borst getatoeerd en denken: oe gaaf...! terwijl ze verder de boodschap van de film niet door hebben.

avatar van Malfidus

Malfidus

4,5 ster, het was een verhaal dat mij enorm kon interesseren en sprak mij enorm aan. Dit is echt wel één van de beteren films allertijden, zeker het stuk toen hij in de gevangenis zat is zeer goed, niet echt spannend maar wist mij emotioneel aan te spreken.

avatar van jassonn

jassonn

helemaal mee eens

avatar van mrtve

mrtve

Malfidus schreef:

ja, het is gewoon een hele goede film....

avatar van Apache

Apache

Ik vond t maar een saaie voorspelbare film. T meest onvoorspelbare en boeiende, nortons verdere manier van denken nadat zn broertje doodgeschoten wordt, wordt niet uitgewerkt wat ik zelf erg jammer vind.

Apache, zet je voortaan spoilers even tussen spoiler tags ? Dank. (zie FAQ)

avatar van Apache

Apache

oja had niet eens door dat t spoiler was

avatar van JohnDoe

JohnDoe

Ik vond het wel een mooie, boeiende film.
Het was inderdaad wel jammer dat je niet te zien kreeg hoe derek verder ging na de moord op Danny. Daarbij komt nog dat ik ook niet echt snapte waarom hij werd vermoord, vond het nogal nutteloos. Maar dat was misschien wel de boodschap van de film

avatar van SlingBlade

SlingBlade

JohnDoe schreef:

Ten eerste vindt ik dat geen enkele moord nut heeft en ten tweede is de boodschap van de film dat een mens kan veranderen van gedachtegang als die niet generaliseert en in hokjes plaatst. Daarbij wil het plot naar mijn mening vertellen dat nuancering tussen goed en kwaad van cruciaal belang is.

avatar van jassonn

jassonn

jassonn schreef:

helemaal mee eens *edit* 5 sterren.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Goede film. En oh wat ziet Edward er stoer uit met een kale kop! Moet 'ie vaker doen! 4*

avatar van soboer

soboer

Na herziening moet ik deze film toch een hele strafpunt minder geven. Het einde van de film stoort me enorm. De film probeert een boodschap uit te dragen, maar dit wordt door het einde teniet gedaan.

Dan zie ik toch liever een film zoals Boyz N the Hood, waar de boodschap op een subtiele manier wodt weergegeven.

avatar van starbright boy

Dat snap ik niet. Het groffe einde maakt de boodschap in mijn ogen juist subtieler. Doordat het broertje wordt doodgeschoten door een zwarte jongen zet je extra aan het denken over goed en kwaad. En over generaliseren. Een van de sterkere kanten aan de film, vind ik.

avatar van Phooze

Phooze

starbright boy schreef:

Juist, en ik kreeg niet het gevoel dat Norton door die actie zou terugvallen in zijn oude milieu

avatar van mister blonde

mister blonde

soboer schreef:

Na herziening moet ik deze film toch een hele strafpunt minder geven.

dus je geeft punten bij?

avatar van bramnoor

bramnoor

Enough is said.

avatar van Tha-Nick

Tha-Nick

Meesterwerk!

avatar van Boshuisje

Boshuisje

De beste Hollywood film ooit gemaakt.......!!!!

avatar van samo

samo

hele goede film! ik zal nooit meer dat stukje vergeten met die tanden op de stoep.. au au au

avatar van NanneB

NanneB

Echt een goede film.

Het was alweer een tijd terug dat ik een film zo aangrijpend en bijzonder vond.

4,5 sterren

avatar van Melz

Melz

Best film ooit...daarom een 5! Erg mooi verhaal, goed verfilmt... en tragisch einde zorgen voor een onvergetelijke filmavond