• 9.374.429 stemmen

In the Mouth of Madness (1994)

Horror / Thriller | 95 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Sam Neill, Julie Carmen en Jürgen Prochnow

Releasedatum: 18 juni 1994

Plot In the Mouth of Madness

"Lived Any Good Books Lately?"

Niets is wat het lijkt in de wereld van de verzekeringsinspecteur John Trent. Zeker niet nadat hij wordt ingeschakeld om de verdwijning van schrijver Sutter Cane, wiens horrorboeken geleidelijk aan tot een massahysterie zijn gaan leiden, te onderzoeken. Hoewel hij niet van lezen houdt, gaat hij zich in het werk van Sutter Cane verdiepen, waarna voor hem de nachtmerrie begint...

avatar van ezra1971

ezra1971

dat klopt. maar het viel me op dat het bij de Carpenter films is dat je behoorlijk negatief bent. Maar we zitten hier niet om elkaar af te zeiken smaken verschillen (gelukkig).

"The celebration today is a travesty, we are honouring murderers"

Inderdaad, vind Carpenter maar zelden geslaagd. Heb ze ondertussen wel allemaal gezien, met Halloween en The Thing op respectabele scores. Is dus ook niet zo dat ik ze allemaal slecht vind.

Maar mijn hoofdinteresse in het genre ligt duidelijk ergens anders.

avatar van ezra1971

ezra1971

wat vond je van Black Sunday van Mario Bava?

avatar van accordejoan

accordejoan

Ik heb 'em in de bioscoop gezien (HorrorNight 1995) en eigenlijk komt deze daar alleen tot zijn recht gezien het einde van de film.

Als ik eerdere recensies lees, ben ik waarschijnlijk één van de weinigen die 'em echt goed vond. Ik vond het mysterieuze sfeertje zeer goed en een lekker wazig verhaal. Heerlijke film (voor de liefhebbers).

avatar van powerman

powerman

De film is sfeervol, Prochnow zoals altijd acteert goed (zoek hem ook eens op in de cultvideotheek in de legendarische Michael Mann film "The Keep", waarvan nodig een DVD-uitgave nodig is), terwijl Sam Neill, tja, die man vind ik nooit echt overtuigend, zeker niet in horrorfilms wat hij later weer eens bewees in "Event Horizon", maar de film ondanks zijn aanwezigheid is spannend en heeft een lekker pessimistisch slot zoals dat naar mijn mening toch wel hoort bij een echt horrorverhaal, maar dat is toegegeven een kwestie van smaak

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ik ben inmiddels echt naarstig op zoek naar deze titel. De regio 2 uitgave laat echt veel te lang op zich wachten, dus richt ik me nu op een VHS-exemplaar. Iemand hier deze film toevallig op VHS in bezit? Ex-rental, whatever, maakt me allemaal niet uit.

avatar van Tazke

Tazke

Gewoon een goede, lekkere film. Is al 13 jaar oud en voor zijn "tijd" echt wel goed. Dus gewoon kijken!

avatar van JT Chinaski

JT Chinaski

Horror zoals ik ze het graagst zie, echt een lekker onheilspellend filmpje. Met een goede Sam Neil en een leuk bedacht verhaal, geïnspireerd door schrijvers als H.P Lovecraft. De handgemaakte monsters vervelen nooit en zijn zoveel overtuigender dan computer CGI. John Carpenter en David Cronenberg zijn wat mij betreft toch wel de koningen van het horror genre, In the Mouth of Madness is weer een geweldige film van Carpenter en is na The Thing zijn beste film.

avatar van deft0nes

deft0nes

Hele vage horrorfilm. Redelijk verhaal, matige tot redelijke muziek, matig tot redelijk acteerwerk, redelijke decors, redelijke kostuums; kortom een redelijke film. Maar echt niet meer dan dat. Wel blijft deze constant spannend. Toch ben ik niet écht bang gemaakt, of ben ik écht "bevredigd" door deze film. Vooral niet door het einde.

Trouwens, ik heb het nog teruggekeken, ik kan nergens vinden dat ze in het begin zeggen dat de film in een boek afspeelt. Waar zeggen ze dat dan ergens?

avatar van Reckless_D

Reckless_D

Deze film heb ik 2x proberen te kijken maar ik ben werkelijk waar 2x halverwge de film in slaap gevallen,en dat heb ik zelden mee gemaakt bij het kijken van een film.

Binnekort misschien weer eens een kans geven.

avatar van Vascago

Vascago

Echt een geweldige film. Een geweldig verhaal dat wordt ondersteund door een cast die erg goed op dreef is en een briljante soundtrack. De special effects zijn ook goed verzorgd en de sfeer is echt super. Heerlijk creepy Carpenter filmpje.

avatar van Reinbo

deft0nes schreef:

Redelijke kostuums

Kan je me daar de relevantie van uitleggen?

Verder is het een boekverfilming in een film...., maar misschien heb je te veel op de kostuums zitten letten.

avatar van the pope

the pope

Prima film weer van Carpenter,met een uitstekende gecaste Sam Neill die heel goed in zijn rol zit als doorgedraaide verzekeringsinspecteur.

avatar van deft0nes

deft0nes

Reinbo schreef:

Redelijke kostuums

Kan je me daar de relevantie van uitleggen?

Ja, ik bedoelde hoe de monsters en "slechteriken" eruit zien, dus met wat voor "kleding" (hoeft niet altijd kleding te zijn) en make-up. Dat lijkt mij nogal belangrijk in een horror.

avatar van domkey

domkey

Dit is toch degene waar hij meermaals in het zelfde dorp beland?

avatar van movielip

movielip

steengoede film!!

avatar van Brooklyn

Brooklyn

domkey schreef:
Dit is toch degene waar hij meermaals in het zelfde dorp beland?

zit er oa in ja...

avatar van namingway24

namingway24

Er gaat niets boven een goede "mindfuck"-movie, en dit is een heel goede. Je weet nooit wat echt is en wat niet, en naarmate de film vordert wordt deze steeds absurder en wordt je samen met Sam Neill langzaam krankzinnig. Het einde blijf ik één van de meest geniale ooit vinden.

avatar van De Knip

De Knip

namingway24 schreef:

Het einde was juist té voorspelbaar, bij mij helaas geen juichstemming. Het was precies het einde wat ik verwachtte. Beetje teleurstellend. Voor de rest een goeie film, maar door het einde half puntje eraf:

***1/2

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik vind het einde vrij hilarisch, maar ook zeer doeltreffend.

Deze film moet ik echt weer is kijken. Samen met Prince of Darkness, They Live en The Thing 1 van de betere John Carpenter horror films. Ook al is They Live geen horror.

avatar van Revolt

Revolt

Goed geslaagde horror, die me erg aan de verhalen van Stephen King deed denken (dat was ook de bedoeling, ik weet het).

Het verhaal was goed, maar de visuele aspecten vielen me erg tegen.

7,0/10

avatar van Glacius

Glacius

Visuele aspecten zijn juist geweldig. Klassieke horror effecten op zijn best.

avatar van Revolt

Revolt

Jij vindt ze geweldig, en voor die tijd waren ze misschien ook best goed, maar ik vind ze gewoon zwak

avatar van Fortune

Fortune

Ik ben deze film gaan kijken omdat Sam Neil hierin zit en omdat het een vrij hoge score voor een horrorfilm is.

Maar wat een gigantische tegenvaller is dit, lang geleden dat ik me zo teleurgesteld heb gevoeld.
Ten eerste vond ik het helemaal niet spannend en geen enkele scene vond ik ook maar enigszins boeiend.
Die monsters die zagen er toch ook echt niet uit.
Leek zo overduidelijk op een kerel met een masker op die je voor een knaak bij een carnavals winkel kan halen.
Vrijwel niks origineels aan deze film allemaal dingen die ik eerder wel heb gezien.

Moet trouwens zeggen dat ik de film heb stopgezet op het moment dat Sam Neil die kelder ingaat en daar een octopus oma ziet.
Toen vond ik het echt te ver gaan kon ik er echt niet meer tegen.

Misschien dat wat daarna komt de film nog had kunnen redden maar ik betwijfel het.

Sfeer was redelijk daarom een

avatar van Zinema

Uitstekende horror.

Een spannende en sfeervolle griezelfilm, die lichtelijk onder de huid gaat zitten. Neill is sterk, evenals de rest van de cast. Veel spanning en een origineel verhaal, al had het matige einde nogal sterker gekund.

Knap van Carpenter is de rustige, maar overtuigende wijze waarop hij de kijker het ongeloofwaardige verhaal, enigszins geloofwaardig doet overkomen. Madness alom.

Zeer goed.

avatar van wibro

wibro

Een van de betere films van John Carpenter, in ieder geval stukken beter dan zijn "Escape" films die ik toch niet zo kon waarderen. Voor het grootste gedeelte ligt dat aan het uitstekende verhaal van "Madness" en uiteraard ook aan de prima horrorsfeer en de heerlijke humor. Goed acteerwerk ook van vooral Sam Neill.

avatar van yeyo

yeyo

Fortune schreef:
Die monsters die zagen er toch ook echt niet uit.

Fortune schreef:
Toen vond ik het echt te ver gaan kon ik er echt niet meer tegen.

avatar van Fortune

Fortune

[/quote]

Je doet alsof de nadruk op de monsters ligt, maar dat is absoluut niet waar. In The Mouth of Madness is een film die het moet hebben van de paranoïde, bevreemdende sfeer en het kan mij dus geen fluit schelen of die beesten er al dan niet eng uitzien. [/quote]

Nou ja, het moet natuurlijk wel beetje van beide kanten zijn denk ik.

De sfeer moet goed zijn en de monsters moeten er ook goed uitzien.

Ik zeg 28 days later zet een goede sfeer neer en de zombies zien er goed uit.

Als de zombies er totaal niet eng uitzien daalt het voor mij hard in waardering. Of i.p.v een zombie virus, een virus die konijnen agressief maakt en 10 keer zo groot maakt. Maakt zeker verschil.

Zo ook in deze film er word een redelijke goede sfeer voor een horror gecreëerd en dan moet het eng zijn als Sam Neil in die kelder komt een octopus/oma ziet. Ik schoot in de lach.

Maar dit soort films zijn gewoon niet voor mij bestemd.

avatar van Glacius

Glacius

Ja in 28 days later hebben ze mensen met rode ooglenzen. Is wel een groot verschil met daadwerkelijke monsters, kwa mogelijkheden tot realisme...

avatar van yeyo

yeyo

Fortune schreef:

Nou ja, het moet natuurlijk wel beetje van beide kanten zijn denk ik.

De sfeer moet goed zijn en de monsters moeten er ook goed uitzien.

Ik zeg 28 days later zet een goede sfeer neer en de zombies zien er goed uit.

Die films zijn dan ook absoluut niet vergelijkbaar. 28 Days Later is een zombiefilm/splatter, waar de nadruk op de gore en het geweld ligt. In the Mouth of Madness is dan weer psychologische horror. De monsters zijn dus totaal irrelevant, komen zelden in beeld en zijn slechts een detail van het grote geheel: langs de ene kant het apocalyptische aspect en langs de andere kant het onderscheiden van realiteit en fictie. Dat is de echte horror erachter!