• 9.374.662 stemmen

In the Mouth of Madness (1994)

Horror / Thriller | 95 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Sam Neill, Julie Carmen en Jürgen Prochnow

Releasedatum: 18 juni 1994

Plot In the Mouth of Madness

"Lived Any Good Books Lately?"

Niets is wat het lijkt in de wereld van de verzekeringsinspecteur John Trent. Zeker niet nadat hij wordt ingeschakeld om de verdwijning van schrijver Sutter Cane, wiens horrorboeken geleidelijk aan tot een massahysterie zijn gaan leiden, te onderzoeken. Hoewel hij niet van lezen houdt, gaat hij zich in het werk van Sutter Cane verdiepen, waarna voor hem de nachtmerrie begint...

avatar van marvinhc

marvinhc

kwa sfeer een echte john carpenter film.

dus dat zit wel goed.

maar toch weet de film me niet helemaal te overtuigen.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

al een tijd niet gezien,maar heeft zeker genialen momenten.

alleen heb ik een probleem,al veel gezocht maar kan hem niet vinden.

weet iemand waar ik deze film kan kopen??

mag import!

nogmaals,bizar goeie film.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Helaas nooit een fatsoenlijke regio 2 release gehad, meen ik. Ik heb al tijden een regio 1 versie, ik mag aannemen ooit bij Boudisque.nl besteld (waar ik de meeste import vandaan haal...)

avatar van Shinobi

Shinobi

Matige horror van Carpenter.

Het begint op zich wel aardig, maar naargelang het meer en meer naar naar het fictieve stadje vormt gaat het mis.
De monsters zijn erg slecht uitgewerkt, gore komt niet goed over en het belangrijkste nog wel is dat het gewoon nergens eng wordt. En daar draait het nu juist om in een horrorfilm: moet spannend en eng zijn.

Neill zet op zich wel een prima vertolking neer als John Trent. Met een meesterlijke eindscène toch wel, als hij zichzelf in de bios ziet en de waanzin er omheen.
Overigens wel grappig om We've Only Just Begun van The Carpenters te horen als hij in het gesticht zit.

1,5 Sterren.

avatar van Theunissen

Prima Horror/Thriller met een lekker duister sfeertje. Het begin van de film vond ik nog wat zwakjes maar als ze op weg zijn naar "Hobbs End" wordt het een boeiende en interessante film. Het verhaal zat best goed in elkaar en er zaten ook wat lekkere creepy momenten in. Ook het einde mocht er wezen. Geweldig toen hij met een grote emmer popcorn de film ging bekijken De cast deed het overigens ook best goed en dan natuurlijk vooral Sam Neill als John Trent. die perfect geknipt is voor dit soort rollen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

In the Mouth of Madness is de nummer één geworden in de Horror Top 25 van de jaren '90 op Cult Movies Reviewed:

Cult Movies Reviewed: Horror Top 25 van de jaren '90 - special - cultmoviesreviewed.com

avatar van Thomas83

Thomas83

Erg origineel, sfeervol en lekker vervreemdend, direct vanaf het begin al, maar de film was me ook net iets te rommelig en soms ietwat amateuristisch om écht veel indruk op me te maken. Carpenter heeft wel weer een film gemaakt die lekker wegkijkt, en de cinematografie is strak verzorgd. De humor bevalt me ook erg goed. Sam Neill doet het leuk. 3.0*.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een prima wegkijker, deze duistere, sfeervolle, spannende horrorfilm met een prima rol van Sam Neill.

avatar van Insignificance

Insignificance

Strijd tussen fictie en realiteit. Spijtig dat Sam Neill niet echt kleur weet te geven aan die paranoia. Geen acteur om een film als deze aan op te hangen. Iets dat evenzeer geldt voor de openingsscène. Nog nooit iets gelezen van Lovecraft, maar deze informatie had op bewegend beeld wel wat later mogen opduiken. Qua toon ook een rare met Saperstein en The Carpenters. Toch is het daarna een gemakkelijke horror om in mee te gaan.

Met een mysterieuze verdwijning, vreemde gebeurtenissen, creepy figuurtjes en nog wat hocus pocus om Trent in het dorpje te krijgen en te houden heb je zo een uurtje horror gevuld. Cane's boekje doet het daarmee vrij goed, zijn verschijning iets minder en het sfeertje blijft te tam en kunstmatig om de boel eens flink op stelten te zetten. Van de monsters verschiet je ook niet van kleur, maar het verhaaltje blijft verder best aardig om te volgen.

avatar van Daan258

Daan258

Het verhaal was wel leuk gedaan, maar toch vond ik het nergens echt leuk of boeiend worden.

avatar van Reinbo

Blijft een enorm sfeervol en bij vlagen creepy werkje. Wordt tijd voor een mooie blu ray.

avatar van mikey

mikey

dutchtuga schreef:

schokkend hoe lelijk de j90 is vergeleken met de sfeervolle, anarchistische en creatieve j80. Niet dat dutch daar wat aan kan doen. Enige echte topper in de lijst is silence of the lambs. En op 2 de gremlins 2

avatar van ashley96

ashley96

Geniaal bedacht en leuk uitgewerkt, maar de monsters mochten van mij wel wat minder nep

avatar van mister blonde

mister blonde

Fucking irritant dat deze film nergens meer te krijgen is. Er was een regio 1, maar ook die is nergens meer te vinden. Iemand tips?

avatar van zombie

zombie

mister blonde schreef:

Hier misschien? (wel vrij duur)

avatar van Boeikens

Boeikens

Mysterieus en creepy Carpenter werkje.

De sfeer groeit naarmate de film vordert en Sam Neill zet een prima rol neer.

Deed me wat aan The Dark Half denken.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

avatar van Glacius

Glacius

mister blonde schreef:

Vervelend inderdaad. Ook nooit ergens getroffen in Nederland.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Er is in Amerika een blue-ray gepland - dus misschien dat er nu ook richting Europa actie wordt ondernomen...

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Deze film van Carpenter vorig jaar pas ontdekt en was en ben erg onder de indruk. Dat komt vooral omdat Carpenter Sam Neill bereid vond om de hoofdrol in te vullen.

Tegenwoordig is het verkrijgbaar op blu-ray en dat is terecht, dat verdiend de prent.

Ook in deze film laat Carpenter weten wat hem irriteert, bagger van The Carpenters wordt meteen aan het begin neergesabeld en in het verloop van de prent geeft hij duidelijk aan wat hij vindt van de mensheid en hun gedrag.

The Mouth Of Madness kijkt heerlijk vlot weg en de casting doet het heel goed. Het heeft een heerlijk griezelig surrealitisch (Edgar Allen Poe - all that we have seen is but a dream within a dream) sfeertje en je blijft maar puzzelen om er achter te komen waar dit alles nu eigenlijk heen wil. Het volgen van de hoofdrolspeler brengt ons naar een gehucht waarvan het bestaan discutabel is, in ieder geval slaagt men erin om Dobbs End te vinden. Vanaf dat moment begint het verhaal echt en wordt het stukje voor stukje steeds duidelijker.

Het verhaal is leuk en heeft iets van een King verhaal maar het duidelijke verschil is dat dit verhaal goed verfilmd is. Bij veel verfilmingen van verhalen van King gaat nogal eens mis. Ik ben zeker geen fan van Carpenter maar een aantal werken van hem zijn zeer goed te aanschouwen en de klassieker The Thing is natuurlijk een absolute topper.

De manier van filmen door Carpenter wordt hier weer duidelijk getoond, het gaat hem allemaal weer gemakkelijk af en dat moet voor de cast zeker een heerlijkheid zijn. Daardoor kan het zich op het acteren concentreren en dat zie je hier terug. Natuurlijk ontbreekt het dit keer ook niet aan de muziek van de maestro, die vult het geheel weer aan en daardoor ontstaat weer het onmiskenbare Carpenter-gevoel. ook is humor niet weggelaten, cynisme komt zo nu en dan heerlijk om de hoek kijken maar blijft op de achtergrond en daardoor werkt het.

Heerlijke film, een 7.5 op de schaal van 10.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Dat was bijna twintig jaar geleden dat ik hem meerdere malen huurde en het een fantastische film vond. Pas weer gezien dus ( oude vhs uit kringloopwinkel ) en nog steeds erg leuk maar toch minder onder de indruk dan in 1994.

avatar van Rickyman

Rickyman

Ik heb 'm na lange tijd weer eens gezien en vind 'm nog steeds geweldig goed.

Ook leuk, die soundtrack in het begin met de Carpenters..

avatar van edje555

edje555

Waarom is deze film niet Te Koop !

grrrrrrrrrrr........

Steen-goed.

avatar van baspls

baspls

"A reality is just what we tell each other it is."

Waar Stephen King schreef over een schrijver die bezeten raakt in een ingesneeuwd hotel, of een fan wel heel geobsedeerd is door een schrijver, besluit zijn vriend John Carpenter nog net een stapje verder te gaan en een horror-schrijver (die meer verkoopt dan Stephen King) een wel heel vreemde uitwerking op zijn lezers laat hebben.

Sam Niell is hier erg goed in de hoofdrol. De verzekeringsinspecteur die maar niet wil geloven wat er allemaal om hem heen gaande is. Jürgen Prochnow is goed als de diabolische auteur. Ook leuk dat David Warner en Charlton Heston een kleine rol hebben. Dat oude vrouwtje in het hotel kwam me erg bekend voor en ik zou zweren dat ik haar veel vaker heb gezien en toen ik het op ging zoeken bleek inderdaad dat Frances Bay in meer dan 160 films speelt. Ik herkende haar uit Twin Peaks waar ze een mysterieuze oudere dame speelt. Het acteerwerk is allemaal ruim in orde.

Jammer genoeg niet erg veel van John Carpenters gebruikelijke synthesizer muziek. We beginnen de film met wat Rock muziek en daarna met The Carpenters (geen familie) en langzamerhand wat van Carpenter's muziek in de achtergrond, al was het niet heel erg bijzonder. Wel mag gezegd worden dat de geluidseffecten en tonen in de soundtrack de spanning enorm bevorderen.

De effecten van George Lucas' Industrial Light and Magic zijn weer even fantastisch als altijd. Heerlijk die kikvorsmannen en monsters, deden me even denken aan de geweldige effecten van een van John Carpenter's eerdere meesterwerken The Thing. Op een paar kleinigheden na zijn de effecten helemaal niet gedateerd en nog steeds gruwelijk realistisch. Ook de sets zijn erg mooi gemaakt, de duistere kerk ziet er heel erg gaaf uit.

De film bevat een hoop verwijzingen naar H.P. Lovecraft en zijn fascinerende werk. Met name naar zijn Cthulhumythos, waar de monsters uit deze film op gebaseerd zijn. Alle citaten uit de boeken van Sutter Cane in de film zijn in werkelijkheid aangepaste citaten uit korte verhalen van Lovecraft. Heel veel auteurs in de Horror/Sciencefictionthrillers zien Lovecraft als grote inspiratiebron, zo ook Stephen King.

In the Mouth of Madness is een van de allerbeste horrorfilms die ik ooit heb gezien. Een intrigerend verhaal met lekker lugubere elementen. Heerlijke cult-horror elementen verweven in een goede film. Carpenter's geweldige opnames. De combinatie van muziek, opnames en editing zorgen er voor dat de film echt bloedstollend is. Erg goed bedacht en totaal niet cliché of voorspelbaar, het einde had alleen wat minder open gemogen.

Een must-see.

avatar van justforuse

justforuse

Inhoudsloze bombastische flutfilm.

En verschrikkelijk saai.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Zo zie je maar...een boek lezen is gevaarlijk...

Weer eens herkeken na járen. In mijn herinnering vond ik hem bij de eerste kijkbeurt spannender en beter dan nu het geval is.

Ik vond hem nu eerder een komische ondertoon hebben. Maar toch nog voldoende kijkplezier gehad bij dit malle horror verhaaltje.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Voor mij was het deze middag de eerste keer en ik moet zeggen dat ik ervan genoten heb.
Sam Neill zet in deze film een prima rol neer als een onderzoeker die zich meer moet gaan verdiepen in de schrijver Sutter Cane (gespeeld door Jürgen Prochnow). Prochnow zet naar mijn mening ook wel een degelijke rol neer en Julie Carmen geeft nog wel een aardige aanvulling aan Neill's partner, waar het helaas niet al te best mee afloopt.
Een redelijk origineel verhaal waarin Carpenter laat blijken het niet eens te zijn met de macht van de film- en boekenindustrie. Vooral wanneer ze in het stadje zijn krijgt de film een surreële en hier en daar ronduit macabere sfeer.
Daarnaast zien de monster fx er naar mijn mening ook prima uit.
Het verhaal doet wat aan King denken, maar dan net wat anders. Want zoals men ook beaamt: Sutter Cane is the only writer who could outdo King in the ratings.

avatar van Laurensv

Laurensv

Sfeervolle en vlotte film van Carpenter. Er zitten een aantal leuke, creepy momenten in en het mysterie dat zich ontspint blijft tot het einde toe spannend. Aan de andere kant vond ik het plotje rondom Sutter Cane niet zo goed uit de verf komen en met acteurs als Neill en Carmen (wie?) heb ik eigenlijk niet zo veel. Daarnaast vond ik het geheel nogal goedkoop aandoen, iets waar Carpenter wel vaker last van heeft, maar zo midden jaren '90 kon dat al best wat beter. Al met al mag dit alles de pret niet drukken en ga ik er met een positief gevoel uit.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Komt op mij nogal over als een B-film. Bij tijd en wijle best aangenaam, maar dan met name door de aanhoudende spannende sfeer. Het verhaal boeide me vrij weinig, was weinig interessant en nogal weird, en de acteurs konden me ook niet grof verwennen. Net niet.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een verzekeringsagent de opdracht krijgt om een vermiste schrijver op te sporen. Niet alleen zou dit redelijk originele verhaal uit de pen van Stephen King kunnen komen, één van de personages zou hem zelf kunnen zijn. Een prima opbouw en een mysterieuze sfeer. Ook prima make-up en een leuk einde.