Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: John Carpenter
Met onder meer: Sam Neill, Julie Carmen en Jürgen Prochnow
Releasedatum: 18 juni 1994
Plot In the Mouth of Madness
"Lived Any Good Books Lately?"
Niets is wat het lijkt in de wereld van de verzekeringsinspecteur John Trent. Zeker niet nadat hij wordt ingeschakeld om de verdwijning van schrijver Sutter Cane, wiens horrorboeken geleidelijk aan tot een massahysterie zijn gaan leiden, te onderzoeken. Hoewel hij niet van lezen houdt, gaat hij zich in het werk van Sutter Cane verdiepen, waarna voor hem de nachtmerrie begint...
John Trent
Paperboy
Simon
Axe Maniac
BobdH
Wat krijg je als je David Lynch kruis met Stephen King?
"In the Mouth of Madness", een film met een lekkere sfeer en een in dit genre zeldzaam intelligent, origineel verhaal. Ok, hij bevat enkele horrorcliche's, maar zoals eerder gezegd; de film komt er mee weg, omdat het naadloos aansluit op het originele verhaal. Daarnaast heeft de film hele sterke scenes (zoals het oude vrouwtje achter de balie!) en een goed einde die de vervreemding compleet maakt.
Helaas heeft de film zo zijn amateuristische elementen (de make-up effects, het spel van enkele acteurs o.a.), wat volgens mij een van de redenen is waarom hij niet groot is doorgebroken. Jammer, want de sfeer is zeker sterk aanwezig, wat al met al deze film toch tot de beste van Carpenter maakt.
salvatore
- 1937 berichten
Aww nee, ik dacht even eindelijk een film te hebben gevonden die ik niet had gezien maar toch erg goed lijkt, zie ik in het bericht hierboven dat het a la david lynch is en daar ben ik niet echt een fan van,
jammer
Goodfella
Om aan te geven dat ik de link met Lynch niet vreemd vind hier, hij's namelijk in het algemeen zo'n beetje de king of weirdness. Al zou 'ie het hier wel wat subtieler aanpakken.
Je hebt weird en je hebt Lynch imo. Niet alles wat weird is, is meteen Lynch-achtig.
Maar die gedachtegang heb ik al wel vaker gelezen hier.
dutchtuga
wat al met al deze film toch tot de beste van Carpenter maakt.
Nou ITMOM is erg goed maar niet beter dan Halloween of The Thing. En vergeet Christine, The Fog, Assault on Precinct 13, Escape from NY, Starman niet. TopRegisseur!
Feriluc
Zeer gave film, qua sfeer deed het me erg veel denken aan de verhalen van H.P. Lovecraft.
WhiteKitten
Ik heb hem heel lang geleden een keer gezien en kan me er jammer genoeg niets meer van herinneren =(....
Ik moet hem toch een keertje weer gaan huren ofzo...
Wil hem ook graag weer eens zien. Was enkele jaren terug erg onder de indruk van deze film.
BoordAppel
Is deze film eigenlijk wel op DVD verschenen? Ze hebben m in ieder geval niet bij de FRS.
V
Boudisque heeft m voor volgens mij 11,99
13.99. Bedankt voor de tip!!!!
dutchtuga
Amazon heeft hem voor €11,-.
Ja maar daar komen toch verzendkosten bij?
dutchtuga
Zie net dat het alleen regio 1 is. Of je moet een duitse uitgave willen met met een duitse titel. Deze film moet snel uitkomen op regio 2!!
Jorick
Een redelijk sterke film, maar ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. De film bevat een mooie en duistere sfeer, maar de film zelf wordt in mijn ogen nooit echt spannend. Er zitten wel enkele schrikmomenten in, maar daar blijft het eigenlijk wel bij. De film moet het eigenlijk ook niet hebben van de spanning, maar de film kon mij op andere aspecten kennelijk niet genoeg boeien. Neill acteert degelijk en ook de rest van de cast acteert redelijk tot goed. Het einde vond ik overigens het sterkste stuk van de film het moment dat Sam Neill naar de bioscoop toe loopt en vervolgens de film in zijn eentje gaat kijken en hierbij hard moet lachen. Erg goed.
3 dikke sterren.
Anatolia
Aanvankelijk leek de film op minstens 4* af te stevenen, maar met slijmerige, kwijlende, 4-armige monsters kun je mij niet bekoren. Sorry, maar ik vind dat gewoon té makkelijk (en bovenal 'niet eng') in horror.
2tje.
damon
Kom op zeg, dit kan toch niet
het zal wel volgens velen een meesterlijke script hebben, maar voor de horrorliefhebbers is dit triest
echt iets voor mensen die helemaal niet van horror houden, maar dit weer een ingenieus verhaal vinden
BoordAppel
Ik hou van horror én vind dit een ingenieus verhaal, dus je stelling klopt niet. Overigens snap ik de kritiek nooit als men zegt dat die monsters nergens op sloegen, noodzakelijk voor het verhaal.
Disclaimer: het is weer een tijdje geleden dat ik deze film zag.
Anatolia
Dat zei ik niet. Ik benadrukte slechts dat ik niets heb met slijmerige monsters. Ik kan het angstaanjagende daarvan nooit zien. Of het nou wel of niet noodzakelijk was voor dit verhaal: daar hoor je me niet over.
code9
4*, al moet ik zeggen dat ik de film vooral op herinnering beoordeel want ik ben 'm helaas kwijtgeraakt (videoband). Wel lees ik hier dat ie op dvd is verschenen.
De hoge beoordeling verdient ITMOM naar mijn mening aan het feit dat er met vrij beperkte middelen een hele dreigende sfeer wordt gecreëerd. 'Eenvoud is het kenmerk van het ware' geldt wat dat betreft voor ITMOM, maar voor een verdere analyse wordt het hoog tijd dat ik de film te pakken krijg en weer eens ga bekijken.
Kom op zeg, dit kan toch niet
wat een onzin, ik heb zo'n beetje elke horrorfilm gezien die er is (behalve de laatste bulk remakes uit Hollywood) en dit is absoluut een van de betere, creepy sfeer en goed script. 4,5* Aanrader!
De GeuS
Best een onderhoudende film, waarbij je tot aan de helft steeds nieuwsgierig bent wat er weer gaat gebeuren. Hierna zakt het toch iets te ver in met een wat warrig einde.
Verder speelt Sam Neill zoals gewoonlijk erg goed; 3*
Nomak
Is deze op dvd te vinden met Nederlandstalige ondertiteling?
Al een tijdje benieuwd naar deze, maar Carpenter gaat (weer eens) volledig uit de bocht.
Het begin is inderdaad wel aardig, hoewel het een domper is dat in de eerste scenes al duidelijk wordt dat alles zich in een boek afspeelt. Dan kan je wel roepen dat alles erg vaag is, maar dat valt best mee toch ? Na 5 minuten wordt de verklaring al gegeven.
Anyway, met zo'n concept kan je dan erg leuke dingen gaan doen, maar In The Mouth Of Madness doet mij teveel denken aan slecht verfilmde boeken van oa Clive Barker, of James Herbert. Horrorschrijvers wiens boeken ik vroeger verslond, maar nu niet meer al te boeiend vind. Daarbij lijkt Carpenter totaal geen budget te hebben, en zijn de special effects het aanzien niet waard. Ofwel is het erg donker en zie je niks, ofwel wordt er gewerkt met vluchtige flashes van wat tanden en klauwen. Een taktiek die enkel werkt wanneer de rest van de film ook spannend is, en da's hier ook al niet het geval.
Vis nog vlees filmpje, waar bepaalde elementen helemaal niet uit de verf komen. Louwe gore, slechte monsterdesigns, slecht in beeld gebracht, slecht acteerwerk. Voor een hoop campy nonsens en ietwat melancholische herinneringen aan mijn leestijd 1.5*
dutchtuga
Juist, als je de film nou iets minder serieus had genomen had je er misschien wat meer uit kunnen halen. Horror draait (voor mij) voornamelijk om sfeer en soundtrack en op dat gebied vind ik ITMOM een van Carpenters beste werkjes. Wat blijven zijn soundtracks toch keer op keer heerlijk om te beluisteren.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Arlington Road
Thriller / Mystery, 1999

Le Locataire
Thriller / Horror, 1976
kleine stadparanoianew hampshirekrankzinnigheidh. p. lovecraftdinerauteurverdwijningkerkgeweldgothiccrucifixnew englandinsurance investigatorghost townpublisherhorror novellovecraftlovecraftianh.p. lovecraft