• 9.378.523 stemmen

The Silence of the Lambs (1991)

Thriller / Misdaad | 118 minuten

Genre: Thriller / Misdaad

Geregisseerd door: Jonathan Demme

Met onder meer: Anthony Hopkins, Jodie Foster en Scott Glenn

IMDb beoordeling: 8,6 (1.700.871)

Releasedatum: 12 april 1991

Plot The Silence of the Lambs

"In his mind lies the clue to a ruthless killer. She must trust him to stop the killer."

Clarice Starling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.

Clarice Starling

Dr. Hannibal Lecter

Jack Crawford

Jame Gumb

Dr. Frederick Chilton

Catherine Martin

Senator Ruth Martin

Ardelia Mapp

In tegenstelling tot vele andere horrorfilms is The Silence Of The Lambs zéér ingenieus en complex in elkaar gezet. En dat zorgt ervoor dat het geen normale kijkervaring is. De meeste horrorfilms zorgen wel voor enkele schrikmomenten zonder dat er een echt verhaal achter zit. Deze film heeft juist weinig schrikmomenten, maar is één van de meest lugubere films aller tijden, denk ik.

En dat is met name te wijten - of te danken? - aan Anthony Hopkins, die een fenomenale rol neerzet als Hannibal Lecter. Echt geweldig gedaan. Ook Jodie Foster is uitstekend als politieagente die in eerste instantie nergens bang voor lijkt, maar uiteindelijk toch redelijk gevoelig blijkt voor de angstaanjagende gebeurtenissen. En dat is niet zo raar, want als je de film gezien hebt, gebeuren er toch een aantal huiveringwekkende dingen.

Zo is de autopsie van het lijk huiveringwekkend en behoorlijk ranzig. Ook aan het einde van de film, waar Hopkins eerst vastzit in een kooi maar weet te ontsnappen, zorgt voor angstaanjagende momenten. Al met al kan ik dit persoonlijk beschouwen als de beste horrorfilm aller tijden. Dat is in mijn ogen dus te danken aan drie factoren:
1. Anthony Hopkins
2. Jodie Foster
3. Het script

avatar van nognooit

nognooit

Silence of the Lambs heb herzien (laatste keer was meer dan tien jaar geleden) en ik vond het niet heel veel aan. Hopkins draagt de film, de film is leuk door hem, maar hij is een soort van net niet net wel bij personage. Verder vond ik het verhaal niet erg boeiend, in theorie wel, een beetje, maar de uitwerking laat veel te wensen over. Het leek ook wel als of de regisseur zo verliefd werd op het acteerwerk van Hopkins en dat 'ie daardoor besloot om die dan toch meer tijd te geven in de film. Uiteindelijk maakt dit dat Hannibal Lecter een te groot personage word die vrij weinig impact heeft op het hoofd verhaal. Althans, als je de zaak rondom Buffolo Bill als hoofd verhaal ziet. Als je de groei van Jodi Fosters personage als het hoofd verhaal ziet dan is de keuze om Hannibal prominent te maken begrijpelijk, maar dan steelt dit personage en diens acteur weer te veel aandacht van Foster. Gaat het verhaal dan misschien stiekem toch om Lecter? Misschien. Stiekem.

Feit is dat de film op dat punt wat rommelig is.

Wat er nu overblijft is een aardige detective met een hoop leuk ingrediënten, die vaak niet van de grond komen.

avatar van Nelissuh

Nelissuh

Hopkins zet zo'n super psycho hier neer, indrukwekkend gewoon. De man geeft je de koude rillingen terwijl hij achter glas en in je tv zit. De hele Hanibal Lecter serie is goed, maar deze steekt er toch boven uit.

Sinds ik deze film de eerste keer gezien heb heb ik nooit meer een Chianti kunnen kopen of drinken zonder Hanibal Lecter te moeten denken.

avatar van avdj

avdj

Waanzinnige film. Hopkins zet hier zo ongeveer de meest gestoorde, doch briljante psychopaat neer die ooit op het witte doek is getoond. De film blijft maar boeien. Het acteerwerk is super en doeltreffend. Verder natuurlijk een psychologisch verhaal, heel anders als het zaagwerk van Saw de afgelopen jaren. 5* en een plaatsje in mijn top 10.

avatar van TMP

TMP

Goede thriller, vooral door het sterke acteerwerk van Hopkins en in minder mate Foster. De spanning was continue aanwezig, zeker in de scènes met Lecter en de eindscène met Buffalo Bill.

Minpunt was het accent van Foster, ik weet niet of ze altijd zo praat, maar zeker in het begin van de film vond ik het nogal irritant. Waarom ging het licht opeens aan toen Bill op Starling wilde schieten, dat kon hij toch gewoon in het donker doen? Ik heb wel beter thrillers gezien, maar vooral door het personage Hannibal en het acteerwerk van Hopkins de moeite waard.

avatar van booyo

booyo

laundromat schreef:
Shocking! Nooit doorgehad dat Hannibal maar 16 minuten in beeld is! Lijkt langer, veel langer! Kortste optreden door winnaar oscar beste-acteur!.

Kijk. Dat zijn leuke weetjes! Man oh man, wat zet Hopkins hier een weerzinwekkend goeie rol neer. Ga toch maar de andere Hannibal films kijken. Zal hier niet aan kunnen tippen, maar wil nu meer van de beste man genieten.

Silence of the Lambs, één van de betere thrillers die ik ken, zonder twijfel. Toch blijft Foster voor mij een klein minpuntje. Heel kinderachtig, maar blijf me ergeren aan haar stem (accent). Favoriete scène is voor mij het moment dat Hannibal in de kooi zit en dan de conversatie aangaat met Starling. De close-ups op zijn karakteristieke hoofd, ik weet niet kreeg er kippenvel van. Mag niet klagen over het formaat scherm dat ik thuis heb staan, maar dit in de bioscoop moet de crème de la crème zijn. Einde van de film vind ik helaas ietwat slap. De klassieke scène in het creepy huis van Buffalo Bill, waar hij Starling begluurd met de nachtkijker is op en top spannend. Maar eindigt wel erg makkeljik..

avatar van Justinw

Justinw

Voelde het niet echt.

Snap best dat dit door velen als een van de beste thrillers word omschreven. Al vind ik het hele plot en opbouw weinig origineel. En op de acteerprestaties valt niks aan te merken. Ik had echter niet het gevoel naar een vooruitstrevende thriller te kijken. Dit hoeft dan ook niet altijd, desondanks kan ik hier geen topscore voor geven. Vond ook de score weinig bijzonders.

Nee, had hier eigenlijk toch wel iets meer van verwacht.

avatar van dave

dave

Naargeestige thriller met een ijzersterke Hopkins. De schaarsheid van zijn optredens werkt enkel positief en geeft zijn personage een ongelooflijke kracht. Ik heb vroeger tijdens de eerste week na het bekijken meermaals zijn beangstigende blik in mijn dromen gezien. Nu nog steeds een van de meest intrigerende personen op het eeuwige witte doek. Foster overtuigt iets minder, doch trekt het niveau nergens naar beneden. De 'Night Vision'-scène is dan ook bloedstollend te noemen.

Voor een knappe soundtrack, de drukkende sfeer en het fenomenale einde heb ik verder alleen een hoge waardering over.

4,00 (3,75)

avatar van filmamator

filmamator

Goed verhaal, spannende sfeer, uitmuntende acteerprestaties en interessante personages. Vooral de zeer spannende sfeer die over de film hangt, en het acteerwerk van Hopkins maken deze film tot een onvervalste klassieker.

Zeer goed.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

cloooser, closer

Erg bijzondere film, het feit dat hij zo hoog staat geeft je al meer verwachtingen op een goede film. Helaas werden die maar deels waar gemaakt. Hij begint behoorlijk snel maar dat moest ook wel want het opeen volgende stuk was erg ingewikkeld. Enkele dingen die hij zegt waar ik eerst niks achter zou zoeken blijken later van betekenis te zijn een voorbeeldje hiervan is dat hij zei dat hij een cel wilde met uitzicht op een mooie boom en misschien wat water. Later in het huis van die vrouw/meisje zie je een boom. Het schoot me meteen te binnen wat hij zei en even later draaide de camera verder en daar zag je wat water. Er zitten naar mijn idee heel veel van deze stukken in de film zoals dat hij op het einde zegt dat hij een vriend op bezoek verwacht. Was dit om haar scherp te houden zoals hij de hele film doet of vergis ik me hier in . Ik denk dus dat er veel van deze stukken in zitten en als je je concentreert op alles wat hij zegt de film een 2de of 3de keer niet zou vervelen. Wel jammer dat ik op het einde een daverende plot twist had gehoopt die eigenlijk uit bleef...

Het acteerwerk was fenomenaal zowel Foster als Hopkins spelen hun rol heel goed. Hopkins vind ik perfect gecast. Ik denk dat zijn acteerwerk de film als het ware ''maakt''.

Een van de laatste scènes door het huis was wel behoorlijk cliché. Verder was de film niet echt spannend ik weet niet hoe het komt maar het deed me allemaal niet zo veel.

Aardige film die mijn verwachtingen niet waar kon maken.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Alles is al gezegt over deze film maar ik doe toch nog mijn zegje. Silence of the Lambs is een vreselijk goede film. Jodie Foster doet het fantastisch maar Hopkins steelt de show. De film is boeiend, super sfeervol en de muziek is ook perfect. Met gemak een van de beste van zijn genre.

Een minpuntje was dat ik een mindblowing einde had verwacht maar die bleef uit. Er kwam geen schokkende ontknoping (voordat ik aan de film begon dacht ik bijvoorbeeld dan Lecter en Bill dezelfde persoon zouden zijn). Natuurlijk is dit niet de fout van de film maar ligt het aan mij en ik moet zeggen dat het einde opzich prima is. Het voelt alleen nogal leeg aan.

Ook begon de DVD halverwege te haperen en had de PlayStation problemen met het lezen van de disc, tot mijn grote ergenis! Hierdoor heb ik 2 of 3 scenes op YouTube bekeken wat de sfeer verpest. Maar ja, ik moest en zou de film afkijken!

Eentje om in huis te halen.

Geen slechte film. Hij wist mijn aandacht wel heel goed vast te houden. Toch mis ik wel de spanning van een thriller, de film had nergens enge of echt spannende momenten, welke ik dus wel had verwacht. Het acteerwerk is ook wel in orde, maar voor mij geen topfilm

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ongepland gaan herzien omdat ik bezig ben met een herziening van alle Michael Mann's en na Manhunter moest ook deze 'opvolger' even aan de tand gevoeld worden.

Silence of the Lambs heeft een enorme reputatie maar schiet nu toch pijnlijk tekort. Vooral door veel meer 'filmervaring' en dat ik nu sinds een paar jaar het meesterwerk van Mann weet te waarderen. Hopkins is geen Cox, en zijn melodramatische en theatrale versie van hannibal is tenenkrommend, ongelofelijk dat deze Lecktor zo geprezen wordt. Op een casual manier toch best een aardige thriller maar de reputatie zit 'm gewoon in de weg. Ook is het als opvolger, na een meesterwerk als Manhunter gewoon zwaar onder de maat. Over de capaciteiten van Demme hoef ik het helemaal niet te hebben, bezit nog niet 1% van de vaardigheden die Mann heeft.

avatar van Spetie

Uitstekende thriller, die inmiddels een klassiekerstatus heeft verworven. En terecht, want het is een prima film.

Dat is in de eerste plaats te danken aan Anthony Hopkins. Hopkins zet hier één van de allerbeste acteerprestaties uit de geschiedenis neer als de gestoorde Dr. Hannibal Lecter, die aan de andere kant ook enorm sluw en slim is, waardoor hij enorm gevaarlijk is. Dat zie je ook terug, want alleen al van zijn manier van praten, gaat een ongelofelijke dreiging uit. Zijn achtergrond blijft mysterieus en ook dat maakt zijn personage sterker. Teveel informatie zou hier niet goed zijn geweest vermoed ik. Hij krijgt prima tegenspel van Jodie Foster, die Clarice Starling speelt, die Hannibal moet ondervragen. Beide personages worden erg sterk neergezet en de dialogen tussen de twee zijn van een enorm hoog niveau.

Wat Silence of the Lambs verder zo goed maakt, is het feit dat de film gewoon razend spannend is. Hannibal is enorm eng en daarnaast is de gehele spanningsopbouw sowieso erg sterk. Er zitten een aantal ontzettend sterke scènes in, waarbij de ontsnapping van hem, bijna geniaal te noemen is. De muzikale ondersteuning is ook goed en draagt bij aan de sterke sfeer, die duister is en waarbij je het gevoel hebt dat er een constante soort van dreiging in de lucht hangt.

Ja echt een zeer sterke film dus, die het voorbeeld is geweest voor tal van andere films. De lat werd hierdoor enorm hoog gelegd en hoewel de twee opvolgers ook best vermakelijk zijn, kwamen zij beiden niet in de buurt van het niveau van Silence of the Lambs.

avatar van Insignificance

Insignificance

Het heeft al met al iets van z'n glans verloren. Zal misschien ook iets met gewenning van doen hebben, hoeveel films en series zullen op één of andere manier wel niet schatplichtig zijn aan deze, maar je zit er toch maar mee. Hoe dan ook, het stond bij mij vooral te boek als Lecter die Starling overspeelt. Net dat voelt allemaal een tikkeltje minder overtuigend aan.

Nu kreeg ik meer het idee dat het Hopkins is die Foster overklast. Het zal wel een nuanceverschil zijn, maar als quid pro quo ter sprake komt, wel iets dat op- en meespeelt. Niet alleen Foster is hier debet aan, ook de manier waarop haar achtergrond is verwerkt, is aan de gefabriceerde kant. Sowieso knap ik al vrij snel af op nadrukkelijk sturende flashbacks.

En dat vreet aan iemand die het emotionele middelpunt van de film vormt. Hopkins is daarentegen nog steeds imponerend. De kaarsrechte houding, de strakke blikken en woorden die zonder overslaande stem toch op indringende wijze uit z'n strot rollen. Dominantie in 16 minuutjes. Zodanig zelfs dat hij de zaak waar het om draait gaandeweg overschaduwt.

De profilering van Buffalo Bill werkt nog, maar wanneer Lecter de film zo goed als verlaat, wordt de rest bijna gereduceerd tot een verplicht nummer. Lullig ook voor Levine, want die perst er wel degelijk een behoorlijke creep uit. Zo heeft het toch wat krasjes waardoor het in z'n totaliteit minder indruk maakt dan voorheen. Al gaan de twee uurtjes er nog altijd vlot in.

Paar mooie shots, zoals de camera die zwaaiende door het hol van de killer gaat, de engel en Lecter's weerspiegeling in het glas van zijn kooi. Ook het slot, zeker wanneer het donker wordt, mag er zijn en de afsluitende woorden van Lecter zijn nog altijd goed een ferme grijns. Het maakt het nogal povere rolletje van Dr. Chilton ook nog eens enigszins acceptabel.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Een iconische performance van Hopkins. Verder alle ingrediënten voor een topfilm. Jammer dat sommige stukjes een beetje irritant zijn, zoals "compleet in je eentje een huis binnengaan" etc.

Was 4 op basis van herinnering, na herziening 4,5 sterren

avatar van Kippie.

Kippie.

Wat een acteerwerk van Hopkins zeg. Angstaanjagend. Heb me nog nóóit zo ongemakkelijk en onbehaaglijk gevoeld tijdens het kijken van een film. Gedurende de speelduur durfde ik Lecter eenvoudigweg niet eens in zijn ogen te kijken en dat zegt iets. Niets dan lof voor Hopkins. Alleen al vanwege zijn rol verdient deze film minstens 4 sterren. Ook Foster deed het niet onverdienstelijk, maar werd compleet weggespeeld door Hopkins.

Het plot was niet hetgene dat de film bijzonder heeft gemaakt naar mijn mening. Vooral het beklemmende acteerwerk hield me in zijn greep (vond Buffalo Bill bijvoorbeeld ook zéér goed neergezet. Scène in de put met "now it places the lotion in the basket" zal me altijd helder voor de geest blijven staan.. Spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en zwakt af als Hannibal ontsnapt is, maar de film blijft boeien tot de allerlaatste minuut. Knap gemaakte film, zal me nog lang bijblijven.

avatar van K. V.

K. V.

Nr 3 eens bekeken en dit is toch wel de beste. Een goed verhaal, prima cast en in deze film komt Hannibal ook veel meer aan bod.

De film weet ook de volledige speelduur te boeien,ondanks dat hij toch zo'n tweetal uren duurt. Verder ook nog een spannend einde, een topper.

avatar van VincentL

VincentL

The Silence of the Lambs

Al voordat je hem gezien hebt weet je dat het een klassieker is. Ouders, broers, zussen en af en toe zelfs grootouders die er met lof over spreken. Ik had hem als eens gezien. Gewoonweg om het feit dat hij zo hoog in de top 250 stond. Als ik nu terugblik zie ik dat ik de film ondergewaardeerd heb. Zeer erg ondergewaardeerd. Spanning, sensatie, goed plot, origineel, goede verfilming (wat ik best belangrijk vind; persoonlijke mening) en excellent acteervermogen in de film. Je zou bijna zeggen: alles in één!
Het tweede boek van Thomas Harris was in 1991 aan de beurt. Ikzelf heb er bewust voor gekozen om eerst Red Dragon uit 2002 te zien, en niet eerst Manhunter. Red Dragon (lees het zelf maar ) vond ik echt heel goed. En het mooiste is nog: Silence of the Lambs gaat er gewoon rustig overheen.

Want opnieuw moet er een psychopathische moordenaar, deze keer genaamd Buffalo Bill, gepakt worden. Op zich lijkt het verhaal zeer veel op Red Dragon. Dit keer is het echter geen ervaren agent die de klus moet klaren, maar een onervaren FBI-studente. Deze zet is erg goed. Het toch wel abstracte denken van een politieman/vrouw wordt hier in één keer geconcretiseerd. De studente denkt nog met dezelfde naïviteit als de kijken. Wel is waar een heel goed inzicht, maar je kan je er veel beter in plaatsen.
De spanning word goed vastgehouden de gehele film. Net als in Red Dragon zie je af en toe een paar shots van de dader maar het blijft allemaal heel sinister. De rol van Lecter daarin is fenomenaal ingevuld. Hij weet weer met rare anagrammen en woordspelingen op een briljante manier tips en aanwijzingen te geven. Misschien nog wel beter dan in deel één. Al met al een fantastische verhaallijn, die heel goed verfilmd is.

Ook het acteren zit werkelijk fantastisch. Ik had het al over de gezonde naïviteit van Jodi Foster is niet alleen verfrissend, maar ook heel goed gespeeld. Het is moeilijk om het zo goed neer te zetten. Ook over de eindscène was ik zeer te spreken. De angst en het angstzweet spatte van je scherm af, om vervolgens tegen alle Hollywood regels in er in één scène en zo'n 5 seconden daarvan een einde aan de speurtocht te maken
Ik loofde Anthony Hopkins al hierboven om zijn spel. Hij speelde zo heerlijk. Een geniale, kannibalistische moordenaar is niet iets van alle dagen en het is zo knap hoe hij het zo overtuigend weet te brengen. Je gelooft bijna dat daar Hannibal Lecter staat, en niet Anthony Hopkins.

Uiteindelijk is het ook mooi weergegeven. De gevangenis van Lecter is indrukwekkend en boosaardig. Er wordt precies de juiste sfeer gecreëerd! Ook een paar mooie scènes in de bossen en in de stad zijn erg mooi genomen. Samen met het verhaal en het acteerwerk zorgt de visuele uitbeelding van het verhaal tot een geweldige enerverende sfeer die niet loslaat tot het einde!

Al met al lovende woorden voor echt een klassieke topfilm. Ik verhoog mijn stem dus ook gewoon met een heel punt.

avatar van Eliandjiee

Eliandjiee

Prachtige misdaadthriller!

Hopkins en Foster zetten prachtige rollen neer. Hopkinst speelt briljant. Hij geeft je echt het gevoel dat er een geniale moordernaar staat. Foster speelt ook echt goed, een slim gekozen combinatie van onzekerheid en vastberadenheid wordt goed ten uitvoer gebracht. Dit wekt sympathie van de kijker en schept een band. Er is een heerlijke sfeer gedurende de hele film met af en toe sinistere shots van de dader, zonder te veel prijs te geven. Een mysterieuze spannende sfeer heb ik wel eens beter gezien in films, maar toch was deze hier ook onwijs goed.
Het slot is ongelovelijk spannend met een paar adembenemende momenten. Heerlijk gedaan! Het shot waarbij wordt gefilmd vanuit het perspectief van Buffalo Bill, met die nachtkijker: ziek gedaan! Een plichtmatige plottwist zit er niet in, maar dat doet weinig tot geen afbreuk aan de film.

Zo hoort een misdaadthriller te zijn! Een sterk plot, een heerlijk duister sfeertje en sterke personages

avatar van Masqada

Masqada

Gruffalo schreef:

Ik had er echt veel van verwacht. Natuurlijk is de sfeer spannend en de acteurs erg goed, maar ik mis een soort van geheimzinnigheid of iets waar je nog over moet nadenken na dat je de film hebt gezien. Het einde was te verklaarbaar. 3 en een half, die half is voor Hopkins die geknipt lijkt te zijn voor zijn rol (soms zelfs iets te).

Ik zat met hetzelfde gevoel, misschien iets teveel van verwacht ja.

Daarnaast vond ik Jodie Foster een beetje irritant worden op een gegeven moment, weet niet wat het was.

Al met al, toch 3.5*, aangezien het wel gewoon een erg goede film is.

avatar van schram101

schram101

Nu een aantal jaren na de eerste keer dat ik de film zag vond ik het wel tijd voor een herziening. Zeker omdat mijn oude beoordeling wel erg veel afweek van de lof die de film toch wel krijgt, niet alleen hier op de site.

En ondanks dat ik dus al een keer gezien had vond ik The Silence of the Lambs absoluut spannender dan de eerste keer. De dialogen tussen Hannibal en Starling, de beelden van de excentrieke Buffalo Bill, de gore.. Het klopt. De acteerprestaties zijn ook van een hoog niveau: Anthony Hopkins in een weergaloze rol als Hannibal Lecter trouwens, de jonge Jodie Foster komt eveneens overtuigend over als naïeve maar doortastende student en ook Ted Levine als 'Buffalo Bill' is erg sterk en kent zijn hoogtepunt in zijn travestietscene. Fantastisch!

De climax in de vorm van de moord op Bill had wél iets beter gekund vond ik. De aanloop was goed, de soort twist met het andere huis was dan wel geen héle grote verassing maar mocht er zijn en de spanning was zeker aanwezig. Toch ging het net wat te makkelijk in de laatste minuut.

avatar van TomBroers

TomBroers

Zeker een aardige film dit, maar misschien door de hoge verwachtingen toch niet helemaal wat ik ervan verwachte. Het verhaal is goed, de personages uitstekend, maar toch miste ik de absolute spanning in deze film. Er zitten enkele hele goede scenes in de film, en naar het eind toe word er ook wel wat spanning opgebouwd, maar toch miste ik dat echte spannende, benauwde gevoel bij deze klassieker...

avatar van J.Ch.

J.Ch.

The Silence of the Lambs wilde ik al langere tijd zien; toevallig gebeurde dat ook daadwerkelijk de dag nadat het ik het eerste seizoen van de serie Hannibal had afgekeken. Nu ben ik natuurlijk hopeloos bevooroordeeld en behoorlijk verpest door de briljante Mads Mikkelsen.

Ik had nogal hoge verwachtingen van deze film. Jaren geleden, toen ik nog te jong was voor dergelijke films, hoorde ik mensen er al afschrikwekkende verhalen over vertellen. Met de huiveringwekkende seizoensfinale van Hannibal nog in mijn achterhoofd werd de lat nog hoger gelegd. Helaas werd ik dan ook een beetje teleurgesteld. Niet omdat The Silence of the Lambs een slechte film is, maar anders en minder goed dan ik had gedacht.

Waar ligt dat aan? Onder andere aan de hoofdpersonen: Clarice Starling kan me erg weinig schelen en Jack Crawford is volstrekt overbodig. Hannibals Will Graham is een intrigerend, complex personage, Clarice Starling is nogal saai. Haar flashbacks zijn behoorlijk cliché en haar karakter ontwikkelt zich nauwelijks. Jodie Fosters acteerpresentaties vind ik ook niet prijzenswaardig. Anthony Hopkins is absoluut verdienstelijk als Hannibal, maar toch niet zo oprecht eng als Mikkelsens versie. We worden zo uitgebreid gewaarschuwd over hoe gevaarlijk hij is, dat het vervolgens nogal mee-/tegenvalt. Ja, hij lokt Clarice Starling wat uit de tent, maar hij gaat niet compleet in haar hoofd zitten, wat ik wel verwacht en gehoopt had. We weten dat hij kannibaal is en psychiater, maar van beide 'kwaliteiten' wordt weinig gebruik gemaakt. Hannibals ontsnapping was dan wel weer helemaal prima.

Hannibal heeft ook een veel kleinere rol dan ik dacht. Ik had gedacht dat hij de film zou overheersen - misschien niet in lichamelijke aanwezigheid, maar toch, een groot deel van de film is hij zowel letterlijk als figuurlijk afwezig. Buffalo Bill is ook een goede schurk, maar het duurt behoorlijk lang voordat hij een beetje op stoom komt. Als Clarice eenmaal in zijn huis terecht komt wordt het dan wel weer echt flink spannend, ik ken niet veel spannendere scènes eigenlijk. Dat niveau wordt echter het grootste deel van de film niet gehaald. Vooral het begin was bij vlagen zelfs nogal saai. Ook de sfeer vind ik weinig indrukwekkend. Misschien komt het omdat de film inmiddels toch al wat ouder is, maar ik vind het één en ander er nogal oudbollig uitzien. In de serie (ik ontkom er echt niet aan om constant te vergelijken) is de sfeer binnen een minuut om te snijden en hoeft Mads Mikkelsen nauwelijks meer te doen dan in beeld komen om mij de kriebels te geven. In dat opzicht stelt The Silence of the Lambs me teleur.

Even losstaand van de rest van de film: de filmposter behoort mijns inziens zeker tot de mooiste ooit.

Bevooroordeeld als ik ben kan niet zo enthousiast zijn als velen voor mij. Dat neemt niet weg dat The Silence of the Lambs zeker een onderhoudende film is met tegen het eind een fantastische spanningsopbouw, en vermoedelijk een inspiratiebron voor vele volgende films.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

loneranger schreef:

Ik vind 'Seven' toch nog net iets beter.

Jup helemaal mee eens.

Had nogal hoge verwachtingen van tsotl. Maarre, ja, de nr.24 van de top 250 zeg. Tjonge. Maar vond t allemaal aardig voorspelbaar, kon niet echt sfeer vinden, en het boeide me allemaal niet zo.

Wel sterk gespeelt, had alleen wat meer screentime voor Hopkins wel op zn plaats gevonden maargoed.

Misschien een keer in de herziening, maar een Seven greep me 3x meer aan dan deze.

avatar van John Barry

John Barry

The Silence of the Lambs vind ik een goede film.

Het acteerwerk in deze film is vrij goed te noemen. Jodie Foster acteert redelijk als Clarice Starling. Maar dat ze een Oscar heeft gekregen voor deze rol vind ik toch wel te veel eer voor haar. Ze acteert niet slecht, maar het kon nog wel een tandje beter. Foster zet nu ook weer niet een hele memorabele prestatie neer. Anthony Hopkins heeft wat mij betreft wel de Oscar verdient. Hij zet een indrukwekkende prestatie neer als de psychopaat Hannibal. Hopkins weet Hannibal op een angstaanjagende manier neer te zetten. Zeer goed werk van Hopkins. Ted Levine vond ik wel redelijk acteren als de psychopaat Buffalo Bill'. Maar hij haalt bij lange na niet het niveau van Hopkins. Over de rest van de cast ben ik tevreden. Iedereen in de film vond ik naar behoren acteren.

Het beste van de film vond ik toch wel de scènes tussen Hannibal en Clairce. Die dialogen tussen die twee zijn erg goed geschreven. Het leuke aan die scènes is dat Hannibal zo moeilijk te doorgronden is. Zo is hij erg beleefd. En op het andere moment is hij op een angstjagende manier onaardig en vreemd bezig. Hannibal vind ik toch wel een erg memorabel film personage.

Ik vind het dan ook jammer dat na de ontsnapping van Hannibal het afgelopen is ( op telefoongesprek aan het einde van de film na ) met de dialogen tussen Clairce en Hannibal. De dialogen tussen die twee maakte de film voor mij vooral goed. Hannibal was ook het personage wat de film interessant maakt om te kijken. Dat hij plots voor een groot deel uit beeld verdwijnt is echt jammer.

Ted Live is een beetje de vervanger van Hopkins. Zoals al eerder gezegt. Ted acteert aardig, maar weet Hopkins bij lange na niet te evenaren. De Buffalo Bill is bij lange na een niet zo angstaanjagend en memorabel personage als Hannibal.

Ik vond deze film spannend, maar ook weer niet heel erg spannend. Het is niet zo dat ik op het puntje van mij stoel zat. Maar ik heb de hele speelduur geboeid zitten kijken. Ik vond de film nergens langdradig.

De muziek is van Howard Shore. En hoewel zijn muziek soms iets te bombastisch is, levert Howard mooie muziek af en draagt de muziek nog wat extra bij aan de spanning en de sfeer in de film.

De plots twist aan het einde van de film met die twee huizen vond ik sterk gevonden. Maar verder had er wel wat meer uit het einde van de film gehaald kunnen worden. Ik vond dat Clarice toch op een redelijk makkelijke manier Buffalo Bill' kon uitschakelen. Het einde van de film had echt nog wel wat beter gekund.

Al met vind ik The Silence of the Lambs een goede film. Ik vind deze film vooral de moeite waard om te kijken vanwege het personage Hannibal en de erg goede dialogen tussen Hannibal en Clairce.

3,5 ster voor deze film.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

The Silence of the Lambs is een verfilming van het gelijknamige boek uit 1988 van schrijver Thomas Harris. Dit boek was een vervolg op “Red Dragon” uit 1981. De reden waarom gekozen werd om het tweede boek te verfilmen en niet het eerste, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het tweede boek een bestseller was die tevens nog vers in het geheugen van z’n lezers lag. Het eerste boek was al eens eerder onder de naam Manhunter verfilmd in 1986 (waarin Brian Cox de rol van Hannibal Lecter vertolkte), maar die film was geflopt. Voor de regie werd Jonathan Demme aangetrokken en voor de hoofdrollen werden Anthony Hopkins en Jodie Foster gecast. The Silence of the Lambs was een groot succes zowel bij pers als publiek. De film is de derde in de reeks van films die de vijf belangrijkste Oscars in de wacht sleep: Beste Film, Regie, Acteur (Hopkins), Actrice (Foster) en Bewerkt Script (de andere twee waren It Happened One Night uit 1934 en One Flew Over The Cuckoo’s Nest uit 1975). Daarnaast bracht de film wereldwijd 273 miljoen dollar in het laatje, waardoor ze één van de meest succesvolle films uit 1991 was. Tegenwoordig wordt ze gezien als een moderne klassieker die een enorme inspiratiebron was voor de diverse seriemoordenaar films die hierna volgden.

Anthony Hopkins is subliem als de kannibaal Hannibal Lecter en speelt één van de meest lugubere schurken uit de filmgeschiedenis. Hij kreeg hiervoor dan ook terecht een Oscar, al rijst de vraag of het gerechtvaardigd is dat hij deze kreeg in de categorie Beste Hoofdrol, aangezien hij slechts een bijrol had in de film. Jodie Foster is eveneens uitstekend en ook haar Oscar is terecht. De film won uiteindelijk 5 Oscars, wat nog aan de lage kant is. De grimmige sfeer van The Silence of the Lambs is perfect en wordt mede gecreëerd door het sublieme camerawerk (welke op z’n minst een Oscar-nominatie had verdiend) alsmede de eenvoudige decors. Dankzij het enorme succes, schreef Thomas Harris eind jaren ’90 een derde boek, genaamd Hannibal, welke in 2001 werd verfilmd. Het eerste boek werd alsnog in 2002 verfilmd, maar beide vervolgen kunnen niet in de schaduw van deze klassieker staan.

avatar van Silboo

Silboo

Anthony hopkins speelt hierin een geweldige rol! En Jody Foster gaat heel goed met hem samen en een goed in elkaar gezet verhaal topper

Ik ga deze film voor de zoveelste keer kijken. Houdt je vast dus even helemaal ertussenuit.

avatar van Black Math

Black Math

Na lange tijd weer eens gezien. Visueel weinig opvallend, maar dat wordt toch behoorlijk gecompenseerd door de sfeer en vooral de rol van Hopkins. Bijzonder sterk neergezet, een man die alleen al door wat hij zegt gevaarlijk overkomt, door het idee te geven dat hij in je hoofd mee kan kijken. Het script mag er wat dat betreft ook zijn, het personage krijgt ruim de mogelijkheid om z'n intelligentie te tonen, met name in de ontsnapping.

Verder ook een meer dan aardige rol van Foster. Opvallend hoe de film het gevoel weet over te brengen dat veel mannen haar bekijken, of beter gezegd, haar checken. Ik ben zelf geen vrouw, maar krijg na het zien van deze film een beetje het idee hoe dat voor een vrouw moet voelen, en aangenaam komt het niet op me over. Wat volgens mij ook de bedoeling van de film is. In ieder geval, genoeg andere films waar vrouwen nagekeken worden, maar dan vaak met opmerkingen erbij. Hier blijft het op een opmerking van een psychopaat na vooral bij blikken, wat ik dus opvallend vond, maar ook beter vind werken. Het blijft allemaal veel meer onderhuids, wat bij de sfeer past.

Het moordverhaal voelt wel vrij standaard aan, maar daar tussendoor de scènes met Hopkins en Foster waarbij met het uiteenrafelen van het moordmysterie ook haar jeugd uiteengerafeld wordt, wat een aardige vondst is, en ook voor een geladen sfeer zorgt.

Geen uitstekende film, maar wel een fijne thriller. 3*.