Genre: Thriller / Misdaad
Releasedatum: 12 april 1991
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot The Silence of the Lambs
"In his mind lies the clue to a ruthless killer. She must trust him to stop the killer."
Clarice Starling, een jonge FBI-agente, wordt op een zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.
Clarice Starling
Ardelia Mapp
Barney
Lamar
- 1937 berichten
Maar volgens mij geven ook veel mensen 0.5* om overdreven te laten merken dat je hem niet goed vond. Met 2*en weet ik dat ook wel hoor.
mister blonde
Dan hoef je geen opmerkingen over 16 jaar en ouder te maken die ten eerste al niet klopt en ook nog erg onlogisch is (ik citeer "kijk hem maar eens als je een paar jaartjes ouder bent") zou je hem dan niet nog saaier vinden ipv enger? maargoed er zijn dus mensen die boos zijn omdat mijn mening geef over een film die zij de zevende hemel in prijzen. sommigen waren het ook niet met mijn reactie eens en gaven een reden met de gedachte dat er geen plaats is voor mensen die 'nix van films (zouden) snappen' of deze niet waarderen. Een wijze man zei ooit: "De grootste wijsheden zijn begrip en bescheidenheid" en kijk nu nog eens naar jezelf.
ik vind dat films ook negatieve kritiek mogen krijgen en dat daar ook ruimte voor moet zijn. Ik spreek niet iedereen hiermee aan maar degene die ik bedoel weten het wel.
na een lang stuk tekst heb je nog steeds geen een argument gegeven. op zich ook knap. als er wedstrijden 'gebakken lucht praten' waren, zou je een eind komen.
om nog even argumenten te geven voor mijn lage waardering voor deze film; er wordt een erg onwaarschijnlijk karakter neergezet (maargoed het is maar een film) die ongelofelijk de hemel ingeprezen wordt. De film viel mij vooral tegen vanwege de goeie dingen die ik ervan heb gehoord. De film maakte mij totaal niet warm of koud en daarmee wil ik niemand omdopen tot angsthazen of zo maar hij viel me gewoon tegen. Hij was echt alles behalve eng en ik vond het verhaal gewoon saai... dat brave preutse thriller gedoe.
* het onwaarschijnlijke karakter (2 in feite) is het bestaansrecht van de film. waarom een film maken over waarschijnlijke karakters?
* dat je goede dingen over de film heb gehoord en dat de film de hemel in wordt geprezen, is een verdienste van de film. is geen reden om een film af te kraken (ook niet om hem wel te prijzen trouwens). Het is een opzichzelfstaand iets, waar jouw mening verder niets mee te maken zou moeten hebben. het komt bij jou over dat je hem afkraakt, omdat iedereen hem zo goed vond.
* dat je de film saai vond en niet eng, kan. eerste argument waarvan ik zeg 'ja, die is valide'. als je zegt
dat brave preutse thriller gedoe.
En btw je hoeft niet te gaan zeiken over voldoende film kennis want als je écht filmkennis hebt dan durf je kritiek te geven. Oh ja "mister blonde", Nicos! is met een '!'
als je een film afkraakt, doe dat dan op een inhoudelijke manier. anders neemt niemand (nou ja, ik i.i.g. niet) je serieus. kijk eens naar bijv. Q. hij kan een film nog veel harder de grond in schoppen als jij net deed, maar dan op een eerlijke, inhoudelijke (dit woord is erg belangrijk--> zoek het op) manier.
as
Ach joh, hij is toch zowiezo niet serieus te nemen als je zijn stemgedrag (of het ontbreken daarvan) bekijkt. Begint trouwens steeds meer voor te komen op de site.
Tha Flow
Klassieker. Spannend en mooi freaky gemaakt. Zal als je hem nu kijkt iets tegenvallen denk ik. Daarom wacht ik daarom maar mee. 4 sterren
- 1937 berichten
Film verhoogt naar de volle pot. Geniale film met een prachtig verhaal, mooi ontwikkelde personages en sterk acteerwerk. De perfecte thriller!!
Bobje
Ik vond hem persoonlijk niet zo boeiend, vond veel dingen een beetje slecht en extreem onrealistisch gedaan, en eng was hij al helemaal niet.
2,5
K_Republic
Kvond het een geweldige film!!
vooral de rol die Anthony Hopkins neerzette als Dr. Hannibal Lecter. Meesterlijk! Jodie Foster was ook best wel goed, maar als die moordenaar wil arresteren kan ze niet eens normaal een pistol vasthouden!!(wrong carrierechoise!!!:P)
- 1937 berichten
Kvond het een geweldige film!!
Ten 1, ze wilde helemaal geen politie die arrestaties doet worden.
Ten 2, ze wist niet van tevoren dat hij de moordenaar was dus ze was helemaal niet uit op het arresteren van de moordenaar. (ze hoorde ook, dat ze wisten waar hij vermoedelijk was en dat ze hem zouden arresteren)
@ mister blonde
Ik vond het een beetje nep dat er wél extreem veel agenten met hem mee gaan als ie word vervoert terwijl hij helemaal vastgebonden zit. maar als ie in zn kooitje zit zijn er maar 2 agenten die op hem passen, die beiden in zn kooitje gaan -_-. bovendien hoort dan de andere deuren ook een zwaar slot te zitten die alleen geopend kan worden via een knop die bediend word uit een andere kamer. En er hoort een persoon te zijn die naar de monitors kijkt voor de camera's. dus ik vind het een beetje onrealistisch dat ie zo simpel wegkomt.
K_Republic
Ten eerste, ze is een FBI- agente!!!
Ten tweede, lag je tijdens de movie te slapen...
als ze in het huis van de moordenaar is weet ze het indd eerst niet maar dan ziet ze die mot en realiseert ze dat hij de dochter van de gouvernante heeft ontvoert. Zij wilt hem arresteren, maar hij ontkomt en zij achtervolgt hem in de kelder waar ze dus haar pistool niet eens normaal kan vasthouden!!!Thats all i have too say!
Bobje
kan zijn dat ik een beetje fout zit want ik keek niet erg aandachtig. (omdat ik het niet zo boeiende film vond dus)
mister blonde
vergeet niet dat Lecter een briljant iemand is (ondanks zijn zieke gedrag). de bewakers zijn simpelweg niet tegen hem opgewassen en onderschatting is hun grote fout. als hij wordt overgebracht naar die andere gevangenis is het een groot mediacircus, waar de nodige bewaking bij hoort. ze kunnen moeilijk 24/7 een leger bewakers bij hem houden (wat een kosten moet dat met zich meebrengen). de bewakers zijn door het vriendelijke en rustige gedrag van Hannibal volledig in slaap gesust en juist dan slaat hij toe. bovendien is het moment waarop de bewakers Lecter zijn eten geven een procedure die ze al zo vaak hebben gedaan. Zijn ontsnapping heeft een grote indruk op mij achtergelaten.
K_Republic
Ik ben het eens met Bobje, als hij indd zo een levensgevaarlijke psychopaat is waarom het dienblad met zijn eten dan niet gewoon onder de kooi schuiven maar overdreven de deur opendoen door twee retarded agenten die zich zóóó makkelijk laten overmeesteren door Hannibal. En de security liet inderdaad wat te wensen over!
Bobje
zelfs als ze in slaap zijn gesust, het is nog steeds dom om met zn 2e de kooi binnen te gaan, en zoiezo waarom schuiven ze het eten niet gewoon onder zn kooi oid zoals k republic al zegt.
Aan mister blonde:
Ik vond het ook een meesterlijke ontsnapping!! Maar die agenten zijn toch zóóóóóó achterlijk!!! Je hebt hier met een psychotische killer maken en dus beter tientallen manschappen inzetten (het liefst agenten met een normaal functionerend brain) om Hannibal te bewaken. Ik vond vooral die scene in die lift héél goed, denkend dat hannibal boven op de lift is terwijl hij onder hen is. En die sukkelige agent maar zijn hand vasthouden en zeggen dat alles goedkomt!!!
mister blonde
omdat dat niet ging in die kooi? er zaten alleen verticale tralies in. zoals ik al zei was het niet meer dan een procedure, waar het met zijn tweeën die kooi binnen gaan onderdeel van was. lekker veilig om je maat alleen met een menseneter een kooi in te laten gaan. als er dan wat gebeurd is je partner al opgegeten, voordat je kan helpen. het is wel zo dat die bewakers er een zooitje van maakte.
Aan mister blonde:
tuurlijk waren die bewakers two fuck-ups. dat was juist de kans waar lecter op wacht. en zoals ik al zei. tientallen manschappen kan niet. kost te veel en is niet realistisch.
vergeet ook niet dat dit allemaal bij Lecter zijn plan hoorde. hij hielp de politie, zogenaamd om een aangenamer bestaan in een aangenamere gevangenis te krijgen. in werkelijk wilde hij zijn kansen om te ontsnappen vergroten.
To mister blonde:
Wat ik zo ongelofelijk idiotisch vond is dat er veel meer agenten beneden zaten dan boven waar het eigenlijke gevaar schuilt. En van mij part kon Hannibal van die beans in can krijgen. En als je dan tog zijn voedsel binnen de kooi wil zetten houd dan toch een ****** shotgun tegen zijn hoofd aan!Zoo onwetend en stupid die agenten ook waardoor zijn ontsnapping té makkelijk wordt!
To mister blonde:
Zo zo iedere dag 3 x eten geven en dan met 100 politieagenten en een shotgun tegen zn hoofd aan?? Wat er dan wel niet meoten gebeuren als hij naar de wc moet?
2 Man was voldoende geweest als ze het goed aanpakte en dat deden ze half. Het was gewoon ontzettend knap dat lector een pen wist te machtigen en daarmee zich uit de handboeien wist te bevrijden!
Yak
De 4,0 voor deze film was gebaseerd op wat me nog van de film bijstond, maar na hem gisterenavond weer in het eggie gezien te hebben doe ik er een halfje bij. Wat een ultieme nagelbijter! En wat deze film (in mijn ogen) zo uniek maakt, is dat er niet één maar twee charismatische badguys zijn. Ted Levine doet nauwelijks onder voor Hopkins.
K_Republic
Zeg Salvatore je verdraait mn woorden!!!Da tis helemaal niet wat ik zeg.......doe je leesbril op en verdraai andermans woorden niet anders krijgen we wel veel aanvaringen zoo!
Ik zei dat ik hem gewoon beans in can zou geven (3x te eten geven?????wat een fantasie heb je toch!!!)en dat het slimmer zou zijn om zijn voedsel onder de tralies door te schuiven en ik zei ook tientallen agenten en niet honderd of honderden!!!
flipsen
K Republic, je zit de film af te kraken op een niet eerlijk punt. Het is in eerste instantie een film, en die hoeft niet in eerste instantie volledig aan de werkelijkheid te voldoen. Als je hem daar op beoordeeld, dan kan ik nog wel een tiental dingen noemen die niet kunnen, zoals bijna bij elke film. Dat soort geneuzel over een film dat heeft geen enkele zin.
Nou zit er nog een fout in je redenatie ook. Hij krijgt juist zo uitgebreid eten, omdat dat afgesproken is, hij moet nog allerlei informatie geven, of heeft het al gegeven. Dit speciale eten laat ook weer zien hoe een "verfijnd" man Hannibal is.
Dit is een zeer geslaagde thriller. Zee weinig mis mee, muziek goed, acteurs goed, verhaal goed, sfeer is erg goed. En.... de leukste bad guy uit de filmgeschiedenis!
- 1937 berichten
(Reactie op K Republic) Waarom moet je dan ook een seconde eerder reageren flipsen
Dat was ook mn eigen interpretatie. 3x daags eten lijkt me toch duidelijk. Beans in can? En dan denk jij nog dat ie al die informatie geeft?
Ik bedoelde niet 100 agenten precies dat was gewoon een uitspraak (kom niet op het woord) dat ik met overdrevenheid bedoel. Want tiental agenten is ook al veels te veel. Ik denk namelijk dat je er iets te makkelijk tegen aankijkt. Ze hebben die man al 8 jaar lang vast! Tuurlijk is er klungeligheid bij de agenten maar om nou al die mensen die in het gebouw zaten attent moeten zijn als hij te eten krijgt is veels te overdreven.
Waarom zou eigenlijk de ontsnapping te makkelijk zijn?? Hij moet eerst de pen zien te bemachtigen en met die pen de handboeien open maken dan nog 2 politieagenten uitschakelen om vervolgens nog zonder gezien te worden uit het gebouw te komen. Hij heeft het gewoon zeer goed aangepakt.
K_Republic
reactie op flipsen: ik kraak de de helemaal niet af (3.5* gegeven)maar wijs op een paar dingen in de film die volgens mij beter konden.
reactie op salvatore: Volgens mij kijk jíj er te makkelijk tegenaan; jah tientallen agenten is veels te veel, niet als het om een psychotisch menseneter gaat. betere beveiliging is veel beter vooral juist om dat Hannibal waardevole info heeft, waardoor hij dus absoluut niet mag ontsnappen!En hoe kwam hij in het bezit van die pin?As i recall zat hij in zo'n straightjacket.(maar ik geef je wel gelijk over het eten;) dat is gewoon wat ík zou doen)
Nicos!
sorry ik weet dat mijn mening niet telt (want de die hard fans zijn het niet met mij eens) maar ik vind persoonlijk (ik dus, je hoeft het niet met me eens te zijn hoor blondie) dat er een beetje doorgezeikt wordt op de scene van de ontsnapping. erg leuk en aardig, spectaculair en slim niette vergeten. maar realistisch? niet bepaald. Echte menselijke fout? zoals in zoveel films weer een cliche. het is zo makkelijk om een personage zo 'super' want de rollen zij geschreven en natuurlijk zijn die agenten dom en laten hem ontsnappen...das gewoon hun rol. nu hoeft een film niet realistisch te zijn. maar deze film moet volgens het verhaal wel realistisch zijn. geen aliens die slimmer zijn, geen super domme mensen om hem heen, nee gewone getrainde personen zouden het zijn. Net als robert jensen zo stoer lijkt op de teevee en radio. zozo die lult die jan paparazzi of hoe ie ook heet helemaal omver. die wordt er ook maar voor betaald. zo lijkt robert weer super slim en niet uit te lullen. (ff voor blondie; dit is een voorbeeld, terug gaan slaan op detail is hier dus niet van toepassing).
en nog ff over mensen die het niet eens zijn over mijn stem; sorry maar dat was mijn waardering voor de film. ik respecteer ook de mensen die er 5* voor geven. hun keuze. punt uit. ik vond het slecht, jij/jullie goed. eigen keuze, sommige vinden dat wouter bos een leuk koppie heeft en stemmen dan maar op hem. jammer maar iedereen heeft recht op een eige keuze, niet waar?
dank u.

Hannibal
2001

Manhunter
1986

Een greep uit de best beoordeelde psychologische thrillers volgens MovieMeter

Thrillerklassieker ‘The Silence of the Lambs’ is vanavond te zien op televisie

Thrillerklassieker ‘The Silence of the Lambs’ gaat binnenkort Netflix verlaten

Het is maar een film? Deze echte moordenaars vormden inspiratie voor beroemde horrortitels

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
gebaseerd op boekfbiontvoeringscientific study psychopaathorrormoordseriemoordenaarpsychologische thrillerwreedheidkannibaalpsychiatermoth virginiadisturbedneo-noirkannibalismetwistedskinning adapted into stage play or musicaladapted into play or musicalpast history suspensefulforebodingominouspsychological profiling