Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 157 minuten / 162 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.
Releasedatum: 31 mei 2007
Bekijk via Prime Video
Plot Zodiac
"There's more than one way to lose your life to a killer."
Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.
Robert Graysmith
Martin Lee
Jack Mulanax
Bob Vaughn
Iverson3
Goede film, erg goed geacteerd en het 60's/70's San Francisco is schitterend vormgegeven. Er zaten spannende scenes in de film maar ook scenes die minder spannend en langdradig waren.
De speelduur had voor mijn part wel 30 minuten korter gemogen. Dan had ik de film de volle 5* gegeven maar nu geef ik hem een 4.5* omdat ik me zeker niet verveeld heb.
wwelover
Geniale film, onbegrijpelijk dat ik hem nooit eerder heb gezien (kende hem wel natuurlijk). Scheelt natuurlijk dat het een onwijs boeiende zaak is, en die bijna drie uur dat de film duurt is absoluut niet te lang. Fincher is natuurlijk ook wel een fantastische regisseur en daarnaast is de cast ook erg goed.
Eliandjiee
Een fijne mysterie misdaad thriller weer van Fincher. Zoals anderen ook al vermelden is er gedurende de hele film een heerlijk sfeertje. The Zodiac Killer is ook heel interessant om een film over te maken, ik denk dat iedereen dit soort onopgeloste zaken wel fascinerend en interessant vindt. De film is inderdaad wel erg langdradig en kruipt soms maar wat voort. Het komt niet echt tot echte confrontaties en het is ook lang niet altijd even spannend, maar dat is volstrekt logisch aangezien het een geheel onopgeloste zaak is en men veel eigenlijk maar moet gissen. Al met al uiterst interessant en het meerendeel van de tijd ook vermakelijk!
Zeus.
Kan bij lange na niet tippen aan Se7en, zoals sommigen hier wel beweerden. Waar Se7en een ware topper in zijn genre is, is dit niet meer dan een aardige misdaad film.
Vond hem naar verloop van tijd té langdradig worden. Had allemaal wel korter gekund. Ondanks dat toch goed 'n aardige film, ondanks dat het spanningsniveau wat weg ebt door de te lange speelduur.
***
zxstyle
Een totale overkill aan feiten en details . Daarom verdient zodiak een herziening om alles goed in te laten werken. De sfeer en de spanning zorgt ervoor dat het niet gaat vervelen. Dus herkijken moet lukken.
Halcyon
Sobere, maar oerdegelijke detective waarin een sullige Gyllenhaal gestalte geeft aan een door de Zodiac-moorden geobsedeerde cartoonist. De film bewaart een mooie balans tussen de journalistieke en detectieve benadering van de Zodiac-zaak. Door de raadselachtige moorden en het uitblijven van concrete aanwijzingen worden de onderzoekers al snel meegesleept in hun klopjacht op een ongrijpbare moordenaar. In die mate dat het sporen nalaat in hun privéleven. Achteraf is het altijd makkelijk om de vinger op de wonde te leggen, maar het lijkt erop dat de werking van de verschillende steden niet genoeg op elkaar was afgestemd om de bewijsstukken aan elkaar te linken. Wellicht had een vlottere samenwerking een snellere doorbraak opgeleverd. Dat die er nooit gekomen is, maakt de film al even frustrerend voor de kijker als dat voor de onderzoekers geweest moet zijn. Maar dan op een positieve manier. Zodiac is namelijk een nagelbijter.
jumpstylemovie
David Fincher zet met Zodiac en ontzettend goede, droevige sfeer neer. Alles is zo heerlijk grimmig en duitster, net als in Se7en. Zo heerlijk om naar te kijken.
Het verhaal van de Zodiac was mij al langer bekend dankzij Wikipedia. Vond dat altijd interessant om te lezen. Ik was al veel langer benieuwd naar de film en heb hem nu afgelopen week eindelijk gezien. Het verhaal is erg boeiend. Ik wou weten hoe het afliep. Het einde is dan weer niet zo spectaculair als in Fight Club of Se7en maar het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal en Fincher heeft het een mooi, duister einde gegeven. Het laat je met een raar gevoel achter.
Het is vooral de sfeer die het hem doet. Het deed mij vaak denken aan de game L.A. Noir van twee jaar terug. Super.
LOTR-lover
Het verhaal van de Zodiac seriemoordenaar leent zich prima voor verfilming. Het ligt helemaal aan de regisseur welke kant hij of zij daarmee op wil gaan. Het hoeft allemaal niet langdradig en 'saai' te zijn, het kan ook vlot en onderhoudend zijn. David Fincher is hier ergens tussenin gaan zitten. Hij blijft trouw aan de feiten en doet veel details uit de doeken, waardoor de speelduur vrij lang is. Maar persoonlijk vond ik 't nooit saai worden. Nu ben ik zelf altijd gefascineerd door de verhalen over de seriemoordenaars van weleer, en dus vind ik deze verfilming prima in oorde. What you see is what you get, niets meer en niets minder.
Met een prima cast als deze (Robert Downey Jr. steelt opnieuw weer is de show door een heerlijk arrogante Paul Avery neer te zetten) kon het ook eigenlijk niet mis gaan natuurlijk.
7/10 (IMDB)
Mr Thee
VoorDeFilm: Zodiac (2007) - YouTube
De beste film van David Fincher? Vincent Hoberg vindt van wel. Hij leidt het meesterwerk 'Zodiac' uit 2007 in.
VoorDeFilm is een kanaal op YouTube waar een vaste groep filmkenners wekelijks inleidingen geeft op oude en nieuwe films, van arthouse tot blockbuster. Ze zetten uiteen waar de films over gaan, hoe deze tot stand kwamen en waarom ze absoluut het kijken waard zijn.
Ja das mooi, maar hoeveel sterren "voor de film"? ?
Tarkus
Dit is waarschijnlijk een film die niet iedereen zal aanspreken.
Eerst omdat hij zo lang duurt en het echt niet een actieprent is, ten tweede omdat er zeer veel dialogen in zitten, en je dus zeer goed moet volgen.
Maar het is onwaarschijnlijk hoe dit echt is kunnen gebeuren, want de film is gebaseerd op een waar verhaal.
Het is dus een openstaande vraag... weet men nu al eigenlijk of men de echte dader heeft aangewezen ??
2 uur en een half is een lange zit, maar het loont de moeite.
Puik acteerwerk van iedereen maar vooral van Jake Gyllenhaal.
En de soundtrack is gewoon subliem !!!
Opnieuw genoten van deze film, het blijft een verbijsterend verhaal, dat zeer goed is gebracht.
tattoobob
Ik had deze film nog niet gezien....gister eens op gezet en hij is mij goed bevallen.
"De Zodiac killer"ik had er wel eens van gehoord maar nog nooit echt meer in verdiept.
Ik vond deze film aardig goed overkomen...niet overdreven en naar mijn idee voelt hij waarheidsgetrouw aan.De lange speelduur vind ik een pluspunt omdat er dan tijd genoeg is om alles uit te leggen zonder dat het een gepropte film word.
Acteerwerk is ook super....behalve Downey jr....die vind ik niet zoveel aan.
Ook een pluspunt vind ik het visuele van de 60s en dan langzaam naar de 80s.
Mooie film.
Flat Eric
Amateur speurneus op zoek naar de ware Zodiac. Gebaseerd op ware feiten dus die krijg je dan ook ruim twee uur lang voor je kiezen. De film kabbelt rustig voort, echt spannend of saai wordt het nergens.
De 60's, 70's en 80's sfeer is erg goed doorgevoerd: Leuke film om oude auto's te spotten.
Het blijft verder een vrij standaard Whodunnit filmpje.
JeroenFR08
Aardige film die met een 'muah' wel te omschrijven valt.
Downey jr, Ruffalo en Gyllenhal spelen nergens top. Het is redelijk wat ze laten zien. Minste van het stel was Gyllenhal die in zn vroegere tijd meer van die softie rollen speelde. Ik ben niet zo'n fan van hem in die rollen. Nee doe mij dan maar een Southpaw of Nightcrawler met hem als toffer en enger personage. (Prisoners niet te vergeten natuurlijk waarin hij zijn rol ook met verve vertolkt).
Het verhaal kabbelt een beetje voort zonder ergens aan te grijpen. En ja het gebasseerd op waargebeurde feiten, maar ik kon er gewoon niet zoveel mee. Evenals het redelijke sfeertje.
Het is allemaal nogal basic. Maar bij enkele momenten grijpt de film me aan, natuurlijk bij de moorden. Die Fincher wel spannend en goed in beeld brengt.
De film laat me achter zonder enige aanwijzing wie de Zodiac was of nou is.
Redelijk, moet het hebben van enkele momenten.
IH88
“I am not the Zodiac. And if I were, I certainly wouldn't tell you.”
Fincher laat met Zodiac weer eens zien wat voor geweldig regisseur hij is. Het is niet makkelijk om een film met veel tijdsprongen, veel dialogen en een einde dat iedereen kent toch spannend te houden. De film is lang maar voor het grootste gedeelte weet Fincher een beklemmende thriller af te leveren die er ook nog eens waanzinnig mooi uitziet. Want de cinematografie is prachtig en de sixties en seventies komen echt tot leven.
In dit soort films heb je sterke acteurs nodig en gelukkig zijn Gyllenhaal, Downey Jr. en Ruffalo erg sterk. Vooral Gyllenhaal weet zijn frustratie goed te spelen en hij wordt uiteindelijk ook helemaal opgeslokt door de zaak. De moorden zelf worden getoond in al zijn gruwelijkheid, wat wel een realistisch tintje geeft. Net zoals de moeizame speurtocht naar een seriemoordenaar die erg zorgvuldig en methodisch te werk gaat, en wel van een spelletje houdt. Uiteindelijk wordt er door Fincher wel een duidelijke dader naar voren geschoven, maar er wordt ook veel open gehouden voor interpretatie. Mooie film die ondanks zijn lengte blijft boeien.
baspls
David Fincher is een van die 21e eeuwse regisseurs met een prettige stijl, die echt weet hoe je films moet maken. Visueel is het allemaal uitstekend, alleen zijn de films het qua inhoud vaak net niet. Van de Zodiac wist ik van te voren eigenlijk niets, behalve dat het een seriemoordenaar is geweest en dat was maar goed ook, anders zou de film toch een beetje voorspelbaar zijn geweest.
De film is gebaseerd op de politiedossiers uit die tijd en de getuigenissen van mensen uit het onderzoek. Een krant krijgt een brief van een moordenaar met een code die hij gepubliceerd wil hebben. Journalisten en politie proberen zijn identiteit te achterhalen maar de moorden gaan door en hij blijft media-aandacht opzoeken. Jake Gyllenhaal speelt een prima hoofdrol als de cartoonist die uiteindelijk de moorden wil oplossen. Verder waren ook Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo sterk in hun rol.
Zodiac neemt je op een sterke wijze mee in het politieonderzoek. Het wordt duidelijk hoe moeilijk een grootschalig onderzoek er aan toe ging in de tijd dat afgelegen politiekantoortjes nog geen Fax hadden en hoe lastig het is om bewijzen te vergaren. De eerste helft van de film gaat voornamelijk over feiten, daarna volgt veel getheoretiseer en uiteindelijk is de laatste helft van de film nog erg spannend als de cartoonist in zijn eentje alsnog wil achterhalen wie de Zodiac is. Ik heb het niet vaak, maar de scène in het huis van de film-fanaat vond ik haast eng (die kelderscène).
David Fincher heeft zich voor de film laten inspireren door de Paranoia-films van de jaren '70. All the President's Men en The Conversation heeft hij als basis gebruikt voor de setting. Ook de muziek van componist David Shire (die overigens voor zowel All the President's Men als The Conversation de muziek heeft gemaakt) ademt een paranoïde sfeer. Ook herken ik een aantal Giallo elementen in de film,. De manier waarop bepaalde dingen zijn gefilmd en waarop de oude technologie in beeld wordt gebracht doet een beetje denken aan de vroege films van Dario Argento. Voor het uiterlijk van de Zodiac had Fincher best wat meer inspiratie bij de Giallo mogen halen, het had wat modieuzer gemogen.
De cinematografie was - zoals we gewend zijn van Fincher - uitstekend. Erg mooi gebruik gemaakt van het brede Panavision-formaat. Een aantal mooie close-ups en shots die regelrecht uit de jaren '70 lijken te komen, maar over het algemeen doet de colorgrading toch vrij modern aan. De setting was wel uitstekend en tot in de details verzorgd. Auto's, kleding, gebouwen, tv-toestellen... Echt heel goed gedaan. Erg leuk vond ik ook dat er voor de film de oude logo's van de filmdistributeur werden vertoond en er veel muziek uit die tijd is verwerkt in de film. Ik wist trouwens helemaal niet dat Dirty Harry deels is geïnspireerd door de Zodiac-zaak.
Als de film zo dicht bij de waarheid zit als wordt beweerd vind ik die hele mythe rond een onopgeloste moord echt onzin. Als ik een rechter was geweest dan had ik die Leigh alleen al op basis van dat horloge veroordeeld. Bovendien wordt ook overduidelijk dat hij het is geweest en is hij inmiddels overleden. Je kunt wel het onderzoek openhouden, maar dat lost echt niets op. De manier waarop DNA, vingerafdrukken en handschrift worden gebruikt om verdachten uit te sluiten is gewoonweg idioot. Als het DNA van iemand anders op een brief zit, wil dat nog niet zeggen dat de verdachte de moorden niet heeft gepleegd. Misschien heeft hij de brieven wel door iemand anders laten maken... Het aantal mensen dat claimt de Zodiac te zijn of hem te kennen heeft natuurlijk te maken met de gigantische media-aandacht.
Het nadeel van een waargebeurd verhaal is dat je vaak zit opgescheept met losse eindjes of wendingen die je niet graag terugziet in een film. Hier is dat ook een beetje het geval. Als verhaal op zich is de film niet heel erg bijzonder, maar als verfilming van de ware feiten vind ik Zodiac meer dan geslaagd. Zelf heb ik me - ondanks de lange speelduur - nergens verveeld en uiteindelijk werd de film zelfs vrij spannend.
Zodiac vind ik toch wel de beste film van David Fincher. De film is niet perfect, maar ik vond hem filmtechnisch erg geslaagd en goed uitgewerkt. Ik moet wel zeggen dat ik Gone Girl en Seven nodig een keer opnieuw moet kijken en Fight Club, Benjamin Button en The Girl with the Dragon Tattoo nog nooit heb gezien.
teacher
Een mooie, spannende en goed in geacteerde film!
Ik heb deze film al meerdere malen gezien en toch vind ik hem iedere keer weer mooi om te zien.
SmackItUp
Degelijk. Te degelijk als je het mij vraagt. Het ziet er allemaal gelikt uit, maar het ontbreekt aan iets vernieuwends en daardoor de WOW-factor. Het verhaal is natuurlijk best intrigerend, al is het wat warrig verteld. Had daardoor dus het gevoel dat er meer mee gedaan had moeten worden. Visueel weinig boeiende decors, acteerwerk niet geweldig, en niet spannend genoeg om je versteld te doen staan. Laat staan 162 minuten..
Onvoldoende.
Night's Watch
Zodiac had ik veel eerder willen kijken maar mede door de lange speelduur is dit er nooit van gekomen. Dit geldt overigens voor meerdere Fincher films.
Het eerste uur van de film is erg sterk dankzij de afwisseling in scenes tussen de politie, The Zodiac en de verschillende kranten. de kranten en helaas ook de The Zodiac verdwijnen uit beeld. Jake Gyllenhaal speelt zijn rol ontzettend sterk, het boeiend om te zien hoe hij geobsedeerd is door The Zodiac killer en hem zelf probeert om te sporen. Naast Gyllenhaal spelen ook Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo hun rol erg sterk.
Door het fantastische plot is de film ondanks de ruime speelduur constant boeiend. De bij vlagen uitstekende soundtrack en het feit dat het een waargebeurd verhaal is en the Zodiac nooit gepakt is maakt het plot alleen maar sterker.
Fisico
Met Zodiac brengt Fincher opnieuw het verhaal van de erg intrigerende onopgeloste seriemoorden van de beruchte Zodiac Killer tot leven die destijds in de jaren 60-70 de westkust van de VS onveilig maakte. De film begint erg goed: uitstekende sfeer met een bloedstollende spanning. De eerste moorden, zowel die in de auto als later aan meer brengen je tot het puntje van je stoel. Met onder meer Se7en, Fight club en Panic room op je palmares hoe je Fincher alvast geen lessen te leren wanneer aankomt om spanning en sfeer te brengen in een film. Mooie montages en camerawerk!
De seriemoordenaar speelt vervolgens een kat-en-muisspelletje met de politie en wat journalisten door aan de hand van briefcodes hen informatie te geven. Een ideaal voedingsbodem uiteraard voor een filmscenario. De casting was perfect en enorm goed gekozen voor deze setting en tijdsperiode. Mark Ruffalo stak er voor mij bovenuit. Columbo-gewijs (qua looks) is hij dag en nacht bezig om de identiteit van de seriemoordenaar te ontrafelen. Ook Gyllenhaal doet het uitstekend. Zijn personage Robert Graysmith is zo obsessief bezig met zijn zoektocht dat zijn gezin eronder lijdt. Hij gaat zelfs zodanig ver dat hij zelfs zijn (kleine) kinderen inschakelt om de puzzelstukjes bij elkaar te leggen.
Spanning en sfeer. Het zijn deze twee elementen die de film boven het gemiddelde doen uitstijgen: de dreigtelefoontjes, het bezoek aan de kelder waren bloedstollend. Toch had ik wat moeite met de lange duur van de film. Tijdens de pluistocht van Robert was het soms moeilijk om namen, feiten en plaatsen goed van elkaar te onderscheiden. Ook het middenstuk van de film bezorgde me een verslapte concentratie. Het einde maakt wederom veel goed met de gekende afloop. Mooi gefilmd, prima gedaan, leuk!
Black Math
Pffff. Fincher heeft het onderwerp "seriemoordenaar" al eens eerder behandeld, en ook al is Se7en verre van een favoriet van me, ik vond die film toch een stuk boeiender dan deze.
Leuk dat de film op ware gebeurtenissen is gebaseerd, maar dat maakt een film niet per se goed. In dit geval blijkt zelfs het tegendeel, want ik krijg het idee dat alles behandeld moet worden, waardoor het lang en langdradig wordt. Zeker het middengedeelte is behoorlijk saai met de herhalende cyclus van nieuw bewijs dat vervolgens weer afgeschoten wordt. Tegen het einde leefde de film weer wat op omdat de ontknoping aanstaande leek. Dat die niet echt kwam (wat ik niet wist, want ik had van te voren de beschrijving op deze site van deze film niet gelezen) kwam nogal over als een anticlimax.
Beter had men een hoop geknipt, want de lengte maakt het er allemaal niet beter op. De beelden zorgen helaas ook niet voor veel afleiding, want visueel is het behoorlijk saai op een enkel shot vanuit de de pijlers van de Golden Gate Bridge na. De soundtrack is geheel onopvallend.
Aardig dat de gebeurtenissen in deze film ook de inspiratie voor Dirty Harry waren zoals in de film zelf ook al wordt getoond, maar daar koopt Zodiac zelf weinig voor. De werkelijkheid past niet altijd in een film. Dat je in het plot de werkelijkheid soms beter kan verdraaien wordt op negatieve wijze bewezen door deze film. 1,5*.
Alathir
Ik ga het niet te lang maken aangezien ik op mobiel aan het typen ben. Dus... Zodiac een film die ik heel lang uitgesteld heb door slechte meningen van een aantal mensen die ik persoonlijk ken. Ik snap hun wel want de film is toch wel niet zo makkelijk te volgen door alle namen. Nu het grote plaatje heb ik zeker gesnapt.
De film wist mij wel te intrigeren. Het obsessief gedrag van een aantal personages in de film komt nadrukkelijk naar boven. Vooral Gyllenhaal vond ik weer impressionant maar het duurt lang voordat hij er eindelijk in vliegt. Zeker het middenstuk is een aaneenschakeling van brieven van de zodiac met veel giswerk en nieuwe ontrafelingen. Op zich boeiend maar het was niet altijd even duidelijk omdat ik niet van iedereen de naam kende.
Lastig om te beoordelen maar toch een 3.5 ster van mij.
Shadowed
Mwa.
Se7en wou ik aan beginnen maar heb ik toch maar niet gedaan (komt zeker nog wel aan de beurt). Dit leek me interessant omdat het verhaal over een moordenaar die aanwijzingen achterlaat me zeker aansprak.
Het begin was veelbelovend, spannende scenes en lekker veel mysterie. Als dit 3 uur zou duren zou ik deze prima zo kunnen uitkijken. Maar helaas toen de film over de helft ging het steeds moeilijker om geboeid te blijven kijken. Het was eigenlijk vaak gewoon saai.
Pas weer toen Gyllenhaal zijn deel begon was het weer was vermakelijker. Moeilijk uit te kijken, maar door een goed begin en een opzich leuk verhaal en prima acteerwerk scoort deze toch wel een voldoende.
Ste*
- 2072 berichten
Op zich een prima film, zolang het om de grote lijnen gaat dan. Want proberen om de volle 2,5 uur alle details te volgen vond ik persoonlijk vrij ondoenlijk. Alles gaat behoorlijk snel en alle namen van getuigen, politiemensen, locaties en verdachten wisselen elkaar in rap tempo af, met om de paar minuten tijdssprongen. Je krijgt als kijker eigenlijk nauwelijks de kans om even op adem te komen en zelf veel in te vullen, dit is meer een film die je van moment tot moment meebeleefd.
Best oke, maar ergens in het middenstuk worden dingen wel te warrig en te repetitief, en vond ik het redelijk inzakken. Je moet dan maar aannemen dat ze op een bepaald spoor zitten, maar erg duidelijk is het voor de kijker dan niet meer. Daarnaast gaat het nu eenmaal om een onopgeloste zaak en je krijgt dus een hele berg aan losse eindjes voorgeschoteld.
Verder is het wel erg modern en fris geschoten en eigenlijk constant heel prettig voor het oog (je zou niet zeggen dat dit alweer tien jaar oud is), en ook de acteurs, met name Gyllenhaal, doen het prima. Het wist me toch wel de hele speelduur vast te houden en dat zegt in mijn geval wel iets.
Beetje dubbel gevoel dus. Als kijkervaring in het moment op zich prima, maar door alle vluchtige informatie niet iets dat denk ik lang beklijft (kan nu eigenlijk al heel weinig meer terughalen).
Hendrick99
Ik kende het verhaal over deze seriemoordenaar, maar had de film nog niet gezien. Eerste indruk is redelijk goed. De hoeveelheid complottheorieën werkt af en toe vertragend, maar is vermoedelijk wel realistisch. Ook tijdens het echte politieonderzoek zullen bureaucratie en persoonlijke verhoudingen een rol gespeeld hebben.
Een echte praatfilm met weinig actie of spanning. Er waren sterke verdenkingen in de richting van één bepaalde verdachte (gespeeld door John Carroll Lynch, ook bekend van de film Fargo), maar deze vermoedens konden toentertijd nooit concreet bewezen worden. Tot op de dag van vandaag onopgelost...
Lovelyboy
Dijk van een film. Iedere keer weer ontzettend boeiend om te zien, en dat terwijl ik meestal niet zo van dit soort films ben. Het is een bijzonder trage film, weinig introductie wat de karakters betreft, fragmentarisch vertelt, soms met sprongen van maanden zelfs jaren. En dan komt er nog een stortvloed van dialoog en informatie op je af. Een mix waar ik persoonlijk op af zou haken omdat het teveel is, te weinig karakter en emotie, en gewoon too much!
Maar Fincher flikt het! Het niveau van zijn meesterwerk Se7en tikt hij net niet aan met deze vertelling, mede omdat ze onvergelijkbaar zijn, maar Fincher slaagt er meer dan prima in een best wel lange film met erg veel info een hele fijn twist te geven qua sfeer, tijdsbeeld, heerlijke soundtrack, maar het belangrijkste de film grijpt je, want je wil weten wie het is en de film blijft boeien. Je wordt langzaam mee de zoektocht van onder meer Gyllenhaal en Ruffalo ingezogen en zodra die Leigh in beeld komt ben je er net zo van overtuigd dat het hem is als dat Ruffalo en zijn team dat is.
Mooie beelden van San Fransisco, de hele film in mooie sferen gebracht met heerlijke muziek van The Animals, Four Tops, Jimmy meende ik ook te horen, Santana en Marvin Gaye. Verder ook fijne rollen van de altijd nukkige Downey jr, Brian Cox als gladde engerd, Ruffalo prima altijd, Gyllenhaal ook prima als halve autist en vooral John Carrol Lynch die mij toch vooral bij staat als de sullige Norm in Fargo maar hier een behoorlijk ongrijpbaar, intelligent en ontzettend eng iemand speelt. Heerlijk dat gesprek dat hij heeft met Ruffalo, Edwards en Koteas. Dat die man glad is als een aal en zo fout als het maar kan druipt van alle kanten er af.
Eind al goed, voor de film niet omdat het tot op heden nog altijd onduidelijk is wie het was, meer dan prima film. Bijzonder intelligent en goed gebrachte misdaad/thriller die een geweldig beeld brengt hoe deze zaak jaren lang angst op de straten bracht en nog altijd een mysterie is.
Brandt
Erg gedurfd van David Fincher om deze film te maken en dan heb ik het vooral over het einde (dat ik hier niet ga verklappen). Er hangt een mooi jaren 70 sfeertje omheen, maar helaas kakt de film halverwege wel een beetje in.
VanRippestein
Warrig, ongefocust en een uur te lang. De enkele scenes die echt spannend zouden moeten zijn, verliezen al hun kracht door de langdradigheid van de rest.
Kondoro
Hoewel ik zelf niet in volle moed mee heb gedaan aan de top lijst wil ik toch voor mij persoonlijk de top 1000 van dit jaar langzamerhand wat gaan afwerken. Heb nog wel een weg voor me aangezien ik nog aardig wat films moet maar vandaag heb ik het beginnetje alvast gemaakt: er staan nog heel wat toppers op mij te wachten. Helaas was ‘Zodiac’ een minder spectaculair begin als dat ik er van had gehoopt. Ik ben niet onderaan de lijst gestart, misschien was dat wel een beter idee geweest: dat is een zaak voor morgen. Ik wil natuurlijk wel van onder aan starten, om zo de ‘beste’ film volgens ons als laatst te bewaren, misschien duurt dat wel een jaar voordat ik daar eens ben dat maakt natuurlijk niet uit.
Maar goed, om die situatie even achter ons te laten: Zodiac. Een film met een hele aparte smaak, en helaas anders uitgewerkt dan ik had gehoopt. Ik zag erg tegen de tijdsduur van de film op, zeker nadat ik ook nog las dat dit in het nadeel van de film was beloofde het niet veel goeds. Het eerste anderhalf uur echter liet me terpleks staan, de spanning was bijna om te snijden en de film was constant interessant om te blijven volgen. Maar na die anderhalf uur kakt de film echt ontzettend in, er word te veel gepraat en gewerkt aan informatie dat de film soms rommelig over wist te komen, daarbij word het dan nog een erg lange zit zeker als de film zijn volledige spanning weet te verliezen, misschien werd het wel een beetje saai!
De acteerprestaties houden echter mijn volledige negativiteit toch wel achter wegen. Met namen als Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo weet David Fincher een waar sterrenteam binnen te slepen. Maar ook zei wisten mij niet altijd te overtuigen om het einde toch saai te gaan vinden. De acteerprestaties zijn verde erg goed.
Het verhaal was best interessant om te volgen. We volgen namelijk het waargebeurde verhaal van een seriemoordenaar in de Amerikaanse stad ‘San Francisco’. Deze moordenaar stuurt constant hints op naar verschillende kranten om zo een geweldige puzzel te creëren. Hij is zo slim dat men er maar niet achter komt wie het is, en nog steeds met raadsels rond loopt. Een cartoonartiest gaat samen te werk met enkele agenten en de krant om de moordenaar op te speuren maar na lang speurwerk komen ze telkens uit op een dood eind.
Het verhaal en concept waren zeker niet de twee punten waar ik over struikelde. Het is gewoon puur dat de film ontzettend saai begon te worden en de spanning totaal verloor. Dat ik hierdoor wat spoelneigingen kreeg was niet super. Ook worden er teveel details en informatie in de film gepropt op toch nog een lange tijdsduur waardoor de film aardig chaotisch overkomt. Leuk eens gezien te hebben, misschien ooit de kans op een herziening geven maar voor nu sluit ik hem snel af, en gaan we weer door.
John Barry
Erg sterke en beklemmende thriller. Misschien duurt de film een klein beetje te lang, maar toch weet de film nagenoeg de gehele speelduur wel de aandacht vast te houden. Het acteerwerk is behoorlijk sterk.
tommykonijn
Een lange, trage film over de mysterieuze seriemoordenaar die bekend stond als Zodiac. Persoonlijk vond ik het heel interessant, maar ik kan me goed voorstellen dat sommigen dit als een langdradige zit ervaren hebben. De film neemt de tijd om niet alleen een beeld te schetsen van de moorden zelf, maar ook van de impact die dit had op de media en recherche. Al die aspecten vond ik boeiend, maar met name Robert Graysmith, die door de moordenaar geobsedeerd raakt en zijn eigen privé-onderzoek start, had mijn interesse. Jake Gyllenhaal zet dit personage overtuigend neer en ook Mark Ruffalo, Anthony Edwards en Robert Downey Jr. leveren uitstekende vertolkingen. Ondanks dat er veel gepraat wordt, was er bij tijd en wijle zeker sprake van spanning. Naarmate Graysmith dichterbij de dader komt, waren er een aantal momenten dat ik het Spaans benauwd kreeg (met als hoogtepunt het bezoek aan een van de potentiële daders). Door het lage tempo in het middenstuk is dit waarschijnlijk niet voor iedereen, maar indien het onderwerp je interesse heeft is het ongetwijfeld de moeite waard. Het is een duistere, intense film geworden met acteurs die alles uit hun rollen halen.

In de ban van 'Monster' op Netflix: vijf andere titels over échte seriemoordenaars

Robert Downey Jr. over samenwerken met David Fincher: 'Wat is er mis met jou?'

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goed beoordeelde titels toe

Drie goede films met een hoofdrol voor Robert Downey Jr.

Se7en

The Prestige
Mystery / Drama, 2006

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014
californiësan francisco, californiëdodendetectivejournalistgebaseerd op boekkrantbarjaren 70mass murderplanned murderembassyvictimthreat of deathcodeonderzoekpolitiemoordseriemoordenaarcrime sceneverslaggeverwhodunitalcoholischyoung man fourth of julynewspaper article cartoonistneo-noirjaren 60zodiac killer bar70'sinfamous serial killercalifornia in the 1960'sthe chroniclethe san francisco chroniclethe chronicle newspapersan francisco young girlyoung girlscalifornia, usapsycho california1960's1960's killer1970's1970's killersan francisco california, usasan francisco, usa