Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 157 minuten / 162 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.
Releasedatum: 31 mei 2007
Bekijk via Prime Video
Plot Zodiac
"There's more than one way to lose your life to a killer."
Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.
Robert Graysmith
Martin Lee
Jack Mulanax
Bob Vaughn
Respekked
Is die onderste niet gewoon Ruffalo? Lijken anders verdomd veel op elkaar.
Die onderste is Ruffalo ja, dat is nou juist de bedoeling volgens mij.
Redlop
Dat ze dus op elkaar lijken ja. Maar goed, whatever. 1:57 zie ik... had al lang in mijn nest moeten liggen.
Wat ik trouwens niet wist, is dat de killer in Dirty Harry op de Zodiac Killer was gebaseerd.
Respekked
Die onderste is Ruffalo ja, dat is nou juist de bedoeling volgens mij.
Ja ok, maar er werd iets terug in het topic wat gezegd over Peter Falk, en zijn naam stond in de url... etc. etc.
Bad Kitty
Pfff, kan het nog langdradiger. Er kwam geen eind aan.
En wanneer gebeurt er nou eens wat..... 0,5 *
wakker blijven is een ware uitdaging met deze film voor je ogen
Jammer want ik zie Jake graag acteren.
TheScuderia
een echt vette film maar als je nagaat dat het echt gebeurd in amerika is het veel leuker want de zodiac bestaat ook echt en is nog steeds bezig ze hadden een ventje de doodstraf gegeven want ze dachten dat hij de zodiac was maar dat was hij niet.
als je dat niet wist is de film veel saaier
Inland Rabbit
Erg sterke film die voor mij oersoonlijk naar het einde toe juist nog veel eter wordt. Op het moment dat Gyllenhaal door zijn obsessie zelf verder gaat met het onderzoek, word het echt boeiend, omdat de waanzin van zijn personage voelbaar is. Wel moet daarbij toegegeven worden dat hij toch redelijk vlak acteert, maar op dat moment leeft ie wel wat meer op. Mooie stijl en camarawerk zat er in de film en ook de stemmen door de telefoon, TV en radio vond ik erg goed neergezet.
De film heeft me de volle speelduur in zijn greep gehad en dat is voor zo'n lange film erg knap. Zoals gezegd, vond ik het acteerwerk van Jake in het begin nog wat zwak, maar dat is een van mijn weinige minpunten. Een 4* alvast. Als de film me de 2e keer nog zo bevalt, zal het nog wel een halfje omhoog gaan. De volle 5* zal het denk ik niet redden.
akka
Komt ontzettend langzaam opgang maar ik adviseer iedereen DOORKIJKEN. Het verhaal stopt op een gegeven moment lijkt de film te stoppen maar dan loopt hij weer op (hij wisselt af qua spanning). Ook is de spanning niet echt groot ( er zit 1 echt heel spannend moment in vond ik).Maar het verhaal is ontzettend goed vooral het realisme in de film(het is ook echt gebeurd).
Oja het cijfer een 4.0 omdat hij zo langzaam op gang kwam(niet dat dat heel erg is maar je moed ervan houden.
4.0
johan76
Na een uur mist de film wat spanning door de vele lange dialogen maar dit maakt het einde meer dan goed.
Als je niet van dialogen houd dan kun je deze beter links laten liggen want je moet er de aandacht bijhouden anders ben je echt de kluts kwijt!
Vond het geen topper maar wel onderhoudend als je weet wat je te wachten staat!
maxcomthrilla
Volledig blanco ving ik aan voor deze film,
Het 1ste uur is radicaal anders dan het 2de gedeelte van de film. In het begin wisselen we vooral tussen 2 verschillende, uiteenlopende uitgangspunten. We zien enkele slachtoffers die door de Zodiac - killer afgemaakt worden. De cameravoering daarbij is schitterend te noemen. Neem nou de opening, waar we vanuit een auto uitkijken op een rij versierde huizen. Ik waande mij helemaal in Haddonfield, alleen dan op kerstmisavond.
De volgende scene deed mij alleen maar verlangen naar meer. ] Een jongen en zijn vriendin rijden naar een vrijwel verlaten parkeerplaats. Ai! Waarna de camera enkele gebeurtenissen registreert om vervolgens vanuit onverwachte positie toe te slaan. Verder een schitterende moord als het stel bij het meertje op klaarlichte dag oog in oog komt te staan met de Zodiac - killer. Rustiek beweegt het water zich op de achtergrond, de zon schijnt en toch voel je dat men zich in een benarde positie begeeft. Verder echt creepy hoe die vrouw tijdens een nachtelijke avondrit wordt geconfronteerd met een minder prettig persoon.
En dan heb ik nog geen eens die scene genoemd waarin we vanuit de lucht zicht hebben op een taxi die bij een flatgebouw rechts afslaat, waarna de camera dit voorbeeld volgt in lijn met de beweging van de taxi. Verder ook prachtige cameravoering als de camera vanuit de toppen van de Golden Gate brug neerkijkt op het verkeer of als Fincher de tijd neemt om met beelden duidelijk te maken dat de tijd verstrijkt i.p.v. met woorden.
Ander uitgangspunt in het 1ste uur is de zoektocht naar de seriemoordenaar. Het maniakale van een zoektocht naar de dader van diverse moorden wordt bij vlagen sterk in beeld gebracht en afgewisseld met de moordscenes zelf.
Het 2de uur gaat verder met de zoektocht naar de seriemoordenaar. Zelf lijkt hij wat van het podium te zijn verdwenen om toch steeds nadrukkelijker weer terug te keren. Niet in de vorm van het plegen van moorden, maar wel in de paranoiasfeer. De film wordt beklemmender en heeft alleen te kampen onder een wat matige rol van Gyllenhaal, die zoals wel vaker in Amerikaanse films zijn gezin kwijtraakt.
De uiteindelijke ontknoping vond ik wat teleurstellend en minder dan de voorbije 30 minuten daarvoor, toen je nog leefde met de illusie dat de moordenaar op de huid gezeten werd en dat hij wellicht opnieuw toe zou slaan. Natuurlijk valt er wat te zeggen voor het einde, absoluut realistisch. De oren waarschijnlijk teveel hangend naar andere films, maar ik vond het wat minder allemaal. Uiteindelijk wel een lekker mysterieuze en zelfs spannende film, i.t.t. Se7en, al was het maar omdat er in Zodiac veel meer gevisualiseerd wordt. Jammer van het iets te hoge dialogen niveau. Met name in het 2de uur. Ik vind hem zelfs nog beter dan Fight Club. Zodiac is je in het hol van de leeuw begeven. Dikke 4*
nickie14
vandaag gekeken zeer goede film naarmate het einde nadert wil je echt weten wie het heeft gedaan.
als je de film heb gezien dan blijf je er nog zeker heel de dag aan denken over wie het nou gedaan kon hebben
ik geef deze film een dikke 3.5 sterren 4 vond ik net ietsie te hoog
Tarkus
Dit is waarschijnlijk een film die niet iedereen zal aanspreken.
Eerst omdat hij zo lang duurt en het echt niet een actieprent is, ten tweede omdat er zeer veel dialogen in zitten, en je dus zeer goed moet volgen.
Maar het is onwaarschijnlijk hoe dit echt is kunnen gebeuren, want de film is gebaseerd op een waar verhaal.
Het is dus een openstaande vraag... weet men nu al eigenlijk of men de echte dader heeft aangewezen ??
2 uur en een half is een lange zit, maar het loont de moeite.
Puik acteerwerk van iedereen maar vooral van Jake Gyllenhaal.
En de soundtrack is gewoon subliem !!!
nickie14
na nog een keer gekeken te hebben hebben verhoog ik mijn stem naar een 4 prima film
Hankieh
de 2 en half uur dat ik heb zitten kijken heb ik me vermaakt:)
1 van de betere films is dit...
der meister
Ik heb me goed vermaakt met deze film. Een goed opbouwende spannende thriller die geen enkel minuut van de 2uren half tegensteekt. Dit was 1 van de betere films van het jaar.
strangerD
David Fincher keeps me surprising!! Een topper uitgewerkt tot in de kleine details......met effect!!! Geniaal!
donnie darko
Toch zeer goed bevallen, deze. Keek er wat met gemengde gevoelens naar uit, maar bleek gewoon een superthriller te zijn met zeer mooie vertolkingen.
Van de eerste minuut tot de laatste kon deze film me boeien, en dat is niet zo makkelijk, zeker niet als de film 158 minuten duurt.
Het verhaal ligt me wel echt, ik ben echt iemand die graag naar dit soort verhalen kijk, en dan zeker omdat het een onopgeloste zaak is. Dat intrigeert me echt en David Fincher weet dat zeer goed op film te zetten. Jake Gyllenhaal helpt ook zeer veel om de film tot een hoog niveau te tillen met zijn prachtige rol, waar hij toch wel een oscarnominatie van mij mag voor krijgen. Ook Mark Ruffalo, Robert Downey Jr. en Chloe Sevigny zetten hele mooie rollen neer.
Het einde vond ik zeer goed en sluitend genoeg.
nachtvlinder
niet mijn genre films, maar erg goed gemaakt en zeer boeiend om te kijken, in die zin een aanrader.
chris_koek
Een film waar je geen deel van moet missen maar gewoon de hele tijd volgen anders snap je er niks van. Zeker mooi om een keer te zien hoe iemand de politie zo heeft gepakt vroeger.
Sunrise
Het vehaal is goed maar de uitwerking is te saai en langdradig.
Goed acteerwerk ook maar het gaat allemaal zo traag.
Vond het een redelijke film maar was er verder niet van onder de
indruk.
Van mij een 2,5
Heb net Eastern Promises gezien en daar was ik eerlijk gezegd meer
van onder de indruk -->.Aanradertje
Mark_film#1
als je dat niet wist is de film veel saaier
Klopt, het heeft me de hele tijd beziggehouden omdat dit echt gebeurt was. Maar verder vond ik de verhaallijn nou niet echt om naar huis te schrijven, toch 3,5 voor goed acteerwerk en een film die je bezig houd.
Jakke0071
Een echte topfilm met een prachtige rol die zowel weggelegd is voor Jake Gyllenhaal als Mark Ruffalo.
Gewoon een topfilm en als men de moordenaar echt had gevonden dan had deze film ook nog eens een schitterend einde kunnen hebben.
Staat in mijn top 10 aller tijden.
Zekree beter als zijn voorloper van 2005
martinovitch
Kben is benieuwd. Ik ga deze denk ik vanavond huren met op belgacom tv.
een van de volgende dagen geef ik mijn mening.
Real_Movie
Ik heb de film zelf nog niet gezien.
Aangezien de Zodiac zo hoog staat moet ik toch wel effe tijd gaan maken om het te gaan zien.
aphexfreak
Ik raadt alle mensen ook het boek van Robert Graysmith aan, goed voor een paar slapeloze nachten
martinovitch
Gisteren avond gehuurd met Belgacom TV.
ik moet zeggen het is een prachtige film.
begint spannend met de moorden, had wel iets enger gekunt maar toch goed gedaan.
het was een lange film maar hij bleef boeien.
en ook de acteurs waren zeer overtuigend.
4.5 *
s0njaa
Jep Jep..
al heb ik de halve film gemist door enige afleiding (A)..
De stukjes DIE ik gezien heb, hebben me geboeid..
En meneer Jake G(heelmoeilijk) is natuurlijk nooit mis
Baklap
Boeiende maar soms wat trage film... des al niet te min ben ik blij dat ik hem gezien heb zou eigenlijk een 3,75 willen geven maar die bestaat niet dussss 3,5 zal het zijn. Zeker een kijkertje deze film.

In de ban van 'Monster' op Netflix: vijf andere titels over échte seriemoordenaars

Robert Downey Jr. over samenwerken met David Fincher: 'Wat is er mis met jou?'

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goed beoordeelde titels toe

Drie goede films met een hoofdrol voor Robert Downey Jr.

Se7en

The Prestige
Mystery / Drama, 2006

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014
californiësan francisco, californiëdodendetectivejournalistgebaseerd op boekkrantbarjaren 70mass murderplanned murderembassyvictimthreat of deathcodeonderzoekpolitiemoordseriemoordenaarcrime sceneverslaggeverwhodunitalcoholischyoung man fourth of julynewspaper article cartoonistneo-noirjaren 60zodiac killer bar70'sinfamous serial killercalifornia in the 1960'sthe chroniclethe san francisco chroniclethe chronicle newspapersan francisco young girlyoung girlscalifornia, usapsycho california1960's1960's killer1970's1970's killersan francisco california, usasan francisco, usa