• 9.378.430 stemmen

Zodiac (2007)

Misdaad / Thriller | 157 minuten / 162 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 157 minuten / 162 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.

Releasedatum: 31 mei 2007

Plot Zodiac

"There's more than one way to lose your life to a killer."

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.

avatar van newG

newG

elke acteur in deze film speelde schitterend, de film heeft op een zeer knappe manier de sixties/seventies look tot leven gebracht, en het verhaal had veel boeiende trekjes. MAAR

Het 1ste uur van de film mistte ik de good guy('s) en daarna mistte ik de bad guy. De film bevat toch te weinig interactie tusse beide, waardoor er weinig spanning in de film zit. Misschien was dat wel omdat hij iets te land duurde...

Toch nog 3* (allee pak 3.25* )

avatar van neo

neo

Fincher mag wel weer eens wat echt interessants maken. Het mag gezegd worden dat er veel aandacht is besteed aan de tijdsperiode en de sfeer is uitmuntend. Ook zijn de acteurs in vorm, de montage vlot, de mysterieuze noten van David Shire sterk en de dialogen fijn. Hiermee krijgt deze, voor mijn gevoel, routineklus nog wat extra's. 3.5 sterren

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Leuke film maar er had wel een half uur afgekund. 3 sterretjes. Er had meer in gezeten.

ikvoereendjes

Heb hem net gekeken en vond het een aardige film. Vorige week all the president's men gezien en deze deed me er aan denken.

Allebei lekker lang, traag en zeer informatief.

Ik vond het sfeertje van de film prima en het tijdsbeeld van de jaren 60/70 was zeer goed nagebootst.

Hij werd inderdaad niet echt spannend, maar bleef me toch boeien.

Ook de soundtrack vond ik erg goed gekozen.

avatar van Blokland

Blokland

**** voor deze film die 2,5 uur lang blijft boeien. Verstandige zet ook van Fincher dat hij niet a la Oliver Stone in JFK beweert de identiteit van de moordenaar met 100% zekerheid te kennen. In feite zegt Fincher met deze film (om een scene uit de film te citeren): "Als absolute zekerheid een 10 is, spreken we hier over minimaal een 8".

ikvoereendjes

Hij heeft toch wel meer indruk om me gemaakt dan ik aanvankelijk dacht, het onderwerp werkt zeer intrigerend en de ook de soundtrack is blijven hangen

+0,5*

avatar van feMque

feMque

Ik vond het een mooie film, het mooiste moment was eigenlijk aan het einde wanneer jake 'the zodiac' in de ogen kijkt ...het enige wat hij wou, hem aankijken en weten dat hij het was.

avatar van niethie

niethie

Lang heel erg lang het ik gewacht op de nieuwe film van regisseur fincher en toen ik hem eindelijk had, heb ik nog even gewacht met het kijken, gisternacht pas ik wou de tijd nemen en aangezien de film ruim twee en een half uur duurt wou ik er mijn aandacht er compleet bij hebben.
Een lichte tegenvaller, ik vond fincher altijd een regisseur die zijn tijd ver vooruit was films als se7en en fight club waren geweldig en ook zijn wat minder bekende films als panic room en the game waren erg goed, maar in tegenstelling tot de rest van die films vond ik deze film erg tegenvallen.
De film is erg fragmatisch ik ergerde me er dood aan dat vooral op de helft van de film om de vijf minuten iedere keer weer 2 of 3 maanden tot uiteindelijk 10 jaar voorbij gingen.
Verder onbreekt het de film compleet aan spanning, alleen de laatste 20 minuten waren redelijk spannend maar voor de rest was er de hele film geen enkele vorm van spanning te vinden.
Verder duurt de hele film gewoon veels te lang ik vraag me echt af hoe lang de film wel niet had geduurt als het niet zo fragmatisch was geweest.
Hoewel de acteurs allemaal best goed speelde was het acteerwerk niet van de bovenste plank.
Kortom een redelijk interessant trillertje, alleen in de verre verte niet meer van het niveau van die andere fincher films, weinig tot haast geen spanning, een verhaallijn die niet goed te volgen was omdat het zo verdomde fragmatisch was, verder hier en daar nog wel wat pluspuntjes redelijk acteerwerk, een interessant verhaaltje en een paar best boeinde scenes, maar dit is absoluut geen hoogstaand meesterwerk (dus mensen verwacht geen film ala se7en).
3 sterren (omdat ik me toch een groot deel van de speelduur prima vermaakt heb)

avatar van RodneyS

RodneyS

Lange film met weinig spanning, veel dialogen en diepgang. Net het filmpje dat ik eigelijk niet wou zien die avond. Het is wel een goeie film over de Zodiac moordenaar, maar naar mijn mening hadden ze de film een stuk spannender moeten maken. Nu kon hij me gewoon niet boeien.

avatar van han de barman

han de barman

langdraaaaaaaaaaaadig!

avatar van sklaverdijk

sklaverdijk

Hele aardige film. Leuk gebracht, maar af en toe wat langdradig. Toch een dikke 4 waard.

avatar van maurice74

maurice74

Aangenaam lang en goed geacteerd, maar voor serial killer movie had die misschien een tikkeltje spannender genomen. Toch vind ik het een film die je gezien moet hebben.

avatar van Steve555

Steve555

leuke film, wel beetje flauw dat de moordenaar nooit gepakt is.
ik heb hem gister gezien en het was wel ok, maar ik haat robert downey junior.

De tweede cipher van de zodiac killer, die al meer dan 30 jaar onopgelost is heb ik even voor je opgelost.

""TOBEBLINDSLAVESIN

HELLLBECAUSEISHAL

LKILLTHESUNBEFORE

SHEKILLSANOTHHER"

ach

mocht je denken dit naar de LAPD te sturen, dan ben ik je voor geweest. Sliepuit

ikvoereendjes

Ik vind het wel bijzonder dat hij nooit gepakt is, hij krijgt daarom een meer legendarische status omdat je er geen gezicht bij kan plaatsen. Samen met de jack the ripper en de BTK-killer (en voor heen ook de the 'green river killer') een van de weinige (serie)/massa moordenaars die onbekend is gebleven.

het schijnt dat de film echter maar 35% accuraat is, zie www.zodiackiller.com ,

avatar van Mug

Mug

ikvoereendjes schreef:

het schijnt dat de film echter maar 35% accuraat is, zie www.zodiackiller.com

Je hoeft natuurlijk niet alles tussen spoilertags te zetten

Ik kom geen wijs uit die site, heb je een directe link naar een artikel of vergelijking aldaar, zou het graag willen 'inzien'. Tevens, het dient maar weer herhaald te worden, dit is een boekverfilming.

avatar van janhero

janhero

Nou niet echt een geweldige overtuigende film. Ik heb hem wel uitgezeten maar toch wel met moeite.

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Lang geleden dat ik zo nog een goeie film heb gezien.

Film was wel lang maar toch spannend.

Waar gebeurd verhaal vind ik altijd goede films, dat heeft iets apart vind ik.

4,5 sterren

Mug schreef:

Je hoeft natuurlijk niet alles tussen spoilertags te zetten

Nee klopt ik was inderdaad een beetje te enthousiast met spoilertags.

Zodiac" is an entertaining film. However, it's only about 35% accurate. In-depth discussion of the film can be found here:

veel plezier met lezen !

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Had op meer gehoopt. Gezien de regisseur, de cast en het plot leek het een erg veelbelovende film te worden maar helaas is dat niet het geval. Toch een prima film met een erg goede rol van Gyllenhaal ookal is zijn personage nogal saai.

3,0

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

De film gaf een mooi tijdsbeeld van vooral de jaren 70 en 80. Een hele mooie sfeer heerste er. De acteerprestaties waren erg goed maar het was ook best een indrukwekkende cast. Mooi vond ik de scene waarin ze lieten zien hoe de tijd voorbij ging door de bouw van een wolkenkrabber. Heel beeldend voor die en eigenlijk ook deze periode waarin je steeds meer gebouwen uit de grond ziet rijzen.

De film wordt op een gegeven moment wat langdradig en soms werden er wel erg veel bewijsstukken naar je hoofd geslingerd waardoor je soms door de bomen het bos niet meer zag. Maar over het algemeen zeker een goede film dat het vooral van het acteerwerk en de sfeer moet hebben ipv de spanning en sensatie.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Mooie film beter als 'The Zodiac van 2006.De film deze dan duurt vrij lang inderdaad maar die weet je goed genoeg te boeien om hem uit te kijken.Er zit een prima sfeertje in goeie acteer prestaties.Aleen kwamen er af en toe de zelfde scenes in voor als de vorige zodiac deel.Verder is deze een mooie film die je veel informatie geeft over de zodiac en de mensen die dat onderzoeken 4 sterren

avatar van Gerritj

Gerritj

Ja, een geweldige film.

Jammer dat ik geen nederlandse ondertiteling heb. Omdat er in de film heel veel tekst is moest ik nogal eens terugspoelen om deze tekst nogmaals te horen (en te zien in het engels) om goed te begrijpen wat er werd besproken.

Idioten die zomaar, vaak voor de kick, meestal jonge mensen doodschieten.

4.0

avatar van Jeewee

Jeewee

echt een goede film, weinig actie, veel gepuzzel en gedialoog. het blijft boeiend omdat je wilt weten wie de Zodiac is... maar, ik sluit me bij iedereen aan; er had wat meer tempo ingemogen.

avatar van ranja1

ranja1

Redelijke film maar met veel te veel karakters en veel te lang.

Bovendien, doordat de zodiac nooit is opgepakt blijf ik toch met een wat onbevredigend gevoel zitten.

avatar van toetje1977

toetje1977

Erg interessant, beetje lang misschien maar inkorten was niet echt een optie geweest omdat er zoveel uit te leggen valt. Leuk om te zien hoe de politie in die tijd langs elkaar heen werkte en dat het ene bureau niet zo happig was om info aan het andere weg te geven. Gelukkig is de wereld dankzij o.a. internet kleiner geworden...

avatar van helleke

helleke

Heel goeie mysterieuze thriller met prima acteerprestaties.

Gedurende de ganse film is mijn aandacht niet verzwakt wat toch wel nodig is om de verschillende puzzelstukjes aan elkaar te rijgen.

Wat ik wel wat onrealistisch vond was dat men in die 20 à 25 jaar zo goed als niet verouderde.

Het einde werd misschien iets te rap afgehaspeld maar mogelijks ligt de oorzaak bij het feit dat er nooit absolute duidelijkheid is geweest over wie de Zodiac was.

Desalnietemin een verdiende 3,5 sterren.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Goede film!

Wederom een goede film van de hand van David Fincher. Misschien minder verrassend dan "Seven" en minder vernieuwend als "Fight Club", maar met een waargebeurd verhaal is dit natuurlijk ook een stuk lastiger te realiseren.

Evenals bij zijn vorige films, heeft Fincher ook hier weer een getalenteerde cast bij elkaar gezocht die allen weten te overtuigen. Gyllenhaal, Downey Jr., Ruffalo, Sevigny, maar ook Edwards (uit E.R.) en een kleine rol voor de oude, maar zeer gerespecteerde Brian Cox.

Daarnaast weet Fincher het tijdbeeld goed neer te zetten. Vanaf eind jaren '60 tot begin jaren '90 waan je je ook in die tijd. Erg overtuigend!

Helaas dat de film geen duidelijkheid kan geven wie nou echt de dader is geweest. Al zijn er aardig wat aanwijzingen dat Arthur Leigh Allen de dader zou zijn geweest. Niet vreemd dat de film dit niet kan, aangezien ze zelfs nu nog met de zaak bezig zijn. Maar toch jammer.

Desondanks een goede film!

avatar van Redlop

Redlop

Frerke schreef:

Dan die rechercheur (naam ben ik kwijt) die mij in het begin van het onderzoek wel heel erg veel deed denken aan Columbo met zijn haardos en zijn jas.

Ja Ruffalo deed mij daar ook sterk aan denken. Had het idee dat het ook een subtiele ode aan Peter Falk was.

Sterke come-back van Fincher na het mislukte Panic Room. Geen seconde verveeld. 4*

avatar van newG

newG

Redlop schreef:

Sterke come-back van Fincher na het mislukte Panic Room.

ik hou het op een mini-comeback: want Panic Room vind ik op zich ook een sterke film

avatar van Ruudjes

Ruudjes

Het is echt een zeer onderhoudende film.

Ik heb hem met plezier gekeken