• 9.383.295 stemmen

Zodiac (2007)

Misdaad / Thriller | 157 minuten / 162 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 157 minuten / 162 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.

Releasedatum: 31 mei 2007

Plot Zodiac

"There's more than one way to lose your life to a killer."

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.

avatar van Bram87

Bram87

Opzich wel een goeie film. Het eerste uur was sterk, daarna zakte de film iets weg. Op sommige punten vond ik het vrij lastig te volgen. Ik kreeg te veel feitjes naar me toe geworpen en kon die niet goed verwerken. 3 sterren.

avatar van JT Chinaski

JT Chinaski

Stijlvoller als dit kom je niet snel weer tegen, werkelijk een geweldige sfeervolle film vol met details. De cast is nagenoeg perfect, je hebt het gevoel dat alles klopt, ik heb in ieder geval nergens het idee gehad dat iemand miscast was. Na Se7en David Fincher’s beste.

avatar van ericos

ericos

Ik keek uit naar deze film, maar wat was hij tegen gevallen zeg.

De film begon erg goed met wat spannende scenes, maar daarna werd het steeds en steeds saaier. Zó ontzettend veel gepraat. Ik had meer actie gewild in de film, wat je aandacht vast houdt. Helaas!

Ik kan niet meer geven dan 2 sterren.

avatar van gijs (-.-)

gijs (-.-)

ja maar dit is ook geen actiefilm. dus overal waar geen actie in voorkomt vind jij 2 sterren waard. het is gewoon gebaseerd op een waargebeurd verhaal dan kan je toch niet ineens het hele verhaal omgooien.

avatar van Knapen

Knapen

Laat ik voorop stellen dat ik deze film helemaal blanco inging.

Wist helemaal niets van de achtergrond van de seriemoordenaar en was dus ook niet bewust van het feit dat hij nooit is opgepakt. Spijtig genoeg was ik toch licht teleurgesteld in deze film.

Zodiac gaat over een de beruchte seriemoordenaar die in de jaren 70 in San Francisco naar eigen zeggen zijn ‘hoofdpijn’ niet meer kon onderdrukken. Dit samen met de raadsels die hij na elke moord achterliet zorgden voor een zoektocht die het voor menigeen welbekende resultaat opleverde.

Cinematografisch is deze film weer fantastisch net als Fincher’s Seven en the Curious Case. Zijn stijlkenmerk van donkere, sfeervolle beelden en het natuurgetrouw naleven van de tijdgeest van in dit geval de jaren 70 worden zeer goed op het scherm getoverd. Dit samengevoegd met het eerste half uur waar we de seriemoordenaar nadrukkelijk in actie zien zorgen voor een sterk begin.

Ook weet Fincher er regiematig voor te zorgen dat geen een scene op zich langdradig wordt, waardoor de film ondanks zijn lange speelduur lekker wegkijkt. Maar de vele tijdsprongen zorgen er wel voor dat er soms naar de context van de film gezocht moet worden en dat de film wat te fragmentarisch overkomt. Hier leek de ondertitelaar trouwens ook wat problemen mee te hebben maar dit kan ik Fincher natuurlijk niet aanrekenen.

Maar het grote probleem van deze film is dat hij na het sterke begin eigenlijk nooit meer echt spannend wordt (op de scene in de kelder na). Het wordt teveel een opsomming van feiten en het persoonlijke leed van de hoofdpersonen die de zoektocht teweeg brengt staan hierbij dan ook centraal. Alleen worden deze hoofdpersonen worden dan weer nooit echt uitgediept. Vertolkingen van deze hoofdpersonen zijn trouwens goed neergezet door Gyllenhaal, Downey Jr en met name Ruffalo.

De uiteindelijke ‘psychologische’ confrontatie tussen Gyllenhaal en de Zodiac is aardig gedaan. Maar de echte climax blijft uit wat eigenlijk niet als minpunt kan worden gezien omdat het een waargebeurd verhaal is, maar wat ik toch wel jammer vond.

Al bij al is het een zeer behoorlijke Fincher die alleen bij lange na niet kan tippen aan zijn meesterwerk Se7en.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Waaaw, deze film begon ijzersterk en wist meteen mijn aandacht te trekken !
De moorden zijn ontzettend goed in beeld gebracht, vooral die van dat koppel aan het meer, dat was afschuwelijk.

Vanaf dan begint het onderzoek door de politie naar de mogelijke dader. Tot ergens halverwege de film was ik helemaal mee en betrapte ik mezelf erop hoe ontzettend ik zat te genieten van hetgeen zich voor mijn ogen afspeelde. De camera standpunten waren typisch David Fincher, origineel en tot in de puntjes afgewerkt. Denk maar aan die scène waarbij een taxi in vogelvlucht wordt gevolgd en de camera een hoek van 90 graden maakt, héél vreemd ! Zo zijn er nog enkele sublieme shots maar zoals ik reeds zei, ergens halverwege stopte de inventieve filmerij en leek het alsof een andere regisseur het roer had overgenomen, vreemd...

De klad begon er dus serieus in te komen en hoe langer hoe meer begon mijn interesse te verzwakken en nam de verwarring toe. Op het einde kon ik eigenlijk niet écht meer volgen wie nu wie was, erg verwarrend allemaal. Waarschijnlijk wordt alles duidelijk na een tweede kijkbeurt maar veel zin heb ik daar niet in. Misschien binnen enkele jaren als ik eens niets anders om handen heb...?

6,5/10.
Het begon zo veelbelovend maar ergens halverwege raakte de regisseur de pedalen kwijt en wist hij mijn aandacht niet meer te houden, een gemiste kans.

Filmsite: Zodiac Movie | A David Fincher Film | Official Movie Site - zodiacmovie.com

avatar van mer1973

mer1973

Deze film is een lange zit. dit is wel positief bedoeld. film weet je de volle lengte te boeien. je wordt meerdere malen als kijker op het verkeerde been gezet. zeker de moeite waard

avatar van sebas1983

sebas1983

ik heb zojuist The Zodiac van 2005 gekeken en ben daarna deze versie gaan kijken, deze heb ik na halfuur afgezet, wat een slecht acteerwerk, the Zodiac van 2005 geef ik 3*

avatar van raafmau

raafmau

Ik keek erg uit naar deze film. Ben ook in Antwerpen naar de bios geweest . De film is spannend en de dialogen zijn goed. Alleen de film werkt nergens heen.....toen de film was afgelopen zag je ook iedereen in de bios zitten van is het afgelopen?!?!?!? ...2,5*

avatar van Kiros

Kiros

Een film die eigenlijk in twee delen geknipt kan worden. Het eerste deel gaat over de politiemacht die met man en macht de zaak wil oplossen. Het tweede gedeelte waarin de journalist zelf op onderzoek uitgaat laat eigenlijk zien hoeveel er door de verschillende politie-regio`s langs elkaar heen is gewerkt.
Zeer goed acteerwerk, prima te volgen ondanks vele feiten die er langskomen.

Vraag me wel af: Zou het de bedoeling zijn geweest om bij de kijker de indruk te wekken dat Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) misschien de Zodiackiller zou kunnen zijn vrij in het begin? Of ben ik de enige die hem toen even vrij verdacht vond ?

avatar van maerk

maerk

Kiros schreef:
Zou het de bedoeling zijn geweest om bij de kijker de indruk te wekken dat Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) misschien de Zodiackiller zou kunnen zijn vrij in het begin? Of ben ik de enige die hem toen evenvrij verdacht vond ?

Nee, die indruk werd bij mij niet gewekt. Eerder gewoon de ijverige, nerdy striptekenaar die geobsedeerd raakt en een talent heeft voor 'raadsels oplossen'.

avatar van Kiros

Kiros

Hmm, oke. Dan zal het wel mijn inbeelding zijn geweest. Mede ook doordat Paul Avery een paar keer vroeg waarom hij nou zo geïnteresseerd was in de zaak. Telkens wanneer er een meeting was nav een binnengekomen brief, leek hij - in mijn optiek- sneaky mee te willen luisteren.
Maar het was all in my mind dus.

avatar van maerk

maerk

Kiros schreef:
Maar het was all in my mind dus.

Interessant, dat zijn best goede redenen om hem te verdenken. Bij mij is het echter nooit opgekomen.

avatar van demorge

demorge

Deze film duurt eigenlijk gewoon iets te lang. Maar zeker sfeervol, dat is zeker.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Hoew, deze maar eens kijken binnenkort.

avatar van Esjaah

Esjaah

Een zeer goede film en heeft zeker indruk gemaakt.

4.0

avatar van Qar

Qar

Zeer sterke film, begon erg goed vond ik en zakte wel wat weg. Maar toch bleef het een interessante film ook doordat die op het einde toch nog aardig spannend gemaakt wordt.

Zoals al eerder genoemd eigenlijk film in 2 delen de politieopsporing, daarna komt er een tijdje niet zo veel. Was eigenlijk ook het gedeelte waar bij mij de film wat langdradig en saai werd. Maar werd later toch weer goed opgepakt toen de journalist zich ermee ging bemoeien. Ik dacht even dat de identiteit van Zodiac echt bekend gemaakt ging worden, maar gelukkig niet.

Maar film duurde toch net iets te lang, had wat mij betreft zeker wel een half uurtje af gekund. Desondanks een thriller waar de spanning er over de hele film er wel aardig in zit en waar ook prima wordt geacteerd door imo vooral Jake Gyllenhaal, waar ik overigens steeds meer respect voor krijg. Prima acteur .

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Las ik dus de plotomschrijving, dacht ik 'Goh dit lijkt wel veel op Se7en', kijk ik naar de regisseur, blijkt deze film door jawel, David Fincher geregisseerd te zijn . Anyway, in vergelijking met Se7en valt deze film toch wat tegen, mede doordat het naar het eind toe zo langdradig wordt. Ook ben ik het niet eens met de conclusie. Sterker nog, naar mijn mening heeft Paul Avery veel meer te maken met deze zaak dan alleen artikels erover schrijven.

Het is daarom des te jammer dat hij richting het einde van de film nauwelijks meer aan bod kwam. Misschien dat een tweede kijkbeurt mijn intuïtieve aanname/theorie zal bevestigen en daardoor ook de film beter kan waarderen. Het is namelijk wel een interessant mysterie, waar ik tot voor kort nog nooit eerder over had gehoord.

avatar van The Oceanic Six

Boeiend, maar er had meer in gezeten..

Zodiac stond nog op mijn lijstje omdat het de enige film van David Fincher was die ik nog niet had gezien. Met onder andere The Game en Seven heeft hij toch echte toppers gemaakt.

Zodiac begint erg sterk met de introductie van de Zodiac seriemoordenaar die diverse mensen vermoord en de politie laat puzzelen om eruit te komen wat hij wil zeggen. Zeker de scene met het stelletje aan het meer vond ik spannend en sterk. Ik had eigenlijk graag meer van de werkwijze van hem willen zien.

Maar dan verandert de film in een detectivefilm met vooral veel speurwerk. Ook best boeiend, maar ik vond het na een tijdje wel langdradig worden. Zo vond ik de 2,5 uur speeltijd wel erg lang. Ik denk dat de film beter aan was geslagen als er wat overbodige momenten uitgehaald waren zodat de film een uur of 2 duurde.
Ik hoopte eigenlijk op een kat en muisspel tussen de Zodiac en tussen hen die hem opjagen maar later wordt vooral de fascinatie van de speurders in hem belangrijk. Ik had de film liever een andere kant uit zien gaan. Denk een beetje aan de zoektocht als in een film als The DaVinci Code ofzo.

De film ziet er verder wel goed uit. Je waant je tientallen jaren terug en de sfeer is goed aanwezig. Dit kan ik ook zeggen van het acteerwerk. Goede rollen. Er zitten eigenlijk geen matige rollen in. Al zijn het ook weer geen rollen waar mensen er echt uitspringen.

Zodiac is een heel behoorlijke film. Iets te lang, soms iets te langdradig, maar ik keek er toch wel met plezier naar. Het is niet de beste van Fincher, maar zijn ondergrens ligt wel hoor. Hij heeft geen slechte films gemaakt. Wel jammer dat de film een klein beetje onbevredigd eindigt met een ietswat open einde...

avatar van rep_robert

Tsja, weet niet of je de film origineel op dvd/blu ray hebt? Als je de bijbehorende Discovery achtige documentaire bekijkt merk je pas hoeveel tijd en aandacht er aan deze film is besteed. Alles klopt tot in de kleinste details.

Verder heeft de Zodiac killer natuurljjk echt bestaan en is hij nooit gepakt, iets wat zich wel tot uiting brengt in deze film. Je kan moeilijk opeens een dader gaan benoemen in de film, al laat Fincher wel duidelijk zien dat hij een kant op neigt (eigen visie)van een bepaald persoon.

Ondanks dat een open einde misschien niet het meest bevredigende is aan deze film, had het ook niet anders gekund. Het zou een stuk van de opgebouwde geloofwaardigheid van deze film wegnemen.

avatar van jipt

jipt

Als je deze leuk vind is Memories of Murder een aanrader. Alleen die bevat wat meer humor en is toch iets harder.

avatar van Knisper

Knisper

Een jaar of drie/vier geleden, toen deze film werd aangekondigd, was ik dolenthousiast. David Fincher, mijn favoriete regisseur, met Jake Gyllenhaal, een topacteur, en een interessant gegeven als plot. Toch duurde het drie jaar voordat ik de film zou zien. Fincher is inmiddels allang niet meer mijn favoriete regisseur en voor Gyllenhaal loop ik ook niet meer bijzonder warm. Met flink getemperde verwachtingen begon ik dus aan deze film van een goede 2,5 uur.

Zodiac volgt duidelijk de lijn van het politie-onderzoek. Dat is mijns inziens ook het eerste grote pluspunt. De film heeft wel een aantal vaste rollen als hoofdpersonages, maar die worden prima afgewisseld en verdwijnen soms ook lang uit beeld, puur omdat juist het politie-onderzoek en de ontwikkelingen rond de Zodiac-killer centraal staan. Dat is een perfecte opbouw, die goed werkt. Daarnaast is de 70's sfeer goed neergezet. Het is niet te prominent, maar wel duidelijk voelbaar.

Het keerpunt komt echter in het laatste uurtje, waar de focus uiteindelijk volledig op Robert Graysmith komt te liggen. Helaas, want hoewel hij aanvankelijk als bijpersonage wel goed uit de verf komt, lukt dat als hoofdpersoon toch een stuk minder. Zijn toewijding aan zijn eigen onderzoek en de paranoia die ontstaat als hij steeds dieper en dieper graaft, wordt maar matig uitgewerkt en is nooit voelbaar. Gyllenhaal zelf overtuigt niet, maar wellicht ligt het ook aan de beperkte screentime, waardoor het lastig is om echt met hem mee te voelen. Deze switch doet de film dus geen goed.

Wat dan overblijft is een film die gemakkelijk 2,5 uur entertaint, maar uiteindelijk maar weinig indruk achterlaat.

avatar van Lurker ll

Lurker ll

Een goede film met een mooie 70's sfeer, een bizar waargebeurd verhaal met iets vaagheid.

Echter is deze film te langdradig en gaat het te veel over bijzaken, mijn aandacht verslapte dus ook op den duur.

Ik hoop op een remake die een stuk korter is en de moorden langer / spannender in beeld brengt. Er is veel meer mogelijk met dit bizarre verhaal.

Viel toch wat tegen...

avatar van watarichase

watarichase

Ik vond dit echt een goed verhaal. Ik vind het alleen wel beetje irritant dat ze zoveel aandacht besteden aan Arthur Leigh Allen omdat ze zelf zeggen in een documentaire dat zijn DNA niet overeen kwam met die van de zodiac, waarom besteden ze dan nog steeds zoveel aandacht aan hem? Alleen omdat die ene Graysmith vond dat hij de zodiac was alleen ja.. Ik vind het toch wel beetje vreemd maar omdat deze film dan meer over de personen ging, de rechercheurs en Graysmith kan ik het misschien begrijpen.

avatar van WanderingStar

WanderingStar

Ahahahahaha ik háát een open einde aan een film!!!

Ik vond het een erg spannende film! Gewoonlijk heb ik moeite om mijn aandacht erbij te houden, als een film te lang is.. maar deze heb ik met gemak uitgekeken.

Ik kon me Robert's obsessie ook werkelijk héél goed voorstellen!!

Wat shit dat die Leigh uiteindelijk de pijp uit ging voordat de verdenking hard gemaakt kon worden!

Ondanks het open einde toch een heel goede film, vooral als je van 't 'whodunnit' genre houdt..

lol jammer alleen dat je er niet achter zult komen whodiddit ;p

avatar van rep_robert

Tsja, het open einde hoort nou eenmaal zo. Aangezien in het echt de moordenaar ook niet is gepakt.

Verder moet je mn post van 25 februari maar is lezen

avatar van Nakkie13

Nakkie13

mmm

Vond hem eerlijk gezegd niet zo goed...
Beetje onsamenhangend en een raar tempo. Had zeker wel zijn hoogtepunten ( scene met het vastbinden en in rug steken was echt bruut ) maar over het algemeen vond ik hem niet echt indrukwekkend.

Toch een mooi stukje prent, maar verder dan een 3 krijg ik m niet.
Misschien nog een keer in mijn eentje checken.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

wat dacht je van die scene in die kelder?

avatar van sandokan-veld

sandokan-veld

Verwarrende film die hinkt op veel te veel gedachtes. Gyllenhaals karakter komt niet integer over, is saai, en pas tegen het einde van belang voor de loop der dingen. Omdat hij nou eenmaal de hoofdrolspeler is, krijgen we een hele hoop betekenisloze scenes te verwerken, waarin wordt geprobeerd de saaiheid te compenseren door Robert Downey Jr. in de film te plakken. Die laatste speelt meteen zijn meest nutteloze rol aller tijden. Bovendien is de seriemoordenaar in de film, net zoals de meeste psychopaten in het echt, waarschijnlijk niet bepaald Kevin Spacey in Seven, maar een tragisch, dom en oninteressant figuur. Met alle pogingen om de spanning toch zoveel mogelijk op te vijzelen (aanzwellende violen etc.), wordt het eigenlijk een beetje een soepzooitje. Jammer.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Meneer Bungel schreef:
Erg mooi gefilmd en goed opgebouwd, maar het komt helaas toch een beetje neer op drie hoofdpersonen die de killer nooit te pakken krijgen en als Arthur Leigh Allen het werkelijk gedaan heeft werd hij nog 'beloond' ook met een milde straf(van 'God' zelf in dit geval).
Allerminst een bevredigend verhaal... Toch vind ik deze na 'Se7en' en 'Fight club' Fincher's beste.
Soms lees ik hier verhalen van users dat ik denk: ''Moet ik hier nu serieus op in gaan?''. Dat doe ik heel vaak niet, maar hier deed de user(ondergetekende nota bene) de film toch echt een beetje tekort*. 'Zodiac' is inmiddels mijn tweede favoriet van Fincher, na '7even' en nadat ik 'Fight club' een halfje minder heb toebedeeld.

Vooral mijn 'kritiek' op het verhaal van 'Zodiac' komt me nu onterecht voor, zeker nu ik de film een keer of vier gezien heb. De eerste teleurstelling zat hem meer in de onzekerheid of Leigh Allen het nu wel of niet gedaan zou hebben, het daar uit voortvloeiende feit dat er uiteindelijk geen dader is gepakt/berecht en het gevoel van 'die hele film voor niks zitten kijken' me bekroop. Dat blijft een teer punt, maar iemand voor 90% op de electrische stoel zetten kan nu eenmaal niet. Blijft over een lekker lange film vol met suspense, ins en outs over de Zodiac-zaak en een mooi panorama van politiewerk, perswerk, impressies van de killer en allerhande privé toestanden van de betrokkenen. Uitstekend acteerwerk en weer een prachtige (overwegend donkere en/of grauwe) sfeertekening van Fincher.

* Het voordeel van jezelf eens bekritiseren is dat je het cijfer erg makkelijk kan beïnvloeden.

4,0* ---> 4,5*.